ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διαδήλωσαν για να επιβιώσουν, να μπορούν να παράγουν και να μην ξεκληριστούν

Μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

«Καμιά αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας»: Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», διαμηνύοντας ότι θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές της χώρας, από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Στερεά και την Πελοπόννησο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και διαδήλωσαν για την επιβίωσή τους. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για φθηνά αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατώτατες εγγυημένες τιμές και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο, αλλά και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται στο 100%, για τις καταστροφές στην παραγωγή τους.

Πρόβαλαν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, αφού δεν είναι λίγοι όσοι ξεριζώνουν καλλιέργειες, σφάζουν τα κοπάδια τους, εγκαταλείπουν χωράφια, μη μπορώντας να καλύψουν τα έξοδα της παραγωγής. Και έδειξαν τον ένοχο: Την ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική στήριξης των μονοπωλίων που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Eurokinissi

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι και φοιτητές, σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, στέλνοντας το μήνυμα «Στα μπλόκα και στους δρόμους ίδιος ο εχθρός, κοινός ο αγώνας».

Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές με πορεία μπήκαν στον χώρο της «Agrotica», μεταφέροντας το κάλεσμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού και στους υπόλοιπους αγρότες που ήταν στην έκθεση, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Παλεύουν για την επιβίωσή τους

Οι αγρότες απέναντι στα μέτρα - κοροϊδία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με βάση πάντα τις περιβόητες «αντοχές» της οικονομίας και τη «δημοσιονομική σταθερότητα», προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Απαιτούν μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

«Η ακρίβεια μάς τσακίζει όλους, μας αφορά όλους και θα πρέπει να υψώσουμε ένα κοινό μέτωπο δράσης απέναντι σε αυτήν την πολιτική, διεκδικώντας την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών, σε έναν χειμώνα που λένε ότι θα είναι βαρύς και δύσκολος. Εμείς ούτε θα προσαρμοστούμε ούτε θα πεθάνουμε αλλά και δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία, όπως ελπίζουν», σημείωσε εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μιλώντας στην κινητοποίηση. Προανήγγειλε ότι το συλλαλητήριο είναι η αφετηρία νέων μεγάλων αγώνων και κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Και πρόσθεσε: «Πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα μας σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση από 6 έως και 10 φορές ακριβότερα. Αρα δεχόμαστε αυτήν την αισχροκέρδεια και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στους μεσάζοντες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να θησαυρίζουν, σε βάρος του δικού μας κόπου και ιδρώτα αλλά και σε βάρος του λαού με τα φθηνά μεροκάματα, τις συντάξεις πείνας.

Η ΚΑΠ με τη νέα αναθεώρησή της, που θα ισχύει από το 2023, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις με περιορισμούς στην παραγωγή κ.ά. Η ΚΑΠ δεν έχει στόχο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης, να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ώστε να βρίσκουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Στόχο έχει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των μεγάλων μονοπωλίων στην παγκόσμια αγορά».

Κλείνοντας την ομιλία του και καλώντας τους αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θύμισε πως ό,τι κέρδισαν οι αγρότες ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, επομένως «δεν περιμένουμε "σωτήρες" να μας λύσουν τα προβλήματα. Αυτοί που κυβερνάνε μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες».

Κοινός αγώνας αγροτών - εργατών

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος είπε: «Παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Για να ζήσουμε με τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, για να συνεχίσουμε να παράγουμε και για να μην τα βλέπουμε να φεύγουν μετανάστες».

Θερμό ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των απεργών της «Μαλαματίνα» μετέφερε ο Γιάννης Νιβορλής. Σημείωσε ότι κοινός είναι ο εχθρός, μια χούφτα εκμεταλλευτές, μια χούφτα παράσιτα και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα που δίνουν και κάλεσε «σαν μια γροθιά ενωμένοι, οργανωμένοι, συντονισμένοι σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα, μπορούμε να ανατρέψουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ραντεβού στον απεργιακό ξεσηκωμό στις 9 Νοέμβρη».

«Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών!», τόνισε ο Κώστας Κατσιμένης, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, προσθέτοντας ότι «απέναντι σε αυτήν την πολιτική, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απαντάμε μαζικά, οργανωμένα, με τη δική μας συμμαχία και διεκδικούμε αιτήματα και λύσεις που θα δώσουν μια ανάσα στην καθημερινότητά μας».

«Με τον αγώνα σας γίνεστε παράδειγμα ώστε κι εμείς να παλέψουμε για σπουδές και μόρφωση με δικαιώματα, σε σύγχρονες συνθήκες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μπέικος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας. Και μίλησε για τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο για τα ΑΕΙ, που εκτός από όλα τ' άλλα «βάζει στο στόχαστρο και τις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας στη Θέρμη, ξεπουλώντας τον στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού».

Στα προβλήματα των σταφιδοκαλλιεργητών αναφέρθηκε ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας. «Η σταφίδα αγοράζεται με 70 - 80 λεπτά και μένει στα αζήτητα με τις ευλογίες της κυβέρνησης και όλων των χειροκροτητών της ΕΕ και της ΚΑΠ. Τα σταφύλια μας πωλούνται 13 λεπτά το κιλό. Ούτε τα μεροκάματα για να τα τρυγήσουμε δεν βγαίνουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας αφανίσουν κι εμάς και την καλλιέργειά μας».

Ο Χρήστος Λίγδης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, μίλησε για τις κινητοποιήσεις στην Αταλάντη, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των μηδαμινών αποζημιώσεων για τις καταστροφές.

Με την ΚΑΠ της ΕΕ μάς αφανίζουν, σημείωσε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, αναφερόμενος στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια.

«Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παράγουμε», υπογράμμισε ο Θανάσης Διαμαντίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, προσθέτοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία κάποτε παρήγε το 75% της Ενέργειας, σήμερα τα ποσοστά αυτά είναι μονοψήφια. Τότε είχαμε σχετικά φθηνή Ενέργεια για να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Σήμερα πώς θα πληρώσουμε το αγροτικό ρεύμα;».

Για το βαμβάκι, τον «λευκό χρυσό», μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας. Σημείωσε ότι έχει τη χαμηλότερη τιμή φέτος, ενώ το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη. «Ξέρουμε ότι οι εκκοκκιστές φέτος θησαυρίζουν, εμείς όμως μπαίνουμε μέσα. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», υπογράμμισε.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε κείμενο στήριξης στον αγώνα των αγροτών, από δημοσιογράφους που εργάζονται στα ΜΜΕ για την αγροτική παραγωγή και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Σε δήλωσή του για το αγροτικό συλλαλητήριο στην «Agrotica» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Στηρίζουμε τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο και γενικότερα για μέτρα μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής, για κατώτατες εγγυημένες τιμές στον παραγωγό πάνω από το κόστος παραγωγής, ώστε και να μένει καθαρό εισόδημα και οι τιμές των προϊόντων να είναι προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς δίνουν έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης! Το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενώ εξαναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους.

Τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όμως δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε εισαγόμενα! Είναι ο μόνιμος βραχνάς για τους αγρότες, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ