ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Παραμένουν τα προβλήματα

Μετ' εμποδίων η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, σε χωριά της Εύβοιας, την Ικαρία και τη Νάξο. Περισσότερα από 100 χωριά της χώρας παρέμεναν αποκλεισμένα

Τα σημάδια από την έλλειψη υποδομών είναι εμφανή σε όλη τη χώρα

ICON

Τα σημάδια από την έλλειψη υποδομών είναι εμφανή σε όλη τη χώρα
Παρά τη σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας, παρέμειναν και χτες «ανοιχτά» πολλά από τα προβλήματα. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση του ΚΚΕ ότι «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου, αλλά και από την έλλειψη υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους».

Προβλήματα ηλεκτροδότησης υπήρχαν και χτες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη όπως και σε χωριά της Εύβοιας, στην Ικαρία και στη Νάξο. Παράλληλα, περισσότερα από 100 χωριά ήταν αποκλεισμένα.

Οσον αφορά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που παρέμεναν και χτες «στο σκοτάδι» από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του νομάρχη, είχε δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Αργοστόλι. Παράλληλα καταβάλλονταν προσπάθειες για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Δ. Λαθούρης σε δηλώσεις του τόνιζε πως μέχρι το βράδυ θα ηλεκτροδοτούνταν το 50% του νησιού. Μέχρι χτες το βράδυ το ρεύμα δινόταν εκ περιτροπής στη Σκάλα, τον Πόρο και την Ιθάκη, ενώ ο Δήμοι Παλικής και Λιθαδούς δεν είχαν καθόλου. Στο Αργοστόλι δίνεται ρεύμα εκ περιτροπής στις γειτονιές της πόλης, όπως και στην Ερισσό. Πολλοί κάτοικοι σπεύδουν στα Νοσοκομεία, προκειμένου να ζεσταθούν και να πλυθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες του νησιού σε ρεύμα είναι της τάξης των 36 Μεγαβάτ, ενώ μέχρι χτες το βράδυ περιοριζόταν στα 8 με 12.


Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυλώνες της ΔΕΗ που έχουν καταρρεύσει ήταν πεδινοί και όχι ορεινοί, ενώ η εταιρία που τους τοποθέτησε δεν τους έβαλε σε σωστή απόσταση μεταξύ τους. Επίσης, το αιολικό πάρκο είναι ένα ημιτελές έργο, ενώ η υποδομή παροχής ρεύματος που διαθέτει είναι χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ηλεκτροδότησης.

Στην Εύβοια

Σε εκτεταμένη και παρατεταμένη διακοπή ρεύματος βρίσκεται η μισή Εύβοια. Εδώ και 3 μέρες - και μέχρι αργά χτες το βράδυ - ολόκληρη η περιοχή από το Αλιβέρι μέχρι την Κάρυστο είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της βορειοκεντρικής και βόρειας Εύβοιας υπήρχαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ακόμα, τουλάχιστον 40 από τα 167 χωριά του νομού παρέμεναν αποκλεισμένα, ενώ ο μοναδικός οδικός άξονας Χαλκίδας - Αιδηψού, Χαλκίδας - Καρύστου, ήταν μποτιλιαρισμένος. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Χαλκίδας που διαμένουν στη φοιτητική εστία έχουν θέρμανση μόνο για 2 ώρες ημερησίως. Η μία από τις δύο πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, που βγήκε στις 24 Γενάρη εκτός δικτύου και η βλάβη στον υποσταθμό στο Αργυρό που αποκαταστάθηκε μόλις χτες, είναι απόρροια των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Η διακοπή ρεύματος στην Εύβοια και σε πολλές περιοχές της χώρας καταδεικνύει τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που παραμελεί τη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών που δεν έχουν άμεσο και μεγάλο κέρδος για το κεφάλαιο, ενώ όποιες γίνονται στοιχίζουν στο λαό δυο και τρεις φορές περισσότερο».

«Οι εργαζόμενοι, συνεχίζει η ΝΕ Εύβοιας, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που κινδυνεύουν καθημερινά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου, να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, επαρκείς υποδομές για την προστασία της ζωής και την ασφάλειά τους, δημόσια κατά 100% ΔΕΗ για φτηνή ενέργεια, μαχητική, διεκδικητική, αγωνιστική νομαρχιακή και δημοτικές αρχές, μια άλλη τελικά πολιτική που θα 'χει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Στην Αττική

Στο μεταξύ, αποκαθίστατο σταδιακά η κυκλοφορία σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής, οι οποίοι προχτές ήταν σχεδόν απροσπέλαστοι από τα οχήματα που δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων και Κατεχάκη, καθώς και η περιφερειακή Υμηττού άνοιξαν, όμως τα προβλήματα από την κακοκαιρία συνεχίζονταν στο Λεκανοπέδιο. Με δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους στις βορειότερες περιοχές της Αττικής, ενώ χρειάζονταν αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του δευτερεύοντος οδικού δικτύου στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

Τα σχολεία

Κλειστά θα είναι σήμερα, Παρασκευή, τα σχολεία των ακόλουθων δήμων και κοινοτήτων της Νομαρχίας Αθηνών: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, Εκάλης, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των Δήμων Φυλής, Βιλλίων και Ερυθρών (Κριεκούκι) της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.

Στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Υμηττού, Καισαριανής και Γαλατσίου, δε θα λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν: το Γυμνάσιο - Λύκειο Καρέα, το 3ο Ενιαίο Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο και το Ειδικό Σχολείο στην Ηλιούπολη. Το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού. Στο Δήμο Αθηναίων, το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Ενιαίο Λύκειο. Ακόμη, δε θα λειτουργήσουν: το Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο «Βυζάντιον» και το Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο «Σύγχρονη Παιδεία».

Στο Δήμο Αθηναίων δε θα λειτουργήσουν οι παρακάτω σχολικές μονάδες: Δημοτικά: 118ο, 89ο, 4ο, 134ο, 14ο, 116ο, 105ο, 166ο, 18ο και 19ο. Νηπιαγωγεία: 70ο, 86ο, 14ο, 25ο, 138ο, 18ο και 40ο και τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα σχολεία που δεν αναφέρονται παραπάνω θα λειτουργήσουν κανονικά και θα δεχτούν τους μαθητές μετά την πρώτη διδακτική ώρα, δηλαδή στις 9 το πρωί.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του»

Σοβαρές οι ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι του νομού

«Οι κλεισμένοι δρόμοι από το χιόνι, τα αποκλεισμένα χωριά, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου, συνθέτουν αρκετές μέρες μετά την κακοκαιρία το σκηνικό της κατάστασης, αλλά και της "επάρκειας" της κρατικής μηχανής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν "πανέτοιμη" παρότι απομυζά καθημερινά από τα λαϊκά στρώματα, με τη φορολογία, εκατοντάδες εκατομμύρια». Τα παραπάνω τονίζει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Παράλληλα «καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δοκιμασία στην οποία έχουν υποβάλει το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, επανειλημμένα με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή τους πολιτική. Ιδιαίτερα στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ακόμα ειδικότερα στην απρόσκοπτη, επαρκή και ασφαλή ενεργειακή κάλυψη των νησιών μας».

Η ΝΕ υπογραμμίζει πως μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων εκθέτουν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων του νομού σε άμεσο κίνδυνο. Θεωρεί δε «ότι το μεγάλο πρόβλημα της πολυήμερης διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι τεχνικό, ούτε πρόβλημα θεομηνίας, αλλά αμιγώς πολιτικό πρόβλημα, που πατάει στη λογική της ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, που είναι η ηλεκτρική ενέργεια». Επισημαίνει πως αυτή η πολιτική έκλεισε το πετρελαιοκίνητο εργοστάσιο της ΔΕΗ που παλιότερα εξασφάλιζε ηλεκτρική αυτονομία και θα μπορούσε να αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική λύση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. «Αντί γι' αυτό» - αναφέρεται στην ανακοίνωση - «ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια οι ιδιωτικές ανεμογεννήτριες που εκτός το ότι δεν αποτελούν ποσοτικά και τεχνικά εναλλακτική λύση, πρέπει να χρυσοπληρώνει ο λαός μας την ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα χρησιμοποιώντας το δίκτυο της ΔΕΗ».

Η εκχώρηση εξάλλου σε ιδιώτες εργολάβους της κατασκευής του δικτύου (πυλώνες κλπ.) καθώς και της συντήρησής του, με τη λογική του μεγαλύτερου κέρδους, με το χαμηλότερο κόστος, είναι η αιτία που μέσα σε μια δεκαετία δυο φορές νεκρώνεται η ζωή στο νομό, με πολλές απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ΝΕ καλεί το λαό του νομού να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να διεκδικήσει με αγώνες όσα του ανήκουν και κυρίως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης με εγγυήσεις, για την αντιμετώπιση των σεισμών και των φυσικών καταστροφών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ