ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
Κόκκινες

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, μη γελιόμαστε, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, βασίστηκε σε ένα πράγμα: Είχε ως προϋπόθεση την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ (...) Εμείς, λοιπόν, που δώσαμε τη μάχη για να μπει η Βόρεια Μακεδονία και να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βγούμε και θα πούμε "όχι, η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο;" (...) Οταν, λοιπόν, αύριο θα είμαστε κυβέρνηση, αγαπημένε μου σύντροφε Θοδωρή, και είσαι εσύ υπουργός θα ασκήσεις βέτο στο υπουργικό συμβούλιο για να βγει η χώρα και να πει "βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"...;». Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας την περασμένη Κυριακή σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με διάφορους ελιγμούς και φραστικά τερτίπια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη και της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

... γραμμές

Τι είπε; Οτι καλά τα «καλαμπούρια» με τα οποία προσπαθούν να «θολώνουν τα νερά» απέναντι σε έναν κόσμο που ακολουθεί ή ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και προβληματίζεται από τις θέσεις του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ και την ελληνική συμμετοχή, αλλά υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές». Που δεν είναι άλλες από την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που υπηρετούν με συνέπεια τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών - διευρύνοντας το «ευρωατλαντικό αποτύπωμα» στα Βαλκάνια - όσο και η νέα «διεύρυνση» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Στο διά ταύτα, λοιπόν, από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ έως την ψήφο στο πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητάει ακόμα περισσότερα όπλα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι ράγες είναι γερά καρφωμένες στον ευρωατλαντικό «μονόδρομο». Δεν υπάρχει γιατρειά: Κάθε τίμιος, προοδευτικός άνθρωπος πρέπει μια ώρα αρχύτερα να τους γυρίσει την πλάτη! Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην ολέθρια εμπλοκή.

Θανάσιμο κοκτέιλ

Κάθε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις είναι και ένας κόλαφος για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και τις επιπτώσεις της στη ζωή του λαού. Αυτό επιβεβαιώνει μία ακόμα έρευνα σχετικά με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω COVID. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Χιλή. Περιλαμβάνει δηλαδή «δείγμα» από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις και από διαφορετικές εκδοχές των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, είτε σοσιαλδημοκρατικής είτε «νεοφιλελεύθερης» κοπής. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνεται το προσδόκιμο ζωής κατά 15,5 μήνες, ενώ «πρωταθλήτρια» σε αρνητική επίδοση είναι η Βουλγαρία, με μείωση κατά 43 μήνες. Από μια τέτοια έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει ο «συνήθης ύποπτος», οι ΗΠΑ, που κατέχουν τη δεύτερη θέση, με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 28,2 μήνες, δηλαδή πάνω από 2 χρόνια! Οι ειδικοί συνδέουν αυτήν την τραγωδία, ειδικά στις ΗΠΑ, με τις «τεράστιες κοινωνικές ανισότητες», επομένως τη μεγάλη ευαλωτότητα του πληθυσμού, αλλά και με την επίδραση του ανορθολογισμού και της μη εμπιστοσύνης στα εμβόλια. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι έξω από την αστική πολιτική και διαχείριση, αλλά είναι τα «δικά της παιδιά». Δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά κανόνα για όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Και μιας που στην Ελλάδα αυτές τις μέρες έρχεται άλλο ένα νομοσχέδιο, για να δώσει νέα ώθηση στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αποδεικνύεται είναι ότι αυτό το θανάσιμο «κοκτέιλ» όλο και εμπλουτίζεται, με τον λαό να πληρώνει πολλαπλώς τις συνέπειες.

Κουβερτάκι

Σε μεγάλο όμιλο της μεταλλουργίας με εξαγωγική δραστηριότητα, η εργοδοσία μάλλον αποφάσισε να ...«τρολάρει» τους εργαζόμενους, μοιράζοντας ένα κουβερτάκι στον καθένα, με αφορμή την «Ημέρα ασφαλείας»! Μιλάμε για έναν όμιλο που το α' εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε τζίρο 660 εκατ. ευρώ (+36%) και αύξηση κερδών 26%! Αλήθεια, σε ποια ακριβώς κατηγορία των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας εντάσσεται αυτό το «δώρο» της; Εκτός κι αν είναι συμβολικό, εμπνευσμένο από τα λόγια του Στ. Πέτσα μπροστά στον χειμώνα, πως «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». `Η τις συστάσεις του Σόιμπλε «να βάλουμε δεύτερο πουλόβερ» και «να έχουμε μερικά σπίρτα στο σπίτι» για να μην παγώσουμε! Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται και στις ΑΠΕ. Να είναι άραγε το δώρο της ένα μήνυμα στους εργαζόμενους για το πόσο θα ...φθηνύνει το ρεύμα όσο προχωράει ο σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης»; Ο,τι και αν ισχύει, τέτοιες «κρυάδες» κανένα κουβερτάκι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1647 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1822 Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

1825 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους (γιος).

1881 Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

1893 Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

1920 Πεθαίνει (στο Τατόι, από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄.

1922 Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

1925 Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των νέγρων εργατών.

1936 Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και την παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Αξονας Βερολίνου - Ρώμης.

1948 Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών (ΠΔΕΓ).

1956 Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

1973 Πραγματοποιείται στη Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Η χούντα απαγορεύει στους Κωτσάκη, Λυμπέρη και Παπανικολάου, που ήταν προσκεκλημένοι, να παρευρεθούν στο συνέδριο.

...και σαν χτες

1857 Γεννιέται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Πρόκειται για την αγγλική Σέφιλντ.

1929 Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929 - 1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο Χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτώβρη 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

1945 Ιδρύεται και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1949 Ομιλία του Αντρέι Βισίνσκι, επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Πρώτης (Πολιτικής) Επιτροπής για το σταμάτημα των εκτελέσεων στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε τελικά σχετική απόφαση.

1961 Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.

1963 «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2005 Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' έναν λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ