ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο καταστροφικός κανονισμός για τη ζάχαρη είναι δεδομένος

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά οι κυβερνώντες παραπέμπουν στα... Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης

Σε εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» προτίθεται να κλείσει τρία εργοστάσιά της στη Λάρισα, τις Σέρρες και την Ξάνθη με αποτέλεσμα περιοχές ολόκληρες να καταδικαστούν στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Κοντός εμφανίστηκε σταθερός στην υπεράσπιση των καταστροφικών επιταγών της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ, γιατί «είμαστε μέλη της ΕΕ από την οποία θα εισπράξουμε μετά από ουσιαστική προσπάθεια του πρωθυπουργού 20,1 δισ. ευρώ» και επειδή «από την πρώτη μέρα ένταξής μας στην τότε ΕΟΚ εφαρμόζει με ευνοϊκότατες επιδράσεις την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ευνοϊκότατες επιδράσεις στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών»!

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι ο κανονισμός για την τευτλοκαλλιέργεια «δεν είναι καλός» και είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να λειτουργήσουν και τα πέντε εργοστάσια της «Βιομηχανίας Ζάχαρης» και να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της βιομηχανίας σε παραγωγή βιοκαυσίμων.

Στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι ο υπουργός Γεωργίας θα μπορούσε να ασκήσει βέτο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και των εργαζομένων στη «Βιομηχανία Ζάχαρης». «Δεν το έκανε -είπε- και αντίθετα ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης ο Μ. Κεφαλογιάννης, άσκησε βέτο υπέρ των εφοπλιστών, για να μην γίνουν διπύθμενα τα μονοπύθμενα πλοία. Συνεπώς για τους εφοπλιστές ασκούμε βέτο, αλλά για τους αγρότες και τους εργάτες δεν κάνουμε τίποτα».

Ο βουλευτής κατήγγειλε, ότι με την εφαρμογή του νέου κανονισμού θα θιγούν ολόκληρες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η παραγωγή και να κλείσουν εργοστάσια. «Εμείς, είπε, είμαστε αντίθετοι με τον κανονισμό για τη ζάχαρη και πιστεύουμε ότι δεν είναι μονόδρομος για τη χώρα μας να μειωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και γενικότερα η αγροτική οικονομία. Δεν είναι μονόδρομος το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ούτε ο μαρασμός της υπαίθρου. Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να σταματήσει πλέον η πολιτική της κυβέρνησης να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων και των μεγαλεμπόρων».

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μεθοδεύουν το κλείσιμο!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μεθοδεύσεις κλεισίματος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, (ΕΑΣΚ) ως αποτέλεσμα της πολιτικής συρρίκνωσης του συνεταιριστικού κινήματος, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προβάλλοντας ως τετελεσμένο γεγονός το κλείσιμο της Ενωσης, ο πρόεδρος της διοίκησης Β. Κωστόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για τη «δημιουργία μιας νέας Ενωσης».

Την ερχόμενη Δευτέρα, επρόκειτο να γίνει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωσης με θέμα την έγκριση της υπαγωγής της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η οποία, τελικά, αναβλήθηκε επ' αόριστον.

Αντιδρώντας στο ενδεχόμενο κλεισίματος της ΕΑΣΚ, οι εργαζόμενοι σ' αυτήν αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να προχωρήσουν σε τετράωρες στάσεις εργασίας σήμερα και τη Δευτέρα, ενώ την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. καλούν σε σύσκεψη τους φορείς του νομού, στα γραφεία της Ενωσης.

«Οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν ακόμα πιο έντονα τις βαθιά αντισυνεταιριστικές, αλλά και μονόπλευρες πολιτικές, που αφήνουν τελείως απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγρότες - παραγωγούς που συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, εφαρμόζοντας τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ενωση, καταγγέλλοντας ότι εξίσου υπεύθυνοι είναι και οι «γαλαζοπράσινοι» συνεταιριστές στις διοικήσεις της ΕΑΣΚ, που συνδιαχειρίστηκαν αυτές τις πολιτικές και ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ προωθούν και καλύπτουν την πολιτική που άνοιξε το δρόμο για την απαξίωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τους αντιπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης να απορρίψουν κάθε σχέδιο για ένταξη της ΕΑΣΚ στο «ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης σε λειτουργία» ή σε «κατάσταση πτώχευσης». Καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους στην Ενωση να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δεδουλευμένα τους, τη συνέχιση λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων, καθώς και τη χρηματοδότηση και επαναλειτουργία των άλλων μονάδων. «Μη δείχνετε καμία εμπιστοσύνη - υπογραμμίζει - σε όλους αυτούς που συναίνεσαν ή συναινούν στη διάλυση και το κλείσιμο της Ενωσης, που σήμερα μεθοδεύουν την ίδρυση μιας "νέας Ενωσης", που θα λεηλατήσει την περιουσία της "υπό διάλυση" σημερινής Ενωσης, για να συνεχίσουν το καταστροφικό και επικίνδυνο παιχνίδι τους».

Και καταλήγοντας, καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματά, να δυναμώσουν την ενότητά τους, να συντονίσουν τη δράση τους, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής, σε κοινό μέτωπο πάλης, για μια πραγματικά φιλοαγροτική, με μοχλό ανάπτυξης τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, για λαϊκή οικονομία, με λαϊκή εξουσία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πληρώνουν τα σπασμένα και οι αγρότες

Τους υποχρεώνουν να πληρώνουν με αυξημένα τιμολόγια το ρεύμα για τις αρδεύσεις

H ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ τιμωρεί τους αγρότες της Χαλκιδικής, απαιτώντας να πληρώσουν μια σημαντική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν για την άρδευση των χωραφιών τους με τιμολόγιο Γενικής Χρήσης και όχι με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Το κατόρθωμα αυτό της ΔΕΗ έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης ουσιαστικά κατηγόρησε τους ίδιους τους αγρότες για την πρωτοφανή απαίτηση της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι πολλοί δικαιούχοι αγρότες χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για άλλες χρήσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, πισίνες) και όχι για το πότισμα των χωραφιών τους. Δικαιολογώντας την ενέργεια της ΔΕΗ, είπε ότι είναι «μετοχοποιημένη επιχείρηση» και δεν υπάρχει κανένα θέμα να χαριστούν αυτά τα ποσά στους αγρότες.

Στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι εάν υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό για άλλες χρήσεις να ελεγχθούν, αλλά τόνισε ότι «δεν μπορεί στο όνομα μιας ή δύο περιπτώσεων να λέγεται ότι οι αγρότες είναι κλέφτες, γιατί αυτό είναι πολύ εύκολο να σας βγάλει από τις ευθύνες σας». Υπενθύμισε ότι προεκλογικά η ΝΔ έλεγε ότι θα ρυθμίσει το θέμα, αλλά τώρα υπαναχωρεί και ζήτησε να αλλάξει η πολιτική του υπουργείου και της ΔΕΗ, η οποία είναι αυστηρή με τους αγρότες, αλλά στην ΠΕΣΙΝΕ δίνει το ηλεκτρικό σχεδόν δωρεάν. Ο βουλευτής ζήτησε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση της ΔΕΗ και να μην τιμωρούνται οι αγρότες για την έλλειψη των αναγκαίων αρδευτικών έργων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Πορείες παράλληλες με την αγροτική οικονομία

Μεγάλη είναι η μείωση του τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων γεωργικών μηχανημάτων, σαν αποτέλεσμα της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι παραγωγοί της χώρας μας.

Οπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ΑΓΡΟΤΙΚΑ, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδας όσο και του Συνδέσμου Εισαγωγέων - Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, ο τζίρος στον κλάδο μειώθηκε πέρσι 50-60%, σε σχέση με το 2004. Ο κατασκευαστικός τομέας, που αποτελείται από μικρές κυρίως επιχειρήσεις και στον οποίο απασχολούνται πάνω από 8.000 εργαζόμενοι, διέρχεται μεγάλη κρίση. Οπως τονίστηκε, οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες, αφού η οικονομική καχεξία των παραγωγών συνεχίζεται και τα διάφορα προγράμματα με τα οποία θα μπορούσαν οι αγρότες να ανανεώσουν τα πολύ παλιά στην πλειοψηφία τους μηχανήματα, είτε καθυστερούν είτε μένουν μόνο υποσχέσεις. Εγινε μάλιστα η εκτίμηση, ότι το μέλλον της γεωργίας είναι ταυτισμένο με τη σημαντική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ενώ η γη θα περιέλθει σε λίγους που θα κατέχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Την 21η ΑΓΡΟΤΙΚΑ, που θα διαρκέσει ως τις 5 Φλεβάρη, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 7 το βράδυ.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 1.244 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες, εκ των οποίων οι 557 είναι Ελληνες από όλη την επικράτεια και οι 687 ξένοι, που προέρχονται ή αντιπροσωπεύουν 32 χώρες, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Helexpo AE, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ