ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΝΔΟΥ
Απάντηση στον εκφυλισμό και τους τραμπουκισμούς, η συλλογική οργάνωση και δράση

Συνέντευξη του «Ριζοσπάστη» με εργαζόμενη και φοιτητή του ιδρύματος με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στελέχους της ΔΑΠ σε εργαζόμενο

Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο (ΔΙΠΑΕ - πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) συνεχίζουν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους και φοιτητές του ιδρύματος, κατάσταση που συντηρεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, μήνες μετά τη λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση» που προχώρησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατα, μέλος της κυβερνητικής φοιτητικής παράταξης και στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, φερόμενος ως μέλος του «συλλόγου φοιτητών ΔΙΠΑΕ», επιτέθηκε σε εργαζόμενο, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να του παραδώσει λίστα με τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών του Τμήματος λόγω αμφιβολιών για την πραγματική ύπαρξη του συλλόγου. Το τελευταίο αυτό περιστατικό εκφυλισμού και αυταρχισμού προστέθηκε στη μεγάλη λίστα με τα «έργα και τις ημέρες» της κυβερνητικής παράταξης στο ΔΙΠΑΕ. Να σημειωθεί ότι για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας τα «περιστατικά προσβλητικής και απειλητικής συμπεριφοράς σε βάρος εργαζομένων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Σίνδος) από φοιτητές συγκεκριμένης παράταξης» και διαμηνύοντας επίσης πως θα συμβάλει για να «καταπολεμηθούν οι μηχανισμοί βίας και αυταρχισμού» που «δεν έχουν καμία θέση στα Πανεπιστήμια».

Κόντρα σ' αυτήν την εικόνα εκφυλισμού, οι φοιτητές παίρνουν πρωτοβουλίες για να αλλάξει η κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα οι Συντονιστικές Επιτροπές, που «γεννήθηκαν» από Γενικές Συνελεύσεις στα Τμήματα των Επιστημών Υγείας και των Μηχανικών, έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία νέου συλλόγου και έχουν συγκεντρώσει ήδη πλήθος υπογραφών από φοιτητές.

Μεγάλα προβλήματα ταλανίζουν φοιτητές και εργαζόμενους

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε συνολικά για την κατάσταση στο ΔΙΠΑΕ με την Χριστίνα Λαζαρίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙΘ, και τον Κώστα Τσεχελίδη, φοιτητή και μέλος του ΤΣ ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Το πρώην «Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης» (ΑΤΕΙΘ) ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, που αφορούσαν τόσο τους φοιτητές όσο και τους εργαζόμενους του ιδρύματος. Πόσο έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση σήμερα, μερικούς μήνες που πλέον λειτουργεί ως ΔΙΠΑΕ;

Χ.Λ.: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως πρώην ΑΤΕΙΘ, μετά τη συγχώνευση με το ΔΙΠΑΕ από το Μάη του 2019, εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα μερικά επιδεινώθηκαν. Για παράδειγμα, η έλλειψη προσωπικού που είχαμε ως ΑΤΕΙΘ, με τη μεταφορά διοικητικών υπαλλήλων από την Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη στη Θέρμη για να στελεχώσουν τα εκεί γραφεία όπου υπηρετούν μόλις 20 υπάλληλοι (κυρίως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου), οδήγησε στην ερήμωση κεντρικών υπηρεσιών του πρώην ΑΤΕΙΘ.

Επιπροσθέτως, χρόνια προβλήματα όπως η θέρμανση και η καθαριότητα καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο να λυθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πετρέλαιο προμηθεύτηκε η Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη παραμονή Χριστουγέννων, ενώ καθαριότητα που δεν είχαμε από το Μάη του 2019, είδαμε μόλις την περασμένη βδομάδα. Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του πρώην ΑΤΕΙΘ με αλλεπάλληλες δράσεις του ανέδειξε και κατήγγειλε την ανυπαρξία θέρμανσης και καθαριότητας, έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει το Υγειονομικό σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την υγεία των φοιτητών και όλων των εργαζομένων.

-- Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, είχαμε και το πρόσφατο περιστατικό. Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο; Ποια ήταν η θέση της διοίκησης απέναντι στο ζήτημα;

Χ.Λ.: Πολλοί συνάδελφοι, μέλη του διοικητικού προσωπικού επί σειρά ετών, βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν συμπεριφορές εκφοβισμού από μέλη της συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης.

Αντιδρώντας σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και μετά από την έγγραφη αναφορά για συγκεκριμένο περιστατικό που είχε σχέση με τη μη παράδοση ονομαστικών καταστάσεων ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ σε φερόμενο εκπρόσωπο φοιτητών του Συλλόγου Φοιτητών του ΔΙΠΑΕ λόγω αμφιβολιών που διατυπώθηκαν από την υπάλληλο για τη νομιμότητα της ικανοποίησης του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά και αναφοράς άλλης υπαλλήλου στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού για παρόμοια συμπεριφορά με απειλές και εκφοβισμό, ο Σύλλογος προχώρησε σε ψήφισμα - καταγγελία και σε τρίωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το ψήφισμα - καταγγελία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και σε όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, στους προέδρους των Συλλόγων ΔΕΠ, ΕΚΚΔΕΠ και στον «Σύλλογο φοιτητών ΔΙΠΑΕ», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση εκ μέρους τους.

Μέρος του προβλήματος στο ΔΙΠΑΕ η κυβερνητική παράταξη

-- Η χρόνια αυτοδυναμία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στους συλλόγους του πρώην ΑΤΕΙΘ έχει συνοδευτεί με πολλές καταγγελίες εκφυλιστικών πρακτικών. Ποια είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών στην κατάσταση που επικρατεί στα συλλογικά όργανα των φοιτητών και τι αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητά τους;

Κ.Τ.: Η κυβερνητική παράταξη στο χώρο του πρώην ΑΤΕΙΘ, που εδώ και πολλά χρόνια έχει την αυτοδυναμία, φέρει την πλήρη ευθύνη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων. Ολα αυτά τα χρόνια η δράση της έχει συνοδευτεί με αμέτρητες περιπτώσεις τραμπουκισμών, απειλών, νοθείας. Τι να πρωτοθυμηθούμε, γνωστό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ να απειλεί φοιτητή ότι αν δεν ψηφίσει ΔΑΠ δεν θα κάνει πρακτική ούτε σε τρία χρόνια; Το περιστατικό με τον τραμπουκισμό εργαζόμενης πρόσφατα, επειδή αρνήθηκε να δώσει λίστες με τα στοιχεία των φοιτητών ύστερα από το αίτημα κάποιου επονομαζόμενου «Συλλόγου Φοιτητών ΔΙΠΑΕ», που αγνοούμε πλήρως την ύπαρξή του και κυρίως το κάτω από ποιες διαδικασίες συγκροτήθηκε; Ιδίως το τελευταίο περιστατικό φαίνεται ότι έχει προξενήσει μια αναστάτωση τόσο στους φοιτητές όσο και στους εργαζόμενους στο ΔΙΠΑΕ. Η εμφάνιση ενός επονομαζόμενου «Συλλόγου φοιτητών ΔΙΠΑΕ» κάτω από παντελώς άγνωστες διαδικασίες, προκειμένου να παρθούν όλες οι λίστες των προπτυχιακών φοιτητών, αναδεικνύει το πώς αντιλαμβάνεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τους συλλόγους ως όργανα που μπορεί να αξιοποιεί για να ενισχύει τους μηχανισμούς εκβιασμών και ρουσφετιών που εδώ και χρόνια στήνει χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Μπορούμε να αναφέρουμε αμέτρητα περιστατικά που αποδεικνύουν ποιος είναι ο ρόλος τους. Ολα αυτά βέβαια έχουν εξήγηση και αυτή είναι ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που αναλαμβάνει το έργο να εξασφαλίζει την ευρύτερη συναίνεση των φοιτητών για τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Πολιτικές που από την καθημερινή πείρα των φοιτητών έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σπουδές και τη ζωή τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακριβώς επειδή ο ρόλος τους είναι τέτοιος, δηλαδή να προωθούνται ευκολότερα οι αντιδραστικές προτάσεις στις σχολές, εχθρεύονται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, βάζουν στο στόχαστρο αγωνιστές που δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, με τα προβλήματα των υποδομών, της καθαριότητας, της υποχρηματοδότησης, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στο ΔΙΠΑΕ. Βάζουν στο στόχαστρο αυτούς που λένε ότι σήμερα δεν είναι διέξοδος το κυνήγι προσόντων και δεξιοτήτων για όλη σου τη ζωή. Με δικιά τους ευθύνη, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ δεν ξέρουν πού να εκφράσουν τον προβληματισμό τους, τη γνώμη τους, να συζητήσουν με τους συμφοιτητές τους για τα προβλήματά τους, να δουν πώς θα διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν. Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ δεν ξέρουν τι πάει να πει Γενική Συνέλευση αφού οι σύλλογοι που ελέγχει η ΔΑΠ έχουν να κάνουν συνέλευση 7 χρόνια, δεν ξέρουν ποιοι τους εκπροσωπούν στα ΔΣ, αυτοί οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι δεν δίνουν λόγο σε κανέναν.

Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

-- Πώς μπορούν οι φοιτητές να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση;

Κ.Τ.: Η κατάσταση αυτή προφανώς και μπορεί να αλλάξει. Γιατί οι φοιτητές, όταν οργανώνονται και παλεύουν συλλογικά, διεκδικούν τις σπουδές που τους αξίζουν, δεν μπορεί καμιά κυβερνητική παράταξη να τους σταθεί εμπόδιο. Οπως από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές δεν περίμεναν από αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος να τους τα λύσουν και πήρανε την κατάσταση στα χέρια τους, οργάνωσαν συνελεύσεις, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις π.χ. στα γραφεία του ΟΑΣΘ για το οξυμένο πρόβλημα της γραμμής 52, έτσι και τώρα πρέπει αυτούς που δεν έχουν καμιά σχέση με το φοιτητικό κίνημα να τους κάνουν πέρα.

Εχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας φοιτητικών συλλόγων, πραγματικών συλλόγων, ενεργών, στα χέρια των φοιτητών, που θα συμμετέχουν όλοι και θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για ό,τι τους απασχολεί, για τα προβλήματα στις σπουδές τους. Σύλλογοι οι οποίοι με την πολύμορφη δραστηριότητά τους θα δίνουν ζωή στο πανεπιστήμιο με πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες, θα μπαίνουν μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα. Σύλλογοι που συνολικά θα αποτελούν πεδίο συζήτησης, συνάντησης των προβληματισμών και των σκέψεων των φοιτητών, πραγματικά όργανα πάλης στα χέρια των φοιτητών για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα τα προβλήματα, στοχεύοντας την πραγματική ρίζα τους, την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Αυτή η προσπάθεια φαίνεται ότι αγκαλιάζεται από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μια ασφυκτική κατάσταση στις σπουδές τους. Παρά την περιβόητη πανεπιστημιοποίηση και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για «βιώσιμη ανάπτυξη», τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται. Τώρα είναι η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι φοιτητές, δημιουργώντας Συλλόγους φοιτητών πραγματικά όπλα στα χέρια τους, για τη διεκδίκηση της ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ