ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιπαραθέσεις με αιχμή τις εγγυήσεις για τα δάνεια

Τσακώνονται για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει περισσότερα από τη δεδομένη καταστροφή κεφαλαίου

Μέχρι και την τελευταία δεκάρα από την εκτιμώμενη ζημιά στη διαδικασία της καταστροφής κεφαλαίου, μετράνε οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης
Μέχρι και την τελευταία δεκάρα από την εκτιμώμενη ζημιά στη διαδικασία της καταστροφής κεφαλαίου, μετράνε οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης
Κλιμακούμενοι μαίνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, όπως εκφράζονται μέσα και από τον καυγά ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Στο φόντο των αδιεξόδων στη διαχείριση της κρίσης υπέρ των μονοπωλίων και των εύθραυστων και πρόσκαιρων συμφωνιών στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συνεδριάζει εκτάκτως στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες με θέμα «την κατάσταση στην Ευρωζώνη». Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Τις έριδες που πυροδότησε η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη αντανακλά και η τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. Σε δήλωσή της, προτείνει, είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για παροχή εγγυήσεων, είτε οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλα τα μικρά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που οι τράπεζές τους δεν είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό χρέος. Το σκεπτικό της είναι ότι οι χώρες με μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος θα ωφεληθούν από την επαναγορά ομολόγων μέσω των τραπεζών τους, σε αντίθεση με εκείνες που θα βάλουν χρήματα στο ταμείο δανειοδότησης.

Η ίδια ζητάει να υπάρξει απόφαση των κρατών - μελών της ΕΕ για το θέμα των εγγυήσεων από την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι η Αυστρία είναι αντίθετη σε μεμονωμένες συμφωνίες παροχής εγγυήσεων.

Πάντως, από την πλευρά της Φινλανδίας, η Μιαπέτρα Κουμπούλα - Νάτρι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της φινλανδικής Βουλής, ξεκαθαρίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν ήδη συμφωνήσει στις 21 Ιούλη να επιτρέψουν μία διμερή συμφωνία εγγυήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Φινλανδίας με σκοπό να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο δάνειο. «Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για το τρέχον ζήτημα των εγγυήσεων», εκτιμά η Μ. Κουμπούλα - Νάτρι και ξεκαθαρίζει ότι «η Φινλανδία συνεχίζει να απαιτεί εγγυήσεις, όμως είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά για τη μορφή τους».

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σημειώνει ότι «συζητάμε για μια σειρά από λύσεις που θα μπορούσαν να κερδίσουν την αποδοχή, αν και δε θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο».

Τσακώνονται για τη λεία

Πάντως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνει ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας δεν εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ και τονίζει ότι «το Γιούρογκρουπ πρέπει να εξετάσει ένα νέο μονοπάτι για την επίλυση του ζητήματος». Ακόμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί μια χώρα να λάβει πρόσθετες εγγυήσεις», ενώ απορρίπτει και την πρόταση της υπουργού Εργασίας για παροχή δανείων έναντι εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η πρόταση ακούγεται καλή, αλλά «δε θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε διμερής συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για το θέμα των εγγυήσεων υπάγεται πάντοτε σε έγκριση από ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ και τέτοια έγκριση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε σημειώνει ότι για την Ευρωζώνη, η ζημιά από μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την «εξυγίανση των δημοσιονομικών της» από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν την παροχή εγγυήσεων σε ρευστό ή χρυσό, τώρα οι συζητήσεις αφορούν την αξιοποίηση των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων ή της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου ως εγγύησης.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που βγάζει «στο σφυρί» την κρατική περιουσία και το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου δανείου. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πέρα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που αντιδρούν στη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, αντίθετο είναι και το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι η παροχή εγγυήσεων μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του, ως του «προτιμώμενου πιστωτή», μέσω του οποίου το ΔΝΤ διασφαλίζει ότι είναι αυτό που σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο.

Αντεγκλήσεις για το ρόλο της ΕΚΤ

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Φραντς, ένας εκ των Γερμανών «σοφών» για την οικονομία, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί ως και δέκα χρόνια για να «σταθεί στα πόδια της», ενώ μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει και σε «κούρεμα» αντί για τις εθελοντικές συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εθελοντική ανταλλαγή χρέους, βάσει της οποίας οι πιστωτές θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους κατά 21%, ήταν πολύ μικρή και υπολογίστηκε πολύ γενναιόδωρα.

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, αμφισβητεί τη νομιμότητα της πρακτικής της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, επικαλούμενος άρθρο συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απαγορεύει στην ΕΚΤ την αγορά ομολόγων απ' ευθείας από τις κυβερνήσεις. «Αυτή η απαγόρευση έχει νόημα μόνο αν οι υπεύθυνοι δεν την παραβιάζουν με αγορές από τη δευτερογενή αγορά (...) Η έμμεση αγορά των κρατικών ομολόγων είναι πολύ πιο ακριβή από την άμεση», επισημαίνει ο Κ. Βουλφ. Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα τόσο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όσο και της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, εκτιμά ότι «η επιβράδυνση της ανάπτυξης το β' εξάμηνο του έτους ήταν αναμενόμενη και σύμφωνη με τις προβλέψεις μας. Το θέμα είναι το μέγεθος της αποδυνάμωσης και σε αυτό το σημείο έχω να πω ότι η οικονομία αποδείχθηκε πιο αδύναμη από ό,τι αναμέναμε (...) Αυτό που βλέπουμε είναι μια επιβράδυνση της ανάκαμψης, η οποία όμως συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος και, κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μια προσωρινή αποδυνάμωση (...) δεν αναμένουμε διπλή ύφεση».

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Α. Γκούρια επισημαίνει ότι οι πόροι του πρέπει να αυξηθούν από τα 440 δισ. που είναι σήμερα στο 1 τρισ. ευρώ, προκειμένου αφ' ενός να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας και αφ' ετέρου να καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

Την Κυριακή 28/8, στις 11 π.μ., στο σωματείο Ιδιοκτητών Μικρών Φορτηγών (Ιωαννίνων 6, Κολωνός), η ΚΟ Ταξί της Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Ο αγώνας ενάντια στη λεγόμενη απελευθέρωση και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μεταφορά». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Συγκέντρωση στο Αλιβέρι

Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην παραλία του Καράβου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο τσακωμός αντανακλά συνολικές αντιθέσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το ζήτημα των εγγυήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει: «Ο τσακωμός που συνεχίζεται μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για το ζήτημα των εγγυήσεων αντανακλά τις συνολικές αντιθέσεις τους που εκφράζονται και στο ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την πτώχευση, όπου οδηγεί τον ελληνικό λαό η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτή είναι η περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη, που χρόνια προπαγανδίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ