ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προετοιμάζουν νέα επίθεση

Προβάλλουν την υπογεννητικότητα, κρύβοντας τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες και αρπάζουν οι καπιταλιστές

Σε κλεφτοπόλεμο για το Ασφαλιστικό - με πλαστά διλήμματα και επιχειρήματα που κρύβουν το ποιος γεννά το πρόβλημα - επιδίδεται η κυβέρνηση. Χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, προσπάθησε να «στρογγυλέψει» τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δε θα σταθεί εμπόδιο στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων..! Λες και μπορεί να υπάρξει τέτοιος διάλογος, με τα ανάλογα πρακτικά αποτελέσματα, χωρίς την άμεση συμμετοχή της κυβέρνησης...

Την ίδια στιγμή, όμως, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωνε ότι «ο διάλογος για το Ασφαλιστικό πρέπει να γίνει» και ότι «δεν έχουμε περιθώρια πολλών αναβολών». Μάλιστα, απαριθμώντας τους λόγους που το Ασφαλιστικό πρέπει να ανοίξει επικαλέστηκε και αυτή με τη σειρά της το «πρόβλημα της υπογεννητικότητας».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η ΠΟΠΟΚΠ (η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) αναλύοντας τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού διαπίστωνε «εντυπωσιακή αύξηση των συνταξιούχων» και σταθεροποίηση του αριθμού των ασφαλισμένων εργαζομένων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1984 το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων - πλην ΟΓΑ - είχαν 688.436 συνταξιούχους και 2.464.746 ασφαλισμένους. Ετσι, η σχέση ήταν ένας (1) συνταξιούχος προς 3,58 ασφαλισμένους. Το 2004 η σχέση αυτή διαμορφώθηκε σε 1 συνταξιούχο προς 2,32 ασφαλισμένους εργαζόμενους.

Αν στους ασφαλιστικούς φορείς συνυπολογίσουμε και τον ΟΓΑ, τότε η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους, από 1 προς 2,7 το 1984 διαμορφώνεται στο 1,7 σήμερα. Οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι από 4.385.487 το 1984, γίνονται 4.324.568 το 2004, μειωμένοι δηλαδή κατά 60.000 περίπου.

Σε αυτά τα στοιχεία ως συνήθως οι υπονομευτές της Κοινωνικής Ασφάλισης βλέπουν ένα ισχυρό «χαρτί» για να «πείσουν» για το αναπόφευκτο των νέων μέτρων. Η γήρανση του πληθυσμού, η υπογεννητικότητα έχουν γίνει καθημερινά σλόγκαν από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν την αρπαγή του πλούτου

Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν πόσο διάτρητες είναι οι απόψεις περί προβλήματος στο Ασφαλιστικό από την υπογεννητικότητα. Γιατί τι μαρτυρά, π.χ., το γεγονός ότι 20 ολόκληρα χρόνια πριν στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι ήταν 4.385.487 και σήμερα 4.324.568;

- Πρώτον: Οτι όλη αυτή η «ανάπτυξη» μέσα στην ΕΕ δε δημιούργησε ούτε μία επιπλέον θέση εργασίας. Αντίθετα, είχαμε και μικρή μείωση.

- Δεύτερον: Το ΑΕΠ της χώρας το 1984 ανερχόταν περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2004 το ΑΕΠ της χώρας έφτασε τα 164 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων παράγει έναν τεράστιο πλούτο, πλούτο πολλαπλάσιο σε σχέση με το 1984. Πού πηγαίνει αυτός ο πλούτος; Ποιοι τον καρπώνονται; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι με αυτόν τον πλούτο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και το «ασφαλιστικό πρόβλημα»;

Το πραγματικό ζήτημα λοιπόν δεν είναι η σχέση συνταξιούχων-εργαζομένων, αλλά η σχέση αυτών των εκατομμυρίων εργαζόμενων ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο με αυτήν την αρπακτική μειοψηφία των ιδιοκτητών μέσων παραγωγής που ιδιοποιείται τον πλούτο.

Αν, μάλιστα, στους σχετικούς υπολογισμούς μετρήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται όχι μόνο ως χαμηλόμισθους αλλά και ως ανασφάλιστους, το ισοζύγιο «παραγόμενος πλούτος - ιδιοποίησή του» μαρτυρά έναν απίστευτα υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από αυτούς που έρχονται να αξιώσουν να γεννάνε περισσότερο οι εργάτες για να υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι μισθωτοί σκλάβοι.

- Τρίτον: Ακόμα και για το θέμα της υπογεννητικότητας και της «γήρανσης» του πληθυσμού αυτοί που τις επικαλούνται αποφεύγουν να μιλήσουν για τα αίτιά τους. Οτι η εργατική και λαϊκή οικογένεια όχι μόνο δε βελτιώνει τη θέση της, αλλά, ρημαγμένη από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δυσκολεύεται ακόμα και να γεννήσει τα παιδιά της. Αυτοί που έχουν μετατρέψει τη μητρότητα σε επικίνδυνη αποστολή, αυτοί που μέσα στις επιχειρήσεις κοιτάνε με «μισό μάτι» τη νέα κοπέλα που σχεδιάζει να κάνει οικογένεια, αυτοί που απολύουν εγκύους γυναίκες, δεν μπορούν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υπογεννητικότητα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ταφόπλακα η εφαρμογή του νόμου Ρέππα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις για τη διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, καθολικής κοινωνικής ασφάλισης

Την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ για κήρυξη απεργίας την 31η Γενάρη για το ασφαλιστικό, επικύρωσε στη χτεσινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο, ενώ πήρε απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρων πανελλαδικών απεργιών κάθε Δευτέρα για όλο το Φλεβάρη, στις 7, 14, 21 και 28 του μήνα.

Το περιεχόμενο που επιχειρούν να προσδώσουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) και ΑΣΚΕ, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στο Γενικό Συμβούλιο, είναι τέτοιο που κάθε άλλο παρά αποσκοπεί στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις αυτές εμμένουν στην πρότασή τους για ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζών στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού. Πρόταση που κινείται στην κατεύθυνση εφαρμογής των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα χτυπώντας περαιτέρω την κύρια σύνταξη και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από τη μεριά τους οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις απεργίες και να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους βάζοντας φραγμό στην ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, απαιτώντας την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συντονίζοντας τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων να διεκδικήσουν δημόσιο, δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους που θα προβλέπει σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όρια ηλικίας, αύξηση των συντάξεων κ.ά. Ακόμα, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους στις 7 Φλεβάρη να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εμποροϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες που απεργούν την ίδια ημέρα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, κάτι που αφορά και τους ίδιους.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Να δικαστούν οι εργοδότες κι όχι τα θύματα

Απεργία και πορεία στα δικαστήρια σήμερα

Προτάσσοντας το δικό τους όπλο, αυτό της απεργίας και έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες κλάδους των εργαζομένων του Πειραιά, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δίνουν σήμερα τη δική τους απάντηση στην ταξική Δικαιοσύνη, η οποία ακολουθώντας τη συγκεκριμένη κυβερνητική κατεύθυνση επιχειρεί να επιβάλει στους εργασιακούς χώρους του Πειραιά, για λογαριασμό των κερδών των εφοπλιστών, των εργολάβων και των επιχειρηματιών, το νόμο της ζούγκλας, θέτοντας «εκτός νόμου» τη συνδικαλιστική δράση και σημαντικές εργατικές κατακτήσεις, όπως αυτή του εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια της απεργίας οι εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και με πορεία θα κατευθυνθούν στο Δικαστικό Μέγαρο. Την ίδια στιγμή, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάθονται μαζί με τους υπεύθυνους (εφοπλιστή, εργολάβο και τους ανθρώπους τους) - για τους 5 μεταλλεργάτες που ανατινάχτηκαν στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» τον Οκτώβρη του 2001 - και τα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας! Δηλαδή συνάδελφοι των 5 νεκρών που συμμετέχουν στις 5μελής Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία.

Ετσι με τη δίκη αυτή εντείνεται το άγριο «κυνηγητό» που έχει εξαπολυθεί από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές σε βάρος της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και επιπλέον η Δικαιοσύνη «απλώνει χέρι» ευθέως σε συγκεκριμένες κατακτήσεις της εργατικής τάξης του Πειραιά, όπως αυτή των μεικτών Επιτροπών. Ουσιαστικά είναι μία ακόμα δίκη στημένη στα μέτρα των αφεντικών, δηλαδή των εφοπλιστών, ενώ επιχειρείται ταυτόχρονα και να μετακυληθούν οι ευθύνες τους για τα εγκλήματά τους, όπως η έκρηξη στο «ΣΕΪΛΟΡ», στα θύματά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ