Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14175

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΔΑΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επιβεβαίωση του σκοτεινού δόγματος «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και τα κόμματα που υπέγραψαν τον «βούρκο» | Ψευτοκαβγάς του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής


ΣΕΛ.  4

Δυναμώνουν τον αγώνα για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους

Δίνουν μάχη επιβίωσης, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση του εισοδήματος | Σε δεκάδες χωριά παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ | Νέες περιοχές μπαίνουν στη μάχη, συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις | Κάλεσμα «να βουλιάξουν τα χωριά από τα τρακτέρ» απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων


ΣΕΛ.  14   -   15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χάρτινος πύργος

Τον αδιέξοδο δρόμο που αυξάνει το κόστος του ρεύματος και σπάει τα ρεκόρ στα κέρδη παρόχων και παραγωγών ο λαός τον έζησε και τον ξέρει. Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει τη δύναμή του στον μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου στην Ενέργεια, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!

Οσο η Ενέργεια παραμένει εμπόρευμα, δηλαδή παράγεται, πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος, όσο η τιμή της διαμορφώνεται με όρους χρηματιστηρίου στην «απελευθερωμένη» αγορά, τόσο θα διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια και ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του.

Το γεγονός ότι τον Φλεβάρη μειώθηκαν οι τιμές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δεν αναιρεί ότι αυτές «ταλαντώνονται» πλέον πολύ υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, ακολουθώντας τους άκαμπτους νόμους της αγοράς. Για παράδειγμα, η τιμή λιανικής της ΔΕΗ το 2010 ήταν στα 0,07671 ευρώ/kWh για 800 kWh και σήμερα βρίσκεται στα 0,199 ευρώ/kWh για 500 kWh! Η αύξηση δηλαδή είναι τουλάχιστον 160%.

Είναι προκλητικό λοιπόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις αυξομοιώσεις στα «ιστορικά υψηλά» και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί για διαφορές μερικών λεπτών του ευρώ. Η πολιτική τους για τα «πράσινα» κέρδη εκτοξεύει το κόστος της Ενέργειας κι αυτήν την πολιτική θα συνεχίσει οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι ζωτικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Το παραμύθι της «πράσινης ανάπτυξης» και του «ανταγωνισμού», που θα έφερνε τάχα φθηνότερες τιμές, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Οι πρώτοι νόμοι της «απελευθέρωσης» φτιάχτηκαν τη δεκαετία του '90 και συμπληρώνονταν απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Την ίδια δεκαετία πρωτολειτούργησαν τα αιολικά πάρκα από τη ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια οι ΑΠΕ γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη. Σήμερα κυριαρχούν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής για μεγάλα διαστήματα. Η «διαφοροποίηση» των πηγών «έτρεξε» με την απολιγνιτοποίηση, κυρίως όμως με την εισαγωγή του φυσικού αερίου, που έγινε το 2006 και έκτοτε διευρύνεται.

Κανένα απ' αυτά τα «βήματα» στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ και των κομμάτων της δεν έφερε φτηνότερο ρεύμα. Αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια έγινε ακόμα πιο ακριβή με την καθιέρωση και νέων μηχανισμών, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ.

O λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβότερα το ρεύμα εξαιτίας των επενδύσεων στις ΑΠΕ και επιπλέον θα φορτωθεί την «αποζημίωση» των μονάδων φυσικού αερίου, που λειτουργούν με το ακριβότερο LNG και σταδιακά θα απολέσουν μερίδια στην αγορά.

Γι' αυτό δεν έχει τίποτα να περιμένει από την πολιτική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, από τη στρατηγική του κεφαλαίου στην Ενέργεια. Κερδισμένος θα βγει μόνο αν δυναμώσει την πάλη για μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των φόρων και των «πράσινων» χαρατσιών, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του και μια πιο αδύναμη κυβέρνηση απέναντί του.

Ρεύμα φτηνό για τον λαό σημαίνει Ενέργεια κοινωνικό αγαθό για την ευημερία και τις ανάγκες του, όχι εμπόρευμα για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων. Μόνο μ' αυτό το κριτήριο μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν συνδυασμένα όλες οι διαθέσιμες πηγές Ενέργειας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, που θυσιάζεται στον βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε «πράσινης» είτε «μαύρης».


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 μ.μ. στο Παλαί ντε Σπορ | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας | Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα


ΣΕΛ.  5


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 115,24% το πλάνο λίγο πριν το φινάλε

ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
Συνδιοίκηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με χρυσαυγίτες!

ΣΕΛ.  10
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικές «ζυμώσεις» για την αποστολή αρμάτων μάχης

Πρωταγωνιστής η Πολωνία στην αποστολή γερμανικών «Leopard»


ΣΕΛ.  8   -   9
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Οι «δολοφόνοι» των συντάξεων επιστρέφουν «στον τόπο του εγκλήματος»

ΚΚΕ: Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν τα πεπραγμένα τους και γι' αυτό πρέπει να τους τιμωρήσουν


ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org