ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Ασταμάτητες οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, αρχίζουν και το μαζικό «κόψιμο» ηλεκτροδότησης!

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Καθημερινή είναι η απογείωση των τιμών χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, προϊδεάζοντας για τις νέες τεράστιες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος συνεχίζει ανερυθρίαστα τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ουσιαστικά ομολογεί ότι επέρχεται κύμα μαζικών αποκοπών ρεύματος, αφού γνωρίζει ότι οι «πενταροδεκάρες» της επιδότησης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Ο υπουργός Κ. Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο «τετραψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης», στον οποίο νοικοκυριά που έχουν «απόλυτη αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού» αφού τους κόψουν το ρεύμα θα καλούν, και τότε θα ξεκινά η διαδικασία επανασύνδεσης μέσω των αρμόδιων επιτροπών του κάθε δήμου. Πρόκειται βεβαίως για μια ακόμη προσπάθεια εμπαιγμού των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία καταβάλλουν βαρύτατο τίμημα στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης πολιτικής» της ΕΕ και που το επόμενο διάστημα θα βυθίζονται σωρηδόν στο σκοτάδι. Αυτό περιλαμβάνει άλλωστε το «πράσινο New Deal», που προωθείται σε όλη την ΕΕ και που μαζί με τα χοντρά πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει και κάποια μέτρα «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής» από τις τραγικές για τον λαό συνέπειες της πολιτικής τους, αλλά και διασφάλισης της «εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους.

Από τα 147 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα Σεπτέμβρη, ο Οκτώβρης αναμένεται να «κλείσει» κοντά στα 200 ευρώ/MWh, ενώ οι σχετικές προβλέψεις για τον Νοέμβρη είναι άκρως δυσοίωνες, αφού αναμένεται να ξεπεράσουν και τα 250 ευρώ, ανοδική τάση που θα συνεχιστεί σύμφωνα με όλα τα σχετικά σενάρια και το πρώτο τρίμηνο του 2022 τουλάχιστον! Αξίζει να πούμε ότι τον περασμένο Γενάρη η τιμή ήταν μόλις στα 63 ευρώ/MWh, για να φτάσει στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα ελέω «απελευθερωμένης» αγοράς.

Εκτός από τα νοικοκυριά, ισχυρό πλήγμα δέχονται ήδη χιλιάδες μικρομάγαζα, τα οποία καλούνται να καταβάλουν «καπέλο» στους παρόχους ηλεκτρισμού 300, 400 και πλέον ευρώ μηνιαίως, ειδικά όσα χρησιμοποιούν ψυγεία ή άλλα ενεργοβόρα μηχανήματα (χασάπικα, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, εστιατόρια κ.ά.), με τους επόμενους μήνες να φαντάζουν απειλητικοί. Αν υπολογιστεί ότι τα περισσότερα από αυτά έμειναν για μήνες κλειστά εξαιτίας του πολύμηνου λοκντάουν, γίνεται εύκολα κατανοητή η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Με αυτόν τον τρόπο τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν ξανά έμμεσα τις αυξήσεις του ρεύματος, αφού αναγκαστικά ένα μεγάλο μέρος από αυτές θα περάσουν στην τελική τιμή των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη.

Εξάλλου, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χτες σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής της περασμένης βδομάδας, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι για τις κυβερνήσεις της ΕΕ τα όποια μέτρα παίρνονται ή θα παρθούν στο μέλλον μόνο στις πιο ακραίες περιπτώσεις ενεργειακής φτώχειας θα αφορούν, κι εκεί μόνο «ανακουφιστικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια επίτροπος για θέματα Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που συζητούνται αυτήν την περίοδο έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, δηλαδή «θα αρχίσουν να αποδίδουν σε ορισμένα χρόνια και όχι τις επόμενες βδομάδες». Ωστόσο και πάλι δεν λήφθηκε κάποια οριστική απόφαση, ενώ και η αμφιλεγόμενη πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αποθεματικού φυσικού αερίου, το οποίο υποτίθεται θα μπορούσε να αξιοποιείται σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων, παραπέμπεται για το μέλλον. Στο συμβούλιο συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος διαβεβαίωσε εκ νέου την «πίστη» της ελληνικής κυβέρνησης στους στόχους της ΕΕ για την «ενεργειακή μετάβαση», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά μέτρα - κοροϊδία που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον «περιορισμό» των αυξήσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Πρώτη και αυτοδύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Σε αρχαιρεσίες προχώρησε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στις 22 και 23 Οκτώβρη για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης. Η πλούσια λειτουργία και δράση του Σωματείου τον περίπου ενάμιση χρόνο ζωής του συνέβαλε αποφασιστικά στη μαζικοποίησή του, με δεκάδες νέες εγγραφές.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων» αναδείχθηκε 1η και αυτοδύναμη, καταλαμβάνοντας τις 5 από τις 9 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν συνολικά 295 μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: «Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων» 170 ψήφοι και ποσοστό 57,63%, «Αντίρρηση» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ) 114 ψήφοι και 38,64%, «Ταξική Πορεία» (ΚΚΕ - ΜΛ) 9 ψήφοι και 3,05%, «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Μισθωτών Δικηγόρων» (ΜΛ - ΚΚΕ) 2 ψήφοι και 0,68%.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων» χαιρετίζει όσους συμμετείχαν μαζικά στις πρώτες αρχαιρεσίες του Σωματείου και επισημαίνει:

«Οι ασκούμενοι και μισθωτοί συνάδελφοι που στήριξαν την "Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων" κόντρα στις φωνές συμβιβασμού και ηττοπάθειας και έκαναν υπόθεσή τους τη συνέχεια της οργάνωσης του αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων σε ταξική κατεύθυνση, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γεμίζουν με αισιοδοξία όλους εμάς που συμμετείχαμε και στηρίξαμε το ψηφοδέλτιο! Με νέα ορμή και την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα, σήμερα φωνάζουμε: Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε στις 19 Ιουλίου 2020, όταν ιδρύσαμε το Σωματείο μας! Διεκδικούμε το σύγχρονο, το πραγματικά ρεαλιστικό, το αναγκαίο: Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού της άσκησης! Στοχεύουμε χωρίς φόβο τον πραγματικό αντίπαλο: Την εργοδοσία και όλους τους φορείς της, το κράτος της, τις αστικές κυβερνήσεις, που έχουν ενιαίο σχέδιο σε βάρος της ζωής μας.

Δίνουμε νέα ραντεβού στις απεργιακές μάχες που θα έρθουν, συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στην καταστολή και την περιστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας.

Μπλοκάρουμε στην πράξη το εργασιακό τερατούργημα, τον νόμο Χατζηδάκη, αλλά και όλους τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, απαιτώντας την κατάργησή τους!».

Σήμερα η κηδεία της Φώφης Γεννηματά

INTIME NEWS

Κηδεύεται σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ., η Φώφη Γεννηματά, που «έφυγε» προχτές από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαγνώστηκε υποτροπή του καρκίνου, με τον οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια.

Η κηδεία της θα τελεσθεί δημοσία δαπάνη, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για σήμερα, Τετάρτη. Η σορός της θα τεθεί από τις 10 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 2 το μεσημέρι θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια θα γίνει η ταφή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Για τον θάνατό της σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια, ενώ η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της για μια βδομάδα σε ένδειξη πένθους για την απώλειά της.

Η Φώφη Γεννηματά είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 17 Νοέμβρη του 1964 και ήταν μητέρα τριών παιδιών, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Α' Αθήνας) με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλη του 2000. Το 2001 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Το 2002 εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά. Τον Οκτώβρη του 2009 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Στις 15 Ιούνη του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το 2017 ανακοίνωσε τη δημιουργία του πολιτικού φορέα ΚΙΝΑΛ, του οποίου υπήρξε επικεφαλής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ηρωική απεργία των χαλυβουργών

Την Κυριακή 7 Νοέμβρη

Εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια από την ηρωική απεργία των χαλυβουργών - Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο της πάλης, της ελπίδας, της ανατροπής» διοργανώνει την Κυριακή 7 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στον χώρο της Ελαιουργικής στην Ελευσίνα, η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια της απεργίας, ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια.

Δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής

Σήμερα Τετάρτη

-- Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί στις 7.30 π.μ. το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στην Π. Ράλλη και στις 9.30 π.μ. το αμαξοστάσιο των λεωφορείων, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ. ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κατάστημα της Alpha Bank στον Πειραιά (Παπαστράτου 17 - 19) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους

-- Στις 11.30 π.μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του ΟΣΕ στα Σεπόλια για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ. ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί την εταιρεία «ELPEN» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ