ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΗΛΕΙΑ
Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης του 2007

Eurokinissi

Οι μνήμες της φονικής πυρκαγιάς του 2007 ξύπνησαν για τους κατοίκους της Ηλείας, που έζησαν για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστοι και περικυκλωμένοι από τη φωτιά και τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στις 3.30 μ.μ., έκαιγε ανεξέλεγκτα, μέχρι και χτες Δευτέρα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν έξι οικισμοί, ενώ υπήρχαν αναφορές για καμένα σπίτια σε Σκιλλουντία και Κρέστενα.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτική και δασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα και από το απόγευμα όλοι βρίσκονταν σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές. Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά κατευθυνόταν νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Αγιος Αθανάσιος. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν ενισχυθεί φτάνοντας τους 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν μέχρι τη δύση του ήλιου δύο τράκτορες και τέσσερα ελικόπτερα.

Στο χωριό Γρύλλος είχε γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το «112» για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή, ενώ, κατά την Πυροσβεστική, είχε δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα, καθώς και σε μία κατασκήνωση με εκατοντάδες παιδιά. Οπως ανέφεραν αναγνώστες του «902.gr», το απόγευμα η φωτιά είχε φτάσει και στο χωριό Βρίνα και ειδικότερα στο νεκροταφείο της περιοχής, ενώ κατήγγειλαν πως ούτε μήνυμα του «112» έχει φτάσει σε αυτούς. Σε προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία, δεν απαντούσε κανείς στα τηλέφωνα. Ετσι, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για να σώσουν το βιος τους, γεμίζοντας νερό τα βυτία στα τρακτέρ, καθώς, όπως επισήμαιναν, ούτε Πυροσβεστική υπήρχε στο χωριό αλλά ούτε και Αστυνομία.

Eurokinissi

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν, πλέον, εκτός οικισμών και κινούνταν σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Οσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Σε πλήρη ετοιμότητα είχαν τεθεί τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς και το νοσοκομείο του Πύργου. Ενας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά διακομίστηκε στο ΚΥ Κρεστένων.

Χτες το πρωί η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Επιτόπου επιχειρούσαν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Η πυρκαγιά κινούνταν νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρία μέτωπα. Σε ενδείξεις εμπρησμού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης στην περιοχή.

Στην πολύπαθη Ηλεία και στο χωριό Βρίνα βρέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τεφάνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και την Τασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα.

Και σε αυτήν την πυρκαγιά «το κυβερνητικό σχέδιο, για το οποίο πολλά ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες από τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, πήγε περίπατο», τόνιζε η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει η ΤΕ Ηλείας, τις τελευταίες μέρες είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο στον νομό να ξεσπάει συνεχώς και μια πυρκαγιά (Ανδρίτσαινα, Αγναντα, Βάλμη, Μπόρσι, Βάρδα, Ροδιά, Κρέστενα κ.ά.). Πουθενά δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, ούτε και άλλα μέτρα πρόληψης.

Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγ. Γαλήνη Ρεθύμνου. Κινητοποιήθηκαν 52 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ελικόπτερο. Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά. Κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα.

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαγιάδα Φιλιάτων Θεσπρωτίας εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ είχε δοθεί εντολή για ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζωφριά, στα Ανω Λιόσια Αττικής, στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους. Η φωτιά έκαιγε κυρίως χαμηλή βλάστηση, στο τέρμα της οδού Θέτιδος, χωρίς να απειλούνταν σπίτια. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Αντίστοιχα, πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην περιοχή Πέτρινη Πολιτεία, στον δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 36 στελέχη του Σώματος με 12 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα. Σε εξέλιξη βρισκόταν δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς, όπου εκτιμάται πως έχουν καεί 20.000 στρέμματα. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνταν από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Καλλονή Τροιζήνας, στην Πελοπόννησο, ενώ άλλη μία στις περιοχές Αλμυρή και Κατακάλι Κορινθίας. Αμεσα έσπευσαν στο σημείο 15 πυροσβέστες με εφτά οχήματα. Επίσης κινητοποιήθηκαν και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 30 στελέχη του Σώματος με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος αλλά και δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς η φωτιά ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και έκαιγε στον οικισμό.

Κοντά στα σπίτια έκαιγε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Σπιάτζα, στην περιοχή της Σαρακίνας στην Ηλεία, λίγες μόλις μέρες μετά τις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στον νομό. Το μέτωπο ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και κατάκαιγε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια.

Φωτιά ξέσπασε και στη Μεσσηνία, κοντά στη Φοινικούντα, στην επαρχιακή οδό Κορώνης - Καμαρίας η οποία έκαιγε δασική περιοχή και εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 61 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 14 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή σε Λέσβο και Εβρο

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προεκτίμηση της ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Εβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2.527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1.709,67 εκτάρια. Θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2.429,83 εκτάρια.

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλη και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ