ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανυπολόγιστη καταστροφή από τα ανεξέλεγκτα μέτωπα φωτιάς και την επιλεκτική κρατική ανικανότητα

Την ανάγκη αποζημιώσεων και ουσιαστικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος μεταφέρουν με δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη» αγρότες της περιοχής

Ενας νεκρός κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ανυπολόγιστες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, καμένα ποιμνιοστάσια και νεκρά ζώα, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης είναι μέχρι τώρα ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ανατ. Στερεά και Εύβοια από την αρχή της βδομάδας που πέρασε και σε ορισμένες περιοχές συνεχίζουν ακόμη το καταστροφικό τους έργο.

Ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο. Το λιγοστό βιος λαϊκών νοικοκυριών χάθηκε. Χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα. Οι αποδεκατισμένες και κατάκοπες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με κατοίκους και εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να γλιτώσουν τα χωριά και τις περιουσίες τους. Αβοήθητοι, με το αστικό κράτος να δείχνει για μια ακόμη φορά την επιλεκτική ανικανότητά του όταν είναι να προστατέψει τον λαό.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς αναδείχθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα η ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάλειψη των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Οχήματα με πολλές δεκαετίες ζωής και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πυροσβέστες να τρέχουν από φωτιά σε φωτιά, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ακόμη και χωρίς επάρκεια σε μάνικες για να αντικαταστήσουν όσες καίγονταν την ώρα της φωτιάς ή για να απλώσουν δίκτυο πυρόσβεσης. Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης, που μαζί με την απουσία πρόληψης διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Στερεά και Εύβοια για τη συνέχεια της αντιπυρικής περιόδου.

Εφιάλτης δίχως τέλος, ανυπολόγιστη καταστροφή

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πυρκαγιές τα κλιμάκια του ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πυρκαγιές τα κλιμάκια του ΚΚΕ
Στη Βοιωτία, το παραλιακό μέτωπο στον Κορινθιακό Κόλπο από το χωριό Πρόδρομος και την παραλία Σαράντη μέχρι τον οικισμό Ταρσός και από κει μια τεράστια έκταση από το Κυριάκι μέχρι το Στείρι Διστόμου και τις πλαγιές του Ελικώνα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Στο χωριό Πρόδρομος θρηνούν τον δικό τους νεκρό που ξεψύχησε προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες.

Οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν αρχικά τη Δευτέρα και στη συνέχεια την Τετάρτη στην περιοχή και συνεχίζουν ακόμη να καίνε έκαψαν σπίτια σε παραλιακούς οικισμούς, χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και ζώα, εγκαταστάσεις και μηχανήματα, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και βοσκοτόπων. Οι φλόγες από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στείρι έφτασαν μέχρι το ιστορικό μνημείο της μονής του Οσίου Λουκά καίγοντας τον περίβολο και ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνταν ανεξέλεγκτα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, με τους κατοίκους να κάνουν έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και να καταγγέλλουν την έλλειψη εναέριων μέσων.

Στη Θήβα, το απόγευμα της Τρίτης, πυροσβέστες και κάτοικοι έσωσαν την τελευταία στιγμή το αλσύλλιο του Μοσχοποδίου, ενώ ακόμη συνεχίζει να καίει η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Υλίκης την ίδια μέρα και έφτασε απέναντι από το χωριό Βάγια.


Eurokinissi

Ανυπολόγιστες καταστροφές με καμένα ελαιόδεντρα, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκάλεσε η φωτιά που έκαιγε για τρεις σχεδόν μέρες στην περιοχή ανάμεσα στα Ψαχνά και την Αρτάκη Εύβοιας. Ανάλογες ζημιές σε ποιμνιοστάσια, με καμένα ζώα και ζωοτροφές, αλλά και εκατοντάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έξω από τη Μακρακώμη της δυτικής Φθιώτιδας, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια στο χωριό Βίτωλη και η κυκλοφορία στον δρόμο Μακρακώμης - Καρπενησίου να διακόπτεται για ώρες.

Αμεση στήριξη των πληγέντων

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαρία Σβολιαντοπούλου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου στον Ταρσό Βοιωτίας, για την καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα στα παράλια της Βοιωτίας, την ανάγκη διεκδίκησης αποζημιώσεων που να αντιστοιχούν στις ζημιές που υπέστησαν και ουσιαστική στήριξη για να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών και καλλιέργειες στους οικισμούς στα παράλια της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο αποτελούν μικροϊδιοκτησίες. Είναι μικρές ιδιοκτησίες που οι παππούδες και οι γονείς μας κατέβαζαν τον χειμώνα τα ζώα από τα γύρω χωριά, είχαν εκεί τις ελιές και τα περιβόλια τους, κάποιοι είχαν τις βάρκες τους. Ολα αυτά έγιναν στάχτη σε μια στιγμή. Οι ζημιές που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη την περιοχή είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες. Χιλιάδες ελαιόδεντρα, καμένα σπίτια, νεκρά ζώα, εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, μηχανήματα, όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει γύρω του ένα γκρίζο τοπίο», μας αναφέρει η Μαρία Σβολιαντοπούλου.

Μέχρι τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έφτασε η πυρκαγιά από το Στείρι Διστόμου

Eurokinissi

Μέχρι τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έφτασε η πυρκαγιά από το Στείρι Διστόμου
Σημειώνει επίσης ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές. «Οι αντιπυρικές ζώνες είναι ελάχιστες, δασικοί δρόμοι ανύπαρκτοι ή απροσπέλαστοι. Η περιοχή καιγόταν επί μέρες, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έφταναν για πουθενά, αεροπλάνα άφαντα. Μόνο στα κινητά μας ηχούσε η σειρήνα του 112. Ούτε πρόληψη ούτε πυρόσβεση. Τα μέτωπα έσβηναν στη θάλασσα ή όταν έφταναν σε ήδη καμένα. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν είναι προτεραιότητά τους η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αλλωστε, χρόνια τώρα και εδώ στην περιοχή μας το βλέπουμε ότι προτεραιότητά τους είναι η προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Ωστόσο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Θα αγωνιστούμε για αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο ύψος των ζημιών που έχουμε υποστεί. Για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να μην πλημμυρίσουμε τον χειμώνα. Θα αγωνιστούμε να φτιάξουμε τον τόπο μας καλύτερο για μας και τα παιδιά μας».

Την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης και στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Σκαρλάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης, καθώς τόσο από τη φωτιά στη δυτική Φθιώτιδα όσο και στις υπόλοιπες πυρκαγιές σε Ανατ. Στερεά και Εύβοια οι ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, αλλά και βοσκοτόπια είναι ανυπολόγιστες.

«Θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί τροφή για τα ζώα των κτηνοτρόφων που κάηκαν ζωοτροφές τους. Σε πολλές περιπτώσεις κάηκαν ποσότητες που είχαν αποθηκευτεί για τον χειμώνα. Ομως αυτό δεν φτάνει γιατί κάηκαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει επίσης άμεσα να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% για την αξία τους τα ζώα, οι ελιές, οι άλλες καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που κάηκαν», τονίζει ο Θανάσης Σκαρλάτος και προσθέτει:

«Ως Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης αλλά και ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα διεκδικήσουμε και θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα επιδιώξουμε επαφή και συντονισμό με αγροτικούς συλλόγους, αγρότες και κτηνοτρόφους από την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, τόσο για αποζημιώσεις από τις φωτιές όσο και συνολικότερα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Γιατί η καταστροφή αφορά όλους μας, όπως όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους αφορά ο αγώνας για συνολικότερα μέτρα στήριξης και επιβίωσης».

Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό του λαού των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που αβοήθητος βρέθηκε εκτεθειμένος στην πύρινη λαίλαπα και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στα μέτωπα της φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στην Κεντρική Εύβοια, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και αλλού, βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Κύριλλος Παπασταύρου, τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας και Κώστας Μπασδέκης, εκλεγμένοι και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πραγματοποιώντας παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, αλλά και την εξεύρεση στέγης και φιλοξενίας για τους κατοίκους και παραθεριστές που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οργανωμένα, έτρεχαν από την πρώτη στιγμή σε κάθε μέτωπο φωτιάς, ζητώντας να συμβάλουν όπου ήταν ανάγκη. Ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των λιγοστών πυροσβεστών, των κατοίκων και των εθελοντών, συνέβαλαν να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες και να μην μπουν οι φλόγες στα χωριά, μοίρασαν νερά και κουράγιο σε πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές.

«Από την πρώτη στιγμή, τόσο εγώ όσο και άλλοι σύντροφοι ριχτήκαμε στη μάχη με τις φλόγες στη φωτιά που ξέσπασε στο Στείρι Διστόμου. Μαζί με πυροσβέστες και κατοίκους των γύρω χωριών, με ό,τι μέσο είχαμε στη διάθεσή μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην μπουν οι φλόγες στα χωριά», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδηράς, υποψήφιος δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και προσθέτει:

«Δυστυχώς όμως είδαμε ότι δεν υπήρχε καμία οργάνωση από τις αρμόδιες αρχές, κανένα σχέδιο για το πώς θα δράσουμε και πώς θα σβήσουμε τη φωτιά. Οπως και χρόνια τώρα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πρόληψης, με αντιπυρικές ζώνες, προσβάσιμους δασικούς δρόμους, εξασφάλιση νερού για τις ανάγκες της πυρόσβεσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ