ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ναυτική τραγωδία στις Βερμούδες

Εξι νεκροί και 12 αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο του σαπιοκάραβου «LEADER 1»

Ενας ακόμα ναυτεργάτης ανασύρθηκε νεκρός από τα νερά των Βερμούδων χτες το πρωί, για να αυξήσει στους 6τον μακάβριο αριθμό των πνιγμένων από το τραγικό ναυάγιο του 23χρονου φορτηγού πλοίου «LEADER 1», με σημαία Παναμά, που βούλιαξε την περασμένη Πέμπτη τη νύχτα, όταν από τη σαπίλα άνοιξε η λαμαρίνα στα ύφαλά του! Στους 6 νεκρούς έρχονται να προστεθούν και 12 αγνοούμενοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Ελληνας πλοίαρχος του σαπιοκάραβου Κοσμάς Πουλιάδης. Οι υπόλοιποι 13 ναυτεργάτες - μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί από την περασμένη Παρασκευή, από σκάφος της Καναδικής Ακτοφυλακής. Το ναυάγιο αυτό αποτελεί τη δεύτερη τραγωδία μέσα σε ενάμιση χρόνο που καταγράφεται στο στόλο της πλοιοκτήτριας εταιρίας «ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ». Στις 28 του Δεκέμβρη του 1998 είχε πάρει φωτιά το φορτηγό πλοίο «ΒΙΟΛΕΤΑ» της εν λόγω εταιρίας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο ναυτεργάτες.

Το «LEADER 1» βυθίστηκε στις 11 τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, καθώς αυτό έπλεε 360 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Βερμούδων. Είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με προορισμό τη Νέα Υόρκη, φορτωμένο με 57.000 τόνους αλάτι. Τη μοιραία νύχτα στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ.

Οσον αφορά τα αίτια του ναυαγίου, σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της εταιρίας Γιάννης Καμπάνης τα απέδωσε: «Στο μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων»! Στον ίδιο άκρως προκλητικό τόνο πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι ο αέρας και η θάλασσα δημιουργούν ανυπολόγιστες συνθήκες και μήκη κύματος»! Σχετικά με την κατάσταση του πλοίου ισχυρίστηκε ότι ήταν καλή και ότι διέθετε τα κατάλληλα πιστοποιητικά... Οσον αφορά για το ποιος είναι ο πλοιοκτήτης ούτε ο Γιάννης Καμπάνης, αλλά ούτε ο αρχιπλοίαρχος της εταιρίας τον... γνωρίζουν! Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο, είναι «κάποιες λιβεριανές εταιρίες»! Τις έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων έχουν αναλάβει η Καναδική και η Αμερικάνικη Ακτοφυλακή. Συνολικά συμμετέχουν 2 λιμενικά σκάφη, 3 πολεμικά, δύο ελικόπτερα και τα παραπλέοντα πλοία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οχι στην αντιασφαλιστική λαίλαπα

Σταθεροί στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και στην προστασία της κοινωνικής ασφάλισης

Η επιχειρούμενη βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, καταγγέλλεται σε ψήφισμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και ΤΕΒΕ από όλη την Κρήτη.

«Διεκδικούμε - τονίζεται - αγωνιστικά: Οχι στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και εξασφάλιση της κρατικής επιχορήγησης. Ουσιαστικές αυξήσεις. Οχι στην αλλαγή προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στο 10%. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς και επαναφορά της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη».

Η ανησυχία των συνταξιούχων «για τους κινδύνους που υπάρχουν από το πακέτο των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιουχικών μέτρων που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ανατρέποντας ολόκληρο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα» εκφράζεται σε ψήφισμα της συνέλευσης της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

«Νόμοι όπως ο 2639/98 για την κατάργηση του 8ωρου, ο 2676/99 για την ενοποίηση των Ταμείων, αλλά και οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δείχνουν το πόσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση, εκτελώντας στο ακέραιο τις εντολές που της δίνουν ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΣΕΒ» επισημαίνεται στο ψήφισμα. Οπως τονίζεται οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των τερατουργημάτων, για τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, για την κατάργηση της ΑΕΔΑΚ που παίζει τα αποθεματικά του ΙΚΑ στο Χρηματιστήριο και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, εκφράζουν σε ψήφισμά τους και οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Σημαντική άνοδος της ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ κατέλαβε έδρα στο νέο ΔΣ, αύξησε  ψήφους και αντιπροσώπους για τα άλλα όργανα

Με την ΕΣΑΚ Μακεδονίας - Θράκης να σημειώνει σημαντική επιτυχία και να ανέρχεται σε δεύτερη δύναμη, με άνοδο σε ψήφους και έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Αναλυτικότερα, σε 1.230 ψηφίσαντες με 1.179 έγκυρα ψηφοδέλτια, η ΕΣΑΚ Μακεδονίας - Θράκης πήρε 139 ψήφους και έβγαλε μίαέδρα στο ΔΣ (στις προηγούμενες εκλογές το 1998 είχε 72 ψήφους και καμία έδρα), ενώ έβγαλε 2 αντιπροσώπους στο ΕΚΘ (στις προηγούμενες εκλογές έναν αντιπρόσωπο) και 2 στην ΟΤΟΕ (προηγούμενες έναν αντιπρόσωπο). Η παράταξη «Συνεργασία» - που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΝΔ και την παράταξη του Πουλαρίκα - πήρε 938 ψήφους και έβγαλε 7 έδρες στο ΔΣ (στις προηγούμενες που οι παρατάξεις κατέβαιναν ξεχωριστά είχαν πάρει συνολικά 1.186 ψήφους και 8 έδρες), ενώ έβγαλε 12 αντιπροσώπους στο ΕΚΘ (προηγούμενες 17 αντιπροσώπους) και 13 στην ΟΤΟΕ (προηγούμενες 17 αντιπροσώπους). Η παράταξη «Ριζοσπάστες» πήρε 102 ψήφους και έβγαλε μία έδρα στο ΔΣ (προηγούμενες 76 ψήφους και μία έδρα), ενώ έβγαλε 2 αντιπροσώπους στο ΕΚΘ (προηγούμενες έναν αντιπρόσωπο) και έναν αντιπρόσωπο στην ΟΤΟΕ (προηγούμενες έναν αντιπρόσωπο).

ΙΚΑ
Επιβεβαίωση... παραλείψεων

Επιστολή του ΙΚΑ επιβεβαιώνει δημοσίευμά μας για παραλείψεις σε βάρος συνταξιούχου 

Στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Η οδύσσεια ενός συνταξιούχου», που αφορούσε το γραφειοκρατικό κυκεώνα, στον οποίο περιέπλεξαν τον συνταξιούχο Κ. Σταμούλη, με αποτέλεσμα να πάρει μικρότερη κύρια και επικουρική σύνταξη, αναφέρεται επιστολή - απάντηση του ΙΚΑ.

Ο Κ. Σταμούλης - όπως αναφέραμε στο δημοσίευμα - προσλήφθηκε το Νοέμβρη '83 στο Ταμείο Κρεοπωλών (ΕΤΑΚΕΚ) σαν εισπράκτορας με σύμβαση έργου, που συνεχώς ανανεωνόταν μέχρι που το '87 η σύμβασή του μετατράπηκε σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Μετά από προσφυγή του, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το Εφετείο και τον Αρειο Πάγο, εκδίδονται αποφάσεις που χαρακτηρίζουν σαν χρόνο εξαρτημένης εργασίας και ασφαλιστέας στο ΙΚΑ, το διάστημα των 3 χρόνων ('83 - '87) και το ΙΚΑ προχώρησε σε πράξη επιβολής ενσήμων. Ωστόσο, το διοικητικό Πρωτοδικείο - επειδή το ΙΚΑ δε στήριξε την προσφυγή του - ακύρωσε την πράξη επιβολής ενσήμων και παρά τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις αποφάσισε ότι το επίμαχο διάστημα ο Κ. Σταμούλης δεν παρείχε εξαρτημένη εργασία. Αποτέλεσμα ήταν ο Κ. Σταμούλης να χάσει ένσημα 3 χρόνων και να πάρει τελικά μικρότερη σύνταξη. Γι' αυτό το ζήτημα στην επιστολή του Ιδρύματος δε γίνεται η παραμικρή νύξη. Να σημειώσουμε πως το ΕΤΑΚΕΚ συγχωνεύτηκε το '92 στο ΙΚΑ.

Στην επιστολή του ΙΚΑ γίνεται αναφορά αποκλειστικά στο θέμα της επικουρικής σύνταξης. Ο Κ. Σταμούλης υποβλήθηκε το '92 σε εγχείρηση καρδιάς και μετά από προσωρινές αποφάσεις πήρε κανονική αναπηρική σύνταξη το '94. Υπέβαλε τα χαρτιά του στο ΤΕΑΠΟΚΑ, για να πάρει επικουρική σύνταξη, αλλά επειδή του αναγνωρίστηκαν μόνο τα ένσημα από 1η Ιούλη '87 μέχρι 28 Φλεβάρη '92, δε συμπλήρωνε τις προϋποθέσεις και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει 190 ένσημα περιόδου '72 - '73 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Η επικουρική σύνταξη βγήκε από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και του απονεμήθηκε από το '96.

Οπως σημειώνει το ΙΚΑ στην επιστολή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη από τον τελευταίο ασφαλιστικό οργανισμό, αν έχει σε αυτόν τουλάχιστον 1.500 ένσημα, διαφορετικά η περίπτωση μεταβιβάζεται στον προηγούμενο οργανισμό. «Ο Κ. Σταμούλης - αναφέρει - ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και πραγματοποίησε 190 ημερομίσθια και στη συνέχεια στο ΤΕΑΠΟΚΑ από 1/7/87 - 28/2/92 όπου πραγματοποίησε 1.400 ημερομίσθια. Στο ΤΕΑΠΟΚΑ δεν είχε 1.500 ημερομίσθια για να έχει αρμοδιότητα να κρίνει το συνταξιοδοτικό αίτημα και σωστά εστάλη η συνταξιοδοτική περίπτωση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, το οποίο και προέβη στην απονομή της σύνταξης».

Το πρώτο ζήτημα είναι γιατί του αναγνωρίζονται ένσημα στο ΤΕΑΠΟΚΑ μόνο μέχρι το Φλεβάρη του '92, όταν από πιστοποιητικό του ΙΚΑ προκύπτει ότι εργαζόταν συνεχώς μέχρι τον Αύγουστο του '92. Τότε υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς και πήρε την πρώτη αναρρωτική άδεια. Από το ίδιο πιστοποιητικό προκύπτει ότι ήταν στην υπηρεσία μέχρι το '93, παίρνοντας ενδιαμέσως αναρρωτικές άδειες.

Επίσης, στην επιστολή του ΙΚΑ σημειώνεται ότι η σύνταξη του απονεμήθηκε από το '96, γιατί τότε έκανε τη δεύτερη αίτηση για απονομή σύνταξης, αφού «στην αρχική αίτηση που είχε υποβάλει ο Κ. Σταμούλης στο ΤΕΑΠΟΚΑ στις 27/5/94 δεν ανέφερε την ύπαρξη του χρόνου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ»!!! Υπεύθυνος, λοιπόν, ο συνταξιούχος γιατί δεν ήξερε ότι δε θα του αναγνωρίζονταν ένσημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ