ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ
Χαράτσια στους ασφαλισμένους με μποναμάδες στους επιχειρηματίες

Η ενοποίηση των Καρτών Ασφάλισης και Υγείας υποτάσσεται στην απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οδηγεί σε δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων με την ταυτόχρονη πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας

Οσοι έχουν την κάρτα θα έχουν και πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Οι άλλοι θα μένουν στο δρόμο...
Οσοι έχουν την κάρτα θα έχουν και πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Οι άλλοι θα μένουν στο δρόμο...
Η καθιέρωση της κοινής Κάρτας Ασφάλισης και Υγείας (ΚΑΥ), με τα συνοδευτικά μέτρα, που θα οριστικοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, δεν αποτελούν παρά την ενοποίηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων του νόμου 3655/2008 (νόμου Πετραλιά) με τα άγρια σχέδια περικοπών των παροχών Υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης, των σχεδίων του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Κι όλες αυτές οι περικοπές για τους ασφαλισμένους και η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων - που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας - θα καταλήξουν σε πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, εξισώνοντας το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας και η Κάρτα θα αποτελεί το μέσο διασύνδεσής τους με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει έγκαιρα τα σχέδια της κυβέρνησης στις 2.7.2008, υπογραμμίζοντας ότι παρότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ καθυστερεί, η κυβέρνηση θα προωθήσει την Κάρτα Υγείας με άλλα νομοσχέδια στο όνομα του νοικοκυρέματος των οικονομικών της Υγείας. Επίσης, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την καθιέρωση της Κάρτας Υγείας είχε ανήμερα της σύσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή της ΚΑΥ στις 23.7.2008. Επιβεβαίωση αυτών των αποκαλύψεων αποτελούν οι δηλώσεις της Φάνης Πετραλιά μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (23.7.2008). «Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάθε Ελληνας πολίτης έχει υποχρεωτικά το μοναδικό αριθμό για την κοινωνική του ασφάλιση. Με τη συνεργασία που θα έχουμε με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός αυτός, θα είναι μια Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας. Θεωρώ ότι είναι, πραγματικά, ένα πολύ μεγάλο έργο... (που) θα οδηγήσει και στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό του συστήματος, στον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων». Αυτά δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, τονίζοντας ότι τελικός στόχος είναι η «παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους Ελληνες πολίτες».

«Πακέτο» περικοπών και πριμοδοτήσεων

Στις 23.7.2008, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία για την Κάρτα Υγείας απ' την οποία προκύπτουν τα εξής:

  • Γίνεται κατηγοριοποίηση των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Δηλαδή, ο γιατρός θα κάνει διάγνωση με βάση τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του.
  • Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής θα εντάσσεται στις «θεραπευτικές ομάδες των φαρμάκων» που θα καθοριστούν απ' τον ΕΟΦ. Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο γι' αυτά τα φάρμακα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός θα τα πληρώνει απ' την τσέπη του.
  • Το ΚΕΣΥ θα ορίζει τις ασθένειες κατά κατηγορίες. Ο ΕΟΦ θα ορίζει την τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων, που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία θεραπείας. Η τιμή αναφοράς, που θα καθορίζεται από τον ΕΟΦ για κάθε φάρμακο, θα είναι και η ανώτατη τιμή, που θα καλύπτουν υποχρεωτικά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Κάρτα Υγείας υπάρχει σε όλα τα προσχέδια του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και προβλέπει και ετήσιο πιστωτικό όριο, το οποίο καθορίζεται με εντελώς απάνθρωπα κριτήρια. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του «Ρ», κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των υπουργών στην έξοδό τους απ' το Μέγαρο Μαξίμου, αν η κοινή Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας θα έχει και πιστωτικό όριο, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν απάντησε. Αμέσως μετά τις δηλώσεις, όταν τέθηκε και πάλι το ερώτημα, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε κατηγορηματικά, όπως είπε, ότι δε θα υπάρχει κανένα όριο.

Μέγα παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τους άπορους, τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες, καθώς η κάρτα θα καλύπτει μόνο όσους έχουν Ασφάλιση.

Η Κάρτα Υγείας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι συνδεδεμένη με τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους φορείς Υγείας, και με τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους φορείς παροχής Υγείας. Ως προέκταση αυτής της διασύνδεσης μπορεί να θεωρηθεί και η προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων στην ΠΦΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (θα συζητηθεί στις 5.8.2008) χωρίς τον ελάχιστο - τυπικό βέβαια - περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα να κατέχουν γιατροί το 51% των μετοχών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Μ' άλλα λόγια, απελευθερώνονται πλήρως - όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα - και απ' τα ελάχιστα εμπόδια οι υποδοχείς της Κάρτας...

Ευρω-σχέδιο από το 2002

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΥ) εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (Μάρτιος του 2002) για να αντικαταστήσει «τα έντυπα που είναι αναγκαία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άλλο κράτος - μέλος κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής διαμονής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε (21.2.2003) ως ημερομηνία έναρξης της Κάρτας Υγείας την 1.6.2004 και έτυχε της μεγάλης επιδοκιμασίας της τότε Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία αφού αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις της παροχής υπηρεσιών τόνισε: «Η κάρτα θα έχει επίσης και συμβολική αξία: Μετά το ευρώ, η ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας είναι ένα ακόμα στοιχείο Ευρώπης στην τσέπη μας».

Την πραγματική διάσταση της ευρω-κάρτας αποκάλυψε ο - τότε - ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Δεκέμβρης του 2003), που τόνισε: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την κάρτα ασφάλισης μπορεί να καταργούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά στην πράξη τα όποια θετικά τους ακυρώνονται από την πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών και παροχών», που, «με πρόσχημα την εναρμόνιση των συστημάτων Υγείας», οδηγούν στην «εξίσωση προς τα κάτω των κοινωνικών παροχών, την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στις 10.5.2004, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε - στα λόγια - την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας Υγείας απ' την 1.6.2004, επειδή ήταν υποχρέωση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ενα χρόνο αργότερα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση στη «Στρατηγική για την Υγεία» ομολογούσε απροκάλυπτα: Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας - στοιχείο της οποίας αποτελεί και η Κάρτα Υγείας - «μπορεί κυρίως να συμβάλει στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της παραγωγικότητας σε τομείς όπως η τιμολόγηση και η αρχειοθέτηση, η μείωση των ιατρικών σφαλμάτων, ο περιορισμός των αδικαιολόγητων θεραπειών, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» (Ηλεκτρονική ενημέρωση στις 20.5.2005).

Στα πλαίσια της λεγόμενης ανανεωμένης Κοινωνικής Ατζέντας (2.7.2008), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε το στόχο της εφαρμογής της Κάρτας Υγείας, η οποία θα διευκολύνει «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή, μέχρι τώρα η κάρτα χρησιμοποιείται ως πιστοποιητικό της δημόσιας ασφάλισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε άλλη χώρα, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει ο ασφαλιστικός φορέας του ασθενούς τα έξοδα του ασθενούς. Οταν θα ισχύσει η διασυνοριακή περίθαλψη η Κάρτα θα δημιουργεί τους όρους της προγραμματισμένης περίθαλψης στο εξωτερικό. Ετσι, οι ασθενείς θα πληρώνουν με βάση τα τιμολόγια του κράτους που νοσηλεύονται και επανερχόμενοι στη χώρα τους θα εισπράττουν το ποσοστό των εξόδων που θα εισέπρατταν αν είχαν νοσηλευτεί στη χώρα τους.

Τα παραπάνω συνόψισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, βγαίνοντας απ' το Μέγαρο Μαξίμου στις 23.7.2008: «Επιτέλους, να περάσουμε και εμείς στη συντροφιά των πολιτισμένων ευρωπαϊκών χωρών... Πρώτα από όλα, τελειώνουμε μια για πάντα με τις αλόγιστες συνταγογραφήσεις και τις άσκοπες ιατρικές πράξεις...»


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ