ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ από τους υγειονομικούς θα δυναμώσει τους αγώνες τους

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» περιόδευσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στην Αθήνα επισκέφθηκε χτες ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, διαπιστώνοντας από κοντά τις συνθήκες βαρβαρότητας στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν υγειονομικοί μαζί με χιλιάδες γονείς και παιδιά.

Αλλωστε, το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα έχει καταθέσει δύο Ερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι μετά το Παίδων Πεντέλης βρέθηκε στο στόχαστρο, με την κυβέρνηση να δηλώνει τις προθέσεις της για αποκοπή ογκολογικών του τμημάτων, προκειμένου να τα «παραδώσει» σε υπό ίδρυση ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο.

Ο βουλευτής επισκέφθηκε παιδιατρικές κλινικές στην Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, στην ΩΡΛ και στη Χειρουργική, σε Ακτινολογικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό Εργαστήριο και το διοικητικό προσωπικό συνομιλώντας με διευθυντές τμημάτων και εργαζόμενους. Επίσης, είχε συνάντηση με την 5μελή της ΕΙΝΑΠ και τον υποδιοικητή του νοσοκομείου.

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν για την κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία, αλλά και για το ποιος ευθύνεται, αναδεικνύοντας ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις διαιώνισαν τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, την υποχρηματοδότηση στην Υγεία, ενισχύοντας πολλαπλά και στέλνοντας «πελατεία» στους ομίλους της Υγείας, π.χ. διαγνωστικά - μικροβιολογικά εργαστήρια, κάτι που με τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι μετέφεραν τις εξελίξεις γύρω από τα χειρουργεία και τις αναμονές, τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης του ογκολογικού τμήματος, την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, ταυτόχρονα με τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο περιστατικών λόγω ιώσεων, όπως και μισθολογικά ζητήματα σε τμήματα εργαζομένων.

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική εναλλαγή και υπογράμμισε ότι «η ενδυνάμωση του ΚΚΕ σημαίνει ενδυνάμωση των αγώνων», αναδεικνύοντας ότι αυτή η επιλογή θα δώσει ώθηση σε χιλιάδες εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν.

«Ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές σημαίνει ισχυροποίηση της μοναδικής φωνής που παλεύει μέσα στη Βουλή με παρεμβάσεις, προτάσεις νόμου, Ερωτήσεις για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως και στα νοσοκομεία, για καθετί που απασχολεί τους εργαζόμενους. Θα στείλει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μας τσακίζει», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΠΑΤΡΑ
Συντονισμός δράσεων για να μην ιδιωτικοποιηθεί το 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Βρήκε ανταπόκριση από φορείς της πόλης η πρωτοβουλία του δημάρχου Κ. Πελετίδη

Να ανασταλεί η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας, απαιτούν σωματεία και φορείς της πόλης που χτες πραγματοποίησαν σύσκεψη για το θέμα με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ενώ παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας και Βίβιαν Σαμούρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΥΕΘΑ/ΚΕΤΧΝ, Νοσοκομείων ΠΓΝΠ Ρίο, «Αγιος Ανδρέας» και Καραμανδάνειου Παιδιατρικού, η ΕΙΝΑ και ο Ιατρικός Σύλλογος. Αποφάσισαν την καταρχήν αναστολή της προκήρυξης εμπορικής χρήσης του κτιρίου του νοσοκομείου, και αυτό να παραμείνει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο δήμαρχος θα συντονίσει το σύνολο των φορέων ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί πρόταση κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της πόλης, με διεκδίκηση από την κυβέρνηση για αξιοποίηση τόσο του 409 όσο και του Νοσημάτων Θώρακος.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Με αστυνομικούς επιδίδονται τα «εντέλλεσθε» των μετακινήσεων ακόμα και στα σπίτια των γιατρών!

Αλλο ένα εξοργιστικό περιστατικό, δείγμα της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, σημειώθηκε στο Μεσολόγγι, όταν γιατροί των Κέντρων Υγείας που ήταν στα σπίτια τους δέχθηκαν ...επισκέψεις από αστυνομικούς που τους επέδιδαν τα «εντέλλεσθε», προκειμένου να μετακινηθούν για να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Χατζηκώστα» της πόλης.

Στην πρωτόγνωρη αυτή κίνηση προχώρησαν με απόφασή τους, όπως καταγγέλθηκε, η 6η ΥΠΕ σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, εφαρμόζοντας τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία των «εντέλλεσθε» για γενική γιατρό που βρισκόταν στην οικία της στο Αγγελόκαστρο την Παρασκευή και τον δεύτερο γιατρό, επίσης στο σπίτι του, την Κυριακή.

Αφορμή για την εμπλοκή της αστυνομίας, ώστε οι δύο γενικοί γιατροί να μεταβούν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αποτελεί η αποψίλωση της Παθολογικής κλινικής, όπου έχουν απομείνει μόλις δύο ειδικευόμενοι παθολόγοι, που μαζί με τους μόνιμους δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ανάπτυξής της, η οποία (μαζί με αυτή της Covid-19) φτάνει περίπου τις 40 κλίνες.

Ετσι, καλούνται οι γενικοί γιατροί των ΚΥ να εφημερεύσουν στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (ΤΕΠ), εφόσον δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

Οι δύο γιατροί που κλήθηκαν να εργαστούν (και μάλιστα η μία βρισκόταν με τα παιδιά της σπίτι την Παρασκευή), ανήκουν οργανικά στο ΚΥ Αιτωλικού και εργάζονται σε περιφερειακά ιατρεία. Η εξοργιστική εντολή υπογράφηκε κατευθείαν απ' τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, που πρωτοστατεί... στις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μακριά απ' την πραγματοποίηση προσλήψεων και φυσικά την κάλυψη όλων των αναγκαίων κενών στον τομέα της Υγείας.

Τα γεγονότα προκαλούν οργή!

«Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στην Υγεία, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της μετακίνησης γιατρών από δομή σε δομή», αναφέρει σε σχόλιό της η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά, που, όπως τονίζει, προκαλούν οργή. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά τα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, που αποτελούν ευθύνη αυτής και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, "μπαλώνονται" όπως - όπως και με εξαναγκασμό γιατρών σε μετακινήσεις.

Στην τραγική κατάσταση στον χώρο της Υγείας και τη μετατροπή της σε "εμπόρευμα" η απάντηση είναι μια: Εδώ και τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού και σύγχρονες δομές και εξοπλισμό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ».

Τα γεγονότα έχουν θορυβήσει την τοπική κοινωνία, ενώ έχουν καταγγελθεί από την ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και από τον Ιατρικό Σύλλογο του νομού.

168 νεκροί από COVID και δύο από γρίπη σε μια βδομάδα

Εγιναν σχεδόν 9.000 εισαγωγές σε 11 δημόσια νοσοκομεία

Αλλοι 168 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που αφορά το διάστημα 16 - 22 Γενάρη. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153, ενώ το σύνολο των νέων εισαγωγών ήταν 1.535. Καθαρά αυξητική τάση καταγράφεται στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+135%) και στα Χανιά (+31%).

Τη βδομάδα αναφοράς, καταγράφηκαν επίσης 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, άνδρες 61 και 80 ετών, ενώ 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (ένα παιδί 3 ετών και μια γυναίκα 42 ετών). Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 55 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σε 11 δημόσια νοσοκομεία για οποιαδήποτε αιτία ανήλθαν σε 8.855.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο του Φαρμάκου

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο μας και η κατάσταση στο ΤΕΑΥΦΕ, πώς διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, η αναγκαιότητα της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ» οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) αύριο Σάββατο 28 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley» (οδός Οδυσσέως 1, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο). Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η μεταφορά εικόνας για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στους χώρους η επίθεση κράτους και εργοδοσίας, «να συζητήσουμε τις τραγικές επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους από την αντιασφαλιστική νομοθεσία και τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο, την πείρα από τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ, να κατατεθούν σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα μας. Να γίνει ουσιαστική συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, με στόχο το πλαίσιο πάλης να γίνει αντικείμενο αγώνα των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως στόχος είναι να ενταχθούν νέες δυνάμεις εργαζομένων στον αγώνα, να βελτιωθεί η λειτουργία και δράση των σωματείων, να τροφοδοτηθούν οι επόμενοι αγώνες από τους αγώνες και την πείρα του σήμερα. Η οργάνωση της πάλης για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς - σε συνδυασμό πάντα με την πάλη για την κατάργηση των άδικων φόρων και άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια - είναι άμεση προτεραιότητα για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Και καλεί σε ενίσχυση του αγώνα «με επίκεντρο τις ανάγκες μας σε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που σμπαραλιάζει τη ζωή μας και τις ανάγκες των οικογενειών μας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ