ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη νέων πρωτοβουλιών και κοινής δράσης

Συνέντευξη Τύπου του Ορ. Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη Διεθνή Συνάντηση. Πρωτοβουλία για νέα συνάντηση, σ' ένα περίπου χρόνο, θα πάρει το ΚΚΕ, ενώ μέχρι τέλους του 1998, θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΚΚΕ με θέμα: "Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες".Χτες Ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του Κόμματος τόνισε:

"Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να παρθούν νέες πρωτοβουλίες για την κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών και κοινής δράσης και συσπείρωσης όλων των προοδευτικών, αντιιμπεριαλιστικών και αριστερών δυνάμεων. Εγινε μια πλούσια συζήτηση γύρω απ' αυτά τα ζητήματα κι ανταλλάχτηκε η πείρα μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων. Εκφράστηκε αλληλεγγύη προς τους κομμουνιστές που διώκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορες χώρες, στους Ρώσους ανθρακωρύχους και σε άλλους λαούς που αυτή τη στιγμή παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την άρση του εμπάργκο ενάντια στην Κούβα και εκφράστηκε η αλληλεγγύη των κομμάτων προς το λαό της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και προς το λαό της Κορέας. Κατατέθηκαν προτάσεις για συνέχεια τέτοιων συναντήσεων, να ασχοληθούμε με μια σειρά από θέματα.

Αναδείχτηκε μέσα από αυτή τη συζήτηση η επικαιρότητα που παρουσιάζει το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", άλλωστε η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την έκδοσή του. Αναδείχτηκε η θέληση από όλα τα κόμματα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες διάδοσης του "Μανιφέστου" και να οργανώσουν και εκδηλώσεις.

Επίσης συζητήθηκε να γίνει μια συνάντηση όπου θα απασχοληθούν τα κομμουνιστικά κόμματα με τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, ενόψει μάλιστα και της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις, που ετοιμάζουν οι πολυεθνικές. Σχετικά με αυτό το τελευταίο, μπορώ να σας πω από τώρα ότι το Κόμμα μας θα πάρει πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο περίπου.

Τέλος, μας απασχόλησε το ζήτημα της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Προτάθηκε η συνεργασία των κομμάτων με περιοδικά που ήδη εκδίδονται και η δημιουργία ενός περιοδικού όπου τα κόμματα θα δημοσιεύουν τις επίσημες θέσεις τους. Το ΚΚΕ και σ' αυτή την περίπτωση θα πάρει πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, μέσα στο χρόνο, το πρώτο νούμερο έστω κατ' αρχήν σε πειραματικό επίπεδο. Είναι φανερό πως συζητήθηκε η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με την αξιοποίηση των σελίδων του Internet. Οπως γνωρίζετε, το Κόμμα μας διαθέτει την υποδομή και θα βοηθήσει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν κλείσω αυτή την ενημέρωση, θα ήθελα να σας πω ότι στα πλαίσια αυτής της συνάντησης γίνανε πάρα πολλές διμερείς συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς επίσης και μια πολυμερής συνάντηση μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων της Βαλκανικής. Σας έχουμε δώσει το κείμενο που δίνει μία εικόνα αυτής της συνάντησης. Κάναμε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στη Βαλκανική γενικά και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε το Δεκέμβρη για να δούμε πιο εμπεριστατωμένα και από όλες τις πλευρές των δυσκολιών που περνάνε σήμερα τα Βαλκάνια".

Αλληλοενημέρωση και συντονισμός

Ανακοίνωση για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) διοργανώθηκε στην Αθήνα, από τις 22 έως τις 24 του Μάη 1998, διεθνής συνάντηση με θέμα: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες".

Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε για να τιμήσει τα 150 χρόνια από τη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, πήραν μέρος 57 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 50 χώρες.

Η συσσώρευση των αδιεξόδων και των αντιθέσεων της καπιταλιστικής κοινωνίας, η γιγάντωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής δύναμης του μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, η μεγάλη επίθεση σε βασικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων αναδεικνύουν την εξαιρετική επικαιρότητα της ανάλυσης του καπιταλισμού, αλλά και την ανάγκη και τον τρόπο για το ξεπέρασμά του, που επεξεργάστηκαν οι κλασικοί στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Η δημιουργία και η γιγάντωση τέτοιων διεθνών οργανισμών, όπως η Ομάδα των "8", το ΝΑΤΟ, ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι θεωρίες και οι ακόμα πιο αντιδραστικές πολιτικές, που εφαρμόζονται στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης και της συμπίεσης του κόστους εργασίας", κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, βυθίζουν δισεκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια, στην αμάθεια, στις αρρώστιες, στην ασιτία και την υπανάπτυξη, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, οξύνουν την οικολογική κρίση.

Η συζήτηση ανέδειξε την αξία της πλατιάς διάδοσης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και της προβολής βασικών μηνυμάτων του, σχετικά με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Αρκετοί ομιλητές επισήμαναν τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τους τοπικούς πολέμους, τις επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων, την έξαρση του θρησκευτικού φουνταμενταλισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Σημειώθηκε, επίσης, η συνεχώς αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των δυνατοτήτων που ανοίγουν οι νέες τεχνολογίες και του τρόπου που ο καπιταλισμός τις χρησιμοποιεί ενάντια στα δικαιώματα, στο δικαίωμα στην εργασία και στις ανάγκες των λαών.

Μια σειρά ομιλητές σημείωσαν ότι οι εξελίξεις αυτές θέτουν μια πληθώρα νέων καθηκόντων στα Κομμουνιστικά Κόμματα, αλλά και σ' ένα πλατύ φάσμα δυνάμεων που έρχονται σε αντίθεση με τη νεοσυντηρητική πολιτική και τις βασικές επιλογές του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ανέδειξαν την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών για κοινή δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και, παραπέρα, για συσπείρωση όλων των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών αριστερών δυνάμεων.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, οι σοβαρές διεργασίες στην εργατική τάξη, που διευρύνει τα όριά της, όπως και η ανάγκη για συλλογική επεξεργασία από τους κομμουνιστές των εμπειριών του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, απαιτούν τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών αλληλοενημέρωσης και ευρείας διάδοσης των θέσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Στη διάρκεια της συνάντησης τα κόμματα ενημέρωσαν για τους προβληματισμούς και τις δραστηριότητές τους.

Αρκετοί ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις, διώξεις και διακρίσεις σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των κομμουνιστών και γενικά όσων αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στις παρεμβάσεις πολλών κομμάτων σημειώθηκε ότι η επικαιρότητα του συνθήματος "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε",κάνει περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία την από κοινού επεξεργασία θεμάτων της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας των κομμουνιστών, την παράλληλη και την κοινή δράση.

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια για την κυκλοφορία του Μανιφέστου, η παραπέρα ενίσχυση της αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό, το λαό της ΛΔ της Κορέας, της Παλαιστίνης και με όλους τους λαούς που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστικούς αποκλεισμούς και τις στρατιωτικές πιέσεις. Εξετάστηκε ακόμη η δυνατότητα διοργάνωσης μιας νέας συνάντησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προωθείται με την "Πολυμερή Σύμβαση για τις Επενδύσεις", για μια πρωτοβουλία ενάντια στο "νέο ΝΑΤΟ", για την ασφάλεια και τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στην Ευρώπη.

Συζητήθηκαν ακόμα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές και τα κόμματα που αντιμετωπίζουν διωγμούς και διακρίσεις.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης μορφών για την πληρέστερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων, της κοινής γνώμης των χωρών, για τις δραστηριότητες και τους προβληματισμούς των κομμουνιστών.

Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν

Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Βαλκανικών χωρών για την κατάσταση στα Βαλκάνια

Στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης για τα 150 χρόνια από την έκδοση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και των 80 χρόνων του ΚΚΕ, που έγινε στην Αθήνα στις 22 - 24 Μαϊου, τα ΚΚ από τις βαλκανικές χώρες, σε ιδιαίτερη συνάντησή τους, εκτίμησαν τις εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή και κατέληξαν στα παρακάτω:

Η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, καθώς και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Τα Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή - κρίκο για την επέκταση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στις πλουτοπαραγωγικές πηγές χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως είναι τα πετρέλαια της περιοχής του Καυκάσου. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη Βαλκανική, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί ως σταθερή βάση εξόρμησης για τα επεκτατικά και επεμβατικά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στα Βαλκάνια, τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, οι λαοί των βαλκανικών χωρών αντιμετωπίζουν τα "αγαθά" των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων: Αιματηροί πόλεμοι, ανυπολόγιστες οικονομικές καταστροφές, εγκληματικά εμπάργκο. Η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία, το συνολικό πισωγύρισμα, είναι το χαρακτηριστικό για όλες τις βαλκανικές χώρες, που ακολούθησε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, την επέμβαση του ιμπεριαλισμού και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν. Τα λαϊκά κινήματα τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα έχουν τη δύναμη. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν και σήμερα σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή μας και σ' όλο τον κόσμο, που είναι σε θέση με τη δραστηριοποίηση και τον συντονισμό τους να βάλουν φραγμό και να ανατρέψουν στην πορεία την κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αγώνες και την πάλη τους στο εσωτερικό των χωρών τους, εναντίον των δυνάμεων που στηρίζουν και προωθούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση. Για το σκοπό αυτό αποφάσισαν να συναντηθούν τον επόμενο Δεκέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ