ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ»
Να δυναμώσει η μαζική λαϊκή καταδίκη και πάλη στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς!

Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει το αντιΝΑΤΟικό αίσθημα του λαού μας

Eurokinissi

«Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η μαζική λαϊκή καταδίκη και ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς», επισημαίνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, καλώντας σε ισχυροποίηση του Κόμματος μπροστά στις εκλογές, με αφορμή και την αμερικανοΝΑΤΟική, πολυεθνική, αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στη βάση της Ανδραβίδας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Μάη.

«Πρόκειται στην ουσία για μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας, αφού θα εκτελεστούν ασκήσεις που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων, όπου δοκιμάζονται ήδη υπάρχοντα αμερικανοΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια, που στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα, προωθώντας τα συμφέροντα των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει η ΕΠ, σημειώνοντας ότι ο λαός και στην περιοχή πρέπει να επαγρυπνεί για την ολοένα και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που τον καθιστούν στόχο επιθέσεων και αντιποίνων.

Παράλληλα, τονίζει ότι η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν ο λαός βλέπει καθημερινά μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις Αραξου και Ανδραβίδας, την αξιοποίησή τους για ασκήσεις - πρόβες πολέμου, την προετοιμασία τους για ενδεχόμενη φύλαξη πυρηνικών όπλων, όπως στους πρόσφατα συντηρημένους 6 «θόλους» («vaults») του Αραξου, αλλά και τον σχεδιασμό εγκατάστασης σύγχρονων ΝΑΤΟικών ηλεκτρονικών σταθμών επικοινωνίας (GSS).

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι δεκάδες ΝΑΤΟικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για τον λαό μας, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προειδοποιεί, προσθέτοντας:

«Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει το αντιNΑΤΟικό αίσθημα του λαού μας, που παραμένει ισχυρό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την ετήσια έκθεση της ίδιας της λυκοσυμμαχίας, και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αστικής τάξης για το αντίθετο.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί παλεύει σταθερά για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας. Γιατί από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία καλεί τον λαό μας να μη διαλέξει ιμπεριαλιστή, αλλά να χαράξει τη δική του, αυτόνομη πορεία, να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων για να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

Η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απαιτεί άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Επίσης, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Επιπλέον, να μη βγει κανένας φαντάρος, αξιωματικός και υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων, να σταματήσουν εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρήση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της ως ορμητηρίων πολέμου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιτάχυνση πολεμικών ετοιμασιών απέναντι στη Ρωσία

Στο επίκεντρο και οι «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία» ώστε «να δρα άμεσα και αποφασιστικά»

Στις «προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και τις γεωγραφικές περιοχές» εστίασε σε τηλεδιάσκεψή της, τη Δευτέρα, η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, ζωνών και διαύλων.

Ενδεικτικά, οι αρχηγοί Αμυνας συνήλθαν εκτάκτως προκειμένου να ενημερωθούν από τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Chr. Cavoli, για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης πάνω στη λεγόμενη Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro - Atlantic Area» - DDA), καθώς και για την εξέλιξη του νέου Μοντέλου Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» - NFM) που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φλεβάρη του 2022. Σε αυτό το μοτίβο, εξάλλου, «αντάλλαξαν απόψεις» για τον «συντονισμό των τρεχουσών εθνικών και διασυμμαχικών δράσεων».

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δίνει ακριβώς την κλιμάκωση της κόντρας όπως επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, «σε απάντηση της ολοένα και πιο επιθετικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία, η Συμμαχία ανανέωσε την εστίασή της στη συλλογική άμυνα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία: Της Στρατιωτικής Στρατηγικής (Military Strategy) του ΝΑΤΟ το 2019. Του Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου (DDA) το 2020. Του Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου του NATO (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC) το 2021».

Θυμίζουν επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, οι «σύμμαχοι» συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής της στρατηγικής περί DDA («Αποτροπής και Αμυνας»). Τονίζουν, εξάλλου, ότι «οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν γεωγραφικά συγκεκριμένα σχέδια που περιγράφουν πώς η Συμμαχία θα αμυνθεί και θα αποτρέψει τις δύο απειλές που αναφέρονται στη (νέα) Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (όπως καταλήχθηκε το) 2022: Ρωσία και Τρομοκρατικές Ομάδες».

Επιμένουν, δε, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων νέους εξοπλισμούς πληρωμένους από τους λαούς για τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους του κεφαλαίου, ότι «αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν μια Νέα Δομή Δυνάμεων - τον αριθμό και τους τύπους εξοπλισμού και οργανισμών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των γεωγραφικά συγκεκριμένων σχεδίων σε όλους τους τομείς - καθώς και ενισχυμένες ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου. Επιπλέον, οι Σύμμαχοι εργάζονται για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος Μοντέλου Δυνάμεων ("Force Model") του ΝΑΤΟ, προκειμένου να παράγουν περισσότερες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις σε μόνιμη βάση».

Τονίζουν, τέλος, ότι «η εφαρμογή της Στρατηγικής DDA σημαίνει ότι τα ΝΑΤΟικά και τα εθνικά στρατιωτικά σχέδια θα αφομοιωθούν πιο στενά από ποτέ», κάνοντας ακόμα πιο καθαρή τη στοίχιση των εθνικών σχεδίων στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα Ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δεν «βλέπει» σύνορα, εισάγει όλο και πιο ανοιχτά την επικίνδυνη έννοια του «ΝΑΤΟικού εδάφους» και στον βωμό αγκίστρωσης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο βάζει υπό «συζήτηση» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων (Regional Plans), τα οποία, όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, «αποτελούν βασικό στοιχείο τόσο για την αναθεώρηση των Σχεδίων Στρατηγικού Επιπέδου όσο και για τον μετέπειτα Τακτικό Σχεδιασμό». Επίσης, τόνισε τις «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Land Task Group - SOLTGs και Special Operations Maritime Task Group - SOMTGs), ώστε να είναι ικανά να δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Αμυνα του ΝΑΤΟ», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον, οι αρχηγοί Αμυνας θα μαζευτούν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 10/5 για την επόμενη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με όλες τις αξιώσεις στο παζάρι

Με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού και στα Ελληνοτουρκικά κατεβαίνει η Τουρκία, κι ενώ με την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δρομολογούνται εξελίξεις μετά τις εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως στο Αιγαίο «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας» και «των οποίων η κυριότητα δεν έχει καθοριστεί. Αναφέρομαι για τις Συνθήκες της Λοζάνης το '23 και των Παρισίων το '47, όπου η κυριαρχία τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι "δικές της" και τότε ξεσπάει ένταση». Ενώ σημείωσε πως οι Ελληνες «διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων, τα οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν τους ανήκουν, τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις...».

Την ίδια στιγμή, παρέπεμπε γι' αυτά σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων που ήδη «ψήνονται» για την επομένη των εκλογών και στις δύο χώρες, αναφέροντας πως «φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα», συμπληρώνοντας πάντως ότι «αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση».

Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας ήταν δε και προεκλογικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), όπου περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια η Δυτική Θράκη και πάρα πολλά ελληνικά νησιά...

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έσπευδε να καλλιεργήσει τον επικίνδυνο εφησυχασμό, παρουσιάζοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα «προεκλογικές», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Αρναούτη, να λέει πως «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Ενώ ο πρωθυπουργός αργότερα χτες βράδυ στη συνέντευξή του στον «Alpha» δήλωνε «πολύ επιφυλακτικός για την εντός εισαγωγικών αλλαγή στάσης» της γείτονα. «Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στη λογική της "Γαλάζιας Πατρίδας" που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σημείωνε ισχυριζόμενος πως «αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό», ενώ πρόσθεσε πως με την Αγκυρα υπάρχει «ένα θέμα» προς διευθέτηση, «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο». Στο μεταξύ, αναζητώντας τη στήριξη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο» και ότι αυτό τάχα εκτιμάται από τους «συμμάχους», δείχνοντας ακριβώς το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο εντός του οποίου τίθενται υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν βράβευε την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ - ΕΚΑΒ, σημειώνοντας πως «γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι φίλοι μας τη μαύρη ημέρα. Προσωπικά αλλά και εκ μέρους του έθνους και του κράτους μου, θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειές σας στη ζώνη του σεισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ