ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Ταύτιση απόψεων ιμπεριαλιστών και οπορτουνιστών

Για μας τους κομμουνιστές είναι ξεκαθαρισμένο ζήτημα, η εκτίμηση του χαρακτήρα της εποχής μας, δηλ. εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Κανένα πισωγύρισμα του κινήματος ή οποιαδήποτε προσωρινή αλλαγή δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, αυτήν την παραπάνω επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση μας.

Και οι καπιταλιστές κάπου το γνωρίζουν αυτό, και γι' αυτό έχουν χαράξει πολύ συγκεκριμένη και ενιαία στρατηγική, ανά τον κόσμο, για το πώς θα εμποδίσουν ή έστω καθυστερήσουν όσο γίνεται, αυτή την παραπάνω νομοτελειακή εξέλιξη. Και μέχρι τώρα τα 'χουν καταφέρει αρκετά καλά.

Και να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι από μόνοι τους ποτέ δε θα είχαν αυτά τα αποτελέσματα, αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του οπορτουνισμού, δεξιού και αριστερού, αυτής της πανάκειας που αποδυναμώνει το επαναστατικό κίνημα, το διασπά και στρώνει έδαφος για ανελέητη επίθεση από το σύστημα εναντίον του.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια σειρά θετικών διεργασιών στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Από την άλλη ο καπιταλισμός οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί πια να δώσει λύσεις στην πληθώρα των προβλημάτων που καθημερινά δημιουργεί, και δεν μπορεί πια να βρίσκει έστω και προσωρινά αξιόπιστες δικαιολογίες. Πόλεμοι, φτώχεια και εξαθλίωση για τους λαούς και προκλητικά κέρδη για τα μονοπώλια.

Αφού έχουν συντάξει σε όλες σχεδόν τις χώρες μια σειρά παράλογους και κατάπτυστους νόμους με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, αφού μπορούν πια να καταδιώξουν και φυλακίσουν τον οποιοδήποτε χωρίς την ανάγκη αποδεικτικών στοιχείων, θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα για το τελειωτικό χτύπημα, στον πραγματικό εχθρό τους, τα κομμουνιστικά κόμματα.

Και ιδού το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο και τους γύρισε μπούμερανγκ. Οι αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλες.

Ο κ. Λίντμπλαντ δεν είναι μόνος του πίσω από αυτό το κατάπτυστο κείμενο. Η ευρωβουλευτίνα του δανέζικου δεξιού κυβερνώντος κόμματος (αντίστοιχο της ΝΔ) κ. Χάνε Σεβέρινσεν δήλωσε ανοιχτά ότι μαζί με πολλά άλλα στελέχη από πολλά κόμματα διαφορετικών τάσεων έλαβε μέρος στη σύνταξη του μνημονίου και αισθάνεται και περήφανη για την πράξη της.

Οι Σκανδιναβοί αστοί πολιτικοί, έχουν παράδοση σε πρωτοβουλίες, που πολιτικοί από άλλες χώρες δε θα διανοούνταν να κάνουν. Είναι και αυτή μια πρωτοτυπία του σκανδιναβικού μοντέλου.

Ο αστικός Τύπος στη Σκανδιναβία προσπάθησε με κάθε τρόπο να μη γίνει αναφορά στο μνημόνιο. Και μόνο όταν τα κομμουνιστικά κόμματα βγήκαν με ανακοινώσεις καταδίκης, έμαθε ο κόσμος για το εν λόγω μνημόνιο και το μάζεμα των υπογραφών δεν έχει τελειωμό. Γι' αυτό και μιλάμε για μπούμερανγκ. Δηλ. ο κ. Λίντμπλαντ, η κ. Σεβέρινσεν κλπ, συνέταξαν το κείμενο, το κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά στη χώρα τους, στους πολίτες που τους ψηφίσανε, δεν είπαν λέξη.

Από την άλλη, ενώ βλέπουμε πολλούς αστούς πολιτικούς και διανοούμενους να το καταγγέλλουν, δε βλέπουμε τον ανάλογο ζήλο από κάποιους λεγόμενους αριστερούς, που πρωτοστατούν στις τάχα πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς σε άλλες περιπτώσεις. Δε βλέπουμε το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) να νοιάζεται και τόσο για το ζήτημα αυτό.

Η δανέζικη πρασινοκόκκινη συμμαχία (ευρωπαϊκό φόρουμ κλπ) δήλωσε ότι ναι μεν είναι ενάντια στην απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά δε θέλει και να δώσει κάλυψη στα... εγκλήματα που έγιναν από τα σταλινικά κόμματα στο παρελθόν ή να καλύψει... παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που γίνονται σήμερα σε Κούβα και Β. Κορέα. Πλήρης ταύτιση απόψεων, δηλαδή, με τον κ. Λίντμπλαντ και την παρέα του. Ο Συνασπισμός και μια σειρά αλλά κόμματα, μέλη του ΚΕΑ, μήπως λένε κάτι διαφορετικό;

Μα αυτοί στρώσανε το έδαφος. Αυτοί, που έχουνε λυσσάξει τα τελευταία χρόνια να καταγγέλλουνε τα σταλινικά μοντέλα, να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τα εννοούν οι ιμπεριαλιστές και η ΕΕ, και να κάνουν το παν για να διασπάσουν το εργατικό ταξικό κίνημα και να κοροϊδεύουν συνειδητά τους εργαζόμενους για καλύτερους εφικτούς κόσμους.

Αυτή τη φορά πρέπει οι εργαζόμενοι σ' όλη την Ευρώπη, εκτός από το κατάπτυστο μνημόνιο να φτύσουν και αυτούς.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Δανία

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΝΔΙΑΣ
Να αντισταθούμε στο νεομακαρθισμό

Το Εθνικό Συμβούλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας καταδικάζει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητά την εγκαθίδρυση ενός Δικαστηρίου τύπου Νυρεμβέργης για να κρίνει τα λεγόμενα εγκλήματα των κομμουνιστών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών ανατολικών χωρών.

Οπως αναφέρει, «η ενέργεια αυτή να συγκριθεί ο σοσιαλισμός με το φασισμό είναι η μεγαλύτερη προσβολή όλων των θυμάτων του φασισμού και μια προσπάθεια να υπονομευτεί η ηρωική νίκη του Κόκκινου Στρατού και των χιλιάδων ανταρτών σε όλη την Ευρώπη, που έσωσαν την Ευρώπη και τον κόσμο από το φασισμό του Χίτλερ».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «αυτό που είναι ακόμα πιο κυνικό είναι πως το σχέδιο απόφασης ζητά να παρθούν ενέργειες ενάντια στις σημερινές ηγεσίες της Κίνας, της Κούβας, του Βιετνάμ και της Κορέας για τους αυταρχικούς κυβερνήτες τους. Το ΚΚ Ινδίας προειδοποιεί πως αυτή η σταυροφορία θα είναι ένας προάγγελος ενός φασιστικού τύπου κυνηγιού μαγισσών».

Καταλήγοντας το ΚΚ Ινδίας καλεί όλους τους αριστερούς και δημοκρατικούς ανθρώπους της Ινδίας και των άλλων χωρών να αντισταθούν σε αυτό το νέο μακαρθισμό.

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καλτσώνη «Δίκαιο, Κοινωνία, Τάξεις», την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, τέως υπουργός, και ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής Πολιτειολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Παρέμβαση θα κάνει και ο συγγραφέας.

Συνεστιάσεις Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «ΜΟΥΡΙΑ» (Αγ. Τριάδος 57).

Η κλήρωση της ΠΕΔΥΕ

Εγινε την Τετάρτη 25 Γενάρη η κοπή της πίτας της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και η κλήρωση του ετήσιου λαχνού της. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι εξής:

- Ο αριθμός 02823: Τριήμερο ταξίδι στο Παρίσι για 2 άτομα

- Ο αριθμός 28786: Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

- Ο αριθμός 27480: Ενα DVD.

Συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Την Τακτική της Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τη Δευτέρα 30/1/2006 στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: 1)Απολογισμός και προγραμματισμός δράσης. 2) Οικονομικός απολογισμός και η Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΑΧΤΙΔΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γλεντούν για την υπερκάλυψη των πλάνων τους

Οι Αχτίδες Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την υπερκάλυψη των πλάνων τους στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος, οργανώνουν εκδήλωση με καλό κρασί, μεζέδες και ζωντανή μουσική, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ στην οδό Θεμιστοκλέους 2.

Πού στέλνουμε τις διαμαρτυρίες μας

Η μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει αναγκαία την αποστολή, στο μέτρο του δυνατού, των ψηφισμάτων και των υπογραφών διαμαρτυρίας και απευθείας στους εξής παραλήπτες με την ένδειξη:

AGAINST ANTICOMMUNIST MOTION (= Ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο):

----------------------------

Mr RENE VAN DER LINDEN

President of PACE

Fax: 00 333 88 41 2776

e-mail:assembly@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

----------------------------

Mr MATS EINARSSON

President of UEL

Fax: 00 333 88 41 3766

Ε-mail: assembly@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

-----------------------------

Melle HELENA DE ASSIS

SECRETARY OF UEL

Fax: 00 333 8841 3766

E-mail: helena.deassis@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

----------------------------------



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ