ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παραπέρα ιδιωτικοποίηση με τον λαό να πληρώνει πανάκριβες και υποβαθμισμένες μεταφορές

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο προηγούμενο νομοσχέδιο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο προηγούμενο νομοσχέδιο
Την παραπέρα απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους δράση οι ιδιώτες, με τον λαό να πληρώνει τα σπασμένα με τα πανάκριβα εισιτήρια και με ατέλειωτες ώρες αναμονής, συνεχίζει «ακάθεκτη» να προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας και εδώ τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο: «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ ΑΕ και ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ», το οποίο έρχεται ως συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη για τις ΔΕΚΟ και προέβλεπε ότι δίνεται το 25% του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ, δηλαδή στους ιδιώτες. Ετσι, χτυπιούνται και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων προβλέποντας για πρώτη φορά ακόμα και ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η πλήρης εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με τον Κανονισμό 1370/2007, της ΕΕ για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, διαδικασία που ξεκίνησε με τον νόμο 4199/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε με τον νόμο 4568/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει το «εγκληματικό έργο».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται καθαρά ότι στόχος των διατάξεων είναι «ο σχεδιασμός του έργου των αστικών συγκοινωνιών με καθορισμό των αντίστοιχων γεωγραφικών περιοχών, διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, για ανάθεση των συμβάσεων παροχής αστικού συγκοινωνιακού έργου από τους αναδόχους».

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αχ. Καραμανλής το είπε ολοκάθαρα μιλώντας στην Επιτροπή, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εντάσσονται «πλήρως στους στόχους του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταφορών 2017-2037, το οποίο ως γνωστόν έχει συνταχθεί και πολύ σωστά από την προηγούμενη κυβέρνηση», του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, και πως «μπήκαμε στο μεταβατικό στάδιο και να μεταφέρουμε υπηρεσίες σε έναν ιδιώτη πάροχο και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, εκμεταλλευόμενοι έναν νόμο που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και σωστά τον είχε κάνει»...

Γι' αυτό και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης εστίασε όχι στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά στις «προϋποθέσεις», εκφράζοντας την αγωνία του «για τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων» για τα πράσινα ηλεκτρικά λεωφορεία σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές.

Οδυνηρά τα αποτελέσματα σε βάρος του λαού

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας βέβαια το νομοσχέδιο, ο Κανονισμός της ΕΕ - που ήδη εφαρμόζεται πλέον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη με τους προηγούμενους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - τώρα γενικεύεται σε όλες τις δημόσιες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στα οδυνηρά αποτελέσματα που έχει μέχρι τώρα η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, για την οποία ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτοστάτης ως κυβέρνηση. Οπως σημείωσε, τα ενοικιαζόμενα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από εταιρείες Leasing που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού, όχι μόνο δεν βελτίωσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που έχουν πάρει οι εταιρείες, τα λαϊκά στρώματα ταλαιπωρούνται από υποσυντήρητα, ακατάλληλα, μεταχειρισμένα οχήματα, που διαρκώς παρουσιάζουν βλάβες, με ώρες στο «περίμενε» στις στάσεις και βέβαια τα ακριβά εισιτήρια. Ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες ο Κανονισμός της ΕΕ έφερε τα συντριπτικά χτυπήματα στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, τα άρθρα του νομοσχεδίου «ξεχειλίζουν» από προνόμια υπέρ των ιδιωτών, όπου φωτογραφίζονται οι μεγάλες εταιρείες, στις οποίες διασφαλίζεται το κέρδος, καθώς προβλέπονται οι σχετικές αποζημιώσεις, ενώ αν παραβιάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις η... τιμωρία είναι από 1000 έως 10.000 ευρώ το ανώτερο, δηλαδή «σιγά τα ωά», όπως σχολίασε και ο Γ. Δελής, ενώ προβλέπεται και η σχετική επιείκεια.

Οσον αφορά τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, προβλέπει τον διαχωρισμό τους, εξέλιξη που, όπως σημείωσε ο Γ. Δελής, θα πρέπει να ερμηνευτεί «στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, για αυτήν την απελευθέρωση και των σιδηροδρομικών μεταφορών και τον σχεδιασμό βεβαίως της αστικής τάξης στη χώρα μας, που φιλοδοξεί να την καταστήσει έναν κόμβο μεταφορών και διαμετακόμισης στην Ευρώπη».

Επειδή επίκειται η επένδυση ενός πακέτου πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για σιδηροδρομικά έργα, τα οποία θα συνδέουν το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο με τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου και Καβάλας, έργα που θα αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ, με τον διαχωρισμό «γίνεται πιο αποτελεσματική η πρόσβαση των κατασκευαστικών ομίλων, που αναμένεται να ξεκοκαλίσουν τα δισ. αυτά».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» που ανοίγουν μεγαλύτερα κενά στα νοσοκομεία

Συνέχεια στην πολιτική των «μπαλωμάτων» και των «παρατάσεων» για την ...αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελλείψεων σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, πολιτική που μέχρι τώρα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υγεία και τη ζωή του λαού, ανοίγοντας «χώρο» για να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δίνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με την επωνυμία «Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, και λοιπές διατάξεις».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την ΕΤΑΑΕ «ουσιαστικά αποτελεί φορέα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής και αντίστοιχα ευρωενωσιακής πολιτικής» και «μηχανισμό για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και ενσωμάτωσης» των υγειονομικών αυτής της κατηγορίας. Ως παράδειγμα έφερε τη διάταξη που προβλέπει πειθαρχική δίωξη σε μέλη που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του ΔΣ. Δηλαδή αν η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ του να πληρώνουν οι ασθενείς, «μπορεί τότε να θεωρηθεί πειθαρχικό αδίκημα η υποστήριξη της δωρεάν παροχής των υπηρεσιών».

Από εκεί και πέρα, με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, η κυβέρνηση επαναφέρει ρυθμίσεις «σχετικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών, καθώς και την υποχρεωτική επίδειξη των διαγνωστικών τεστ και των εμβολιασμών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή στην ουσία έχουμε επαναφορά του άρθρου 205 του ν. 4820/2021, που συνδέεται με το άρθρο 206 του ίδιου νόμου περί υποχρεωτικότητας και με το οποίο, να θυμίσουμε, τέθηκαν εκτός εργασίας και συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός εργασίας χιλιάδες υγειονομικοί, που θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, στελεχώνοντας το αποδεκατισμένο ΕΣΥ». Με άλλα λόγια αναδεικνύεται ξανά «η πλήρης παραίτηση του κράτους και της κυβέρνησης από τα σχεδιασμένα μέτρα πρόληψης, η ανάθεση των όποιων μέτρων στην ατομική ευθύνη».

Με το άρθρο 39 η κυβέρνηση ανανεώνει την ανάθεση των εξετάσεων των δειγμάτων για τον κορονοϊό από τις δημόσιες μονάδες και τον ΕΟΔΥ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με τα άρθρα 50 έως 54 και το άρθρο 57 συνεχίζονται οι γνωστές επί πληρωμή συμβάσεις με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αντί για επίταξη χωρίς πληρωμή. Δηλαδή συνεχίζεται το μπούκωμα των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις, την πορεία διάλυσης των δημόσιων δομών Υγείας.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, στα άρθρα 27, 28, 33, 36 και 37 προβλέπονται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, μετακινήσεις παντός είδους προσωπικού από μονάδα σε μονάδα, υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη των κενών.

Τα άρθρα αυτά, κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι και η αιτία που το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη

-- Στις 9 π.μ., ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη

-- Στις 9 π.μ., ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Σύσκεψη με θέμα «Δημόσιο Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Η θέση του ΚΚΕ»

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλεί, αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, μαζικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής σε σύσκεψη με θέμα: «Δημόσιο Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο δημαρχείο Παλλήνης (Φειδιππίδου 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ