ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτο το "πακέτο" τιμών

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Το πακέτο μέτρων - οδηγιών της Κομισιόν και του Συμβουλίου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην περίοδο 1996 - 97 είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς των περιοχών του Νότου και ειδικά της Ελλάδας", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις αγροτικές τιμές που έγινε, χτες, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε συγκεκριμένα ότι "συνολικά και κατά προϊόν, η Κομισιόν είτε παγώνει τις τιμές στα περσινά επίπεδα είτε προχωρεί στη δραστική μείωσή τους". Επίσης, είπε ότι μειώνει τις σχετικές επιδοτήσεις, τον όγκο της παραγωγής και επιβάλλει σκληρά πρόστιμα, ενώ ακόμα επεσήμανε πως χειροτερεύει μέχρι αδιεξόδου την κατάσταση με τις ενισχύσεις που δίνει στα εισαγόμενα όμοια προϊόντα, από τρίτες χώρες. Πρόκειται για προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, το ελαιόλαδο, η ζάχαρη, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά, άλλα κτηνοτροφικά, τα καπνά και τα σιτηρά. Προϊόντα στα οποία η κοινοτική παραγωγή είναι ελλειμματική και εισάγει επιβλητικό όγκο τους από τρίτες χώρες, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών της ΚΑΠ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, κατ' επιταγή των ΗΠΑ και με την άκριτη συνυπογραφή της από τους υπεύθυνους της ΕΕ".

"Η έκθεση Σαντίνι διαπιστώνει τα αρνητικά σημεία του προτεινόμενου πακέτου από την Κομισιόν για τις τιμές στον αγροτικό τομέα - συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης - και προωθεί κάποιες τροπολογίες βελτιωτικές, αλλά αυτές είναι ανεπαρκείς και κινούνται στα πλαίσια της αντιαγροτικής λογικής του πακέτου. Ετσι, στην περίπτωση που θα ψηφιστούν από το ΕΚ και θα υιοθετηθούν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, δε θα αντιμετωπίσουν το ουσιαστικό κύριο πρόβλημα που είναι: Μέτρα, πολιτική για τιμές, επιδοτήσεις και εξαγωγικές επιδοτήσεις. Ανέβασμα του πλαφόν παραγωγής ιδίως για τα ελλειμματικά προϊόντα στην κοινότητα. Κοινοτική προτίμηση για τα μεσογειακά - ειδικά ελληνικά και άλλα - και αναστολή ενισχύσεων στα από τρίτες χώρες εισαγόμενα όμοια προϊόντα. Ισόρροπος συνδυασμός όλων αυτών των μέτρων ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής που διαρκώς αυξάνει - με την ασυδοσία των μονοπωλίων που παράγουν, προμηθεύουν τα εφόδια για την αγροτική παραγωγή. Ακόμα, να αφήνονται περιθώρια στους παραγωγούς να βελτιώσουν ποιοτικά την παραγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την επιβίωσή τους, δεδομένου ότι το κόστος γίνεται ολοένα ακριβότερο, ενώ το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς".

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις και τις ενδεικτικές προτάσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ "να σταθεί στο ύψος της αποστολής της" και να ζητήσει:

1) Πιο προωθημένες βελτιώσεις από τις τροπολογίες της έκθεσης Σαντίνι.

2) Τη ριζική ανατοποθέτηση της ΚΑΠ και των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση εξασφάλισης του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών. Διαφορετικά, αυτοί, από τον κάθε τόσο περιορισμό της παραγωγικής τους δραστηριότητας οδηγούνται στην εγκατάλειψή της με συνέπειες, στα 20 εκατομμύρια ανέργων της Κοινότητας να προστεθούν και άλλοι, να ερημωθεί η ύπαιθρος με κρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ακολούθως ο Β. Εφραιμίδης ζήτησε από την Επιτροπή να απορρίψει το επιχείρημα - πρόσχημα για δημοσιονομική στενότητα. Κι αυτό γιατί, οι δαπάνες αντιμετώπισης των καταστροφών στο περιβάλλον και την κοινοτική επαγγελματική προσαρμογή των αγροτών που εγκαταλείπουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, θα είναι πολλαπλάσιες από τις απαιτούμενες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επιπλέον, επειδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός υπάρχει όχι για να οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια αγρότες αλλά για να εξασφαλίσει την παραγωγική τους δραστηριότητα, την ανθρώπινη διαβίωσή τους. Και κατέληξε: "Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι και ήδηστην Ελλάδα- νομίζω και σε άλλες κοινοτικές χώρες - να διεκδικήσουν ανένδοτα τα δικαιώματά τους".

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Συντονισμένος αγώνας επιβίωσης

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες πραγματοποίησαν χτες με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, νέο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη απαιτώντας τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων και μέτρα ανάπτυξης του νησιού

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ανταπόκριση).-

"ΟΧΙ στο μαρασμό του νησιού"! Ενωμένοι και ανυποχώρητοι στα δίκαια αιτήματα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους για επιβίωση διαδήλωσαν χτες χιλιάδες αγρότες κτηνοτρόφοι, εργάτες, επαγγελματίες και βιοτέχνες της Λέσβου στο δεύτερο μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο μέσα στις τελευταίες 15 μέρες.

Εφθασαν από κάθε γωνιά του νησιού και ενώθηκαν μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, με τους άλλους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία, αλλά και με τους επαγγελματίες του νησιού οι οποίοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Με τον όγκο τη μαχητικότητα και τα συνθήματά τους έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ΕΕ και όσους στηρίζουν τις καταστροφικές επιλογές τους, που οδηγούν στον αφανισμό τους. Εκαναν καθαρό πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να επιβάλουν μέτρα στήριξης του εισοδήματος και για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής τους. Και, γι' αυτό, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εφ' όσον η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για τα πραγματικά οξυμένα προβλήματά τους. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι συμβολικά έχυσαν ποσότητες γάλακτος, ασπρίζοντας το λιμάνι...

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σταύρος Σκοπελίτης,αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λέσβου, προειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αντιαγροτική πολιτική και την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να προετοιμάζονται για το επόμενο συλλαλητήριο, κάτι που έγινε δεκτό με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και συνθήματα όπως: "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Μάαστριχτ σημαίνει αγροτιά ξεκληρισμένη" κ.ά. Απαντώντας σε κείνους που επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων - όπως ο νομάρχης Λέσβου Α. Μαθιέλης - είπε πως "βάρβαροι είναι αυτοί που, καθισμένοι στις πολυθρόνες τους, επιτρέπουν να κλέβουν το βιος των αγροτοκτηνοτρόφων"...

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αλ. Γιατζιτζόγλου κατήγγειλε την κυβερνητική στάση απέναντι στα αιτήματα των αγωνιζομένων, ενώ αναφερόμενος στην αποστροφή του πρωθυπουργού για... "μάγους και δώρα", είπε: "Μάγος δεν μπορεί να γίνει για τους αγρότες - κτηνοτρόφους, όμως γίνεται μάγος και χαρίζει δισεκατομμύρια σ' αυτούς που τα χαρίζει...".

Από μέρους της ΟΑΣ ο αντιπρόεδρός της, Ντ. Στεφάνου,κατάγγειλε την υποκρισία όσων παρουσιάζονται να στηρίζουν τον αγώνα των κτηνοτρόφων αλλά, στην πραγματικότητα, συκοφαντούν τους κτηνοτρόφους, όπως έκαναν και ορισμένα ΜΜΕ που αναφέρθηκαν προσβλητικά κατά των αγροτοκτηνοτρόφων.

Διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του νησιού, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θωμάς Τσαγκαρέλλης,τόνισε πως η απεργία των εργαζομένων δε γίνεται μόνο για συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά για επιβίωση του νησιού, αφού η ανεργία στα νησιά του Αιγαίου ξεπέρασε το 35%.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ διαμήνυσε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής Λέσβου Στρατής Κόρακας - που ήταν και ο μόνος βουλευτής στη συγκέντρωση και καταχειροκροτήθηκε - τονίζοντας: "Συνεχίστε τον αγώνα σας. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό σας". Ενώ υπογράμμισε την υποχρέωση των άλλων κομμάτων και των βουλευτών του νομού να τοποθετηθούν...

Μετά τις ομιλίες και αφού διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα, οι συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν και απέκλεισαν επί δύο ώρες τη Νομαρχία και όλο το τετράγωνο που περιλαμβάνει και το Δημοτικό Θέατρο και το παλιό Δημαρχείο. Το ψήφισμα θυροκολλήθηκε στη Νομαρχία, ενώ επιδόθηκε στο γγ της Περιφέρειας Αιγαίου. Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνονται η ενίσχυση στην τιμή του γάλατος, η απαγόρευση εισαγωγής τυροκομικών και απαγόρευση εισαγωγής αρνιών το Πάσχα, κατάργηση πλαφόν στα επιδοτούμενα γιδοπρόβατα, επιδότηση των ζωοτροφών που μεταφέρονται στο νησί, πραγματική ρύθμιση των χρεών κλπ. Τέλος, εκφράστηκε η απαίτηση των συγκεντρωμένων να μην ποινικοποιηθεί ο αγώνας και να μην προχωρήσουν διώξεις για το προηγούμενο συλλαλητήριο.

Δέσμευσαν "τρελό" κρέας

Στη δέσμευση 20 τόνων κατεψυγμένου βόειου κρέατος αγγλικής προέλευσης, για προληπτικούς λόγους, προχώρησαν χτες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, σε τρεις αποθήκες - ψυγεία της Αθήνας. Οπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης, μετά το σάλο που ξέσπασε με τις "τρελές αγελάδες", πέρα από την απαγόρευση εισόδου στη χώρα βόειου κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την ανεύρεση ποσοτήτων τέτοιου κρέατος στην ελληνική αγορά. Επίσης, είπε πως οι ποσότητες βόειου κρέατος που διακινήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι πολύ μικρές. Οι ποσότητες, πάντως, που δεσμεύτηκαν χτες, ήρθαν στην Ελλάδα νόμιμα και βρέθηκαν στα ψυγεία "Ευρώπης" 11,6 τόνοι, "Αλπίκο" 6 τόνοι και "Ελλάδος" 3,1 τόνοι. Ο υφυπουργός Γεωργίας, ακόμα, κάλεσε τους Ελληνες καταναλωτές να προτιμούν τα ντόπια κρέατα.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα ξανακοιτάξει ...τα προβλήματά τους μετά το Πάσχα

Νέα "παράταση" στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων έδωσε η κυβέρνηση, αφού η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να... ασχοληθεί πάλι με το θέμα, μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση, χτες, έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει "πιστή" στην πολιτική εμπαιγμού απέναντι στους αγροτοκτηνοτρόφους και επιβεβαίωσε την άρνησή της να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως φαίνεται, είναι να "καλλιεργεί" ψεύτικες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει στο επόμενο διάστημα, μπας και εκτονώσει έτσι την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να αποφύγει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, ενόψει και της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, χτες, ο υπουργός Γεωργίας διάβασε πολυσέλιδη εισήγηση, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν προτάσεις για τη λήψη μέτρων, παρά ήταν μόνο ένα πρόγραμμα για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και οι παριστάμενοι υπουργοί, αφού συζήτησαν για κάποια ώρα, έκριναν ...ότι τα θέματα σχετικά με την αγροτική πολιτική είναι πολύ σοβαρά, για να ληφθούν αποφάσεις και συμφώνησαν να ασχοληθεί ξανά η Κυβερνητική Επιτροπή σε συνεδρίαση, που θα γίνει μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Κατέκλυσαν και χτες την παραλία μπροστά στη Νομαρχία οι αγροκτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ της Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβερνητικής πολιτικής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ