ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατήφεια αλλά και διάθεση «συναίνεσης» στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με κατήφεια υποδέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ειδικά η μεγάλη διαφορά της από την πρώτη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για το μέλλον του Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της παράταξης.

Αλλωστε, οι ...καμπάνες είχαν ξεκινήσει να ηχούν μέρες τώρα, με επιφανή στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά ενστάσεις για την προεκλογική τακτική του κόμματος (με την κινδυνολογία, την επίκληση του «κόκκινου κινδύνου» κ.τ.λ.), εκτιμώντας ότι δεν μπορούσε να κερδίσει το λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε, π.χ., η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στην «Ημερησία», λέγοντας ότι «όποτε η ΝΔ ανοίχτηκε προς το Κέντρο πέτυχε μεγάλες νίκες. Οποτε περιορίστηκε στα Δεξιά της, απώλεσε μεγάλο μέρος κεντροδεξιών ψηφοφόρων», καθαρή αιχμή για τα όσα ισχυριζόταν προεκλογικά η ηγεσία Σαμαρά.

Ο Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του πόνταρε στην ψήφο των «νοικοκυραίων» (όπως έλεγε προεκλογικά) και των αναποφάσιστων («Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα», έλεγε χτες το πρωί ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα), αλλά ταυτόχρονα δεν κατάφερε να πείσει ότι μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όντως «θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας», την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίαζε τις περί του αντιθέτου απανωτές εξετάσεις του στο κεφάλαιο εντός και εκτός συνόρων... Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί που «παπαγάλιζε» η ηγεσία της ΝΔ μέχρι και την τελευταία ώρα, πριμοδοτούσαν συνολικά την αποπροσανατολιστική για το λαό δικομματική πόλωση, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, λειτούργησαν ακόμα περισσότερο υπέρ εκείνης της δύναμης αστικής διαχείρισης που δεν είχε φθαρεί από κυβερνητική θητεία.

Κατά τ' άλλα, κινούμενος πάνω στην κοινή στρατηγική βάση που συνδέει όλα τα αστικά κόμματα, στην υπηρέτηση των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του, ο Αντ. Σαμαράς στη χτεσινοβραδινή του δήλωση θύμισε ότι επί πρωθυπουργίας του δημιουργήθηκε μια «καινούργια παράδοση» συναινέσεων και διακομματικών κυβερνήσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές συναινέσεις και εμείς το τολμήσαμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κερδίσει πόντους στο εσωκομματικό του ακροατήριο: «Η ΝΔ άντεξε, είναι όρθια, παρά τα πολύ δύσκολα αλλά αναπόφευκτα μέτρα που πήραμε, έχασε μόλις 2 μονάδες σε σχέση με το 2012 και παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις ως η εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν. Ο ρόλος της στο επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμος. Εγγυώμαι ότι η ΝΔ θα διεκπεραιώσει το ρόλο της αυτό στο ακέραιο», συμπλήρωσε, στέλνοντας μήνυμα στα μονοπώλια πως θα δώσει στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία «ώθηση» να επιταχύνει τις αναγκαίες για το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και θα βάλει πλάτη όπου χρειαστεί για να ψηφιστούν στη Βουλή και να περάσουν σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

«Τρέχουν» τα σενάρια για τις εσωκομματικές διεργασίες

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, αναπαράγονται κάθε είδους σενάρια: Π.χ. ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν παραιτείται, πηγαίνει σε συνέδριο «ανασύνταξης» και για εκλογή νέου προέδρου από τη «βάση», με «ανοιχτές» διαδικασίες, όπου θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε μέλος ή «φίλος» του κόμματος. 'Η ότι ο Σαμαράς παραιτείται, ορίζεται μεταβατικός πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης και πάνε για εκλογή νέου προέδρου από συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στο «Mega» ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε οι όποιες διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα.

Ο δε αντιπρόεδρος της ΝΔ και επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το όνομά του έχει ακουστεί και ως προτεινόμενο από τον Αλ. Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έσπευσε να συγχαρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη...

Τα διαδικαστικά μετά τις εκλογές

Phasma

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει σαφές αν θα προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι, καθώς η τελική εκτίμηση που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τις 10 το βράδυ έδειχνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο όριο μεταξύ 149 και 151 εδρών, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η τελική καταμέτρηση των ψήφων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε περίπτωση που προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του δίνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν καταφέρει κανένα κόμμα να συγκεντρώσει τα ποσοστά που απαιτούνται για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος ο ΠτΔ δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος που έχει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, η πρώτη διερευνητική εντολή αναμένεται να δοθεί αύριο, Τρίτη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και σήμερα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Αν δεν «τελεσφορήσει» η πρώτη διερευνητική εντολή, τότε ο ΠτΔ «παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε διερευνητική εντολή ισχύει έως τρεις μέρες. Αν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, για να διενεργήσει εκλογές, που σε αυτή τη φάση θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπορεί να «τρέξει» και αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η νέα Βουλή, έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει να συγκληθεί στις 5 Φλεβάρη του 2015. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η νέα Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και ορκίζονται οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, που θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος του απερχόμενου προεδρείου, καλεί την επόμενη μέρα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στις 6 Φλεβάρη, τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, μετά από πέντε μέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία, όπου για την εκλογή του Προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι. Αν και αυτό δεν γίνει κατορθωτό, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία οπότε και Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

ΠΑΣΟΚ
Κατεβάζουν φωτογραφίες του Παπανδρέου...

Αδηλο φαντάζει το μέλλον για το ΠΑΣΟΚ μετά το χτεσινό, ιστορικά χαμηλό εκλογικό ποσοστό. Παρότι στελέχη κοντά στην ηγεσία Βενιζέλου, μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεναν ότι στις τελευταίες αναμετρήσεις τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλάσια από όσα «έβλεπαν» οι δημοσκοπήσεις, τελικά διαψεύστηκαν παταγωδώς με τα χτεσινά αποτελέσματα.

Σε αυτή τη βάση, παράγοντες όπως οι Ανδ. Λοβέρδος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλαν χτες το βράδυ συνέδριο της παράταξης, με κεντρικό αιτούμενο την «ενότητα» του χώρου, «να μη χαθεί η παράταξη», με την πρόσκληση όπως φαίνεται να απευθύνεται και σε στελέχη και μέλη που πήγαν στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Για δε τον Γ. Παπανδρέου εξαπολύουν μύδρους ισχυριζόμενοι ότι διέσπασε την παράταξη και χαντάκωσε την όποια δυναμική της, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ κατέβασαν φωτογραφίες του από τους τοίχους...

Ενδεικτικά ήταν και όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος αργά χτες βράδυ στο μήνυμά του. Απέδωσε ονομαστικά την ευθύνη στον Γ.Α.Π. για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ - όπως είπε - το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να την κατακτήσει αν δεν υπήρχε η υπονόμευση - όπως την χαρακτήρισε - και η διάσπαση από τον Παπανδρέου.

Παραπέρα, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για το μικρό και ανεπαρκές - όπως το προσδιόρισε - ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του πάει σε ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ηγεσίας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα πρόκειται για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, «όχι άλλων μορφωμάτων», δείχνοντας ότι δεν θέλει επαφές με το ΚΙΔΗΣΟ.

Τέλος, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, και τον προειδοποίησε ότι δε θα του αρκεί η «τεχνική πλειοψηφία» που έχει κατακτήσει στη Βουλή, αλλά θα χρειαστεί «πολιτική και κοινωνική συναίνεση», εμφανιζόμενος ουσιαστικά διαθέσιμος να βάλει πλάτη στο να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ