ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

- Οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί έχουν

σχέση με το κουρδικό;
- Πράγματι υπήρχε μια επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τους Γερμανούς να βάλουν μέσα στις χώρες που διεκδικούν να ενταχθούν στην ΕΕ και την Τουρκία. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Η Γερμανία αντέδρασε με τη γνωστή απόφαση που ουσιαστικά άφησε την Τουρκία, σε αυτή τη φάση, έξω από την ομάδα των χωρών που υποτίθεται παίρνουν σειρά για να μπουν στην ΕΕ. Αυτό αιφνιδίασε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ήταν πεισμένη ότι ο ισχυρός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, τελικά θα έπειθε την ΕΕ και θα μπορούσε έτσι να ασκήσει και στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε επίπεδο προπαγάνδας, την πολιτική που θέλει ώστε να αντιμετωπίσει μια σειρά από εσωτερικά προβλήματα.
Η αντί
δραση της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτόν τον αιφνιδιασμό ήταν βίαιη, έντονη. Πέρα από το γεγονός ότι και η έξαρση της έντασης που έχουμε στο Αιγαίο, αν και πάντα υπήρχε, οφείλεται εν μέρει σε αυτό το ζήτημα. Ιδιαίτερα αξιοποίησαν το πρόβλημα των Κούρδων, με την έννοια ότι προωθώντας τους χιλιάδες μετανάστες προς την ΕΕ, θέλησαν να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα στην περιοχή, με την οποία πρέπει να κάνουν το λογαριασμό τους οι Ευρωπαίοι και την οποία ούτε μπορούν να την αγνοούν, ούτε να την "προσβάλουν", όπως ακριβώς ερμηνεύουν οι Τούρκοι την απόφαση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Υπεράσπιση και αλληλεγγύη

-Τι συνέπειες είχε αυτή η στάση και τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο

της μετανάστευσης των Κούρδων; - Η Τουρκία δημιούργησε μια πίεση μέσω των Κούρδων μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ. Πίσω από αυτό κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα, το ζήτημα της μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε για μετακινήσεις πληθυσμών που φεύγουν από τη χώρα τους γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, είτε γιατί η πολιτική κατάσταση είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να αναπτύξουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που θα θέλανε, είτε γιατί η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, όπου μπροστά στο φάσμα της πείνας αναζητούν δρόμους για να επιζήσουν σε άλλες χώρες. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των μεταναστών ιδιαίτερη θέση έχουν οι Κούρδοι, δεδομένου ότι είναι στη γειτονιά μας και μας αφορά. Το Κόμμα μας από την αρχή το θέμα των Κούρδων ποτέ δεν το ενέταξε μέσα σε σκοπιμότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως άλλωστε και κανένα άλλο πρόβλημα. Αυτό, για όποιον το κάνει, πιστεύουμε πως είναι λάθος. Τους Κούρδους πρέπει να τους υπερασπιστούμε όπως και κάθε λαό, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι επίσημες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Και αυτό το λέω γιατί αν μεθαύριο προκύψει ένας συμβιβασμός στη λύση των προβλημάτων που έχουμε με τους Τούρκους, είτε με τη μεσολάβηση των Αμερικάνων είτε με την επιβολή μιας συμβιβαστικής λύσης, το πρόβλημα των Κούρδων πιθανόν θα εξακολουθεί να υπάρχει και εμείς θα πρέπει αυτήν την αλληλεγγύη που εκφράζουμε αυτή τη στιγμή να την εκφράζουμε και αργότερα και να μην την υποτάξουμε στις σκοπιμότητες των σχέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής. Επομένως, το κύριο ζήτημα που μπαίνει για μας, είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενός λαού ο οποίος αυτή τη στιγμή, κάτω από μια συγκυρία οικονομικής και πολιτικής καταπίεσης που ζει, διαλέγει το δρόμο της μετανάστευσης. Δεν αναφέρομαι μόνο στους Κούρδους της Τουρκίας, αναφέρομαι σε όλους τους Κούρδους που ζουν στην περιοχή του Κουρδιστάν, η οποία εκτείνεται σε πολλές χώρες. Στην περιοχή του Ιράκ η κατάσταση είναι αφόρητη για τον πληθυσμό. Υπάρχει μια κατάσταση αντιπαλότητας μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων των Κούρδων, ένας εμφύλιος πόλεμος, όπου πότε κερδίζει ο ένας, πότε ο άλλος και αναγκάζει τον πληθυσμό να φεύγει από τη χώρα του και να ζητάει καταφύγιο προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η Σένγκεν αντιβαίνει τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων
- Απ' αφορμή την έξαρση στη μετανάστευση των Κούρδων, έγιναν συζητήσεις
για την ενεργοποίηση της Συνθήκης Σένγκεν. Πώς το σχολιάζετε;

- Η Ευρώπη, όπως είναι γνωστό, προωθεί τη Συνθήκη Σένγκεν που υποτίθεται ότι γίνεται για να προστατευτούμε από λαθρέμπορους κλπ. Ουσιαστικά είναι για να μπει εμπόδιο στους μετανάστες. Πολλοί από αυτούς ζητάνε πολιτικό άσυλο γιατί πραγματικά οι λόγοι που τους ανάγκασαν να φύγουνε είναι πολιτικοί. Αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο περιμένοντας φυσικά μέχρι να καλυτερεύσουν τα πράγματα και κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Νομίζω ότι η χώρα μας σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να δίνει πολιτικό άσυλο και να τους παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούν, να τους νομιμοποιήσει δηλαδή ως ξένους υπηκόους με το status του πολιτικού πρόσφυγα και να προσπαθεί να τους εντάξει στις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της χώρας μας. Δεύτερον, υπάρχουν οι μετανάστες οι οποίοι δε ζητάνε πολιτικό άσυλο, ζητάνε όμως να εργαστούν. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην ΕΕ, η θέση μας είναι ότι αυτοί οι μετανάστες πρέπει να έχουν το δικαίωμα, όπως και οι πολιτικοί πρόσφυγες, να κινούνται ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Φυσικά εδώ

γεννιέται το ερώτημα που βάζουν όλοι, "τι θα γίνει, θα γεμίσουμε από μετανάστες; ". Να λοιπόν που μπαίνει το κεντρικό ζήτημα για όλο το μεταναστευτικό ζήτημα και που είναι η παρέμβαση των πλούσιων χωρών, αυτών που έχουν τα μέσα, ακριβώς σε εκείνες τις ζώνες όπου η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο πληθυσμός αυτός να μπορεί να παραμείνει στη χώρα του. Αντί της άγριας εκμετάλλευσης που γίνεται σήμερα αυτών των χωρών, να ασκηθεί μια πολιτική ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσει ο πληθυσμός αυτός να βρει δραστηριότητες στην ίδια του τη χώρα και να μην αναζητάει να φύγει από τη χώρα του.

- Γιατί υπάρχει το μεταναστευτικό πρόβλημα;

- Δυστυχώς, η τάση που υπάρχει σήμερα και οι αποφάσεις που παίρνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ που υλοποιεί σήμερα ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου, "από χέρι" δημιουργούν μετανάστευση. Οταν στον αγροτικό τομέα, που βασικά χειρίζεται αυτή η συμφωνία, από πριν ξέρουμε ότι θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που εγκαταλείπουν τους αγρούς τους χωρίς την ίδια στιγμή να έχουν δημιουργηθεί ισάριθμες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, καταλαβαίνουμε ότι ένα μέρος αυτού του πληθυσμού θα αναζητήσει διέξοδο στις χώρες με καλύτερο βιοτικό επίπεδο ή όπου έχουν συγγενείς που θα μπορέσουν να τους περιθάλψουν.
Οι αιτίες και η διέξοδος

- Πώς εξηγείται πολιτικά αυτή η "τύχη" του κουρδικού λαού;

- Το κουρδικό ζήτημα είναι κληρονομιά που άφησε η πολιτική της αποικιοκρατίας, η οποία ασκήθηκε στο τέλος του προηγούμενου και στις αρχές αυτού του αιώνα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οταν εκδιώχτηκαν από τις αποικίες, τα καταφέρανε έτσι ώστε να συγκροτήσουνε κράτη όπου μοιράσανε τις εθνότητες. Αν δούμε την Ασία, όπως και τα Βαλκάνια, αυτό το ζήτημα υπάρχει. Επομένως, αυτή τη στιγμή παίρνοντας υπόψη το πώς λειτουργεί όλο το πολιτικό σύστημα στην περιοχή εκείνη, θα πρέπει κανένας για τους Κούρδους, τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση, να τους εξασφαλίσει τα δικαιώματα που έχει κάθε μειονότητα στα πλαίσια των κρατών που ζουν. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που μέχρι ένα σημείο αρκετές κουρδικές οργανώσεις το αποδέχονται. Και οι Κούρδοι της Τουρκίας και οι Κούρδοι του Ιράκ λειτουργούν σε αυτά τα πλαίσια. Ισως συμβάλλει σ' αυτό και η ιδιομορφία του εδάφους. Φυσικά υπάρχει και η ιδεολογία της ενότητάς τους και της δημιουργίας του δικού τους ανεξάρτητου κράτους. Αυτή η λύση, αυτή τη στιγμή, είναι η ανέφικτη. Μια ρεαλιστική λύση, που θα ανταποκρίνεται και στα δικαιώματα των Κούρδων, είναι μέσα στα πλαίσια των κρατών που υπάρχουν να έχουν ισότιμα δικαιώματα και να μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα.
Η ελληνική κυ
βέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει στους πρόσφυγες Κούρδους, όπως και στους άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης και φυσικά να προωθεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας να μπορούν νόμιμα να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους.
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
Η Ευρώπη, όπως είναι γνωστό, προωθεί τη Συνθήκη Σένγκεν που υποτίθεται ότι γίνεται για να προστατευτούμε από λαθρέμπορους κλπ. Ουσιαστικά είναι για να μπει εμπόδιο στους μετανάστες. Πολλοί από αυτούς ζητάνε πολιτικό άσυλο, γιατί πραγματικά οι λόγοι που τους ανάγκασαν να φύγουνε είναι πολιτικοί. Αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο περιμένοντας φυσικά μέχρι να καλυτερεύσουν τα πράγματα και κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η χώρα μας σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να δίνει πολιτικό άσυλο και να τους παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούν, να τους νομιμοποιήσει δηλαδή ως ξένους υπηκόους με το status του πολιτικού πρόσφυγα και να προσπαθεί να τους εντάξει στις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της χώρας μας. Υπάρχουν οι μετανάστες οι οποίοι δε ζητάνε πολιτικό άσυλο, ζητάνε όμως να εργαστούν. Οι μετανάστες πρέπει να έχουν το δικαίωμα, όπως και οι πολιτικοί πρόσφυγες, να κινούνται ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

}

ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Στα γρανάζια της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης

Το πρόβλημα του κουρδικού λαού δεν είναι καινούριο. Η εμφάνιση, πρόσφατα της έξαρσης της μετανάστευσης Κούρδων από τα ΜΜΕ, αποκάλυψε πτυχές του προβλήματος, αλλά και την εκμετάλλευσή του για άλλα σχέδια, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας δεν εξαιρέθηκε απ' αυτό τον κανόνα, αφού στο δράμα του κουρδικού λαού είδε ένα στοιχείο που το αξιοποίησε υπέρ των συμφερόντων της ελληνικής ολιγαρχίας στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Για όλα αυτά ο "Ρ" συζητά με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ