ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ακόμα πιο αντιδραστική αναδιοργάνωση του κράτους

Υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με τις ψήφους των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Το νομοσχέδιο περιέχεται στα απαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου κυβέρνησης - κεφαλαίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, με στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ομολόγησε, άλλωστε, ο ίδιος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, απαντώντας στην «κριτική» της ΝΔ που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως είπε, «σε πείσμα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία απλώς εφαρμόζοντας όσα αυτή επιτάσσει», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι «η Δημόσια Διοίκηση οφείλει εκ του Συντάγματος να διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των νόμων και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος»...

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

-- Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, από όπου θα γίνεται η «άντληση στελεχών για θέσεις ευθύνης». Σ' αυτό θα συμμετέχει και ο ΣΕΒ.

-- Την αξιολόγηση των δομών, του έργου και των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των υπαλλήλων. Θα «σκιαγραφείται» η εικόνα του κάθε υπαλλήλου ατομικά και θα «αναδεικνύονται πλήρως οι προσωπικές ικανότητες σε σχέση με τα καθήκοντα που καλείται να αναλάβει». Ανάμεσα στα καθήκοντα είναι και ο καθορισμός στόχων, δομών και υπουργείων. Δηλαδή, ο υπάλληλος θα αξιολογείται τόσο για τους στόχους που τέθηκαν, όσο και για το πόσο συνέβαλε στην επίτευξή τους!

-- Βαθμολόγιο και σύστημα προαγωγών, άμεσα συνδεδεμένα με την αξιολόγηση.

-- «Συμμετοχή» των υπαλλήλων στην «κοινωνική λογοδοσία», διαδικασία που θα διενεργείται με τη σύγκληση της ολομέλειας των τμημάτων και των διευθύνσεων.

Ακόμα πιο αυταρχικό κράτος

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, από την αιτιολογική έκθεση ακόμα γίνεται σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «πλήρης στήριξη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και του πυρήνα του που λέγεται κράτος».

Αυτό που προωθείται, είπε, είναι «η αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους. Θέλουν πιο αποτελεσματικό κράτος σήμερα στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες κρίσης, περιμένοντας μια ανάκαμψη όταν και αν έρθει». «Το κράτος θα είναι πιο ταξικό και πιο αυταρχικό. Σε αυτές τις αλλαγές συμφωνούν και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν το σύστημα», πρόσθεσε.

Κάνοντας αναφορά στην αξιολόγηση, σημείωσε: «Ας πάμε, παραδείγματος χάριν, στα οικονομικά υπουργεία. Πώς θα κρίνονται τα στελέχη και οι υπάλληλοι; Δεν θα κρίνονται με το αν προωθούν γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις; Με το αν ξεμπλοκάρουν πολύ γρήγορα το απίστευτο χρήμα που δίνεται στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους; Δεν θα κρίνονται με το αν άρουν γρήγορα διάφορα εμπόδια για να προχωρήσει γρήγορα η καπιταλιστική ανάπτυξη; Στα ονομαζόμενα κοινωνικά υπουργεία: Πώς θα κρίνονται στα νοσοκομεία οι διοικητικοί υπάλληλοι; Με το αν καταφέρνουν να ξοδεύουν όλο και λιγότερα».

«Εμείς - είπε - λέμε ότι φιλολαϊκό κράτος με τα μονοπώλια και την αστική τάξη στην εξουσία ούτε υπήρξε ιστορικά, ούτε και πρόκειται να υπάρξει. Αν δεν αλλάξει η εξουσία, δεν ανατραπεί δηλαδή αυτό το σύστημα, αν η οικονομία δεν περάσει στα χέρια του λαού, αν δεν κινείται με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες, δεν πρόκειται να υπάρξει φιλολαϊκό κράτος».

Νέα εργαλεία - ίδια πολιτική

Η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «το αστικό κράτος δεν είναι φιλολαϊκό ούτε ουδέτερο, είναι ταξικό. Συνεπώς, όσες αξιολογήσεις και να κάνετε, σε καμιά περίπτωση δεν έχετε στόχο να ικανοποιήσετε τις λαϊκές ανάγκες. Απλώς χρησιμοποιείτε νέα εργαλεία για την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, με μία σάλτσα ξανασερβιρισμένη και από προηγούμενους με "τομές", "αξιοκρατία", "αποκομματικοποίηση", "αποτελεσματικότητα". Η ουσία είναι ότι το αστικό κράτος εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που τώρα έχει την εξουσία μέσω των κομμάτων του, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.».

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της ΕΕ και την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και σημείωσε: «Το προπαγανδιστικό, επικοινωνιακό μοτίβο της αποκομματικοποίησης και αποπολιτικοποίησης, το πρόσταγμα της κοινωνικής λογοδοσίας, αξιοποιείται ως φύλλο συκής, για να κρύψει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν κόβει, αλλά αντιθέτως θρέφει τον ομφάλιο λώρο του κράτους με την οικονομία και την πολιτική στον καπιταλισμό, για την προσαρμογή του κράτους και των εργασιακών συνθηκών των δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παθογένεια του κράτους και δεν θεραπεύεται. Αντιθέτως, ανατρέπεται».

Εισαγγελική παρέμβαση για να σπάσουν τα μπλόκα

Με παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κλιμακώνεται το σχέδιο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των αγροτών

Σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων στήνει η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων στήνει η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι (φωτ. αρχείου)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την κυβέρνηση το σχέδιο καταστολής και ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, όπως επιβεβαιώνει η χτεσινή απειλητική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητείται από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν αν συντελείται το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Επί της ουσίας, ζητάει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται στα μπλόκα και χαρακτηρίζει τον αγώνα τους «έγκλημα», που ενδεχομένως να επισύρει και άλλες κατηγορίες! Συγκεκριμένα, η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αναφέρει επί λέξει:

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Ανοιχτή τρομοκρατία

Η παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται σε συνέχεια της τρομοκρατίας και των απειλών για καταστολή που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, σε σύμπνοια με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που μιλάνε για «καταστροφή της οικονομίας» και έμμεσα καλούν σε «κοινωνικό αυτοματισμό».

Το ίδιο κάνει και η παραγγελία της εισαγγελέα, ζητώντας παράλληλα από τις κατά τόπους αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να μεριμνήσουν για την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γι' αυτό σήμερα εκκρεμούν ακόμα εκατοντάδες υποθέσεις στα «αγροτοδικεία» όλης της χώρας, από παλιότερες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα, χωρίς να αλλάξει την ουσία του. Στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπονται τα εξής: «Οποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου, που προορίζονται για κοινή χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος. Αν η πράξη είχε σημαντική διάρκεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη».

Στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αναδείξει το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση «ανοίγει πόρτες και παράθυρα να συνεχιστούν η ποινικοποίηση και οι ποινικές διώξεις σε βάρος κινητοποιήσεων».

Αρνήθηκαν τροπολογία του ΚΚΕ

Ζήτησαν, επίσης, για πολλοστή φορά να γίνει δεκτή η τροπολογία - προσθήκη που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για μια σειρά από κινητοποιήσεις αγροτών, ταξιτζήδων και άλλων κλάδων, για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, να αρθούν οι ποινικές συνέπειες αυτών των αδικημάτων, είτε πρόκειται για καταδικαστικές αποφάσεις είτε για υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν.

Οπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ, «οι αγώνες των αγροτών με διάφορες μορφές συνεχίζονται και σήμερα (...) Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν».

Είναι φανερό ότι η απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ έγινε σκόπιμα από την κυβέρνηση, θέλοντας να διατηρήσει στο νομικό της οπλοστάσιο τη δυνατότητα να τρομοκρατεί και να απειλεί με διώξεις και καταδίκες όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι και να αγωνιστεί ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, με μορφές που αποφασίζονται συλλογικά στο κίνημα.

«Καρότο και μαστίγιο»

Η εισαγγελική παρέμβαση επαληθεύει επίσης ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» για να αντιμετωπίσει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μόλις χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καλούσε από τηλεοπτική εκπομπή τους αγρότες ξανά σε διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διάλογο, διάλογο, διάλογο, δεν γίνεται διαφορετικά. Παιδιά, θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Στην ίδια συνέντευξη ομολόγησε έμμεσα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με μερίδα των αγροτών, την περασμένη Δευτέρα, αφορούν κατά βάση τους «κατ' επάγγελμα» αγρότες και όχι τους μικρομεσαίους, που παλεύουν με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν σκηνές σαν και αυτές που είχαν βιώσει προηγούμενες περιόδους, είτε ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα είτε στέλνοντάς τους τα ΜΑΤ» και... λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε η εισαγγελική παραγγελία.

Βέβαια, το κλίμα είχε «προθερμάνει» από το πρωί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η οποία στο κύριο άρθρο της κραύγαζε ακόμα μια φορά για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα: «(...) το δίκιο δεν προκύπτει από τη δύναμη των τρακτέρ και το παντελώς παράνομο και εθνικά επικίνδυνο κλείσιμο όλων των οδικών αξόνων και των συνόρων της χώρας.

Το κόστος είναι ήδη μεγάλο για όλους και την ίδια τη χώρα. Η συνταγή της ομηρίας της κοινωνίας, όταν γίνεται καταχρηστικά, είναι βάναυσα άδικη για όλους τους άλλους, αφού ό,τι οι αγρότες αποσπάσουν εκβιάζοντας θα αφαιρεθεί από εκείνους που δεν διαθέτουν τρακτέρ».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους αγρότες καλεί το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε συνδικάτο, κάθε τίμιο εργαζόμενο, μαζικά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς καταγγέλλοντας το κυβερνητικό σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών.

Η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων προετοιμάζει νέο γύρο τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Η κυβέρνηση, διατηρώντας το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, έχει τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη. Είναι συνέχεια και κλιμάκωση των συκοφαντιών και της λασπολογίας της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων ενάντια στον φτωχό λαό που αγωνίζεται για την επιβίωσή του.

Οταν οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι βιομήχανοι φθηνό ρεύμα είναι "ευεργέτες" και "στυλοβάτες" της οικονομίας. Οταν το ίδιο ζητάνε οι φτωχοί αγρότες "καταστρέφουν την οικονομία" και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Για τους εργάτες "έγκλημα" είναι το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, νέο χτύπημα των μισθών. "Εγκλημα" είναι η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το νόμο - λαιμητόμο, την απόσυρση του οποίου απαιτούν οι εργάτες και οι αγρότες.

Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία, στις 12 - 13 Φλεβάρη πλημμυρίσαμε την Αθήνα και στείλαμε μήνυμα στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο - λαιμητόμο. Τώρα να υψώσουμε τείχος προστασίας και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν την ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών και να πάρουν πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης».

Συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και θα ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα πέντε αιτήματα που διαμόρφωσαν τα 68 μπλόκα, στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια την Κυριακή 7 Φλεβάρη. Η αντιπροσωπεία θα θέσει, επίσης, το ζήτημα της εισαγγελικής παρέμβασης, που στόχο έχει να ποινικοποιήσει τον αγώνα των αγροτών. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουμε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που εκφράζονται από το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, διεκδικούν:

-- Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

-- Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-- Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Επίσκεψη συμπαράστασης στο μπλόκο του Προμαχώνα

MotionTeam

Την αλληλεγγύη των αγροτών από άλλες περιοχές της χώρας στους συναδέλφους τους που κρατούν δυνατό το μπλόκο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται, μετέφεραν χτες μαζικά αντιπροσωπείες από τη Νίκαια, τα Μάλγαρα και τα μπλόκα της Κοζάνης.

Αγρότες με δύο λεωφορεία από το μπλόκο της Νίκαιας και με αυτοκίνητα από τα μπλόκα των Μαλγάρων και της Κοζάνης έφτασαν, νωρίς το μεσημέρι, στον Προμαχώνα και παρέμειναν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Μίλησαν με τους συναδέλφους τους, εκτίμησαν τις εξελίξεις και όλοι μαζί δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Από τις 2.30 το μεσημέρι, άνοιξαν τα σύνορα και επέτρεπαν τη διέλευση των φορτηγών προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση καθώς είχε δημιουργηθεί ουρά οχημάτων 17 χιλιομέτρων.

Ακόμα, το μπλόκο Δαλαμανάρας Αργολίδας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας καλούν σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη των μπλόκων και Αγροτικών Συλλόγων, το Σάββατο 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου. «Να συντονίσουμε και να οργανώνουμε τη δράση μας, παίρνοντας κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε επίπεδο Πελοποννήσου», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Συνεχίζονται οι διώξεις και στα ταξί

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Καταγγέλλουν τις διώξεις ταξιτζήδων για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του κλάδου το 2011 ενάντια στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματός τους, διώξεις οι οποίες συνεχίζονται με την ανοχή και της σημερινής κυβέρνησης. Οι Επιτροπές απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν περίπου 7.000 ταξιτζήδες, με νομοθετική ρύθμιση και παράλληλα καλούν τους αυτοαπασχολούμενους των ταξί να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης μαζί με όλους τους εργαζόμενους, συμμετέχοντας σε 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σε δίκη ξανά το σωματείο του ΙΓΜΕ

Στα δικαστήρια σέρνεται, για μια ακόμη φορά, το προεδρείο του Συνδικάτου ΙΓΜΕ για τις κινητοποιήσεις περασμένων ετών ενάντια στο κλείσιμο του Ινστιτούτου. Η νέα δίκη έχει οριστεί για τη Δευτέρα 29/2 και το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι στις 16/11/2015 το προεδρείο του Συνδικάτου καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με τη χαλκευμένη κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, ενώ για τις ίδιες κατηγορίες είχε αθωωθεί σε τρεις προηγούμενες δίκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ευθύνη της ποινικοποίησης ανήκει στην κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την εισαγγελική παραγγελία κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι "έγκλημα", όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Ευθύνη για την τρομοκρατική εισαγγελική παραγγελία έχουν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που μιλούν για πλήγμα στην οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών, που καλλιέργησαν τη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα τους και των μορφών πάλης που συλλογικά επιλέγουν.

Επίσης, η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι δεν κατάργησε το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να νικήσει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

«Πατριωτικό συμφέρον» η αποδοχή των μέτρων

Να κρατήσει αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος των αγροτικών μπλόκων προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή. Στην ομιλία του όμως αναπαρήγαγε αυτούσιο το «πνεύμα» της παραγγελίας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, κατηγορώντας μάλιστα την αγροτιά για υπονόμευση του «πατριωτικού συμφέροντος»!

«Σέβομαι και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων να υπερασπίζονται και να διεκδικούν δικαιώματα (...) σήμερα ενημερώθηκα για μία παρέμβαση της εισαγγελέως, τη σέβομαι γιατί είχε μέλημα την τήρηση της νομιμότητας, ωστόσο όταν έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις μιας κοινωνικής ομάδας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, με την πειθώ μέσα απ' τον διάλογο μπορεί να λύνονται τα προβλήματα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα:

«Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω ότι όταν κάποιοι μας απειλούν ότι θα περιορίσουν τις ροές των προσφύγων, δημιουργώντας συνωστισμό στα σύνορα, δεν μπορεί αυτό να το διαπράττουμε μόνοι μας κι αναφέρομαι στο κλείσιμο συνόρων στον Προμαχώνα. Πιστεύω ότι οι αγώνες που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα είναι αυτοί που δεν στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου και της χώρας και υπερασπίζονται το πατριωτικό συμφέρον».

Ο ίδιος «συνέστησε» στους αγρότες να βρουν «μορφές δράσης που δεν στρέφονται εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου» (!) και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα είπε ότι στην κυβερνητική πολιτική αντιδρούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και ότι «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5%, θα προστατεύσουμε το 95% του αγροτικού κόσμου, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα έχει μικρά εισοδήματα γι' αυτούς παλεύουμε»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org