ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Η Αλ. Παπαρήγα στο βήμα του Συνεδρίου

«ΧΑΡΑΥΓΗ»

Η Αλ. Παπαρήγα στο βήμα του Συνεδρίου
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνω θερμό συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους του 20ού Συνεδρίου, στα μέλη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ, στην ΕΔΟΝ, σε όλο τον κυπριακό λαό, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα αλληλέγγυο στον αγώνα που κάνετε για επανένωση της πατρίδας σας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής για μια λύση οοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και στρατό κατοχής, χωρίς ξένες βάσεις.

Ασκήσαμε κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε όσα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θεώρησαν το «σχέδιο Ανάν» ως μια μοναδική «ιστορική ευκαιρία» επίλυσης του ζητήματος. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις τους ότι η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» θα οδηγούσε την Κύπρο σε μια άμεση καταστροφή, σε μια τελεσίδικα αρνητική εξέλιξη. Δε μας ξέφυγε ούτε τότε, ούτε και σήμερα διαφεύγει της προσοχής μας ότι η κριτική στο «σχέδιο Ανάν» όπως και σε άλλα διεθνή ζητήματα δε γίνεται από όλους, στην Ελλάδα, από σωστή σκοπιά. Ξεκινάει, από ορισμένους, ευτυχώς λίγους, και από εθνικιστική και σοβινιστική βάση, από μια αφετηρία που χωρίς ταλάντευση πρέπει να απορρίπτεται από τους λαούς, καθαρά και απερίφραστα.

Η θέση μας είναι πως όλοι οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού πρέπει όχι μόνο να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και να το πάρουν υπόψη στις όποιες προτάσεις γίνουν για την επίλυση του προβλήματος. Και πρώτα απ' όλα αυτό αφορά τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν να την αμφισβητεί. Είναι ανεπίτρεπτες οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και η ανοχή που δείχνει η ΕΕ σε αυτές τις δηλώσεις. Είναι ανεπίτρεπτες οι ενέργειες των ΗΠΑ στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, με τελευταία την πρόσκληση επίσκεψης του κ. Ταλάτ στην Ουάσιγκτον. Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον ΟΗΕ και τα κράτη - μέλη του, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του.

Το διάστημα αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σχέδιο των ΗΠΑ για το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» των αραβικών χωρών και των χωρών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», το οποίο, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, έχει υιοθετηθεί στην ουσία του από την Ομάδα των «8», το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί πρόσθετο παράγοντα, ικανό να φέρει ακόμα περισσότερες επιπλοκές και στο Κυπριακό.

Είμαστε αντιμέτωποι με την επιχειρούμενη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Εκτός από την παράνομη κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και η συνεχιζόμενη εγκληματική επέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του ιρακινού λαού, με τον παλαιστινιακό λαό που παλεύει ενάντια στην κατοχή, την καταπίεση και τη στρατιωτική βία που ασκούν οι ισραηλινές δυνάμεις, για να μην αποκτήσει αυτός ο λαός το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υποστηρίζουμε την αποχώρηση του Ισραήλ απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου και την ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων.

Υπάρχει η πολύμορφη επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Αφρική. Το νέο σχέδιο των ΗΠΑ κατά της σοσιαλιστικής Κούβας, που υιοθετεί η ΕΕ, καθώς και οι προσπάθειες υπονόμευσης του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα και της πολιτικής που εφαρμόζει. Υπάρχουν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από την Κούβα και τη Βενεζουέλα για τη δημιουργία της ALBA, σε αντίθεση με την ALCA που προωθούν οι ΗΠΑ. Εχουν οξυνθεί οι αντιθέσεις στην περιοχή και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Εχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη της προσπάθειας που κάνει η Βενεζουέλα αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των ΗΠΑ και των μονοπωλίων, που ζητάνε πλήρη κυριαρχία στο πετρέλαιο και στις άλλες πηγές πλούτου.

Στο κέντρο της προσοχής μας, εκτός των άλλων, είναι ο σχεδιασμός ενός νέου γύρου αντικομμουνιστικής επίθεσης, με αφορμή την πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για καταδίκη των δήθεν εγκλημάτων του κομμουνισμού, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν. Συμπεριλαμβάνουμε και την πρόθεση να κλείσει το Μαυσωλείο του Λένιν, που συνοδεύεται από ένταση των επιθέσεων σε βάρος των κομμουνιστών. Υπάρχουν τέλος οι πολύ σοβαρές εξελίξεις που σημειώνονται στον ΟΗΕ με τη βαθύτερη προσαρμογή του Καταστατικού του Χάρτη, σύμφωνα με τη σύγχρονη ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Είναι μέτωπο πάλης που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα και με κοινές πρωτοβουλίες.

Ολα αυτά τα ζητήματα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη Διεθνή Συνάντηση 73 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, στην οποία επίσης πήραν μέρος με γραπτή παρέμβασή τους άλλα 7 κόμματα. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι στη Συνάντηση, ανεξάρτητα των γνωστών, εδώ και χρόνια, διαφορών που υπάρχουν, συμφωνήσαμε να γίνουν κοινές ενέργειες σε μια σειρά διεθνή ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και κινήματα.

Παράλληλα στην Ελλάδα, και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σημειώνεται μια νέα στροφή προς την πιο βάρβαρη αντίδραση, με την έννοια ότι νέα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά πακέτα μέτρων προωθούνται για εφαρμογή, με την αγαστή συνεργασία των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, και οπωσδήποτε με την καθοδήγηση των επιχειρηματικών ομίλων και των διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Είναι συνέχεια βέβαια όλων όσων προωθήθηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά. Υπενθυμίζουμε ότι επίσημα έχει αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα της χώρας μας, με την έννοια ότι πιο καθαρά ως πρωταρχικός στόχος τίθεται η στήριξη των πάσης φύσεως ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με στρατιωτικές δυνάμεις, με δυνάμεις εσωτερικής καταστολής, με νέες διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ.

Εμείς θέτουμε στην ίδια μοίρα τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων που προκύπτουν από τη στρατηγική της ΕΕ, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΠΟΕ, με την προσπάθεια που γίνεται να ελεγχθεί ακόμα πιο βαθιά και ανοιχτά το πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας. Στα κλασικά μέσα προστίθεται και η κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός περιφερειακού νέου πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία νέων κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιδίωξη είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Να περάσει σε δεύτερη μοίρα και τελικά να παραμεριστεί το εθνικό πεδίο πάλης, πράγμα βεβαίως που δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί η διεθνοποίηση όχι μόνο δεν καταργεί το εθνικό πεδίο πάλης, αντίθετα το αναβαθμίζει, όπως αναβαθμίζει και την επιτακτική αναγκαιότητα για τη διεθνιστική δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των λαών. Το διεθνιστικό κίνημα των λαών δε θα έχει αποτελέσματα μακράς πνοής και προοπτικής, αν δεν έχει ισχυρά πόδια στο εθνικό πεδίο.

Η προσοχή μας στρέφεται στο πρόβλημα της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ με τη δημιουργία δικού της στρατού, που και όταν θα δρα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, θα έχει τους ίδιους στόχους με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Δεν υποτιμάμε τη δύναμη του ιμπεριαλισμού. Ομως σήμερα γίνονται πιο ευκρινείς και διευρύνονται οι εστίες αντίστασης. Συναντά επίσης δυσκολίες εξαιτίας των αντιθέσεων που γεννά, αλλά και από τις αντινομίες και τις αντιφάσεις που είναι μέσα στη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Θα ήταν επιπόλαιο και αντιεπιστημονικό να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνουν θεαματικές θετικές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης σε μια χώρα, σε πολλές χώρες, σε ποια περιοχή ή ήπειρο. Σημασία έχει να καλλιεργούμε το έδαφος, να αποκτούμε πείρα, να έχουμε ετοιμότητα και ικανότητα πρόγνωσης και των θετικών τάσεων, αλλά και των αρνητικών, με βάση τη συγκεκριμένη περιοχή και την κάθε χώρα.

Κατά τη γνώμη μας ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται σήμερα και εντάσσεται πιο οργανικά από ό,τι στο παρελθόν στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Η αντίθεση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, μπορεί να συνενώσει την εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ανάλογα με την κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας, και τις συγκεκριμένες συνθήκες σε κάθε χώρα. Πίσω από αυτήν τη γραμμή υπάρχει η ενσωμάτωση και η αφομοίωση σε μια γραμμή πάλης ανώδυνη για τον ιμπεριαλισμό, που εύκολα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και χειραγωγήσει.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της επιρροής του ΑΚΕΛ, για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των συμφερόντων όλου του κυπριακού λαού, για την παραπέρα ανάπτυξη της αλληλεγγύης και των σχέσεων συνεργασίας των κομμάτων μας.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ

(τα «ακραία» φαινόμενα)

ΗΤΑΝ πραγματικά αποκαλυπτική η μεγάλη και αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας μας για τις πλημμύρες και τις μαρτυρικές περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, που κάθε χρόνο ζουν και πληρώνουν τις μεγάλες καταστροφές. Και συχνά στα ποτάμια και τα ρέματα χάνονται κι ανθρώπινες ζωές. Η αλήθεια της έρευνας βεβαιώθηκε με την πρόσφατη δοκιμασία που χτύπησε την Αθήνα, την Αττική, αλλά και περιοχές της Λακωνίας.

ΕΧΟΥΝ μάθει κυβερνήσεις και οι πάσης φύσης αρμόδιοι κάθε φορά να μας μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα για θεομηνίες και επιδιώκουν έτσι να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν καθώς άφησαν τραγικά αθωράκιστη όχι μόνο την πρωτεύουσα αλλά τη χώρα ολόκληρη, που έχει μεγάλες καταστροφές κόπους και βιος ολόκληρης ζωής.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ με τις πληγές του Φαραώ πάνω της η πρωτεύουσα κι η Αττική. Ετσι, συχνά οι φθινοπωρινές και οι χειμωνιάτικες βροχές, που καρτερεί ο κόσμος της γης σαν ευλογία μετατρέπονται σε συμφορά. Ανθρωποι πνίγονται στα ποτάμια, στα χαντάκια, εξαφανίζονται περιουσίες κατοίκων, το βιος μιας ζωής, που φέρνει απελπισία...

«ΠΝΙΧΤΡΑ» πολιτεία από την πρώτη μέρα της ζωής της η Αθήνα. Και οι κυβερνήσεις που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία την «έκοψαν» και την «έραψαν» σύμφωνα με τα δικά τους ληστρικά συμφέροντα. Η Αθήνα είναι μια πολιτεία για όλα ανέτοιμη είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε την πυρπολεί ο ήλιος. Στο ποινικό «μητρώο» της πόλης αμέτρητες οι εγγραφές για τις πλημμύρες, τις καταστροφές από τα χρόνια του Οθωνα μέχρι σήμερα.

ΜΙΑ από τις πρώτες - πρώτες εγγραφές πλημμυρών και καταστροφών στην πρωτεύουσα (γιορτή του Αγίου Φιλίππου, Νοέμβρης 1898), που πνίγηκαν δεκάδες Αθηναίοι, ολόκληρες οικογένειες όπως γράφει ο συντάκτης στο ρεπορτάζ: «...ηνοίχθησαν οι καταρράκται του ουρανού και ο ραγδαίος υετός με τα χαλάζης κατέπεσεν επαπειλών να καταπνίξη την χώραν του Κέκροπος». Ετσι έμεινε σαν μέρα σημαδιακή η ημερομηνία του Αϊ - Φιλίππου. Κι από τότε οι λαϊκές γειτονιές ζουν σ' αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ που ακολούθησαν διαδοχικές οι εγγραφές σε πλημμύρες και καταστροφές στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές. Ζήσαμε - κι όχι μια φορά - δραματικές ώρες - στην Αθήνα με τους Αθηναίους να πνίγονται στους λαϊκούς συνοικισμούς και το σπιτικό τους να θάβεται στη λάσπη.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ κακοκαιρία, σχετικά ήπια, απέδειξε για μια ακόμη φορά σε ποιες πλάτες πέφτουν οι μεγάλες ευθύνες για τις πλημμύρες τόσο σ' εμάς εδώ στην πρωτεύουσα όσο και στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές. Κι όταν έχουμε με συχνότητα μια θεομηνία που ξανάρχεται τότε αυτό δεν είναι θεομηνία, στην ουσία είναι έγκλημα που διαπράττουν άνθρωποι, αυτοί που έχουν τις ευθύνες τις μεγάλες για τα αντιπλημμυρικά έργα που εξαγγέλλονται από τα μπαλκόνια και τα 'χουν καταχωνιάσει στα ντουλάπια. Λίγα μόλις ψίχουλα για θεμελιακά έργα μεγάλης πνοής και για αποζημίωση των πληγέντων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υπερβολή πως στην ουσία πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης και κυβερνήσεις και αρμόδιοι έχουν τις πρώτες ευθύνες για όσα έργα τόσα χρόνια δεν έγιναν ή και όσα έγιναν έχουν βαριές κακοτεχνίες και συχνά έργα που πρέπει να μελετηθούν και να ξαναγίνουν από την αρχή. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των αντιπλημμυρικών έργων του Μαραθώνα. Αλλά εκτός απ' αυτό έχουμε και σειρά από ολυμπιακές κατασκευές χωρίς καμιά πρόβλεψη αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΕΙΝΑΙ ένας χρόνος, που η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έθετε σε συνέντευξή της το μέγα θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας κι όπως τόνισε τα αντιπλημμυρικά και τα σκουπίδια είναι «δυο τορπίλες» και θα 'ναι μεγάλος ο κίνδυνος αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και χωρίς κουκουλώματα να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο».

ΑΝΟΙΧΤΟΣ μένει πάντα ο λογαριασμός με τις πλημμύρες και τα σκουπίδια. Οι προχτεσινές καταστροφές απαιτούν λύσεις ουσίας κι όχι μικρομπαλώματα. Και θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Πάνω από εκατό χρόνια είναι που πληρώνουμε βαρύτατα τις πλημμύρες. Λύσεις ουσίας και όχι μικρομπαλώματα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του

Με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ που συμπίπτουν με το γιορτασμό των 80 χρόνων του Κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν 1.500 σύνεδροι.

Το Συνέδριο άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με την εισηγητική ομιλία του ΓΓ Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Εκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης». Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ποτέ δε συμφώνησε ότι είναι δίκαιο και ισορροπημένο όπως το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και οι διαμορφωτές του. Από την αρχή είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις υπογράμμισε, γιατί βλέπαμε στο σχέδιο και στην όλη προσπάθεια που το συνόδευσε, να τίθεται ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων της υπερδύναμης και των Βρετανών μέσα από την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο ίδιος, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν». Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα».

Στο χαιρετισμό του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο Τ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ενώ το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος είναι να πράξουν «ουσιαστικές αλλαγές».

Στην αρχή της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών. Στη συνέχεια, και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, δόθηκε ο λόγος στην Αλ. Παπαρήγα (ολόκληρη η ομιλία της δημοσιεύεται παρακάτω).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης τα ελληνοκυπριακά κόμματα, όπως και τουρκοκυπριακά τα οποία πήραν μέρος στο Συνέδριο, όπως και τα κόμματα που συμμετείχαν από την Ελλάδα. Χαιρέτισαν επίσης αρκετά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς, εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ