ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο «πάνω στις κοινές προτεραιότητες»

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τη συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε κοινές προτεραιότητες και, όπως και με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε σε διάλογο για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε διαφωνία». Αυτά σημειώνει ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε προχτές, μετά την «εκτόνωση» της νέας έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης που προκλήθηκε με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των πρέσβεων 10 χωρών, με την οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του κράτους.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γνωρίζουμε ότι έχουμε αρκετά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την Τουρκία», πρόσθετε η αμερικανική ανακοίνωση.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και ύστερα από ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας που αναπαρήγαγαν και οι άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αγκυρα, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τηρούν «το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων» (προβλέπει ότι το διπλωματικό προσωπικό μιας χώρας οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να μην αναμειγνύεται σε εσωτερικές του υποθέσεις), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «πιστεύουμε πως τώρα οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «οι διπλωμάτες που εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της χώρας μας και των χωρών τους ακολουθώντας τους κανόνες πάντα εκτιμώνται».

Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι «η Τουρκία σεβάστηκε πάντοτε στις εσωτερικές υποθέσεις των υπόλοιπων χωρών και δεν αναμείχτηκε ποτέ στις δικαστικές διαδικασίες του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων (...) Η κυβέρνησή μας σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη δεν θα διστάσει να κάνει και άλλα βήματα, που θα δείξουν ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση από την εθνική κυριαρχία μας».

Σημειωτέον ότι ο Αλτούν χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις» ρεπορτάζ όπως αυτό της (γερμανικής) «Ντόιτσε Βέλε» που ανέφερε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε με παραίτηση αν προχωρούσε η απέλαση των 10 διπλωματών. Πάντως, ας καταγραφεί ότι όταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε αν η καγκελάριος θα είχε ακυρώσει την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη αν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν, εκείνος επέλεξε να τονίσει ότι η επίσκεψη έγινε διότι «η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική σχέση για την εξωτερική μας πολιτική».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν επισκέφτηκε χτες το Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τρίτη συνεχόμενη φορά από τις μάχες του Φλεβάρη και την κατάληψη νέων εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν. Με το βλέμμα στραμμένο στο παζάρι με τη Δύση αλλά και τη Ρωσία, εγκαινίασε μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ το διεθνές αεροδρόμιο Fuzuli, «το πρώτο αεροδρόμιο του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή που πρόσφατα απελευθερώθηκε από την Αρμενία», που χτίστηκε μέσα σε ένα 8μηνο, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία που έγινε στην τουρκική Βουλή για την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, το σοσιαλδημοκρατικό CHP καταψήφισε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το (συνεργαζόμενο σε διάφορα πεδία με το CHP) κόμμα της Μεράλ Αξενέρ IYI ψήφισε υπέρ της συνέχισης. Εξηγώντας τη στάση του κόμματός του, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επέκρινε συνολικά την κυβερνητική πολιτική στη Συρία ως «λανθασμένη» και ανέφερε ότι «δεν θέλουμε άλλους πρόσφυγες». Από την ψηφοφορία απείχε ο βουλευτής του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν.

ΕΕ - ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Ευελιξία στο κεφάλαιο, «στενός κορσές» για τους λαούς

Δυνατότητα διόγκωσης των κρατικών χρεών, εξαιρέσεις από τον κανόνα αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά και την ειδική δημοσιονομική αντιμετώπιση δαπανών για νέες επενδύσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχετικά με τον υπό συζήτηση νέο δημοσιονομικό κανονισμό στην ΕΕ.

Παραπέρα, η πρόταση του ΕSM προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο ύψος των κρατικών δαπανών (με την εξαίρεση των επενδύσεων υπό προϋποθέσεις) αλλά και τη διασφάλιση ικανής μάζας πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου που βέβαια θα φορτώνονται στις πλάτες των λαών.

Μεταξύ άλλων ο ΕSM θέτει τους παρακάτω άξονες:

-- Το κριτήριο του κρατικού χρέους μπορεί να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ, από 60% του ΑΕΠ σήμερα, ως τιμή αναφοράς. Πρόκειται βέβαια για την αύξηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που φορτώνεται στις πλάτες των λαών. Παράλληλα, πρόκειται για μια προσπάθεια αναπροσαρμογής καθώς ο σημερινός δημοσιονομικός κανονισμός (χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ) είναι πρακτικά ανεφάρμοστος. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση υπερβάσεων παραμένει η υποχρέωση μείωσης του χρέους κατά 1/20 σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα υπερδανεισμένα κράτη (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία) καλούνται να παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα τέτοια ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν το όριο του 100% σε μια 20ετία.

Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας ή «επενδυτικού κενού» (όπως στην ελληνική οικονομία) ο κανόνας της ετήσιας μείωσης για το χρέος θα αναστέλλεται για δύο χρόνια, μέχρι να ανακτηθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Το «κλειδί», βέβαια, είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που βέβαια προϋποθέτει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

-- Ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει σε έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ, ωστόσο προβλέπονται σειρά από εξαιρέσεις προκειμένου να «τρέξουν» οι επενδυτικές δαπάνες των κρατών, με γνώμονα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ.

Με απλά λόγια, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τριετή πλάνα με το ύψος των πρωτογενών δαπανών, από τις οποίες θα αφαιρούνται τα ποσά για τις επενδύσεις, δηλαδή σε ρότα αντίστοιχη με το νέο κριτήριο για το κρατικό χρέος. Μετά την πανδημία, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το επενδυτικό κενό και να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και επίσης για να τονώσουν την ανάπτυξη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΕSM.

Πρόκειται βέβαια για την επέκταση και μονιμοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, με την ταυτόχρονη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Συνεχίζει την αφωνία υποταγής στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

Για ακόμη μία φορά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Οκτώβρη, τόσο η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις επέλεξαν να εκφράσουν μέσα από τη σιωπή τους τη στάση υποταγής που έχουν υιοθετήσει απέναντι στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αυτοί υλοποιούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, εκθέτοντας έτσι τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης αιτήθηκε να συζητηθούν στη συνεδρίαση η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, ο ελλιμενισμός του αμερικανικού πολεμικού πλοίου για μεταφορά πολεμικού υλικού καθώς και οι επιπτώσεις όλων αυτών στον λαό και να λάβει με ψήφισμά του ξεκάθαρη στάση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πέρα από την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σάββα Δευτεραίου, κανένας άλλος δεν πήρε θέση, ούτε ο δήμαρχος ούτε κανένας επικεφαλής παράταξης ή άλλος δημοτικός σύμβουλος. «Η αφωνία είναι συμφωνία υποταγής», σχολιάζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», και προσθέτει πως «πέρα από τις φωτογραφίσεις με τους ΝΑΤΟικούς στο λιμάνι, τις βόλτες με τα ελικόπτερα και όλες τις διευκολύνσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν συζήτησε το θέμα. Αντίθετα κουκουλώνεται και καλλιεργούνται αυταπάτες στον λαό περί ασφάλειας και ανταποδοτικών ωφελειών».

Στην τοποθέτησή του ο Σάββας Δευτεραίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τις βάσεις μετατρέπει επ' αόριστον την περιοχή μας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και στόχο των αντιπάλων τους.

(...) Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ μεγαλύτερες δεσμεύσεις με την εγκατάσταση νέων βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Αλεξανδρούπολη, βάζοντας στο στόχαστρο τις στρατιωτικές, λιμενικές, ενεργειακές και άλλες υποδομές της περιοχής».

Πρόσθεσε πως η ανανέωση της Συμφωνίας «δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας ούτε με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, αντίθετα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους αντιποίνων από χώρες που η πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή μας στρέφεται εναντίον τους», αναφέροντας τις αντίστοιχες δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων.

Τόνισε πως οι σχεδιασμοί αυτοί υπηρετούν συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων, στους οποίους παραδίδονται οι υποδομές και ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τα περιβόητα «ανταποδοτικά οφέλη» που προπαγανδίζονται για να εξασφαλιστεί η στήριξη ή η ανοχή του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», θυμίζοντας την πρόσφατη αρνητική πείρα των «ανταποδοτικών» του αγωγού TAP.

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός του ΓΕΣ

Στον απόηχο της νέας διμερούς Συμφωνίας για τις βάσεις, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, στρατηγού Τζέιμς Μακόνβιλ. Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο και αντάλλαξαν «απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών», αναφέρεται ακόμα αρμοδίως, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τον λαό η εμπλοκή αυτή.

Στα Βαλκάνια ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι συναντιέται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο ΥΠΕΞ, όπου και θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Εκτός από τη χώρα μας, ο Γουάνγκ θα βρεθεί και σε Σερβία, Αλβανία και Ιταλία, μετά από προσκλήσεις των αντίστοιχων ομολόγων του. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν χαρακτήρισε τις 4 χώρες «σημαντικούς εταίρους συνεργασίας της Κίνας στην Ευρώπη» και τόνισε ότι η χώρα του μαζί τους «μοιράζεται σημαντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της συνεργασίας BRI (Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος)». Τόνισε ότι η επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ «δείχνει τη βούληση της Κίνας να στερεώσει τη διμερή φιλία, να βαθύνει τη συνεργασία Κίνας - CEEC» (το σχήμα 16+1 Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) όπως και ότι Γουάνγκ θα έχει «εις βάθος συζητήσεις» σε όλες τις χώρες και ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να εργαστεί για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και την παροχή μεγαλύτερης κινητήριας δύναμης για τη συνεργασία Κίνας - CEEC (...) να ενισχύσει με πιο θετική ενέργεια τη διατήρηση της πολυμέρειας και της διεθνούς δικαιοσύνης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ