ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αγώνας δρόμου των ιμπεριαλιστών για την επόμενη μέρα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση. Στελέχη των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσαν τη δράση ξένων δυνάμεων στην προέλασή τους προς την Τρίπολη

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε «σταθερός» στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου
Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε «σταθερός» στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στη λιβυκή πρωτεύουσα παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των αντικαθεστωτικών ότι «είναι θέμα χρόνου το οριστικό τέλος Καντάφι και η αποκατάσταση της τάξης». Οι μάχες συνεχίζονται σε αρκετά σημεία της πόλης και μέσα στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, στο οποίο έχουν εισέλθει από την Τρίτη οι αντικαθεστωτικοί. Οι ανησυχίες για περαιτέρω διεύρυνση του χάους που φαίνεται ότι επικρατεί στην Τρίπολη αποτυπώνονται και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη μετάβαση των στελεχών του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου από τη Βεγγάζη στην πρωτεύουσα, η οποία θεωρητικώς έχει αρχίσει αλλά πρακτικώς δεν έχει γίνει.

Ο πρωθυπουργός του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, προσπάθησε μάταια να «δώσει μια αίσθηση» τελικής νίκης, ανακοινώνοντας τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών» σε οκτώ μήνες. Εντούτοις, και μόνο το γεγονός ότι το Συμβούλιο προσέφερε, χθες, αμνηστία «στον οποιονδήποτε από το στενό κύκλο συνεργατών του Καντάφι τον συλλάβει ή τον σκοτώσει», συμπληρώνοντας ότι «και επιφανής Λίβυος επιχειρηματίας προσφέρει αμοιβή 1,67 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι» αποτελούν την πιο ηχηρή απόδειξη ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν ελέγχουν την κατάσταση, ούτε στην Τρίπολη, ούτε, πολύ περισσότερο, σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό φάνηκε σαφώς και στην περίπτωση του απεγκλωβισμού περίπου 30 ξένων δημοσιογράφων από το ξενοδοχείο «Ρίξος» στην Τρίπολη, η οποία, τελικά, επιτεύχθηκε με την παρέμβαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, καθώς η περιοχή ελέγχεται ακόμη από πιστές, στον Καντάφι, δυνάμεις και οι αντικαθεστωτικοί δεν μπορούσαν να τις υπερφαλαγγίσουν. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι άγνωστοι απήγαγαν τέσσερις Ιταλούς δημοσιογράφους, με τις υποψίες «μεθοδικά να στρέφονται» προς τις δυνάμεις Καντάφι, χωρίς αποδείξεις. Ο Ερυθρός Σταυρός, σε ανακοίνωσή του, έδωσε, επίσης, μια μάλλον χαοτική εικόνα από την Τρίπολη, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποκατασταθεί καν η πρόσβαση στα νοσοκομεία, και δεν είναι δυνατός ακόμη ο ανεφοδιασμός της πόλης με προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και νερού.

Χθες, επιβεβαιώθηκε, εμμέσως, από στελέχη των αντικαθεστωτικών η «βοήθεια» ειδικών δυνάμεων ξένων χωρών, στην προέλασή τους στην Τρίπολη. "Ηταν το αποτέλεσμα εκπαίδευσης και οργάνωσης από δυνάμεις του ΝΑΤΟ", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση - σύμφωνα με το BBC - εκπροσώπου τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στρατό στο λιβυκό έδαφος, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να έχουν άλλες δυνάμεις, όπως έχει γραφτεί και στο βρετανικό Τύπο.

Ο ίδιος ο Καντάφι επανεμφανίστηκε με νέο ηχογραφημένο μήνυμά του, στο οποίο δηλώνει έτοιμος «να πολεμήσει μέχρι τη νίκη ή το θάνατο» και καλεί όλους τους Λίβυους «να καθαρίσουν τους δρόμους από τους προδότες». Το, φίλα προσκείμενο στον συνταγματάρχη, δίκτυο «αλ Ουρούμπα» υποστήριζε ότι η εγκατάλειψη του αρχηγείου του στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια αποτελεί «κίνηση τακτικής». Αντικαθεστωτικοί, που μέχρι πρότινος ήταν συνεργάτες του συνταγματάρχη, κατονόμαζαν ως πιθανότερα καταφύγια τη γενέτειρά του Σύρτη, αλλά και την Σάμπχα, μέσα στην έρημο, όπου υπάρχει και αεροπορική βάση από την οποία θα μπορούσε να διαφύγει προς κάποια τρίτη χώρα. Η Νικαράγουα δήλωνε, χθες, ότι θα μπορούσε, ίσως, να προσφέρει άσυλο στον Καντάφι, αλλά «κάτι τέτοιο δεν έχει καν συζητηθεί».

Νέα μοιρασιά

Σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει «ξεπάγωμα» τμήματος των «παγωμένων» λογαριασμών του λιβυκού καθεστώτος στο εξωτερικό, με την Ουάσιγκτον να ζητά καταρχάς 1,5 δισ. δολάρια, κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα συνεδριάσει σχετικά σήμερα ή αύριο. Το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι το σύνολο των «παγωμένων λογαριασμών» φθάνει τα 160 - 170 δισ. δολάρια, ενώ ο επικεφαλής του, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που είχε χθες συνομιλίες στο Παρίσι με τον Σαρκοζί (μετά από πρόσκληση του δεύτερου), δήλωνε ότι είναι «άμεση η ανάγκη για 2,5 δισ. δολάρια προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία υπηρεσιών, νοσοκομείων και η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων». Ο Τζιμπρίλ και άλλα στελέχη των αντικαθεστωτικών κάλεσαν χθες «όλους τους εργαζόμενους στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Ρας Λανούφ και Μπρέγκα να επιστρέψουν για να πιάσουν δουλειά, καθώς επείγει να επαναλειτουργήσουν για να εισέλθουν χρήματα στη χώρα»!

Ο Σαρκοζί, μετά το τέλος της συνάντησης, επανέλαβε ότι η «Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει και στρατιωτικά τους αντικαθεστωτικούς όσο χρειάζεται», ενώ διέρρευσε ότι η Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που έσπευσε να ανακοινώσει το Παρίσι για «να προλάβει» τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και να διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη. Θα προεδρεύσουν από κοινού ο Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, μη χάνοντας χρόνο, οργάνωσε, ήδη, συνάντηση των ΗΠΑ, Βρετανίας, Τουρκίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Κατάρ, όπου «μελετήθηκαν τα επόμενα βήματα». Σε μια προσπάθεια να παραμείνει «στο παιχνίδι», δηλώσεις έκανε, χθες, και ο Ρώσος Πρόεδρος καλώντας τους Λίβυους «να συζητήσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία αποκατάστασης της ηρεμίας». Την εμφάνισή του έκανε και ο διάδοχος του πρώην βασιλιά της Λιβύης, ο οποίος, από το πουθενά, δήλωνε «έτοιμος να βοηθήσει τη χώρα»!

Προειδοποίηση

Την ανάγκη «να διασφαλιστεί ότι τα υλικά από το απενεργοποιημένο απαγορευμένο οπλοστάσιο Καντάφι δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ολι Χαϊνόνεν υποστήριξε ότι στο ερευνητικό κέντρο Ταζούρα, στην Τρίπολη, υπάρχουν ραδιοϊσότοπα, πυρηνικό υλικό και εμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία είχαν αποθηκευτεί όταν το καθεστώς Καντάφι έβαλε τέλος στα προγράμματα αυτά, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεών του με τη Δύση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός της συμμετοχής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο

Τον απολογισμό της συνεισφοράς της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό σε βάρος του λαού της Λιβύης, έκανε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας και με αυτόν τον τρόπο αναβαθμισμένο ρόλο για την ντόπια αστική τάξη στη διανομή της λείας στη μετά Καντάφι εποχή. Ο πρωθυπουργός εμφάνισε την κυβέρνηση σαν υπέρμαχο όσων στη Λιβύη ζητούσαν «περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, δικαιοσύνη», κρύβοντας την ενεργό ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας και τη σκόπιμη υποστήριξη των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών», που κορυφώθηκε με τη φονική στρατιωτική επιδρομή.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση, λέγοντας ότι «αγωνιστήκαμε από την αρχή για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», όταν η Σούδα, ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας, τέθηκαν στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, άλλωστε, παραδέχτηκε χτες ότι «διαθέσαμε την Κρήτη ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιστέγασμα της κυβερνητικής στρατηγικής, ήταν η αναγνώριση χτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βδομάδα, πριν την κορύφωση των εξελίξεων στη Λιβύη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Τζ. Φέλτμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μοναδικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα γεγονότα στη Λιβύη.

Μετά απ' όλα αυτά, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε χτες με θράσος ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια (σ.σ. «εκδημοκρατισμού» της Λιβύης), θυμίζοντας πάντα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης και της βούλησης του λιβυκού λαού»! Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις «παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που έχουμε με τον λαό αυτό», για να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι σχέσεις των Ελλήνων σοσιαλδημοκρατών ήταν πάντα στενές με το καθεστώς Καντάφι και όχι με το λαό της Λιβύης. Με τον Καντάφι συνεργάζονταν για να κάνουν μπίζνες τα ντόπια μονοπώλια και αυτές τις χρυσοφόρες δουλειές θέλουν να επεκτείνουν τώρα.

Γι' αυτό ο πρωθυπουργός διαφήμισε τη δυνατότητα της Ελλάδας «να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση, μέσα από τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία και ως χώρα που έχει περάσει τις δικές της περιπέτειες, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και μέσω της εμπειρίας μας στα Βαλκάνια με τις "μεταβάσεις" σ' αυτό τον χώρο». Διαβεβαίωσε, δηλαδή, ότι η στάση της κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που κράτησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στο βομβαρδισμό του λαού της, για να μπορούν σήμερα οι ελληνικές μεγαλοεπιχειρήσεις να εξάγουν κεφάλαια και να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κ. Αστον, με την οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής M. Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, και τον πρώην γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Α. Μούσα, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Κινητοποιήσεις του ΚΚΕ στην Κρήτη

«Οχι στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το αιματοκύλισμα του λαού της Λιβύης - Να κλείσει εδώ και τώρα η ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας» βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι και νεολαίοι της Κρήτης στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Ηράκλειου, Χανίων και Ρεθύμνου του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 7.30 μ.μ. στα «Λιοντάρια» με τον γραμματέα της Οργάνωσης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Ανδρέα Κοκοσάλη, να καλεί από το βήμα το λαό του Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης να απορρίψει την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και να καταδικάσει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εμπλοκή της χώρας αλλά και της Κρήτης σε μια πιο γενικευμένη πολεμική σύρραξη διαρκώς αυξάνουν. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Χανιά συγκέντρωση έγινε στην πλατεία «Νέων Καταστημάτων» και ακολούθησε πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία «Τεσσάρων Μαρτύρων» και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ