ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οσο ενισχύεται το ΚΚΕ, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του λαού

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Πειραιά, που έγινε στην πλατεία Κουμπάκη της Νίκαιας, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο λαός του Πειραιά χτες επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Πλήθος κόσμου, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, κατέκλυσε το βράδυ την πλατεία Κουμπάκη της Κοκκινιάς, όπου έγινε η προεκλογική συγκέντρωση του Πειραιά, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αυτή η μαζική παρουσία των λαϊκών οικογενειών, των ανθρώπων του μόχθου και των παιδιών τους, οι κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν ασταμάτητα, τα απανωτά συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα, έστειλαν το ελπιδοφόρο μήνυμα ενίσχυσης του Κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, τα μέλη του Κόμματος, τους φίλους και τους οπαδούς, να μην αφήσουν ούτε ώρα να πάει χαμένη, για τη μάχη της ψήφου. Γιατί όσο ενισχύεται το ΚΚΕ, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, ενισχύεται η ελπίδα, ενισχύεται η λαϊκή πρωτοβουλία και λαϊκή αυτενέργεια, ενισχύεται η ριζοσπαστική συνείδηση. Και ένας λαός που η συνείδησή του ριζοσπαστικοποιείται, σημαίνει λαός που είναι ικανός να οργανώσει και την πάλη του. Ενας λαός υποταγμένος στη μοιρολατρία και τους μονόδρομους, που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, δεν μπορεί να φτιάξει κίνημα. Οταν εμείς λέμε δυνατό ΚΚΕ - δυνατός λαός, εννοούμε δυνατότητες ο λαός να ανακαλύψει τη δύναμή του. Τότε θα πετύχουμε έστω προσωρινές κατακτήσεις, μέχρι να ανοίξουμε το δρόμο της τελικής νίκης του λαού.

Η εργατική ψήφος και η ψήφος του βιομήχανου


Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας:

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως, ίσως το τελευταίο διάστημα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - βέβαια αυτά λέμε χρόνια τώρα, αλλά έτσι προεκλογικά όμως ακούγεται πιο πλατιά - έχουμε στενοχωρήσει και ενδεχομένως να έχουμε θυμώσει μια σειρά ανθρώπους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και είναι ψηφοφόροι, ή ήταν μέχρι τώρα, ή αισθάνονται ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θυμώνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ γιατί δε θέλουν να ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ξέρουμε ότι συμβαίνει ανάμεσα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εργάτες, υπάλληλους, φτωχούς επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες. "Οχι", λένε. "Λέτε ότι τα δύο κόμματα είναι ίδια, μας ταυτίζετε με τη ΝΔ, εμείς πάντοτε είμαστε κατά της δεξιάς". Σε καμιά περίπτωση, όταν λέμε ότι τα δύο κόμματα είναι ίδια, έχουν ίδια πολιτική, ίδιες επιλογές, ίδια φιλοσοφία - ακόμα και στις τακτικές κινήσεις ελάχιστα διαφέρουν - δεν ταυτίζουμε με τα κόμματα αυτά τα εργατικά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα δύο κόμματα είναι ίδια. Εσείς δεν είστε καθόλου ίδιοι με αυτούς. Γιατί εμείς, πριν από όλα, τον κάθε άνθρωπο τον τοποθετούμε ανάλογα σε ποια τάξη βρίσκεται, σε ποιο κοινωνικό στρώμα βρίσκεται. Πρώτα βλέπουμε αυτό και μετά, αν θέλετε, παρατηρούμε και κοιτάζουμε τι ψηφίζει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας κάνουμε το χατίρι και να έχουμε μια διαφορετική πολιτική θέση.

Σκεφτείτε καλά ένα πράγμα: Δεν πρέπει για άλλη μια φορά, στις 4 του Οκτώβρη, που είναι η συγκεκριμένη μέρα της εκλογικής μάχης, εργατοϋπάλληλοι, είτε δουλεύουν στη βιομηχανία, είτε στα γραφεία, είτε στις πρώην ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα πού δουλεύουν, άνθρωποι που αγκομαχούν στα μικρομάγαζα, ελεύθεροι επαγγελματίες που υποφέρουν, όπως και οι φτωχοί αγρότες, σκεφτείτε, πώς είναι δυνατόν να ψηφίζετε τα ίδια κόμματα με αυτά που ψηφίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, ανώτερα μεσαία στρώματα, εισοδηματίες με μεγάλα εισοδήματα; Να ψηφίζετε τα ίδια κόμματα με τα διάφορα τρωκτικά και τα λαμόγια, όπως συνηθίζεται να λέγονται τα τελευταία χρόνια, με όλους εκείνους δηλαδή που είναι ομοτράπεζοι της άρχουσας τάξης και τους παίρνουν με ένα κομμάτι ψωμί κάνοντας τις βρώμικες δουλειές, και προσφέροντας τις βρώμικες υπηρεσίες;


Είναι δυνατόν, δηλαδή, η εργατική ψήφος να είναι ίδια με την ψήφο του βιομήχανου;

Σκεφτείτε: Ποιο κόμμα ψηφίζει η αστική τάξη, που λέμε εμείς, η πλουτοκρατία; Η πλουτοκρατία έχει μια πολυτέλεια στα χέρια της. Εχει δύο κόμματα. Κάποτε είχε ένα. Εδώ και 20 - 25 χρόνια απέκτησε και δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ. Η πλουτοκρατία έχει την πολυτέλεια να ελίσσεται. Πότε να πηγαίνει μαζικά στη ΝΔ και πότε στο ΠΑΣΟΚ. Εχει να κάνει επιλογές στα δύο κόμματα και ανάλογα τι τη συμφέρει. Οταν το ΠΑΣΟΚ απογοητεύει το λαό, τότε στρέφεται στη ΝΔ και όταν η ΝΔ απογοητεύει το λαό, τότε στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενη σε άλλο σημείο στα «άδεια ταμεία», η Αλέκα Παπαρήγα είπε:

«Ποιος τα άδειασε; Οι μεγάλοι μισθοί των εργαζομένων; Η Παιδεία, η Υγεία επιχορηγήθηκαν αδρά; Μήπως, είτε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, επέστρεψαν αυτά που χρωστάνε στους ασφαλιστικούς οργανισμούς; Ποιοι τα άδειασαν; Οι μισθοί των 700 ευρώ, οι συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων; Συμφωνούμε, τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, αλλά γέμισαν τα ταμεία των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας».

Μόνο οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο

«Εμείς λοιπόν - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - το λέμε καθαρά: Αναλαμβάνουμε μετά τις 4 του Οκτώβρη, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, με λιγότερα κουσούρια και αδυναμίες, αναλαμβάνουμε πραγματικά να αναπτερώσουμε το ηθικό εκείνων που έχει πέσει, κάτω από τα βάσανα. Να βρούμε νέους και καλύτερους τρόπους για να ανασυνταχθεί το κίνημα. Αλλά το λέμε και καθαρά στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Πηγαίνοντας στις κάλπες, αλλά και από εκεί και μετά, μία θέση του ΚΚΕ σάς καλούμε να την ασπασθείτε, ανεξαρτήτως του βαθμού ετοιμότητας για δράση που έχετε: Οτι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, αλλά δίχως εργατική τάξη κι εργαζόμενους δεν μπορεί να ζήσει.

Αυτή η ιδέα λέει πως ό,τι παράγεται σε αυτό τον τόπο το παράγουν οι εργαζόμενοι. Οι καπιταλιστές αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν τη φθηνή εργατική δύναμη και να την κάνουν ακόμα φθηνότερη. Οι καπιταλιστές, για παράδειγμα, αφήνουν χώρο στα μικρομάγαζα, να καλλιεργούν την αγορά, για να 'ρθουν μετά να την ρουφήξουν. Τους καινούριους τομείς αφήνουν τους μικρομεσαίους να τους ανοίξουν. Για να φάνε όλη τη λάντζα της δυσκολίας και μετά έρχονται και τα παίρνουν. Ετσι κάνουν. Αν λοιπόν το καταλάβουν αυτό οι εργαζόμενοι - όχι ότι χρειάζεται να κάτσεις στα πανεπιστημιακά θρανία για να το καταλάβεις, η εμπειρία στο λέει - αν καταλάβεις ότι πρέπει να γίνουν δική σου περιουσία, έλα στο ΚΚΕ, όχι γιατί πιστεύεις πως είναι εύκολη υπόθεση ή επειδή συμφωνείς ότι είναι εφικτό - ας διαφωνείς. Αλλά γιατί αυτή η θέση του ΚΚΕ, ότι τα πάντα ανήκουν στο λαό, το βοηθά το ΚΚΕ να λέει "όχι" στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να λέει "όχι" στην άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να λέει να καταργηθούν οι επιχειρήσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας, να λέει δωρεάν κοινωνικές παροχές σήμερα στο λαό. Να έχει, δηλαδή, αιτήματα, και στις συνθήκες του καπιταλισμού, και πριν γίνει η επανάσταση. Και την επανάσταση μόνο οι πλουτοκράτες πρέπει να τη φοβούνται και όχι ο λαός.

Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που διστάζουν μπροστά στη ρήξη και την ανατροπή. Δεν έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν στο ρεύμα. Αυτή η θέση που έχει το ΚΚΕ, ότι η ταξική εκμετάλλευση πρέπει να καταργηθεί, ακόμα κι αν δεν την έχεις κατανοήσει βαθιά, ακόμα κι αν φοβάσαι να μπεις σ' αυτή την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, έλα μαζί μας για μια σειρά θέματα που λέμε. Κι εμείς θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα - δεν παραιτούμαστε - και θα συζητάμε και τις διαφωνίες μας στον αγώνα.

Δηλαδή, όταν εμείς λέμε "όχι" στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλα αυτά τα κοινοτικά ποσά που έρχονται στην Ελλάδα - 20 δισ. - να διατεθούν και να γίνουν δημόσια έργα και να προσληφθούν εργάτες, υπάλληλοι, επιστήμονες. Να γίνουν έργα για το αποχετευτικό, για τα σκουπίδια, για την αντισεισμική θωράκιση, να γίνουν αναπλάσεις περιοχών, να φύγουν οι άνθρωποι από περιοχές που ζουν με αυθαίρετα - δε μας έπιασε η νομιμότητα - που ζουν πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και αύριο αυτά τα αυθαίρετα θα τους καταπλακώσουν, και με προγράμματα της Εργατικής Κατοικίας να δοθούν σπίτια στα νέα ζευγάρια. Ξέρετε πόσα έργα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα;».

Με το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να ανακαλύψει τη δύναμή του

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία είναι πρόταση ταυτόχρονα και πατριωτική και διεθνιστική. Οταν αρνούμαστε να εκχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτό είναι οπισθοδρομικό ή αντιιμπεριαλιστικό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό και πραγματικά πατριωτικό;

Αυτά όλα δεν είναι κριτήριο των εκλογών; Οταν λέμε ΚΚΕ ισχυρό, δυνατός λαός - και δεν είναι τυχαίο που λέμε λαός - είμαστε μέσα στα πράγματα για τον εξής λόγο: ΚΚΕ δυνατό σημαίνει ότι αδυνατίζουν όλες οι συντηρητικές, αντιδραστικές, ηττοπαθείς, μοιρολατρικές πεποιθήσεις που διαδίδονται σκόπιμα, για να σκοτώσουν από το λαό την ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος για διέξοδο. Αρα, όσο ενισχύεται το ΚΚΕ, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η ελπίδα, η λαϊκή πρωτοβουλία και η λαϊκή αυτενέργεια, η ριζοσπαστική συνείδηση. Ενας λαός που η συνείδησή του ριζοσπαστικοποιείται, σημαίνει ένας λαός που είναι ικανός να οργανώσει και την πάλη του. Ενας λαός υποταγμένος στη μοιρολατρία και στους μονόδρομους, που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, δεν μπορεί να φτιάξει κίνημα.

Αρα εμείς, όταν λέμε "δυνατό ΚΚΕ - δυνατός λαός", εννοούμε το εξής πράγμα: Δυνατότητες για να ανακαλύψει τη δύναμή του ο λαός. Ε, τότε θα έχουμε μικρές κατακτήσεις - δε θα τα κατακτήσουμε όλα μεμιάς. Να τους ματαιώσουμε τα σχέδια, να πετύχουμε έστω προσωρινές κατακτήσεις, να ανοίξουμε το δρόμο της τελικής νίκης του λαού. Από το να αποτρέψουμε τα χειρότερα, μέχρι να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτή είναι η πολιτική του ΚΚΕ. Εμπιστευτείτε μας. Αν όλοι εσείς που μας εκτιμάτε, που μας συμπαθείτε, δεν εμπιστευτείτε στο παραπέντε αυτά που σας λέμε, σας το λέμε καθαρά: Θα προσθέσετε ένα καινούριο εμπόδιο στις 5 Οκτώβρη, θα βάλετε καινούριες θηλιές στο λαιμό σας και μετά θα έχετε μεγαλύτερη ασφυξία. Ας βγάλουμε μια θηλιά στις 4 Οκτώβρη. Κι εδώ είναι μονόδρομος με το ΚΚΕ. Ούτε με το ΛΑ.Ο.Σ. ούτε με τους Οικολόγους ούτε με αυτούς που διέσυραν την ιδέα της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, του ριζοσπαστισμού.

Μην αναβάλετε αυτό που μπορεί να γίνει σε μια ώρα και πείτε, θα το κάνουμε σε δύο και τρεις ώρες. Υπάρχει κόσμος έτοιμος να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αλλοι το έχουν αποφασίσει κι άλλοι είναι έτοιμοι. Εχουμε υποχρέωση να τους βάλουμε το χέρι στον ώμο. Μια ενθάρρυνση θέλουν. Μην τους αφήσετε να πέσουν στη λούμπα του δικομματικού καυγά. Στην "εντιμότητα" και "αποφασιστικότητα" του Καραμανλή και στο εμπόριο ελπίδας του Παπανδρέου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ