ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιμένουν απεργιακά

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες απεργούν πανελλαδικά ενάντια στην απορύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Χωρίς αστικές συγκοινωνίες το Λεκανοπέδιο. Στις 11 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ΔΕΚΟ - τράπεζες σήμερα και συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων (με στάσεις εργασίας πρωί - βράδυ) στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου μέχρι και την Παρασκευή,απαντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει αυθαίρετα και μονομερώς τις εργασιακές τους σχέσεις, μέσα από νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Η απεργιακή συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί,ενώ από το πρωί δεν κυκλοφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε κάθε χώρο και η ΓΣΕΕ, θα αντιδράσουν με νέους αγώνες, ακόμα κι αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, κάθε φορά που ένας κανονισμός θα προωθείται για ψήφιση από τη Βουλή, ώστε να ακυρώνεται ο νόμος στην πράξη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ με βάση το ν.2414/96,το νόμο που αναφέρεται στη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ. Επίσης, κατάγγειλε την "αντιδημοκρατική διολίσθηση τεράστιας πολιτικής σημασίας", που είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει σε πρώτη φάση τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και στη συνέχεια να διαχωρίσει τους εργαζόμενους από ΔΕΚΟ σε ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει επίσης στην καταγγελία της σε διεθνείς οργανισμούς και Ομοσπονδίες, ενώ θα καταφύγει και στα δικαστήρια,ενάντια στη διάταξη, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.Στο μεταξύ το αίτημα της ΓΣΕΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έγινε δεκτό.

Σε ερώτηση για την περαιτέρω στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα ο "διάλογος", απλά γίνεται μια "τεχνική διεργασία" από υποεπιτροπές και ότι, όταν αρχίσει, τότε θα εκτιμήσει η ΓΣΕΕ τη στάση της... Πάντως, άφησε αιχμή ότι με αυτή τη διάταξη ενεργή, δεν είναι εύκολο να γίνει "διάλογος".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ να συμμετέχουν μαζικά στη νέα απεργία και στη συγκέντρωση, "ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση, διά νόμου, των Κανονισμών Εργασίας Προσωπικού".

Η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρθεί το άρθρο 31 του φορολογικού νομοσχεδίου. Η ΠΟΣ σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, ότι "ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει".

Η ΟΣΠΑ τονίζει ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης "να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι για "προνόμια" που δεν έχουν και δεν ξέρουν ποια είναι", αλλά "οι όροι με τους οποίους το ΥΠΕΘΟ θέλει να επιβάλει τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα".

Σε βάρος της οικονομίας της χώρας θα αποβεί η "σπουδή της κυβέρνησης να "μετοχοποιήσει" τη ΔΕΠ προς όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων", τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Διυλιστήρια,η οποία επισημαίνει ότι η ίδια και τα σωματεία - μέλη του ομίλου ΔΕΠ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Η Ομοσπονδία Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κινητοποίηση, για να "αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει μπροστά στον αποφασιστικό μας αγώνα".

Οι διοικήσεις της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και Συνδέσμου Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ,καλούν όλους τους εργαζόμενους του χώρου τους σε συμμετοχή στην απεργία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΒΟ,καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία"κατά της παρέμβασης που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας".

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την επίμαχη διάταξη, που συμπεριέλαβε στο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού,η οποία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι θίγονται από την κυβερνητική επιδίωξη.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που πραγματοποιείται σήμερα καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τις συγκοινωνίες - μεταφορές και στις Τράπεζες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων και οι απόπειρες για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα απαντηθούν με την ενότητα και την αγωνιστική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων.

Μαζικά και αγωνιστικά απεργεί σήμερα ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί στον Νέο Επιβατικό Σταθμό.

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.30 έως τις 4.30 συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Η καμπάνα χτυπά για όλους

Μετά τις ΔΕΚΟ, έρχεται και η νομοθετική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας

Ολο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων θα "επαναρυθμιστεί",με το νομοσχέδιο που θα έχει έτοιμο σύντομα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,όπως επανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά την παρέμβασή του σε πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Μακεδονία.

Η κυβερνητική βιασύνη για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα - στη βάση του αντεργατικού "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνδέεται άμεσα με την επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, αποκαλύπτοντας το συνολικό αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μια από τις μεγάλες προτεραιότητες που μπαίνουν για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι η διάθεση 350 δισ. δραχμών στους εργοδότες για να απασχολήσουν νέους 20 - 27 ετών. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και για τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας,δηλαδή το χτύπημα του 8ωρου,προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με την οδηγία 93/104.

Για το ασφαλιστικό,ο υπουργός είπε ότι την άνοιξη θα φέρει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου. Επίσης, ο Μ. Παπαϊωάννου, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, άφησε να εννοηθεί ότι δε θίγονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από τη νομοθετική ρύθμιση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού!

Αποκαλυπτικές παραδοχές

Εντελώς αποκαλυπτική είναι στο κυριακάτικο φύλλο της η "Καθημερινή" - η εφημερίδα που πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά του αγώνα των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες - για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από αυτή την κόντρα. Συνοψίζοντας, μάλιστα, σε σχετικό πίνακα το "ζητούμενο", παραδέχεται ότι οι ανατροπές που προωθούνται, είναι: Ελαστικοποίηση του ωραρίου. Αύξηση των ωρών απασχόλησης. Κατάργηση των επιδομάτων. Ποινές μέχρι απόλυση. Καθιέρωση πολυειδικότητας, με την απασχόληση εργαζομένων σε δυο τομείς δράσης. Κατάργηση ειδικοτήτων ή κλάδων προσωπικού. Νέα συστήματα... αξιολόγησης κλπ., κλπ.

***

Αν σε αυτά προσθέσουμε τον τρόπο πρόσληψης, προαγωγής, πειθαρχικού ελέγχου και κάθε τι που αφορά τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τότε είναι ολοφάνερο το μέγεθος της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, και η "Κ" - όπως κάνει εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - ότι όλο το εργασιακό καθεστώς σε ΔΕΚΟ - τράπεζες τινάζεται στον αέρα και μαζί με αυτό το ίδιο το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ώστε να επιβληθεί το μαύρο εργασιακό καθεστώς της "Λευκής Βίβλου" σήμερα στις ΔΕΚΟ και αμέσως μετά παντού. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας με τις καθημερινές δηλώσεις του για το νόμο που πρόκειται να φέρει την άνοιξη, όπου η κυβέρνηση θα "ρυθμίζει" - δηλαδή θα απορυθμίζει - το σύνολο των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

***

Γίνεται η αρχή από το χώρο των ΔΕΚΟ, γιατί εκεί περνά πιο εύκολα η φαιά προπαγάνδα περί "προνομίων" και "ρετιρέ". Γιατί εκεί το έδαφος στρώνεται χρόνια τώρα από την "αυριανική" προπαγάνδα, η οποία τώρα σερβίρεται σε εκσυγχρονιστικό πιάτο. Γιατί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είναι το επίκεντρο μιας πολιτικής εκποίησης και αφαίρεσης του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα του. Γιατί εκεί - με ευθύνη αυτών που τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως τιμητές - είναι αλήθεια ότι άνθισε όσο ίσως πουθενά αλλού ο ημετερισμός, η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, ακόμα και το πλιάτσικο και η εξαγορά. Δεν είναι όμως αυτό που θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση. Ισα - ίσα, σε αυτό τον τομέα αποδεικνύεται ακόμα πιο... ικανή και από τους προκατόχους της. Εκείνο που θέλει να χτυπήσει είναι δικαιώματα και κατακτήσεις, την ίδια την ύπαρξη και δράση των συνδικάτων, αφού τους αφαιρεί και αυτό το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

***

Να, γιατί ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ - τραπεζών, όσο και αν είναι φυσικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Να, γιατί απαιτείται συνολική αντίδραση και αντίσταση σε αυτή την κυβερνητική επίθεση, με στόχο την απόσυρση της συνολικά αντεργατικής διάταξης.

Μ. Ε.

Περί προνομίων και ευθυνών

Να τι αναφέρουν οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων, απαντώντας στη φαιά κυβερνητική προπαγάνδα

"Καταιγίδα" ανακοινώσεων και υπομνημάτων έπληξε τη ΓΣΕΕ, από Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι οποίες περιγράφουν τα "προνόμια" των εργαζομένων σε αυτές και τη γενικότερη οικονομική θέση των Επιχειρήσεων και Οργανισμών, καταρρίπτοντας τις τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και μερίδας του Τύπου για τα "ρετιρέ".

Οι "προνομιούχοι" εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αμείβονται λιγότερο από όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ενας σταθμάρχης με 20 χρόνια υπηρεσία έχει καθαρές αποδοχές 230 χιλ. δραχμές μηνιαίως. Το μόνο "προνόμιο" των εργαζομένων είναι η δυνατότητα πέντε δωρεάν ταξιδιών το χρόνο με τα "Ιντερσίτι". Οσο για το ότι δεν έχει κέρδη ο ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι καμιά δημόσια επιχείρηση μεταφοράς στην Ευρώπη δεν έχει κέρδη και ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι εγκαταλείφθηκαν για 40 χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις στην υποδομή και στο τροχαίο υλικό.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 4.730 εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ είναι 200.000 δρχ. και τα "προνόμιά" τους η 40% έκπτωση στην κατανάλωση νερού, δηλαδή 500 δρχ. το μήνα κατά μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο. Η ΕΥΔΑΠ, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων, έχει έλλειμμα 50 δισ. δρχ.,τα οποία τής οφείλει το δημόσιο!

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Διυλιστήρια καταγγέλλει την κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την "Αναδιάρθρωση - Μετοχοποίηση" του Ομίλου ΔΕΠ. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγχει απόλυτα και μονομερώς την αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού. Μπροστά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η "μετοχοποίηση" γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στο πετρελαϊκό κύκλωμα, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν το ότι "αυτές οι εξελίξεις δεν αντιμετωπίζονται με "μετοχοποιήσεις" και μάλιστα με "ευέλικτο" τρόπο που προωθεί το νομοσχέδιο, αλλά με την ισχυροποίηση του Δημόσιου Τομέα Πετρελαίου και σαν εργαλείο Αμυνας και σαν εργαλείο Ανάπτυξης".

Στην ΕΡΤ κανένας συνδικαλιστής, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν έχει συνδικαλιστική απαλλαγή και εργάζονται όλοι κανονικά. Από την άλλη δεν τηρείται κανένα σύστημα αξιολόγησης για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Η διοίκηση της εταιρίας αποφασίζει και επιλέγει ελεύθερα στελέχη από την εξωτερική αγορά, που έχουν και ειδικό μισθολόγιο κοντά στο 1 εκατ. δρχ. το μήνα! Οσο για τους μισθούς, υπάλληλος της ΕΡΤ με 15 χρόνια υπηρεσία παίρνει καθαρά 234 χιλ. δρχ. Σκηνοθέτης με 15 χρόνια υπηρεσία παίρνει τον ίδιο μισθό.

Στην ΟΑ,το προσωπικό μειώθηκε κατά 3.000 εργαζόμενους, ενώ στα τρία τελευταία χρόνια η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 35%.Το ποσοστό ασθένειας στους οδηγούς είναι 0,02%!Η ΟΑ είναι κερδοφόρα,παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το 1995 τα κέρδη ήταν 9,9 δισ. δρχ. Το 1996 ήταν 11,2 δισ. δρχ. και το 1997 ήταν 14,5 δισ. δρχ. Το εργασιακό κόστος από την άλλη είναι το μικρότερο στην ΕΕ στον κλάδο και φτάνει το 36%.

Στον ΟΑΣΑ,οδηγός με 10 χρόνια υπηρεσία και δυο παιδιά παίρνει 220.000 δρχ. το μήνα. Με 20 χρόνια υπηρεσία και δυο παιδιά, παίρνει 260.000 δρχ. το μήνα...

ΕΣΚ - ΟΤΕ
"Ασφαλιστική δικλείδα, μόνο ο αγώνας"

"Να δώσουμε τον αγώνα ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες",επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ και καλεί τους 23.500 εργαζόμενους του Οργανισμού να πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Η παράταξη καταγγέλλει το διασπαστικό ελιγμό της κυβέρνησης, που την παραμονή της προηγούμενης απεργίας δήλωσε ότι η τροπολογία θα εφαρμοστεί μόνο στις "προβληματικές" ΔΕΚΟ, αφού - όπως επισημαίνει - είναι ολοφάνερο πως, όταν ξεμπερδέψει με την πρώτη ομάδα, θα αναλάβει και τις υπόλοιπες...

"Οταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων χαρακτήριζαν το ν. 2414/96 θετικό, είχαν την αυταπάτη να πιστεύουν ότι η διάταξη για τους ΓΚΠ αποτελούσε ασφαλιστική δικλείδα. Σήμερα όμως - συνεχίζει η ανακοίνωση - αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ολα αυτά ήταν παγίδα της κυβέρνησης για να σπάσει την αντίσταση των εργαζομένων, αφού ιδιωτικοποιήσεις και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων πάνε μαζί. Το ένα είναι συμπλήρωμα του άλλου. Ασφαλιστική δικλείδα είναι μόνο ο αγώνας".

Οπως υπογραμμίζει η ΕΣΚ - ΟΤΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και του ΟΤΕ δε γίνονται μόνο για να παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο μαζί με τα κέρδη τους, ταυτόχρονα, τίθεται και το νομικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα τα μεγιστοποιήσουν, θα τα μετατρέψουν σε καπιταλιστικά υπερκέρδη, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Γι' αυτούς η μείωση του κόστους εργασίας μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αποτελεί μονόδρομο και απαραίτητη προϋπόθεση.

Πάντως, μπροστά σ' αυτά τα γεγονότα που προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων, εντύπωση προξενεί - σημειώνεται στην ανακοίνωση - η στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που συνεχίζει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την απεργιακή συγκέντρωση στο ΠΕΡΟΚΕ απουσίαζε όλη η ΕΕ της Ομοσπονδίας.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί την ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ να οργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση, που μπροστά στους εργαζόμενους να καταθέσει τις θέσεις της για το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του Οργανισμού.

Στη Βουλή το θέμα της ΧΟΧΤΙΦ

Στην παράνομη παρεμπόδιση από αστυνομικές δυνάμεις της συνδικαλιστικής δράσης στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, το Σάββατο 17 Γενάρη, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης και απευθύνεται στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εργασίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, σημειώνεται συγκεκριμένα: "Για πολλοστή φορά αστυνομικές δυνάμεις παρεμπόδισαν το Σάββατο 17/1/1998 συνδικαλιστικές δραστηριότητες μελών της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος στο νέο Αερολιμένα Αθηνών. Η ενέργεια αυτή και παράνομη είναι και επικίνδυνη, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες των συνδικαλιστών αποσκοπούσαν στην περιφρούρηση του πενθήμερου, του 7ωρου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, που καταπατούνται βάναυσα και συστηματικά από την HOCHTIEF και τους εργολάβους. Να σημειωθεί ότι ενώ στο εργοτάξιο είναι σχεδόν καθημερινή η παρουσία της αστυνομίας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, απουσιάζουν σε μόνιμη βάση και το Σάββατο 17/1/98, οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Εργασίας, του ΚΕΠΕΚ, του ΙΚΑ κλπ.

Και ενώ υπήρχε αυτή η σημαντική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του εργοταξίου, η διεύθυνση αρνήθηκε χωρίς καμιά άλλη εξήγηση την είσοδο στο χώρο σε δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη".

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Ποιος και κατόπιν αίτησης ποιας αρχής είχε δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να παρεμποδίσουν τη δράση των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων;

Ποια ήταν η συγκεκριμένη εντολή στην αστυνομική δύναμη, με δεδομένο ότι η μια εκδοχή κάνει λόγο για "προληπτικούς λόγους", ενώ μια άλλη για "προστασία δικαιώματος εργασίας";

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων;".

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αποτελέσματα με τη σφραγίδα της νοθείας

Ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ τα αποτελέσματα για την εκλογή νέων οργάνων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Αποτελέσματα που φέρουν έντονα τη σφραγίδα της νόθευσης των συσχετισμών εξαιτίας της συμμετοχής στο συνέδριο και στην ψηφοφορία 39 αντιπροσώπων από έξι ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία επιμένουν να εφαρμόζουν καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Τα σωματεία αυτά είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΠ.

Τα αποτελέσματα - που, εκτός των άλλων, δείχνουν ότι κυρίως η ψήφος αυτών των αντιπροσώπων κατευθύνθηκε προς την ΠΑΣΚΕ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα "γερό μερίδιο" και προς τη ΔΑΚΕ - έχουν ως εξής: Σε σύνολο 359 ψηφισάντων, η ΔΕΣΚ (υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ) πήρε 94 ψήφους και 5 έδρες.(Στο προηγούμενο συνέδριο είχε πάρει 98 ψήφους και 6 έδρες). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 149 ψήφους και 8 έδρες (είχε πάρει 143 ψήφους και 8 έδρες). Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" πήρε 47 ψήφους και 2 έδρες (είχε τρεις έδρες με 44 ψήφους). Η ΔΑΚΕ πήρε 65 ψήφους και 4 έδρες (είχε πάρει 42 ψήφους και 2 έδρες).

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τέσσερις φορές επανέλαβε χτες, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι μεταφέρει τη "θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης",σχετικά με την προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ.

Η επεξήγηση αυτή φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητη, αφού η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της, παρά την ποικιλόμορφη κλιμάκωση των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι σήμερα προχωρούν στη δεύτερη 24ωρη απεργία τους.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου τόνισε ότι αν δε γίνουν αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στις "υπερχρεωμένες" επιχειρήσεις, "αυτές οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν και οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι".

Μετά από αυτό τον έμμεσο εκβιασμό, ο υπουργός επικαλέστηκε την... εντολή του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, για να πει ότι "στην εντολή αυτή θα ανταποκριθούμε". Στη συνέχεια δήλωσε πως σήμερα θα καταθέσει την επαναδιατύπωση της τροπολογίας, η οποία θα έχει... δημοκρατικά χαρακτηριστικά και διαλόγου, όμως το αποτέλεσμα θα διακατέχεται από τη "συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος" της κυβέρνησης.

Τέλος, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη,για "θύλακες αιφνιδιασμού", σημείωσε:"Δεν κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Σας μεταφέρω τη θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ"!

Χωρίς συγκοινωνίες

Σήμερα Τρίτη, δε θα γίνει κανένα δρομολόγιο αστικών συγκοινωνιών, αφού οι εργαζόμενοι σ' αυτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Με την αιγίδα της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Οι στάσεις εργασίας θα ξεκινούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

- Ελάχιστα δρομολόγια θα γίνουν από τον ΟΣΕ, που θα μπορεί να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Εκδήλωση συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή του στην πρόεδρο και στον γραμματέα του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, Κάτια Νικολάου και Γ. Πέρο, αντίστοιχα - που καταδικάστηκαν σε πέντε μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών ο καθένας, μετά από μήνυση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Φραγκόπουλου, για δυσφήμισή του μέσω ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το σωματείο - εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης.

Η Ενωση αποδίδει τη δίωξη και καταδίκη των συνδικαλιστών στο γεγονός ότι "τόλμησαν να καταγγείλουν δημόσια την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του εμπορίου και όσους τη στηρίζουν και την προωθούν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα". Σημειώνει, δε, ότι αποσκοπεί στη "φίμωση και εξόντωση των εργαζομένων και των ταξικών συνδικαλιστών που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική".

Η Ενωση καταγγέλλει και τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ που "αντί να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και έστειλε στα δικαστήρια τους δύο συνδικαλιστές και συνέδραμε στην ποινικοποίηση των αγώνων".

Εγγύηση Σημίτη προς εμποροβιομηχάνους

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα την πολιτική που έχει χαράξει, έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει χτες στους εμποροβιομηχάνους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - με σχετική του δήλωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά - αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης - και ενώ σήμερα πραγματοποιείται η 2η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ - παρεμβαίνοντας στο θέμα που εμφανίζεται να έχει ανακύψει ως "διαφορά" μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πήρε "πάνω" του την αντεργατική επιλογή, δηλώνοντας:

"Η ανάπτυξή μας, η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, η ισότιμη ένταξή μας στην ΕΕ, απαιτούν συνεχείς διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας. Διαρθρωτική αλλαγή, αποτελεί και η ρύθμιση για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει εκατοντάδες δισ. δρχ. για να λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ. Είναι καιρός, πια, να δούμε εάν όλα αυτά τα ποσά είναι αναγκαία, τι χρειάζεται και τι δε χρειάζεται, αν μπορούμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες και πώς. Πιστεύω, ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι και δικό τους συμφέρον, πως η σταθερότητα και η ανάπτυξη, είναι ένας στόχος ο οποίος εξυπηρετεί όλους"...

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - τράπεζες κατά της πειρατικής διάταξης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ