ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολογισμός φρίκης στη ΔΕΗ

Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκαν 5.000 εργατικά ατυχήματα και 77 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο! Ο ένας στους τρεις τεχνικούς της Επιχείρησης έχει τραυματιστεί, χωρίς να καταγράφονται τα ατυχήματα που σημειώνονται στα συνεργεία των εργολάβων, που αλωνίζουν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Πάνω από 5.000 εργατικά ατυχήματα έχουν σημειωθεί στη ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο 77 εργαζόμενοι της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μεροκάματο! Μόνο το πρώτο εξάμηνο του '99 οι νεκροί έφτασαν τους 10!Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και η ΓΣΕΕ στα γραφεία της τελευταίας.

Σύμφωνα με τις μακάβριες καταστάσεις, το 1997 έχασαν τη ζωή τους 7 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν άλλα 319 ατυχήματα. Το 1998 έχασαν τη ζωή τους 8 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν άλλα 350 ατυχήματα. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι και έχουν ξεπεράσει τα 83 τα σοβαρά ατυχήματα (ακρωτηριασμοί κλπ.).

Συνολικά την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις εργατοτεχνίτες της ΔΕΗ έχει τραυματιστεί ελαφρά ή σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας του!Με δεδομένο ότι ο αριθμός του εργατοτεχνικού προσωπικού ανέρχεται στα 15.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ούτε ένας τεχνίτης δεν πρόκειται να βγει στη σύνταξη, χωρίς να υποστεί κάποιο μικρό ή μεγάλο εργατικό ατύχημα.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων αφορά νέους ανθρώπους και σημειώνεται στις ηλικίες 30 - 35 ετών. Τα περισσότερα και σοβαρότερα ατυχήματα σημειώνονται στη διανομή.

"Μεσαίωνα" χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, τα εργοστάσια και στη διανομή, ο πρόεδρος της ΕΤΕ - ΔΕΗ, Χ. Βούζας και τόνισε πως για τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα των ατυχημάτων υπεύθυνοι είναι η διοίκηση της επιχείρησης και η κυβέρνηση.

Σαν βασικές αιτίες ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντας πως, με βάση το οργανόγραμμα της ΔΕΗ, υπάρχουν 1.300 κενές οργανικές θέσεις σε εργατοτεχνικό προσωπικό (300 σε εργοστάσια και 1.000 στη διεύθυνση διανομής). Αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων είναι να μην επανδρώνονται τα συνεργεία και να υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση της εργασίας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αρμόδιοι αντί να καλύψουν τα κενά στο προσωπικό, παραχωρούν όλο και περισσότερες εργασίες σε εργολάβους. "Το 65% των εργασιών διανομής - κατάγγειλε - έχει δοθεί σε εργολάβους, που χρησιμοποιούν ανειδίκευτους ανασφάλιστους αλλοδαπούς".Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του συνδικάτου για τα ατυχήματα δε συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους. Παρ' όλη αυτή την κατάσταση, υπάρχουν μόλις 5 γιατροί εργασίας για όλο το τεχνικό προσωπικό στην Ελλάδα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΤΕ - ΔΕΗ για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι: Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού. Επανεκπαίδευση των τεχνικών. Καθιέρωση 35ωρου στους τεχνικούς. Αναβάθμιση του τομέα πρόληψης ατυχημάτων της ΔΕΗ σε διεύθυνση με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ελεγχος όλων των μέσων που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Λειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, μετά από ειδική εκπαίδευση.

Οπως αναφέρθηκε, η ΕΤΕ-ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για να διερευνηθούν τα αίτια όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων των τελευταίων ετών και να ζητήσει την απομάκρυνση εκείνων των διευθυντών, στους χώρουςευθύνης των οποίων έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα. Να προχωρήσει, επίσης, σε αιφνιδιαστικές στάσεις εργασίας, απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι η ΓΣΕΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης.

Τα "μάζεψαν" ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΛΑΡΚΟ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ανέστειλε τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει, μεταξύ αυτών και της προγραμματισμένης για σήμερα 24ωρης απεργίας, στο όνομα των διαπραγματεύσεων που άρχισε με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Από την άλλη η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αφού (ξανα)προσπάθησε να ποινικοποιήσει την απεργία, "υποχώρησε" στο "παρά πέντε" και δέχτηκε την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής της στο Πρωτοδικείο Λαμίας.

Στο σωματείο της Εύβοιας οι ίδιες παρατάξεις παρουσίασαν χτες στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, πρόταση της επιχείρησης για διετή Συλλογική Σύμβαση και άρση των διαθεσιμοτήτων, επιβάλλοντας την ψήφισή της και δεσμεύοντας τους εργαζόμενους για το υπόλοιπο εξάμηνο του '99 και το 2000 με "εργασιακή ειρήνη".

Η πρόταση της επιχείρησης προβλέπει αύξηση μισθών και ημερομισθίων από 1/7/99 2,5% και από 1/10/99 1,2%. Από 1/11/99 θα συζητηθεί αύξηση 1,3% εάν ο μέσος όρος της τιμής μηνός του νικελίου είναι στα 3 δολάρια ανά λίμπρα. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, θα δοθεί το 2000 η αύξηση της Εθνικής Γενικής Σύμβασης Εργασίας και εάν ο μέσος όρος της τιμής του νικελίου είναι 2,80 δολάρια ανά λίμπρα τον Ιούνη, να γίνει ενσωμάτωση της ΑΤΑ!

Σε ό,τι αφορά στην άρση των διαθεσιμοτήτων, πρόκειται για "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων, αφού ούτως ή άλλως είχε αποφασιστεί νωρίτερα από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης που είχε προεκλογικά εκδώσει το "Αγωνιστικό Μέτωπο" και ανέφερε: "Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις εξελίξεις που έρχονται και προκειμένου να σωθεί η ΛΑΡΚΟ και το μεροκάματο, ένα ζήτημα πρέπει να είναι κυρίαρχο. Οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν το δικό τους αγωνιστικό, ταξικό μέτωπο πάλης. Μόνο αυτό μπορεί να αλλάξει τα πράγματα".

Συνέδριο τελωνειακών

Ξεκίνησε χτες το πρωί τις εργασίες του, το 13ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ), στο οποίο παίρνουν μέρος 184 αντιπρόσωποι από 11 σωματεία, που εκπροσωπούν 4.000 τελωνειακούς υπαλλήλους.

Τις εργασίες "άνοιξε" ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Δ. Σπανομαρκίδης,ο οποίος από την αρχή της ομιλίας του υπερθεμάτισε της ΟΝΕ, λέγοντας πως "το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνεται σε μια περίοδο που πολιτικές ηγεσίες και εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι".

Ο Κ. Σιατούνης αντιπρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης και στέλεχος της"Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - επισήμανε ότι "το '93 που καταργήθηκαν οι φυσικοί έλεγχοι στα ενδοκοινοτικά σύνορα η παράταξη είχε σημειώσει ότι βαδίζαμε σε μια πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου. Εξι χρόνια μετά αποδείχτηκε περίτρανα η αναγκαιότητα συνέχισης των ελέγχων, αποδείχτηκε η λαθεμένη στάση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πρότειναν "ευρωπαϊκά τελωνεία" και άλλα φούμαρα". Σημείωσε πως οι συνέπειες αναδείχτηκαν σε όλες τους διαστάσεις αυτή την περίοδο με την "ελεύθερη" διακίνηση διοξινωμένων τροφίμων. Αναφέρθηκε στη δολοφονική ΝΑΤΟική επίθεση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και κατάγγειλε τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε αυτή, αλλά και τη στάση σιωπής της πλειοψηφίας της ΟΤΥΕ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα των τελωνειακών.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Γ. Σταυρόπουλος από το ΚΚΕ,ο Λ. Κανελλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Ρεγκούσης από τη ΝΔ, ο Δ. Τσοβόλας από το ΔΗΚΚΙ και ο Γ. Τόλιος από το ΣΥΝ. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα με την εκλογή νέας διοίκησης της ΟΤΥΕ.

Στη ΓΣΕΕ οι... ελεγκτές του ΔΝΤ

Η άποψη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ότι το διαβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση στρέφεται ενάντια στις "ανισορροπίες" της αγοράς εργασίας... μέσω "μέτρων ελαστικοποίησης",μεταφέρθηκε σε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,το οποίο επισκέφθηκε τη ΓΣΕΕ στα πλαίσια των τακτικών, ετήσιων, επαφών του με διάφορους φορείς, για τη σύνταξη της έκθεσής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι το 20% των πλουσιότερων απορροφά το 27% του ΑΕΠ, και στην άσχημη κατάσταση των ανέργων. Μετέφερε ακόμη, τη σκόπιμα αόριστη θέση της για την "εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών". Σχετικά με το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι απαιτείται διάλογος και δεσμεύσεις σε θέματα αρχών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει τη δεύτερη φάση του "κοινωνικού διαλόγου", για την πλήρη ανατροπή του συστήματος...

Εκρηξη με δυο τραυματίες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 56χρονου εργάτη Δ. Χατζηδημήτρη,που έχασε το ένα του πόδι και το ένα του χέρι, από έκρηξη που σημειώθηκε προχτές το πρωί στο εργοστάσιο ΝΕΟΓΑΛ στην Κω, στη μηχανή που φιλτράρεται το γάλα. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Από την ισχυρότατη έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, τραυματίστηκε και ο Αλβανός εργάτης Ranxha Kujtim, ενώ και ο ιδιοκτήτης Μ. Βασιλειάδης μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ