ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ικανοποίηση» από τη διαχείριση, με φρακαρισμένες τις ΜΕΘ και νοσοκομεία μίας νόσου

Με την πανδημία να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη, χτες άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας, καταγράφοντας νέα θύματα στη μακρά λίστα που φτάνει τους 17.693 θανάτους.

Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, έχοντας φτάσει τους 621 (81% ανεμβολίαστοι, 19% πλήρως εμβολιασμένοι), ενώ μόνο χτες μπήκαν στα νοσοκομεία 511 ασθενείς.

Καταγράφηκαν συνολικά 6.565 νέα κρούσματα χτες, με τον συνολικό αριθμό να απέχει λίγο από το 1 εκατομμύριο, συγκεκριμένα 908.222. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, ενεργά κρούσματα είναι αυτήν τη στιγμή 54.000, ενώ 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, με την πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 να είναι στο 88%.

Την τελευταία βδομάδα η Ελλάδα εμφανίζει (σε σχέση με την προηγούμενη) αύξηση 16% στους θανάτους COVID, 8% στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5% στις νέες διαγνώσεις, ενώ για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι η εκτεταμένη διασπορά του ιού αφορά κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες, με την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, το στοίβαγμα στα ΜΜΜ κ.ο.κ.

Και ενώ ο λαός είναι καθημερινά αντιμέτωπος με μια τέτοια τραγωδία, η κυβέρνηση, που έχει εναποθέσει τη διαχείρισή της στην «ατομική ευθύνη», εμφανίζεται «ικανοποιημένη», όπως είπε και χτες ο πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Εκανε λόγο για «έξαρση» που θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκέμβρη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «τα πήγε καλύτερα» από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», ανέφερε στην ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ίδια στιγμή που ο λαός βλέπει την κατάρρευση να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. Ενώ, αναποδογυρίζοντας την ίδια την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων, σε κανένα ποσοστό», παρά το γεγονός ότι υπάρχει η οδηγία για περιορισμό τους μέχρι και κατά 80%.

Στο μεταξύ, για «σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα» και «ανακοπή της εκθετικής αύξησης» του ιού έγινε λόγος στη χτεσινή ενημέρωση από την Επιτροπή και το υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «θα αργήσουμε να δούμε κάμψη των θανάτων».

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, επιχειρώντας να εξωραΐσει την οδηγία προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ για αναστολή χειρουργείων, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για οριζόντια μέτρα αλλά «μόνο όπου χρειάζεται να νοσηλευτούν ασθενείς με COVID» ...δηλαδή σε όλα τα νοσοκομεία. Υποστήριξε δε ότι ακόμα και το «Σωτηρία» δεν είναι μονοθεματικό, αλλά «λειτουργούσαν όλα τα τμήματα», ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο.

Στην ενημέρωση έγινε επίσης αναφορά στην πρώτη παρτίδα 2.000 δόσεων θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα, που από χτες διατίθεται από μόλις 10 νοσοκομεία της χώρας, καθώς «οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες». Η διάθεση θα ελέγχεται από 5μελή ομάδα γιατρών, «με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Καμία απόλυση, μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Σε μαχητική κινητοποίηση και κατάληψη των γραφείων της διοίκησης προχώρησαν, χτες το πρωί, συμβασιούχοι και ΣΕΝΕ

Μαζική κινητοποίηση, διεκδικώντας να παραμείνουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι και να μονιμοποιηθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, δεκάδες συμβασιούχοι καθαριστές και εργάτες γενικών καθηκόντων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που απειλούνται με απόλυση. Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Επείγοντα, οι συμβασιούχοι και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, απαιτώντας συνάντηση, επιβάλλοντάς την τελικά. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν οδηγηθεί σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τη διοίκηση του νοσοκομείου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως υποκατάστατο της μόνιμης και σταθερής δουλειάς που διαχρονικά απαιτούν. Συνολικά, μέχρι τον επόμενο μήνα, απειλούνται με απόλυση 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων.

Κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή, όπου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συμβασιούχων μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», η διοίκηση αρνήθηκε ακόμη και την αποστολή εγγράφου προς το υπουργείο Υγείας, που να αποτυπώνει το δίκαιο του αιτήματος για παραμονή στην εργασία, για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αναπαρήγαγε μάλιστα την κυβερνητική προπαγάνδα, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους κλίμα αναμονής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν 6μηνες παρατάσεις των συμβάσεων, σημειώνοντας ότι γίνονται σχετικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Το βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνιμο», είχε πει άλλωστε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, με την κυβέρνηση να διαρρέει παράταση της σύμβασης για 3 - 6 μήνες, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ετοιμάζοντας την πλήρη παράδοση των παραπάνω υπηρεσιών στους εργολάβους, τη διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και των χρυσοφόρων «συμπράξεων» με τον ιδιωτικό τομέα, όλα όσα προβλέπει το «νέο ΕΣΥ».

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» κάλεσε τους συμβασιούχους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ενώ αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει στην παναττική σύσκεψη σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel», όπου ένα από τα κυρίαρχα θέματα θα είναι οι συμβασιούχοι.

ΠΑΓΝΗ
Σε ράντζα στους διαδρόμους μικροί ασθενείς στην Παιδιατρική κλινική

Σε ράντζα στους διαδρόμους νοσηλεύονται μικροί ασθενείς στην Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ως αποτέλεσμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου. Με εντολή της κυβέρνησης, από τον Μάρτη του 2020 παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική, ενώ εντός της κλινικής έχει διαμορφωθεί και χωριστή Μονάδα COVID παιδιών. Η συγχώνευση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID). Μετά και το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας, το πρόβλημα οξύνθηκε, καθώς αυξήθηκαν οι νοσηλείες και η εικόνα με τα ράντζα με παιδιά στους διαδρόμους επιβάλλεται ως «νέα κανονικότητα».

Η δυσχέρεια στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς νοσηλείας των παιδιών, λόγω της συγχώνευσης των δύο κλινικών, έχει επισημανθεί από τον Μάη του 2020 σε όλους τους αρμόδιους φορείς από το Σωματείο Εργαζομένων και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές) με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική και από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. Η δε ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, κάποια από τα οποία είναι αποικισμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η ανάγκη παρουσίας γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών (με τη χρήση κοινού αποχωρητηρίου) επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού (παιδιών, γονιών, παιδιάτρων, παιδοχειρουργών, νοσηλευτριών), πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε.

Την κραυγή αγωνίας γονιών που βιώνουν τη νοσηλεία των παιδιών τους σε ράντζα στον διάδρομο της Παιδιατρικής κλινικής μεταφέρουν με καταγγελία οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αχαρνών, Μοιρών και Μαλεβιζίου, σημειώνοντας τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε καταγγελία του Σωματείου ήταν ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση κλινικών αλλά για ...«αναπροσαρμογή», πράγμα που επιτρέπεται λόγω «ελλιπούς πληρότητας» των εν λόγω κλινικών! «Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τη λογική της λειτουργίας του νοσοκομείου με όρους "πληρότητας", σαν να μιλάμε για ξενοδοχειακή μονάδα», σημειώνουν οι Ομάδες Γυναικών. Υπενθυμίζεται ότι με το κριτήριο της «χαμηλής πληρότητας» όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει λουκέτο σε νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση για τις αποδοχές και τις συμβάσεις

Τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση εξακολουθούν να εισπράττουν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, οι οποίοι πριν από μερικές μέρες ενημερώθηκαν με mail από τη διοίκηση ότι δεν θα τους καταβληθεί η μισθοδοσία του Οκτώβρη. Η κοροϊδία μάλιστα συνεχίστηκε αφού, όπως καταγγέλλουν, ενώ είχαν ενημερωθεί ότι η παράταση των συμβάσεών τους θα είναι μέχρι τον Νοέμβρη του 2022, τελικά αυτή θα είναι μέχρι τον Μάρτη του 2022. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του ΕΟΔΥ είναι συμβασιούχοι. Πρόκειται για πάνω από 1.200 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που διαχειρίζονται καθημερινά, ακόμα και σε αργίες και Σαββατοκύριακα, το σύνολο των δειγματοληψιών. Ενάμιση χρόνο τώρα εργάζονται σκληρά, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με εξαντλητικά ωράρια (απλήρωτες υπερωρίες), διαρκώς εκτεθειμένοι στην COVID-19. Πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό, όμως δεν έχουν εξασφαλισμένη ούτε καν την έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Η ανακοίνωση για μη καταβολή της μισθοδοσίας τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ πραγματοποίησαν και σύσκεψη, όπου παραβρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μετέφερε το πρόβλημά τους στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα. Παρόλο που η Μ. Γκάγκα διαβεβαίωσε τον βουλευτή του Κόμματος ότι η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και άμεσα θα καταβληθεί η μισθοδοσία, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν έχουν πάρει τους μισθούς τους αλλά απειλούνται και από τη διοίκηση του Οργανισμού με απολύσεις και νομικές κυρώσεις επειδή τόλμησαν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας μέτρα από την κυβέρνηση ώστε οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ να είναι με σταθερή και πλήρη εργασιακή σχέση, να πληρώνονται σε σταθερή ημερομηνία, να ενταχθούν στην κατηγορία που θα λάβει «κοινωνικό μέρισμα», να καταβληθούν αναδρομικά οι μεταβολές στη μισθοδοσία τους λόγω απασχόλησης σε υπερωρίες και αργίες που παράνομα δεν τους έχουν αποδοθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ