ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΓΟΣ
«Αυτή η εμπειρία με δυνάμωσε»

Μιλά στο «Ρ» ο Αγγελος Μπούζης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, που δέχτηκε την τραμπούκικη επίθεση, την περασμένη Τετάρτη

ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Του απεσταλμένου μας Γ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ).-

«Το Σάββατο θα βγω εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη». Θα κάνω τ' αδύνατα δυνατά. Πρέπει με μεγαλύτερο πείσμα να πάμε στον κόσμο να του μιλήσουμε για τους στόχους του ΚΚΕ. Ο,τι και να κάνουν, η φωνή μας θα ακούγεται. Μόλις βγήκα από το νοσοκομείο, πήγα στα γραφεία. Η δουλιά δεν πρέπει να πάει πίσω. Οι σύντροφοι, όμως, επέμεναν να πάω στο σπίτι μου».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του συντρόφου Αγγελου Μπούζη, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ μετά την «καλησπέρα». Συναντήσαμε τον σύντροφο στο σπίτι του στην Αμαλιάδα, λίγες ώρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο του Πύργου, όπου νοσηλευόταν τραυματισμένος μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Τετάρτη. Οι δράστες με τις σιδερογροθιές τους του προκάλεσαν εγκεφαλική διάσειση, θλάση αυχένα, κάταγμα ρινικού οστού και τραύμα στη μύτη.

Ο Αγγ. Μπούζης είναι 20 χρόνια μέλος του ΚΚΕ. Παλιότερα ήταν βιομηχανικός εργάτης. Σήμερα είναι οικοδόμος. «Αυτή η επίθεση ήταν ένα δίδαγμα για μένα. Οπως αντιπαλέψαμε τόσα και τόσα στο παρελθόν, έτσι και σήμερα θα αντιμετωπίσουμε κι αυτήν την κατάσταση. Ολοι θα είμαστε παρόντες στη μάχη. Στο νοσοκομείο μετά την επίθεση ήρθαν πολλοί σύντροφοι να μου συμπαρασταθούν. Πάνω στο προσκεφάλι μου... Ηταν κι ένας παλιός αγωνιστής, που ήρθε από μακρινό χωριό της περιοχής μόλις το έμαθε. Αρρωστος από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες των διώξεων. Αυτός ο άνθρωπος μίλησε στην καρδιά μου», λέει κι ένας κόμπος του ανεβαίνει στο λαιμό.

«Πώς να φοβάσαι, συνεχίζει, όταν ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος... Οταν οι σύντροφοί σου είναι κοντά σου... Ηταν και άλλοι, απλοί άνθρωποι του λαού, ό,τι είμαι κι εγώ. Δεν ήμουν μόνος για να φοβάμαι. Ηρθε κι ένας ΠΑΣΟΚτζής. Μου είπε ότι είναι εγκλωβισμένος. Οτι θέλουν να συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές, αλλά τους απειλούν. Του απάντησα ότι πάνω από την κάλπη δεν τον βλέπει κανείς. Αυτή η εμπειρία με δυνάμωσε».

Στη συνέχεια, ο σύντροφος μας μιλάει για την άνοδο της επιρροής του ΚΚΕ στο Νομό Ηλείας. Για το ποσοστό του Κόμματος, που στις περσινές ευρωεκλογές ανέβηκε πολύ. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δουλιάς που κάναμε πόρτα - πόρτα», μας λέει. «Υπάρχουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που θα μας ψηφίσουν στις εκλογές. Πριν πέντε χρόνια, διακινούσαμε 30 φύλλα του κυριακάτικου «Ρ» στον Πύργο. Τώρα έχουμε φτάσει τα 250. Στη συνοικία "Λάππα", πριν λίγες βδομάδες, χτυπήσαμε την πόρτα ενός φτωχικού σπιτικού. Μας είπαν: "Πού είσαστε τόσα χρόνια;". Βρήκαμε κι άλλους κοντά, μας υπέδειξαν, μάλιστα, πού να αφήνουμε το «Ρ», όταν δε βρίσκονται στο σπίτι».

«Το Κόμμα είναι αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ», συνεχίζει. «Τα μόνα όπλα του είμαστε εμείς και ο "Ριζοσπάστης". Το γεγονός της τραμπούκικης επίθεσης καλύφθηκε μεν από πολλά ΜΜΕ, αλλά κανένα δεν είπε για την πολιτική πλευρά του γεγονότος. Μου τηλεφώνησαν από μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό και μου ζήτησαν να μιλήσω για το περιστατικό, αλλά να μην χρησιμοποιήσω σκληρή γλώσσα. Να μην πω ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη. Να μην πω για το κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή. Μου συνέστησαν να προσέξω πώς θα μιλήσω. Τελικά, δε με ξαναπήραν τηλέφωνο».

Με μια δόση πίκρας στα λόγια του, αναφέρεται στους δράστες της επίθεσης εναντίον του. «Οι περισσότεροι είναι παιδιά της φτωχολογιάς, από αγροτικές οικογένειες», μας λέει. «Εχουν «πέσει» στα ναρκωτικά. Ετσι τα εξουσιάζουν και τα κατευθύνουν... Αυτό είναι το σύστημά τους. Να τα οδηγούν στην πρέζα για να τα έχουν υποχείρια. Είναι μεγάλος καημός...».

«Εχει μπολιάσει συνειδήσεις ο "Ρ"»!

Δε λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις που πυροδότησε η πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» με φυσικό αυτουργό τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, και ηθικό συνολικά την κυβέρνηση που τον κάλυψε και τον στήριξε. Από τη μέρα άσκησης της δίωξης αποκαλύφθηκε σε όλη του την έκταση ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, αφού οι ενέργειες του υπουργού της έβαλλαν ευθέως στην ίδια την ελευθερία του Τύπου και σε μια πλειάδα ακόμα δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, ενώ αποτέλεσαν προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Εξάλλου, αυτοί ήταν ακριβώς και οι στόχοι που υπηρετεί η δίωξη εναντίον του «Ρ».

Από εκείνη τη μέρα έχουν μεσολαβήσει τέσσερις και πλέον μήνες αλλά αυτό το χρονικό διάστημα δε λειτούργησε κατευναστικά για τη λαϊκή οργή. Τα μηνύματα καταδίκης της κυβερνητικής αυταρχικής πολιτικής συνεχίζονται, όπως και αυτά της συμπαράστασης στην εφημερίδα και σε κάθε άλλο έντυπο ή δημοσιογράφο που διώκεται επειδή με ευσυνειδησία έπραξε το καθήκον του.

Δεν αμαυρώνεται το ήθος του «Ρ»

Με ανακοίνωσή του το παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει την επίθεση του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον της εφημερίδας και την ανοχή με την οποία την αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

«Ο "Ρ" - σημειώνεται στην ανακοίνωση - από την αρχή της κυκλοφορίας του ως τα σήμερα έχει επιδείξει δημοσιογραφικό ήθος που δεν αμαυρώνεται με τις αθλιότητες του κ. Γιαννόπουλου. Διώκτες και διώξεις έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές ως σήμερα. Πάντα στάθηκε όρθιος, ακλόνητος, συμπαραστάτης στα δίκαια και στους αγώνες των εργαζομένων. Αυτό κάνει και σήμερα και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Ας το έχουν υπόψη τους οι σημερινοί και οι επίδοξοι διώκτες του».

Εμφυλιοπολεμικές νοοτροπίες

Το παράρτημα Αμαλιάδας Πηνείας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει ότι η επίθεση κατά του «Ρ» είναι «εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας» και αποτελεί πρόκληση για τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει επιπλέον: «Η δίωξη προκάλεσε οργή σε όλο τον λαό, που καλά θα κάνει η κυβέρνηση να τη λάβει υπόψη της, αν δε θέλει να εκληφθεί από όλο τον λαό η εμφυλιοπολεμική της νοοτροπία ως έκφραση της πολιτικής της και καλά θα κάνει να αποβάλει το γρηγορότερο από τους κόλπους της τον κατ' εξοχήν εκφραστή αυτής της απεχθούς νοοτροπίας».

Ευθύνεται προσωπικά ο Σημίτης

Τη συμπαράστασή του στον «Ριζοσπάστη» εκφράζει και το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ, που καταγγέλλει τις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος «πήρε τη σειρά του στην αλυσίδα των διωκτών του "Ρ" που ξεκινά από τους προπολεμικούς φασίστες, τους Γερμανούς, τους ταγματασφαλίτες μέχρι τους παρακρατικούς και τα κάθε λογής φασιστοειδή της μεταπολεμικής Ελλάδας».

Το παράρτημα χαρακτηρίζει ανιστόρητους τους διώκτες του «Ρ» και επιρρίπτει τη βασική ευθύνη της δίωξης στην καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Κ. Σημίτη.

Εχει μπολιάσει συνειδήσεις ο «Ρ»

Την κατάφωρη παραβίαση στα συνταγματικά δικαιώματα του Τύπου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ αναφορικά με τη δίωξη που άσκησε εναντίον του «Ρ» ο Ε. Γιαννόπουλος. Προειδοποιεί πως οι αγωνιστές της Αντίστασης θα υπερασπίζουν πάντα την εφημερίδα που στάθηκε οδηγός και εμψυχωτής τους τα χρόνια της σκλαβιάς και στους αγώνες.

«Ο καθαρός του λόγος - τονίζει - έχει μπολιάσει συνειδήσεις, ανεξάρτητα από πολιτική ή θρησκευτική αντίληψη».

«Ξεσκαρτάρισμα» στο φακέλωμα

Τα πολιτικά κόμματα και τα σωματεία δεν είναι υποχρεωμένα να ζητήσουν άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη χρήση αρχείων των μελών τους.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Δεδομένων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ζητήσουν άδεια για τη χρήση αρχείων προσωπικών δεδομένων στις εξής περιπτώσεις:

Οταν η επεξεργασία γίνεται από σωματεία, εταιρίες, πολιτικά κόμματα και ενώσεις προσώπων και αφορά δεδομένα των μελών ή εταίρων τους, εφόσον οι ίδιοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και τα δεδομένα δε διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους.

Στις περιπτώσεις που η επεξεργασία γίνεται από γιατρούς ή άλλα πρόσωπα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υγείας και αφορά σε ιατρικά δεδομένα, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και τα δεδομένα δε μεταβιβάζονται σε τρίτους.

Στην παραπάνω απαλλακτική διάταξη δεν εμπίπτουν τα νομικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, όπως κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα αποθεραπείας και αποτοξίνωσης, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν η επεξεργασία διεξάγεται στο πλαίσιο προγραμμάτων τηλεϊατρικής ή παροχής υπηρεσιών μέσω δικτύου.

Οταν η επεξεργασία αφορά πελάτες ή προμηθευτές, εφόσον τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται σε τρίτους. Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση της γνωστοποίησης οι ασφαλιστικές εταιρίες για όλους τους κλάδους ασφάλισης, οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι εταιρίες εμπορίας πληροφοριών και τα χρηματοπιστωτικά νομικά πρόσωπα, όπως οι τράπεζες και οι εταιρίες έκδοσης πιστωτικών καρτών.

Τέλος, όταν η επεξεργασία γίνεται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους, υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές και αφορά στην παροχή νομικών πληροφοριών προς τους πελάτες τους, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από την υποχρέωση απορρήτου.

Οι προθεσμίες για την υποβολή γνωστοποίησης αρχείου με μη ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τη λήψη άδειας αρχείου ισχύει μέχρι την 21η Γενάρη 2001.

Σήμερα η δίκη των τριών συλληφθέντων

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Πρωτοδικείο του Πύργου η δίκη τριών ατόμων που πιάστηκαν από την Αστυνομία μετά την τραμπούκικη επίθεση που έγινε σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη στον Πύργο. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Κούτση, τον Κωνσταντίνο Πλαστουργό και την Μαρία Βρεττού, που κατηγορούνται για απλή συνεργία σε απρόκλητη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Στο μεταξύ, ασύλληπτοι εξακολουθούσαν να παραμένουν μέχρι χτες οι πρωταίτιοι της επίθεσης σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ. Παρότι η Ασφάλεια διαθέτει ονόματα και πληροφορίες για τα άτομα που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο του ξυλοδαρμού, δεν έχει γίνει κατορθωτή η σύλληψή τους.

Η δράση των ατόμων αυτών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Απλοί πολίτες, αλλά και άλλοι επώνυμοι παράγοντες του Πύργου καταδικάζουν την τραμπούκικη επίθεση και ζητούν την τιμωρία των δραστών αλλά και των ηθικών αυτουργών. Πολλοί πολίτες αναρωτιούνται γιατί ενώ η δράση αυτών των ατόμων υπάρχει και είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό οι διωκτικές αρχές ολιγωρούν παρότι οι προκλήσεις συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι έχουν στόχο κύρια το ΚΚΕ και τη δράση του στο Νομό Ηλείας. Αλλωστε και τον περασμένο Νοέμβρη τα ίδια άτομα είχαν προκαλέσει επεισόδια κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής κινητοποίησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ