ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΙΝΙΚΗ «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
«Φιλανθρωπικό» έργο σε εργασιακό γκέτο

Το «θεάρεστο» και φιλανθρωπικό έργο που παράγεται στην ιδιωτική κλινική «Τίμιος Σταυρός» στο κέντρο του Αιγάλεω, αποδεικνύει η απόλυση της νοσηλεύτριας Μπόνου Κατερίνας. Ο ιδιοκτήτης την απέλυσε προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, αν και έχει 12 χρόνια προϋπηρεσία και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών επαγγελμάτων, επισημαίνοντας τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν για τις γυναίκες εργαζόμενες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πάσχοντες που νοσηλεύονται στην κλινική. Συχνά, αναφέρει η ανακοίνωση, εμφανίζονται φαινόμενα αυταρχικής συμπεριφοράς από τον ιδιοκτήτη - εργοδότη και τους ανθρώπους του, που δημιουργούν κατάσταση γκέτο. Εξευτελισμοί, βρισιές, έλεγχοι ατομικών ειδών, συνθέτουν ένα κλίμα φόβου και τρόμου. Αυτά έρχονται να συμπληρώσουν οι παραβάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο εξαναγκασμός των νοσοκόμων να εκτελούν χρέη καθαριστριών, η έλλειψη στολών, οι ελλείψεις προσωπικού. Το σωματείο ζητάει την επαναπρόσληψη της απολυμένης νοσοκόμας, το σταμάτημα των εξευτελισμών και των ατομικών ελέγχων των εργαζομένων και το σεβασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Πιστεύουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι η εργοδοτική ασυδοσία στην κλινική «Τίμιος Σταυρός», όπως και γενικότερα, δεν είναι τυχαία ούτε «θεόσταλτη». Είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και όλου του κλίματος που έχουν δημιουργήσει τα μεγάλα συμφέροντα για «ευέλικτη αγορά εργασίας», «κόστος εργασίας» κ.ά., αυξάνοντας την εκμετάλλευση και καταπατώντας τα εργασιακά ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συμφώνησαν υπουργός και ΙΣΑ

Την αποδοχή της στους βασικούς άξονες του «ανθυγιεινού» σχεδίου μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, στα πλαίσια του προσχηματικού κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση.

Στο κείμενο θέσεων που κατέθεσε στον υπουργό η πλειοψηφία του ΙΣΑ, αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, υπήρξε συμφωνία στους βασικούς άξονες του σχεδίου μεταρρύθμισης του υπουργού, ενώ υπήρξε και πληθώρα προτάσεων σε δευτερεύοντα ζητήματα. Πρόκειται βέβαια για προτάσεις - πολλές απ' τις οποίες βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση - οι οποίες αναιρούνται από την παραδοχή των βασικών αξόνων που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» είχε καταψηφίσει το σχέδιο θέσεων της πλειοψηφίας του ΙΣΑ και είχε καταθέσει δική της πρόταση στα πλαίσια της ενίσχυσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Ο ΙΣΑ ζήτησε από τον υπουργό να συμπεριληφθεί στο σχέδιο μεταρρύθμισης η υποχρέωση του κράτους για την παροχή υγείας στους πολίτες και η αρχή της ισότητας όλων των πολιτών στα θέματα της υγείας. Πρόκειται βέβαια για μια θετική επισήμανση, η οποία αναιρείται από την ίδια του τη στάση, αφού οι βασικοί άξονες του σχεδίου μεταρρύθμισης καταργούν και τις δύο αρχές.

Αντιτάχθηκε επίσης στη λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ζήτησε τη δημοκρατική διεύθυνση - διοίκηση του συστήματος με τη συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Τέλος, ζήτησε την εξασφάλιση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας καθώς, όπως τονίστηκε, οι μετανάστες δικαιούνται και πρέπει να βρίσκουν περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία, το κόστος της οποίας πρέπει να εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δικάζονται πλοιοκτήτες για εμπόριο κοκαΐνης

Αρχισε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη 17 ατόμων, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ελληνοκολομβιανό κύκλωμα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι: Ιωάννης Κατελούζος, Λεωνίδας Κατελούζος (γιος του προηγούμενου), Παρασκευάς Τσαλδάρης, Ανδρέας Βεργής, Παναγιώτης Χαϊκάλης, Φωτεινή Χαϊκάλη (σύζυγος του προηγούμενου), Ελευθέριος Κονδυλιός, Δήμητρα Κονδυλιού (σύζυγος του προηγούμενου), Γεώργιος Πίσπας, Ευφροσύνη Πίσπα (σύζυγος του προηγούμενου), Ηλίας Κάλης, Μαρλένε Ματόζο ντα Βέιγκα (σύζυγος του προηγούμενου), Ιάκωβος Καρτσωνάκης, Γεώργιος Στάσης, Σπυρίδων Καρακώστας, Ευλαμπία Σουλιώτη και Ξενοφών Βουτυράς.

Οχτώ από τους παραπάνω είναι πλοιοκτήτες ή πρώην πλοιοκτήτες, ναυλομεσίτες, πλοίαρχοι και μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Συνελήφθησαν το Μάη του 1999 και από τότε κρατούνται στις φυλακές ως βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή, ενώ φέρονται ως μέλη του ελληνοκολομβιανού κυκλώματος που εμπορευόταν την κοκαΐνη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα θεωρείται ότι είχε ο Ι. Κατελούζος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διάρκεια νηοψίας, που έγινε τον περσινό Μάη από άνδρες της DEA στο πλοίο «China Breeze» του Η. Κάλη στην Καραϊβική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις τόνοι κοκαΐνης. Την εντολή για φόρτωση των ναρκωτικών είχαν δώσει, κατά την άποψη των διωκτικών αρχών, οι Η. Κάλης, Ε. Κονδυλιός και Π. Χαϊκάλης. Το Γενάρη του 1999 είχαν συλληφθεί άλλοι δύο Ελληνες ναυτικοί στο πλοίο «Κάννες», μετά τον εντοπισμό σ' αυτό 3,8 τόνων κοκαΐνης, τη διακίνηση της οποίας φέρεται να είχε οργανώσει ο Ι. Καρτσωνάκης. Τον Απρίλη, επίσης, του 1999 το πλοίο του Η. Κάλη «Kode Queen I» φόρτωσε από την Κολομβία τρεις τόνους κοκαΐνης με σκοπό να τη μεταφέρει ανοιχτά των ισπανικών ακτών. Οι αρχές της χώρας πληροφορήθηκαν τη μεταφορά και περίμεναν το πλοίο. Ομως, ο πλοίαρχος Α. Βεργής ειδοποιήθηκε από τους Κάλη, Κονδυλιό και Χαϊκάλη και έτσι κατευθύνθηκε προς τη Σενεγάλη. Τελικά, η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών δε βρέθηκε στο πλοίο. Εκτιμάται ότι μεταφορτώθηκε πριν αυτό καταπλεύσει στην Οδησσό.

Η δίκη, που ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων, θα συνεχιστεί αύριο. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι.

ΠΕΝΘΗ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΠΕΡΙΚΛΗ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟ

εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 25/9/2000 στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Η σύζυγος: Κλεοπάτρα. Ο γιος: Νικόλαος. Η αδελφή: Ευτυχία. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και αδελφό

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ετών 85

Θανόντα κηδεύσαμε χτες Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Κοιμητηρίου Καλλιθέας.

Τα τέκνα: Πάρι και Γιώργος, Ευδοκία και Νίκος, Γιώργος και Αντωνία. Τα εγγόνια: Ελισάβετ και Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα και Γιάννης, Κώστας, Δημήτρης, Δημήτρης, Πόπη. Τα δισέγγονα. Τα αδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας αδελφή και θεία

ΜΕΤΑΞΙΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ - ΜΩΡΙΑΤΗ

ετών 84

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 26/9/2000 και ώρα 10 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πηγαδιού Λεωνιδίου.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Ανατροπή λεωφορείου στα Φάρσαλα

Τον ελαφρύ τραυματισμό 13 ατόμων, προκάλεσε ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στο 46ο χιλιόμετρο της Οδού Βόλου - Φαρσάλων το μεσημέρι της Κυριακής. Στο λεωφορείο επέβαιναν 50 άτομα που ήθελαν να επισκεφτούν το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το λεωφορείο παρουσίαζε μηχανική βλάβη.

Στους τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ για νοσηλεία κρατήθηκαν η σύζυγος τού οδηγού Ευαγγελία Μιχαλοπούλου, που βρίσκεται στον 7ο μήνα κύησης, και μία ηλικιωμένη γυναίκα, η Βικτωρία Μιλάνου, που έφερε κάταγμα στην ωμοπλάτη.

Η προθεσμία για τους εκτάκτους

Σε μόνιμες θέσεις κατατάσσεται το προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες και προέρχεται από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόκειται για προσωπικό που πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του πρόσφατου νόμου για τις μονιμοποιήσεις, το οποίο θα καταταγεί σε μόνιμες θέσεις με απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Περιφέρειας και κατόπιν γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Περιφέρειας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως και την 12η Οκτώβρη του 2000.

48ωρη απεργία στην Πολιτική Υπηρεσία

Νέα 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με κύριο αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού του κρατικού αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος θα κλείσει μόλις λειτουργήσει το αεροδρόμιο Σπάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, τα δικαστήρια στα οποία προσφεύγει η διοίκηση της Υπηρεσίας, κάνουν αποδεκτό το αίτημά της και τις κηρύσσουν παράνομες και καταχρηστικές, ανεξάρτητα από το διεκδικητικό πλαίσιο!

Διαβλητές κρίσεις γιατρών στον «Ευαγγελισμό»

Διαβλητές, αναξιόπιστες, αναξιοκρατικές και αντισυναδελφικές χαρακτηρίζει τις κρίσεις των γιατρών και κυρίως των διευθυντών η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού», σε ανακοίνωσή της με αφορμή την προκήρυξη και κρίση για τη θέση του διευθυντή Γ' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει η πενταμελής του «Ευαγγελισμού», αυτή τη στιγμή περισσότερα από δέκα επιστημονικά τμήματα λειτουργούν χωρίς διευθυντή - σε μερικές περιπτώσεις η θέση είναι κενή πάνω από έξι χρόνια - καθώς ή δε γίνεται προκήρυξη ή υπάρχει σκόπιμη καθυστέρηση στις κρίσεις, κάτι που γίνεται προφανώς σε γνώση και ίσως και με καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας, που έχει σκοπό να τοποθετήσει «ημέτερους».

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού» τονίζει ότι οι θέσεις των διευθυντών θα είναι περισσότερο κομματικές και υπουργικές αν εφαρμοστούν οι προτάσεις Παπαδόπουλου, που μιλούν για ένα και μοναδικό πανελλαδικό διορισμένο όργανο κρίσης διευθυντών και τονίζει την ανάγκη αλλαγής της σύνθεσης των Επιτροπών Κρίσεων με έμφαση στους εκλεγμένους, την αλλαγή στα κριτήρια με έμφαση στο κλινικό έργο, την κατάργηση των φύλλων ποιότητας που κάνουν το γιατρό όμηρο του προϊστάμενού του και την καθιέρωση του πολυδιευθυντικού συστήματος ανά κλινική.

Σήμερα η απεργία στο «Ασκληπιείο»

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία και παράσταση στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη 26 του Σεπτέμβρη, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο «Ασκληπιείο» Βούλας, με ομόφωνη απόφαση που πήραν στη Γενική τους Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εξασφάλιση κονδυλίων για τη συντήρηση και αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής του Νοσοκομείου και εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση της λειτουργίας και στην παραχώρηση σε ιδιώτες της σίτισης και του ιματισμού.

Τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου, όπως τα καταγράφουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους, είναι: Η ανεπάρκεια της ξενοδοχειακής υποδομής που δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τον άρρωστο, τον συγγενή και ακυρώνει το έργο των λειτουργών της υγείας. Οι δραματικές ελλείψεις σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η ανάγκη ανανέωσης του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κύρια νοσηλευτικό - παραϊατρικό και η παραοικονομία, η οποία εμπλέκει συνεχώς και περισσότερους στα γρανάζια της, με την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών φαρμάκου, εξοπλισμού και προμηθειών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ