ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό - Επισιτισμό;

Εκδήλωση στις 28 Ιούνη, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ

«Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό - Επισιτισμό; Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα»: Με αυτόν τον τίτλο διοργανώνει εκδήλωση η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΟ Αττικής, την Τετάρτη 28 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθήνας (Αμφ. «Αντώνης Τρίτσης» - Ακαδημίας 50 - πλησίον μετρό «Πανεπιστήμιο»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ για την προετοιμασία της η Οργάνωση του Κόμματος διακινεί σχετική ανακοίνωση στους τόπους δουλειάς, διοργανώνει συσκέψεις με εργαζόμενους του κλάδου και καλεί τους φίλους του Κόμματος να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε την περασμένη βδομάδα σε κεντρικό, μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας και, με αφορμή την εκδήλωση, συζήτησε με μέλη και φίλους του Κόμματος για το κάλεσμα που απευθύνουν στους εργαζόμενους, για τις δυσκολίες που συναντούν, την πολύμορφη παρέμβαση της εργοδοσίας και για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στους τόπους δουλειάς.

Το οξύμωρο...

«Φίλοι και γνωστοί που είναι άνεργοι ή εργάζονται σε άλλους κλάδους, μας λένε ότι είμαστε "τυχεροί", γιατί λόγω του τουρισμού στην Ελλάδα θα έχουμε πάντα δουλειά...», αναφέρει η Ελένη, σερβιτόρα, που κλείνει 26 χρόνια στον κλάδο, ενώ ο Λευτέρης, που είναι μάγειρας, συμπληρώνει: «Ο κόσμος ακούει για τα "ρεκόρ αφίξεων" που σπάει κάθε χρόνο ο τουρισμός και νομίζει ότι περνάμε ζωή χαρισάμενη. Ομως αυτό ισχύει μόνο για τους εργοδότες και τα στελέχη των επιχειρήσεων». Η Ελένη παρεμβαίνει τονίζοντας ότι η «ανάπτυξη» και τα «ρεκόρ» στον κλάδο για τους εργαζόμενους δεν σημαίνουν τίποτα άλλο από ένταση της εκμετάλλευσης, από περισσότερη δουλειά για λιγότερους εργαζόμενους, από πολλαπλασιασμό των επαγγελματικών ασθενειών.

«Αυτό είναι και το οξύμωρο», σημειώνει ο Λευτέρης: «Οσο αυξάνεται η δουλειά, όσο αναπτύσσεται ο κλάδος, όσο περισσότεροι τουρίστες γεμίζουν τις κλίνες, τόσο περισσότερο συμπιέζονται τα δικαιώματά μας. Το 2012 εργάζονταν 175 μόνιμοι και σήμερα 158 για περισσότερη δουλειά...». Αλλωστε, στον ίδιο χώρο εργάζονται μόνιμοι, εργολαβικοί, «εξτρατζήδες» με συμβάσεις μιας μέρας, άλλοι με voucher για ανακύκλωση της ανεργίας, πρακτικάριοι κ.λπ.

Βεβαίως, η εργοδοσία, εκτός από το να αξιοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, το οποίο τα τελευταία χρόνια εμπλουτίστηκε με τα μνημόνια, αποδεικνύεται μαέστρος της ενσωμάτωσης και της χειραγώγησης, για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι μακριά από διεκδικήσεις, για να «μη ζημιώνεται το προϊόν» και η εταιρεία... Μάλιστα, αυτή η «κατήχηση», ειδικά για όσους περνούν από σχετικές σχολές, ξεκινά από τα θρανία. Οι «καταρτιζόμενοι», σε κρατικές και ιδιωτικές σχολές, διδάσκονται ότι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι. «Μας λένε να κάνουμε υπομονή όταν είμαστε απλήρωτοι, να μην παραπονιόμαστε για τις συνθήκες δουλειάς, να μένουμε μακριά από σωματεία», αναφέρει ο 23χρονος Χάρης, που ξεκίνησε την τρίτη σεζόν πρακτικής στο ξενοδοχείο. Μεταφέρει, μάλιστα, πείρα από συμμαθητές του σε άλλες μονάδες, σε νησιά: 16 ώρες δουλειά, διαμονή μέσα στα ξενοδοχεία, στριμωγμένοι σαν σαρδέλες σε ακατάλληλα δωμάτια, χωρίς εξαερισμό και στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

«Βάλτε πλάτη, μια οικογένεια είμαστε...»

Αντίστοιχες είναι και οι παραινέσεις - συμβουλές της εργοδοσίας. Η Ελένη αναφέρει σχετικά: «Δίκαια πολλοί συνάδελφοι, βλέποντας τον τουρισμό να πηγαίνει καλά, να ανεβαίνουν οι αφίξεις κ.λπ., αναρωτιούνται γιατί δεν ανεβαίνουν αντίστοιχα και οι μισθοί τους, γιατί δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για να μειωθεί η εντατικοποίηση. Ε, τα στελέχη βρήκαν άλλο τροπάρι: "Είναι χαμηλά τα roomrates"... Επικαλούνται δηλαδή το ότι παρά τις αυξήσεις κατά μερικά εκατομμύρια των τουριστών, δεν αυξάνονται και τα ποσά που αφήνουν. Ετσι η εργοδοσία μάς λέει να κάνουμε υπομονή, να δείξουμε κατανόηση, να βάλουμε πλάτη, να κόψουμε ρεπό και μεθοδεύουν κι άλλα. Π.χ. είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κάτι που σημαίνει κι άλλη μείωση στα μεροκάματα, αφού μέχρι σήμερα το κυριακάτικο μεροκάματο είναι προσαυξημένο...».

Βεβαίως, η εργοδοσία αξιοποιεί κι άλλα όπλα για να αποσπάσει την ανοχή των εργαζομένων. Πριν φτάσει η συζήτηση στο «δεν βγαίνει το μαγαζί, βάλτε πλάτη», έχει προηγηθεί μια πολύμορφη προσπάθεια για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι «είναι μια οικογένεια» με τα αφεντικά - ξενοδόχους. Εδώ αξιοποιούνται από διατροφικά προγράμματα, συμβουλές ευεξίας και καλής υγείας - προσφορές της εταιρείας στο προσωπικό - μέχρι τη διοργάνωση δενδροφυτεύσεων, εκδρομών και μοίρασμα ευχών με λουλούδια σε γιορτές και γενέθλια. Σε μεγάλα ξενοδοχεία, στα διαλείμματα προβάλλονται βίντεο, που ενισχύουν τη λογική της «κοινής προσπάθειας» για την κερδοφορία τους, επομένως και για το καλό του εργαζόμενου. Εντέχνως καλλιεργείται από τα στελέχη και η διάσπαση ανάμεσα στους εργαζόμενους: Αναρτώνται πίνακες που αποτυπώνουν την απόδοσή τους για να «επιβραβεύονται» ηθικά οι καλύτεροι, ενώ επιστρατεύεται η διαφοροποιημένη στάση ανάλογα με τη σχέση εργασίας. «Στους "εξτρατζήδες" που δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας, λένε να είναι πρόθυμοι για όλα ώστε να τους ξαναπροτιμήσει η εταιρεία, να φτιάξουν καλό όνομα, μήπως γίνουν κάποτε μόνιμοι», αναφέρει η Ελένη. Από την άλλη, στους μόνιμους λένε «μην κοιτάτε τους εξτρατζήδες, αυτοί βγάζουν περισσότερα, μην τους λυπάστε», ενώ για τους εργολαβικούς λένε «μην ασχολείστε, αυτοί είναι σε άλλο εργοδότη...».

Ανάγκη να δυναμώσει η αναμέτρηση με την εργοδοσία και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ

«Απ' όλα αυτά και από πολλά ακόμα παραδείγματα, προκύπτει ότι η οργάνωση της πάλης, η διεκδίκηση, ακόμα και η προσπάθεια που κάνουμε για να γραφτούν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο, πρέπει να παίρνει υπόψη τέτοια εμπόδια», αναφέρει ο Γιώργος, στέλεχος του Κόμματος. Σημειώνει ότι το βάρος που δίνει η άρχουσα τάξη στον κλάδο, συνολικά για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, δημιουργεί πολλαπλή πίεση στους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαία η διαρκής επίκληση της σταθερότητας και της γεωπολιτικής αναβάθμισης από την κυβέρνηση ως «στόχων» που αφορούν όλο το λαό, με αντίκτυπο και στην «ατμομηχανή» της οικονομίας, τον Τουρισμό.

«Οταν κινητοποιούμαστε, όταν διεκδικούμε, όταν κάνουμε απεργία πέφτουν όλοι οι μηχανισμοί πάνω μας, μας καταλογίζουν ότι "καταστρέφουμε" τον πιο "δυναμικό κλάδο", που "δίνει δουλειές" κ.λπ. Αυτό περνάει και σε πλατιά τμήματα του λαού. Προετοιμαζόμαστε για τέτοια επίθεση και μπροστά στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, που οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος, οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της. Ξέρουμε ότι θα δεχτούμε πόλεμο. Επομένως, ο καλός εξοπλισμός, η πολιτική συζήτηση, η εύστοχη προετοιμασία, η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της είναι "ένα το κρατούμενο". Σε αυτό θέλουμε να συμβάλει και η εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Προφανώς, πρωτοβουλίες όπως αυτή η εκδήλωση εμπλουτίζουν τη συνολική παρέμβαση των κομμουνιστών στον κλάδο, για να ισχυροποιείται το Κόμμα, αποτελούν στοιχείο πολιτικής αναμέτρησης, για να αποδυναμώνεται η επιρροή των αστικών κομμάτων και του οπορτουνισμού. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ μέσα στα ξενοδοχεία, όπως και σε κάθε τόπο δουλειάς. Να μπαίνει ένας νέος εργαζόμενος και εκτός από τους εργοδοτικούς, τους προϊσταμένους και τους διευθυντές, που του λένε όλα τα παραπάνω, να συναντά τους κομμουνιστές», σημειώνει ο Γιώργος. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο υπάρχει Οργάνωση του Κόμματος και η σταθερή της παρέμβαση διαμορφώνει καλύτερο κλίμα, συμβάλλει να αντιμετωπίζονται η τρομοκρατία, ο εκβιασμός της εργοδοσίας. Να ανεβαίνει η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, η διεκδίκηση. «Η εικόνα που είχα για το ΚΚΕ ήταν ότι είναι απλά ένα από τα μικρά κόμματα της Βουλής, που περιορίζεται να λέει σε όλα "όχι". Ομως στον τόπο δουλειάς η δράση των μελών του Κόμματος, η ζωντανή πολιτική συζήτηση μου έσπασε προκαταλήψεις...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης.

Η Ελένη και ο Λευτέρης είναι οπαδοί του ΚΚΕ και παλεύουν στο πλάι της Οργάνωσης. Οπως λένε, μεγάλο βαρίδι είναι η απογοήτευση που εισπράττουν και το «δεν αλλάζει τίποτα» από τους εργαζόμενους, με πολύτιμη τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την παραίτηση. «Χρειάζεται να μεγαλώσει η πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν το πάρει απόφαση η εργατική τάξη», τονίζει ο Λευτέρης και συμπληρώνει την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη, να συμμετέχουν περισσότεροι εργαζόμενοι στο σωματείο, να πιστέψουν στη δύναμή τους.

«Ο κλάδος που δουλεύουμε είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνει ότι οι ανάγκες μας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο δεν γίνεται πράξη αυτό που λέει το ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν απίθανες τουριστικές υποδομές, που οι κυβερνήσεις περηφανεύονται για τις υπηρεσίες που παρέχει η Ελλάδα, η πλειοψηφία των εργαζομένων αδυνατεί να απολαύσει φτηνές και ποιοτικές διακοπές, έστω και λίγες μέρες χαλάρωσης...», αναφέρει ο οπαδός του Κόμματος.

Τη διέξοδο από αυτήν την αμείλικτη πραγματικότητα τη δίνει μόνο η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Οι διακοπές αποτελούν ανάγκη για την εργατική τάξη που δεν συμβαδίζει με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Προϋπόθεση για να ικανοποιηθεί είναι να τεθεί στη διάθεση του λαού και της εργατικής τάξης όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος υποδομών μέσα από την κοινωνικοποίησή τους. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού: «Η πρόταση για μια διαφορετική κοινωνία, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας, απαιτεί από σήμερα κιόλας σύγκρουση με τις επιδιώξεις και τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Απαιτεί την ισχυροποίηση, το δυνάμωμα της παρουσίας, της παρέμβασης, της φωνής του ΚΚΕ σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, που είναι όρος για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των αγώνων που απαιτούνται σήμερα ώστε να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχε η τάξη μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα. Να απολαύσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ