ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμος ο ισραηλινός στρατός για το μακελειό στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις κινήσεις για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα της νότιας Γάζας, ενώ Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως πλέον το μόνο που περιμένουν είναι το «πράσινο φως» της κυβέρνησης πολέμου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως η ταξιαρχία Ναχάλ αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας για να ετοιμαστεί μαζί με την 162η Μεραρχία σε «μελλοντικές επιχειρήσεις», συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Ράφα, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Η ταξιαρχία Ναχάλ εδώ και 3 μήνες επιχειρούσε στον διάδρομο Netzarim, που ελέγχει την κίνηση μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας. Αντικαταστάθηκε άμεσα από δύο ταξιαρχίες εφέδρων στην κεντρική Γάζα (679η Yiftah τεθωρακισμένων και 2η Ταξιαρχία Πυροβολικού Carmeli).

«Το Ισραήλ προχωρά προς την επιχείρηση που θα βάζει στο στόχαστρο τη Χαμάς στη Ράφα», είπε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Μένσερ, προσθέτοντας πως «έχουν κινητοποιηθεί δυο ταξιαρχίες εφέδρων για τις επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε επίσης πως στη Ράφα υπάρχουν 4 τάγματα της Χαμάς.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε προ ημερών η «Wall Street Journal» υποστήριξαν πως το Ισραήλ προετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους από τη Ράφα κυρίως προς τη Χαν Γιούνις - άλλη πόλη της νότιας Γάζας που είναι ήδη ισοπεδωμένη - όπου σκοπεύει να στήσει καταλύματα, κέντρα διανομής τροφίμων και νοσοκομεία εκστρατείας.

Συνομιλώντας την Τετάρτη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι επανέλαβε πως μία ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα προκαλέσει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Σίσι «τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα» ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω συνέπειες στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Οι ηγέτες των δύο χωρών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, τόνισαν τη σημασία επίτευξης «λύσης δύο κρατών».

Παράλληλα, ο πρέσβης του Παλαιστινιακού Κράτους στο Κάιρο, Ντιάμπ Αλούχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χτες, ανέβασε σε 80.000 με 100.000 τους Παλαιστίνιους της Γάζας που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο από τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, στο χτεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου στο Τελ Αβίβ συζητήθηκε μεταξύ άλλων μία «νέα» πρόταση, που θα μπορούσε να ανανεώσει τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, τα σχέδια κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα σε συνδυασμό με τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων τροφοδοτούν τις κινητοποιήσεις μέσα στο Ισραήλ, που απαιτούν από την κυβέρνηση πολέμου την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες 16 χώρες κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους, δίχως ουσιαστικά ανταλλάγματα. «Η τύχη των ομήρων και του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, οι οποίοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αποτελεί διεθνή ανησυχία», επισημαίνεται στο κείμενο. Οι 18 χώρες βέβαια δεν βρίσκουν να πουν ούτε λέξη για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που σαπίζουν και βασανίζονται στις ισραηλινές φυλακές. Αναφέρουν πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ισραήλ - Χαμάς υπάρχει «ο βασικός πυρήνας συμφωνίας» για την απελευθέρωση των ομήρων, με δέλεαρ «άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ατελείωτη φρίκη από τους ομαδικούς τάφους στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιχείρηση στη Ράφα, συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινές επιδρομές σε συνοικίες της πόλης και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γάζας, με αποτέλεσμα νέα αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Μέσα σε 202 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι τουλάχιστον 34.305 και οι τραυματίες 77.293, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδάκια.

Συνεργεία υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα συνέχισαν χτες για έκτη μέρα τις έρευνες για ομαδικούς τάφους στον περίβολο του νοσοκομείου Νάσερ. Μέχρι χτες ανασύρθηκαν 392 πτώματα, εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν μόνο τα 68 (κύρια από τα ρούχα που φορούσαν τα θύματα). Τα περισσότερα ήταν σε προχωρημένη σήψη, άλλα έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών, βασανισμού ή εν ψυχρώ εκτέλεσης. Ανάμεσά τους ήταν πτώματα ηλικιωμένων, ασθενών με επιδέσμους και καθετήρες αλλά και παιδιά.

Ο Γιαμίν Αμού Σουλαϊμάν, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Αμυνας στη Χαν Γιούνις όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, ανακοίνωσε πως βρέθηκαν τρεις ξεχωριστοί ομαδικοί τάφοι. Από τα πτώματα που βρέθηκαν, τα 10 είχαν δεμένα τα χέρια και άλλα είχαν σωλήνες ορών και καθετήρων...

Εκατοντάδες πτώματα εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα και στον αυλόγυρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας.

Υπό το φως των νέων ανατριχιαστικών αποκαλύψεων, ο Λευκός Οίκος ζήτησε υποκριτικά να διενεργηθεί «εξονυχιστική έρευνα» για τις υποθέσεις αυτές.

Παράλληλα, χτες η ΜΚΟ ActionAid ανέφερε πως το 70% των πάνω από 34.000 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού είναι γυναίκες και παιδιά. Το στέλεχος της οργάνωσης Ρ. Τζαφάρ τόνισε επίσης πως πολλές έγκυοι αναγκάζονται να φέρουν στον κόσμο τα νεογέννητα δίχως νοσοκομειακή ή ιατρική υποστήριξη και πως όσες γεννήσουν αδυνατούν ή δυσκολεύονται να θρέψουν τα παιδιά τους.

Ανακοινώσεις για την πείνα στη Γάζα έκανε χτες και το στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), Τζιανκάρλο Τσίρρι. Τόνισε πως το 30% των παιδιών στη Γάζα κάτω των δύο ετών είναι άσχημα υποσιτισμένα και το 70% των αμάχων στη βόρεια Γάζα λιμοκτονεί. «Κάθε μέρα που περνά είμαστε πιο κοντά στον λιμό», τόνισε.

Χαμάς: Θα αφοπλιστούμε αν δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας χτες από την Κωνσταντινούπολη στο πρακτορείο «Associated Press» εξέφρασε την επιθυμία της οργάνωσης να συμφωνήσει σε μια πενταετή εκεχειρία με το Ισραήλ, να αφοπλιστεί και να γίνει πολιτικό κόμμα αν εφαρμοστεί συμφωνία για λύση στη βάση των δύο κρατών, με δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς επιθυμεί να ενταχθεί στην PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου είναι επικεφαλής η Φατάχ του νυν Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς), για να συμμετάσχει σε μια ενιαία κυβέρνηση σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Οπως είπε, η Χαμάς «θα μπορούσε να δεχτεί ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις», στα σύνορα του 1967. «Αν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα θα διαλυθεί», ανέφερε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Χαμάς «δεν μετανιώνει» για τις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη στο Ισραήλ, παρά τα δεινά που προκάλεσε έπειτα η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, διότι πέτυχε τον βασικό στόχο της, που ήταν να τεθεί το παλαιστινιακό ζήτημα στη διεθνή σκηνή.

Σε ό,τι αφορά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων, είπε: «Τι νόημα έχει να παραδώσουμε τους ομήρους αν δεν εξασφαλίσουμε το τέλος του πολέμου;».

Σε σχέση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στήσουν προσωρινή προβλήτα σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας, με πρόσχημα τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Αλ Χάγια είπε ότι η οργάνωσή του θα επιτεθεί στο Ισραήλ και σε άλλες δυνάμεις που μπορεί να σταθμεύσουν γύρω από την πλωτή αποβάθρα. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μη παλαιστινιακή παρουσία στη Γάζα, είτε σε θάλασσα είτε σε στεριά», τόνισε. «Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τέτοια στρατιωτική δύναμη σε αυτές τις περιοχές, ισραηλινή ή άλλη, ως δύναμη κατοχής».

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ θα μεταβούν το προσεχές διάστημα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του ενδοπαλαιστινιακού διαλόγου.

Προσάρτηση της Δυτικής Οχθης ζητά υπουργός του Ισραήλ

Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου τον κάλεσε να ανατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή, στερώντας της τις μεταφορές φόρων σε περίπτωση που είτε κατακτήσει «μονομερώς» την ένταξή της στον ΟΗΕ, είτε το Διεθνές Δικαστήριο εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ή και στρατιωτών που πολεμούν στη Γάζα.

Στην επιστολή ο Σμότριτς χαρακτηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή «άμεσο κίνδυνο για το Ισραήλ» και ζητάει την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης...

Χτες, στο μεταξύ, ο 16χρονος Παλαιστίνιος Χαλίντ Ραΐντ Αρούκ από την Τζενίν τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά, στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα. Ο νεαρός ήταν γιος αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια περίπου ώρα, άλλος Παλαιστίνιος έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην κωμόπολη Μπεΐτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς. Το παιδί τραυματίστηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις και μεταφέρθηκε με καθυστέρηση στο νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους.

Τουρκία: Ετοιμασία για αναχώρηση στολίσκου με βοήθεια για τη Γάζα

Τρία πλοία του λεγόμενου «Στολίσκου της Ελευθερίας για τη Γάζα» ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από λιμάνι της Κωνσταντινούπολης μέσα στις επόμενες μέρες. Θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν 5.000 τόνους τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της αποστολής στην Τουρκία ανέφεραν ότι στην προσπάθειά τους αυτή έχουν στήριξη από περίπου 1.000 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (γιατρούς, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς κ.λπ.).

Απέφυγαν πάντως να ανακοινώσουν την ημερομηνία απόπλου των τριών πλοίων της αποστολής, στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από πολλές χώρες.

Το 2010, ανάλογη διεθνής αποστολή για τη Γάζα δέχτηκε την επίθεση Ισραηλινών κομάντος και στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» υπήρξαν 10 νεκροί, Τούρκοι οι περισσότεροι, κάτι που προκάλεσε πολύχρονη διπλωματική κρίση μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αύξηση της ισραηλινής στρατιωτικής πίεσης

Το Ισραήλ μεγιστοποιεί από το βράδυ της Τετάρτης τη στρατιωτική πίεση στον Νότιο και τον Ανατολικό Λίβανο, πολλαπλασιάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις πυροβολικού, αφού χτύπησε σε λιγότερο από ένα 24ωρο πάνω από 40 στόχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρονται σε «επιθετική επιχείρηση» εναντίον της Χεζμπολάχ στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο».

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι την Τετάρτη ως τα ξημερώματα της Πέμπτης έγιναν αεροπορικές επιδρομές εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολάχ στη Μαρούν αρ Ρας και εναντίον «θέσης παρατήρησης» του σιιτικού ένοπλου κινήματος στη Μερκάβα, στον Νότιο Λίβανο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προχώρησε χτες σε «επιθετική επιχείρηση» σε «όλο τον νότο» του Λιβάνου αλλά και στο Μπααλμπέκ της κοιλάδας Μπεκάα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από τις αεροπορικές επιδρομές έγιναν σε περιοχή του Ανατολικού Λιβάνου που απείχε περίπου 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Βηρυτό...

Παράλληλα, η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) σημείωσε προχτές βράδυ ότι δεν υπήρξε πέρασμα των συνόρων από τη μεριά των ισραηλινών δυνάμεων.

Το ίδιο διάστημα, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν παραμένει τεταμένη, με την ελληνική φρεγάτα «Υδρα» να παραμένει «στο στόμα του λύκου» και να συμμετέχει χτες στις 4 το πρωί σε επιχείρηση κατάρριψης ενός drone (δες αναλυτικά σελ. 4).

Νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι κατέρριψε κοντά στον Κόλπο του Αντεν στις 23.45 της Τετάρτης έναν αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι που είχε βάλει στο στόχαστρο αμερικανικό εμπορικό σκάφος και αναχαίτισε τέσσερα drones.

Το βράδυ της Τρίτης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, Γιαχία Σαρί, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε νέα επίθεση σε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων αναφερόμενος στο εμπορικό πλοίο «Maersk Yorktown» στον Κόλπο του Αντεν.

Επίσης, χτες, το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το σκάφος του «HMS Diamond» κατέρριψε με πύραυλο Sea Viper αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και είχε στόχο εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν.

Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία ανακοίνωσαν χτες νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τις ιρανικές βιομηχανίες παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και drones. Το πρόσχημα που επικαλούνται είναι τα ιρανικά αντίποινα στις 13 και 14 Απρίλη σε βάρος του Ισραήλ μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ