ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»
Στο επίκεντρο επιχειρηματικές συνεργασίες και γεωστρατηγικές εξελίξεις

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα η 1η Υπουργική Διάσκεψη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Κίνα, σε άλλη μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει διαύλους και πεδία για τις επιχειρηματικές συνεργασίες του κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον πάντως της συνάντησης, όπου μετείχαν διπλωματικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Βολιβία, Μεξικό, Περού, Ιταλία, εστιάστηκε βασικά σε μια σειρά από διμερείς συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών, όπου οι μετέχοντες επικεντρώθηκαν στα ζητούμενα επιχειρηματικών ομίλων.

Συναντήσεις με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Στον «κομβικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η Ελλάδα - λόγω γεωστρατηγικής θέσης και ένταξης στην ΕΕ - στα κινεζικά σχέδια για τη δημιουργία του λεγόμενου «νέου δρόμου του μεταξιού», τον δίαυλο διαμετακόμισης που συνδυάζει χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές για τις εξαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων, εστίασαν οι παρεμβάσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, όσο και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατά τις συναντήσεις τους με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γουάνγκ Γι συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας με έμφαση στην οικονομική, εμπορική, τουριστική και πολιτιστική συνεργασία. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, το Μάη, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο με τίτλο «One belt / Οne Road» («Μια Ζώνη/ Ενας Δρόμος»), επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παραπέρα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας είπε, προβάλλοντας τα «ατού» και τις προσδοκίες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για ανάδειξη της χώρας σε «διαμετακομιστικό κόμβο», ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γωνία του πλανήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εμπορικό, γεωστρατηγικό, και η Κίνα είναι ένας εταίρος για εμάς πάρα πολύ σημαντικός».

Προς «επέκταση συνεργασιών» σε τομείς που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο

Στο «νέο δρόμο του μεταξιού» αναφέρθηκε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στη δική του συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του: «Εχουμε μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που η Ελλάδα δίνει - με το μικρό της μέγεθος, αλλά σημαντικό - στην πολιτική του σχεδίου "Μια Ζώνη / Ενας Δρόμος"».

Πρόσθεσε για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Κινέζο ΥΠΕΞ: «Συζητήσαμε ιδιαίτερα (...) για τη σημασία της θάλασσας και του θαλάσσιου δρόμου σε αυτό το σχέδιο του "One belt / Οne Road", που εκφράζεται μέσα από τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό (...) Συζητήσαμε για τη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της "Cosco"».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε: «Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που σύναψε με την Κίνα τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, καθώς είναι και ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...)». Είπε ακόμη ότι «προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», σημειώνοντας ότι «το έργο της "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά (...) πραγματικά αποτελεί υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας».

Πρόσθεσε πως «οι διμερείς συνεργασίες μας πραγματικά έχουν επεκταθεί σε όλους τους τομείς, είναι πολύπλευρες και καταλήξαμε σε συμφωνία για την περαιτέρω σύσφιξή τους. Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς των υποδομών, της Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών μορφών της, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στο πεδίο της ναυπηγοεπισκευαστικής, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς», ανάμεσα στους οποίους και αυτόν του τουρισμού.

Και οι δύο ΥΠΕΞ, πάντως, συνέδεσαν το χτεσινό Φόρουμ στην Αθήνα με το επικείμενο συνέδριο στην Κίνα, με τον Ν. Κοτζιά να λέει ότι το φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών «είναι ένα κομμάτι αυτού του δρόμου» (του «μεταξιού»), προσθέτοντας πως «έχουμε την τιμή σε αυτό το θαλάσσιο δρόμο να είμαστε η είσοδος προς την Ευρώπη».

Ο, δε, Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σίγουρα ένας σημαντικός συνεταίρος μας στη διαδικασία της οικοδόμησης του σχεδίου "Μία Ζώνη / Ενας Δρόμος" και θεωρώ ότι το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που θα εγκαινιαστεί σήμερα εδώ, έχει την ίδια εσωτερική έννοια».

Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και τις εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο είχαν και οι ξεχωριστές συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οπως λέγεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ - Ιράν, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό και το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον Ν. Κοτζιά «συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα καθώς και ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών».

Κατά πληροφορίες, εστίασαν στην κατάσταση στη Συρία και στην επιδείνωση των ιρανο-τουρκικών σχέσεων. Επίσης, οι Ιρανοί φέρεται να απέδωσαν την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με χημικά στη Συρία - που αποδόθηκε στην κυβέρνηση Ασαντ και αποτέλεσε την αφορμή για την αμερικανική πυραυλική επίθεση - σε «προβοκάτσια», από οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης με τις πλάτες της τουρκικής ηγεσίας, προκειμένου η Αγκυρα να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στην επέμβαση στη Συρία.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό - ενεργειακό τομέα, στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας κ.α.

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Στοιχεία για τα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα το 2016

Στο 89,2% του συνολικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε η μάζα με τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2016, ενώ καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για διαμόρφωση του χρέους μέχρι το 60%. Ταυτόχρονα, τα εμφανιζόμενα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών εμφανίζονται στο 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Τα εν λόγω στοιχεία ανακοινώθηκαν χτες από τη Γιούροστατ, η οποία, μεταξύ άλλων, επικύρωσε και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με τη διαμόρφωση παραμέτρων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016:

  • Το συνολικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σε 10,75 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία συμμετέχει στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ποσοστό 29,1% (3,13 τρισ. ευρώ), η Γαλλία με 20,8% (2,24 τρισ.) και η Ιταλία με 15,6% (1,67 τρισ.). Συνολικά στην ΕΕ, το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 14,8 τρισ. ευρώ, δηλαδή η Ευρωζώνη κατέχει το 72,5%.
  • Το ΑΕΠ της Ελλάδας (175,9 δισ.), μετά και την κατρακύλα των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τη σχετική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υποχώρησε στο 1,63% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
  • Τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη φτάνουν στα 9,6 τρισ. ευρώ (89,2% του ΑΕΠ), ενώ στο σύνολο της ΕΕ στα 12,4 τρισ. ευρώ (83,5% του ΑΕΠ). Το κρατικό χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 314,9 δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν ως εξής: Ελλάδα 179%, Ιταλία 132,6%, Πορτογαλία 130,4%, Κύπρος 107,8%, Βέλγιο 105,9%.
  • Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, 4 κράτη - μέλη της ΕΕ εμφανίζονται με ποσοστά τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τις Ισπανία (-4,5%), Γαλλία (-3,4%), Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (από -3%).
ΟΛΘ ΑΕ
Προχωράει η διαδικασία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης

Με την υποβολή νέων βελτιωμένων οικονομικών προσφορών συνεχίστηκε χτες η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Η κοινοπραξία εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» αναδείχθηκε πλειοδότρια στον διαγωνισμό παραχώρησης για 34 χρόνια, καθώς η δεύτερη βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε ανήλθε στα 231.926.000 εκατ. ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τους ανταγωνιστές της, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Δίκη στελεχών της Χρυσής Αυγής για «ηθική αυτουργία»

Στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας θα καθίσουν σήμερα τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γ. Λαγός και Ν. Μίχος, κατηγορούμενοι για «ηθική αυτουργία» για μία σημαντική υπόθεση που έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Αφορά την επίθεση στο στέκι της Ηλιούπολης «Συνεργείο» στις 10/7/2013, για την οποία έχουν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία για το ρόλο και τη συμμετοχή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, που είχε και φυσική παρουσία στην εγκληματική ενέργεια με τον Γ. Λαγό και τον Ν. Μίχο.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών (!), απ' όπου τελικά ανασύρθηκε μετά την ποινική δίωξη και τα σχετικά δημοσιεύματα. Για την επίθεση κατηγορούνται ακόμη 7 χρυσαυγίτες για σωματικές βλάβες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζουμε ότι στο «Συνεργείο» επιτέθηκε, γύρω στις 7.30 μ.μ., μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε το χώρο. Το τάγμα εφόδου χτύπησε και τραυμάτισε τον εκμισθωτή του χώρου, ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα εκεί, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org