ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Προσπάθεια τρομοκράτησης και δυσφήμησης των κομμουνιστών

Εισβολή και έρευνα στα γραφεία της ΚΕ του ΕΚΚΓ. Δηλώσεις του Ολ. Σένιν, προέδρου της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ και του Π. Γκεοργκάτζε, γραμματέα ΕΚΚΓ

Γκανγκστερική εισβολή και έρευνα στα γραφεία της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας στην Τιφλίδα πραγματοποίησε στις 20 του Μάη επιτελική ανακριτική ομάδα της Εισαγγελίας και του υπουργείου Εσωτερικών και αφαίρεσε ορισμένα κομματικά ντοκουμέντα, το περιεχόμενο των οποίων είχε δημοσιευτεί σε ΜΜΕ. Σχετικά μ' αυτή τη νέα αυθαίρετη ενέργεια των νομοτελεστικών οργάνων του καθεστώτος Σεβαρντνάντζε, ο πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολεγκ Σένιν ενημέρωσε τηλεγραφικώς τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΕΚΚΓ Παντελέιμον Γκεοργκάτζε, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κόμματων στην Αθήνα. "Κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή υπήρξε η δημοσίευση της συνέντευξης του Ιγκορ Γκεοργκάτζε στην εφημερίδα "Ζάβτρα". Τυπικό πρόσχημα ήταν η αναζήτηση στα γραφεία πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών. Στόχος, μια νέα προσπάθεια δυσφήμησης του ΕΚΚΓ, η ένταση της αντικομμουνιστικής υστερίας στην κοινωνία και η πολιτική δίωξη των οπαδών της κομμουνιστικής ιδέας στη Γεωργία",αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Ολ. Σένιν. Από την άλλη μεριά, τα περισσότερα κόμματα που μετείχαν στη συνάντηση υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στο ΕΚΚΓ.

Δήλωση του Π. Γκεοργκάτζε

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΕΚΚΓ Παντελέιμον Γκεοργκάτζε προέβη στις 23 του Μάη, στη διάρκεια της συνάντησης των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου στην Αθήνα, στην εξής δήλωση - καταγγελία για τις διώξεις κατά του ΕΚΚΓ και στελεχών του:

"Είναι ήδη τρία χρόνια που η σημερινή εκτελεστική εξουσία μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο Ε. Σεβαρντνάντζε χωρίς καμία νομική βάση διώκει, κατατρέχει και καταδιώκει βάναυσα το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, που είναι ο νόμιμος συνεχιστής των ένδοξων επαναστατικών παραδόσεων και των ιστορικών του υπηρεσιών όχι μόνο απέναντι στο γεωργιανό λαό, αλλά και απέναντι στη μεγάλη χώρα - την Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ενώ είναι νόμιμα καταγραμμένο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και άλλους νόμους, το κόμμα των πραγματικών κομμουνιστών - πατριωτών της χώρας υφίσταται το κυνηγητό όχι μόνο από μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και από το Κοινοβούλιο και τη δουλική μπροστά στο σημερινό γεωργιανό καθεστώς κοινωνική οργάνωση "Ινστιτούτο της Ελευθερίας", μια ομάδα καλοπληρωμένων εθνικιστών συγγραφέων και δημοσιογράφων, καθώς και από τα πατενταρισμένα αντισοβιετικά, αντικομμουνιστικά κόμματα των μαύρων εθνικιστών και αντι-Ρώσων.

Ακολουθώντας τον Πρόεδρο Εντ. Σεβαρντνάντζε, που χαρακτήρισε τον μπολσεβικισμό, τον κομμουνισμό και τη Σοβιετική Ενωση ως πανούκλα του 20ού αιώνα και το ΕΚΚΓ πέμπτη φάλαγγα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και πράκτορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, βουλευτές και νεοφώτιστοι "δημοκράτες" του προεδρικού κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Πολιτών της Γεωργίας" ζήτησαν όχι μόνο την απαγόρευση, αλλά και τη δικαστική δίωξη του ΕΚΚΓ. Κάτι περισσότερο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου ζήτησαν να απαγορευτεί αυστηρά η διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, ενώ τα άτομα που εκφράζονται υπέρ της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης να υποβληθούν σε διώξεις ως εχθροί της Γεωργίας.

Νέο κραυγαλέο γεγονός παραβίασης των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του νόμου για τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Γεωργίας, είναι η έρευνα και η αφαίρεση κομματικών ντοκουμέντων από τα γραφεία του κόμματος στις 20 του Μάη, η οποία διενεργήθηκε με εντολή του Προέδρου της Γεωργίας από ανακριτική - επιτελική ομάδα της Εισαγγελίας και του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας.

Τυπική αφορμή για την έρευνα ήταν η αναζήτηση στα γραφεία της ΚΕ όπλων και πυρομαχικών, καθώς και της πηγής των πληροφοριών για τα δημοσιευμένα στον κομμουνιστικό Τύπο της Γεωργίας υλικά. Οι ανακριτές ανέκριναν τα μέλη του γραφείου και τους γραμματείς της ΚΕ του ΕΚΚΓ.

Επομένως, οι σημερινές αρχές της Γεωργίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο επιχειρούν για άλλη μια φορά με βάναυσες μεθόδους καταπάτησης των νόμων, με τους εκφοβισμούς και τις διώξεις, να "θέσουν τέρμα στην ετεροδοξία" και να εντείνουν στην κοινωνία την αντικομμουνιστική υστερία και να εκφοβίσουν τους πολυάριθμους οπαδούς του ΕΚΚΓ.

Εμείς, οι κομμουνιστές της Γεωργίας είμαστε ευγνώμονες στους μετέχοντες στη διεθνή συνάντηση των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων του κόσμου που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ΕΚΚΓ ενάντια στην αδικία και για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Βεβαιώνω συγχρόνως τους υψηλούς μετέχοντες της συνάντησης αυτής εξ ονόματος των κομμουνιστών της Γεωργίας ότι είμαστε έτοιμοι και στο εξής να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού της Γεωργίας και είμαστε βέβαιοι στην επιτυχία, διότι το καθεστώς βαίνει προς το τέλος, οι μέρες του είναι μετρημένες και θα παρουσιαστεί μπροστά στο δικαστήριο του λαού. Η συντριπτική πλειονότητα των λαών της Γεωργίας αντιμετωπίζουν άκρως αρνητικά τη σημερινή εξουσία και θα βγάλει την καταδικαστική απόφασή του κατά των κυβερνώντων του.

Οπότε, όσο κι αν μας καταδιώκουν, όσο κι αν μας προσβάλλουν οι εκπρόσωποι της σημερινής γεωργιανής εξουσίας, είμαστε πεπεισμένοι στο δίκαιο του λαού και στο θρίαμβο των αθάνατων κομμουνιστικών ιδεών".

Η Λετονία

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση της Λετονίας, με το πρόσχημα να αποτρέψει πράξεις πολιτικού εξτρεμισμού στη χώρα, με πρόταση νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, μεθοδεύει να προχωρήσει στην απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης των σοβιετικών συμβόλων (σφυροδρέπανο, κόκκινες σημαίες κτλ.). Με αυτόν τον τρόπο οι λετονικές αρχές επιδιώκουν να παρεμποδίσουν τις αυξανόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του λετονικού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του καθεστώτος. Και για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση αυτή την ενέργειά της, με τον ίδιο νόμο, θα απαγορευτούν και τα ναζιστικά σύμβολα, που, με την ανοχή και την παρότρυνσή της, άρχισαν να επανεμφανίζουν οι Λετονοί φασίστες, οι οποίοι στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου είχαν συνεργαστεί με τις γερμανικές μεραρχίες των Ες Ες.

Ο Γραμματέας του Ενιαίου ΚΚ Γεωργίας Π. Γκεοργκάτζε



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ