ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Τα καλά και συμφέροντα

Υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος διοργανώτρια και κυβέρνηση

Παρά την έντεχνη προσπάθεια (με το γενναιόδωρο αβαντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ) αποπροσανατολισμού, τα δρώμενα (και) στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Η ίδια η δομή του καπιταλισμού και της μορφοποίησής του σε κάθε τομέα «γεννά» και συντηρεί φαινόμενα σήψης, διαφθοράς κλπ. ενώ με φτιασιδώματα επιχειρούν να το εξωραΐσουν ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις, ακόμα και τιμωρίες. Που - όπως από την αρχή είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ - θα προπαγανδιστούν σαν «εξυγίανση» και θα προβάλλουν το ιδεολόγημα ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται σε «κακούς» - που είναι η εξαίρεση - και δεν είναι σύμφυτες του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Μπορεί να γίνεται «ο κακός χαμός» αλλά η Super League επιμένει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα κανονικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Γιατί - βάσει χτεσινής ανακοίνωσής της - «σύμφωνα με την υφιστάμενη Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων επιβάλλεται στη Super League ποινική ρήτρα 4 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν αγώνες Πρωταθλήματος κατά το μήνα Αύγουστο»...

Τι και αν δεν έχει εγκριθεί η Προκήρυξη του πρωταθλήματος (όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί); Ξεκινάμε χωρίς αυτήν ή την εγκρίνουμε διά περιφοράς, άσχετα αν αυτό δεν είναι σύννομο... Δεν θα σταματήσουν τους επιχειρηματίες τέτοιες... λεπτομέρειες. Τι και αν ο ανταγωνισμός των ΠΑΕ και όσα (τεράστια συμφέροντα) διακυβεύονται έχουν προκαλέσει μια σειρά δικαστικών κινήσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανατρέψουν αρκετά τα δεδομένα (αναφορικά με τις συμμετέχουσες στη διοργάνωση ΠΑΕ); Τίποτα δεν μετράει, αρκεί να γίνει το πρωτάθλημα... Και αν τελικά δεν γίνει αυτό κατορθωτό (π.χ. γίνουν αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί), τουλάχιστον δε θα μπορεί το συνδρομητικό κανάλι να θεωρήσει υπαίτια τη Λίγκα και να ζητήσει αποζημίωση.

Οι επιχειρηματίες (και) του αθλητισμού στέλνουν ξανά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δηλώνουν σεβασμό μόνο στα αθλητικά «δικαστήρια». Για τις προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα της αθλητικής και τακτικής δικαιοσύνης, δηλώνουν: «...Πάγια θέση της Super League είναι ο απόλυτος σεβασμός προς τις αποφάσεις των πρώτων, αλλά καταδικάζει απερίφραστα προσφυγές σε τακτικά πολιτικά δικαστήρια, οι οποίες αντιβαίνουν βασικές διατάξεις του αθλητικού δικαίου».

Υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος τάσσεται - διά του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου - και η κυβέρνηση. Μη διεξαγωγή του «θα δημιουργούσε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για το ποδόσφαιρο, για πολλά χρόνια ακόμα! Ουσιαστικά, τι θα είχαμε κάνει; Θα είχαμε κάνει ένα διεθνές πρωτάθλημα, τοπικό και θα το καταδικάζαμε στη μιζέρια του». Σε απλά ελληνικά, θα μειωνόταν η εμπορευματοποίησή του.

Αλλωστε πριν περίπου ένα μήνα (27/7, τηλεοπτικός ΣΚΑΪ) είχε ξεκαθαρίσει ποια είναι για την κυβέρνηση «η ουσία όλου του πράγματος. Οταν έρχεται ένας επιχειρηματίας και βάζει λεφτά, από την πιο μεγάλη ομάδα, μέχρι την πιο μικρή, εάν εννοεί την επένδυση την οποία έχει κάνει, τότε πρέπει να την προστατεύσει και οφείλει και η πολιτεία να του προστατεύσει αυτή την επένδυση. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε σε οποιονδήποτε κλάδο. Ερχεται ένας ξενοδόχος π.χ. και κάνει μία επένδυση, η πολιτεία οφείλει και εκεί να υπάρχουν οι κανόνες αυτοί...».

Τριγμοί και αντιπαραθέσεις πάντως δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο μεταξύ των ανταγωνιστριών ΠΑΕ. Προέκυψαν και εντός του κυβερνητικού κόμματος. Η βουλευτής Μαγνησίας (και αντιπρόεδρος της Βουλής) Ροδούλα Ζήση χαρακτήρισε («Sport Fm Μαγνησίας») τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου «...καθαρά πολιτική παρέμβαση. Γίνεται το θύμα, για να εξιλεωθεί όλη η παθογένεια του ποδοσφαίρου και της κεντρικής παράγκας. Τους έχω πει επανειλημμένως ότι για να σώσετε τις μεγάλες παράγκες νομίζετε ότι θα εξυγιάνετε το ποδόσφαιρο με αυτόν τον τρόπο. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι παιχνίδια παίζετε. Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι δεν γίνεται πολιτική παρέμβαση και θα προσπαθήσουμε για την εξυγίανση, αλλά αυτοαναιρέθηκε. Για εμένα, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι προσπάθειές μας, η βούληση, η συμβολή μας υποβαθμίστηκαν από την ίδια την κυβέρνηση»...

Αφήνοντας αιχμές και για τον πρωθυπουργό, αναφερόμενη στον Π. Γερουλάνο είπε: «Δεν είμαστε εμείς οι βουλευτές που ορίζουμε την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στα πρόσωπα. Αν ορίσω εγώ κάποιον, τότε θα έχω την ευθύνη της επιλογής». Αλλά και για συναδέλφους της: «Οι βουλευτές της Καβάλας δεν έχουν την παρέμβαση και δυναμική που έχουμε εγώ και ο κ. Καρτάλης. Πιέσαμε, μιλήσαμε έντονα στον υπουργό και παραπάνω από ό,τι μπορούσαμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας Δ. Παπουτσής, μίλησε («Contra.gr») για «απόφαση προσχηματική και επιλεκτικής σκοπιμότητας, που επιχειρεί να εξαντλήσει με υποκριτικό τρόπο και δήθεν αυστηρότητα των αρμοδίων οργάνων του αθλητισμού στη χώρα μας, δύο επαρχιακές ομάδες, τις οποίες και υποβιβάζουν. Δυστυχώς η ΕΕΑ δεν πείθει σε καμία περίπτωση στο περί δικαίου αίσθημα για την ειλικρινή προσπάθεια κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Λυπάμαι πολύ για το ωραίο παραμύθι στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, που δυστυχώς συνεχίζεται και φοβάμαι πως θα είναι μεγάλο».

«Αδειασμα» υπήρξε και από τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού στον υφιστάμενο του γγΑ, Π. Μπιτσαξή. Σχολιάζοντας (ΣΚΑΪ) την τοποθέτηση του γγΑ για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ανέφερε: «Απλώς εξέφρασε τις δικές του απόψεις, καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες. Οσο ο κ. Μπιτσαξής λέει την άποψή του και δεν εμπλέκεται στο θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

  • Χτες το βράδυ η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ αποφάσισε τον υποβιβασμό των ΠΑΕ Λάρισας και Πανσερραϊκού αν μέχρι σήμερα στις 14.00 δεν αποσύρουν την προσφυγή τους - κατά της Super League και της έναρξης του πρωταθλήματος - στα πολιτικά δικαστήρια. Αν εφαρμοσθεί η απόφαση - με τα ως τώρα δεδομένα (που πάντως μπορούν να διαφοροποιηθούν) - σημαίνει πως οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν στη Football League 2.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ποδόσφαιρο του κέρδους δεν εξυγιαίνεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο εμποευματοποιημένο ποδόσφαιρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ως κάθαρση τις παρεμβάσεις της και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον άγριο πόλεμο ανάμεσα σε επιχειρηματικά κυκλώματα για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου της σήψης και της διαφθοράς. Οι φίλαθλοι που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το ποδόσφαιρο του κέρδους, δηλαδή της διαφθοράς, δεν εξυγιαίνεται. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, ανατροπή από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή».

ΑΕΚ
Να σφραγίσει την πρόκριση

Με μοναδικό στόχο να σφραγίσει το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League, θα παραταχθεί απόψε (20.00, «Conn-X») η ΑΕΚ απέναντι στην Ντιναμό Τιφλίδας. Οι «κιτρινόμαυροι» δηλώνουν συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν τα κεκτημένα. Δηλαδή να υπερασπιστούν το 1-0 στο ΟΑΚΑ και - αν μπορέσουν - να το μεγαλώσουν.

Ξεπερνώντας εγγενείς αδυναμίες και τις δυσκολίες που θα θέσουν οι γηπεδούχοι. Εκτός του Δέλλα πιθανότατα θα απουσιάσει και ο Γεωργέας, που χτες δεν ολοκλήρωσε την προπόνηση λόγω ενοχλήσεων από μικροτραυματισμό. Ο Χιμένεθ αναγνωρίζει πως είναι δύσκολη αναμέτρηση και τις ελλείψεις της ομάδας του («είμαστε αυτοί που είμαστε»).

Ομως, επισήμανε, ότι «μία ομάδα σαν την ΑΕΚ πρέπει να προσπαθεί να νικά. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνεται πάντα. Εχουμε την υποχρέωση να τα δώσουμε όλα. Να αποδείξουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στην Ευρώπη». «Να έχουμε, πρόσθεσε, την ίδια συμπεριφορά για 90 λεπτά και να παίζουμε όπως στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια απ' όλους».

Για δύσκολο παιχνίδι μίλησε και ο τεχνικός της Ντιναμό, Αλεξ Γκαρσία. Προσθέτοντας ότι «είμαστε συγκεντρωμένοι στη νίκη και θα πρέπει να παραμείνουμε έτσι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Θα παλέψουμε για τη νίκη. Δεν είναι ένα παιχνίδι που θα πρέπει να παίξουμε μόνο με τα πόδια, χρειάζεται να παίξεις με την καρδιά».

ΠΑΟ
Ψάχνει το... θαύμα

Ο Φερέιρα άφησε εκτός αποστολής τον Σιμάο για τον επαναληπτικό αγώνα με την Μακάμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο, απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά. Οπως έγινε σήμερα γνωστό, αιτία αποτέλεσε μία λεκτική διαμάχη μεταξύ παίκτη και προπονητή μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Μοζαμβικανού στον Ζεκά.

Ο Σιμάο.... σήκωσε στον αέρα τον συμπαίκτη του και ο Φερέιρα του έκανε παρατηρήσεις. «Αν έπαιζες έτσι και στα παιχνίδια θα πηγαίναμε καλύτερα», φέρεται να του είπε. Ο Μοζαμβικανός απάντησε, «κόουτς δε με σέβεσαι. Για όλα φταίω πάντα εγώ». Απάντηση που ανάγκασε τον Φερέιρα να του χρεώσει πειθαρχικό παράπτωμα και να τον αφήσει εκτός αποστολής.

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί φουλ επιθετικά απέναντι στους Ισραηλινούς και μοναδικός «κόφτης» θα είναι ο Κώστας Κατσουράνης, μιας και ο Βίκτορ Βιτόλο θα έρθει από τον πάγκο γι' αυτό το ματς, ώστε να απελευθερωθεί θέση για έναν πιο επιθετικογενή ποδοσφαιριστή.

Εκπληξη αποτελεί και ο αποκλεισμός από την 18άδα του Στέφανου Κοτσόλη, με τον Ορέστη Καρνέζη να παίρνει τη θέση του, ενώ στην εξέδρα θα βρίσκονται και οι Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιώργος Ιωαννίδης και Στέργος Μαρίνος.

Αναφορικά με την 11άδα, τερματοφύλακας θα είναι ο Τζόρβας, έχοντας μπροστά του τους Καντέ και Μπουμσόνγκ. Δεξί μπακ θα είναι ο Βύντρα και αριστερό ο Σπυρόπουλος, ο Κατσουράνης θα είναι το αμυντικό χαφ, με κεντρικούς χαφ τον Νίνη και τον Ζέκα. Στην επίθεση θα κινείται αριστερά ο Σεμπαστιάν Λέτο, δεξιά ο Κουίνσι και στην κορυφή ο Τοτσέ.

ΠΑΟΚ
Με ελλείψεις...

Χωρίς τους Κοντρέρας, Σαβίνι, Ιβιτς, Παπάζογλου και Γκαρσία θα βρίσκεται η αποστολή του ΠΑΟΚ για το Λβοφ της Ουκρανίας ενόψει του επαναληπτικού σημερινού αγώνα με την Καρπάτι.

Χτες ολοκληρώθηκε η εν Ελλάδι προετοιμασία της μακεδονικής ομάδας όπου διαπιστώθηκε η αδυναμία συμμετοχής του Μίρκο Σαβίνι, ενώ περιλήφθηκε στην αποστολή ο Μπρούνο Τσιρίλο αν και ακόμα δεν είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του στον αγώνα της Πέμπτης.

Η δυνατότητα αυτή θα εξακριβωθεί στη σημερινή τελευταία προπόνηση της ομάδας στην Ουκρανία.

Την 18μελή αποστολή του ΠΑΟΚ αποτελούν οι: Αθανασιάδης Στέφανος, Αποστολόπουλος Αλέξανδρος, Γεωργιάδης Γιώργος, Μαλεζάς Στέλιος, Μπαλάφας Σωτήρης, Σαλπιγγίδης Δημήτρης, Τσουκαλάς Σταύρος, Φωτάκης Γιώργος, Χαλκιάς Κώστας, Ντιέγκο Αρίας, Αλβες Λίνο, Μπρούνο Τσιρίλο, Αραούχο Ετο, Ντάριο Κρέσιτς, Κοστίν Λαζάρ, Μπερτράν Ρομπέρ, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και Αντελίνο Βιεϊρίνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ