ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από το Κιλελέρ στα μπλόκα της οργής

Η απελευθέρωση της Ελλάδας, ύστερα από την επανάσταση του 1821, άφησε άλυτο το αγροτικό πρόβλημα. Πραγματικά, στα πρώτα χρόνια, με τη βαυαροκρατία του Οθωνα, αλλά και στην περίοδο που ακολούθησε, με τον Γεώργιο Α και τις κυβερνήσεις των Κουμουνδούρου (1886), Τρικούπη (1890) και Δεληγιάννη (1895), το αγροτικό ζήτημα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, μα, αντίθετα, οξύνθηκε. Η διατήρηση της φεουδαρχικής οργάνωσης παραγωγής κρατούσε τη χώρα σε κατάσταση καθυστέρησης κι εμπόδιζε τη λύση του αγροτικού προβλήματος. Η αθλιότητα της αγροτιάς και η στυγνή εκμετάλλευσή της από τους τσιφλικάδες δεν πολυσυγκινούσε τον τότε πολιτικό κόσμο. Αν και οι αγρότες ήσαν το 90% του συνολικού πληθυσμού, καμιά κυβέρνηση δεν ένιωθε την ανάγκη να ενδιαφερθεί, όσο έπρεπε, για τους φτωχούς κολίγους και τους πεινασμένους ακτήμονες της υπαίθρου.

Με το έμπα του 20ού αιώνα, η δυσαρέσκεια που κόχλαζε μέσα στην αγροτική φτωχολογιά άρχισε να μετατρέπεται σε φανερή διαμαρτυρία με κάποια αγωνιστική διάθεση για διεκδικήσεις. Και τα κηρύγματα του Μαρίνου Αντύπα για απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και διανομή της γης, έβρισκαν απήχηση στον αγροτικό κόσμο. Συνέπεια αυτού ήταν το συλλαλητήριο των αγροτών της Θεσσαλίας, που έγινε στις 6 του Μάρτη του 1910, να πάρει τη μορφή κινητοποίησης και να μείνει στην ιστορία του αγροτικού κινήματος με το όνομα "Εξέγερση του Κιλελέρ", που στις μέρες μας γιορτάζεται επετειακά κάθε χρόνο.

Η εξέγερση εκείνη, που πνίγηκε στο αίμα, έβαζε καθαρά το αγροτικό ζήτημα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και τη διανομή της γης.

Αργότερα, η επέκταση της ελληνικής επικράτειας, με την ένωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας (1912 - '13), έφερε στο προσκήνιο το αγροτικό ζήτημα με μεγαλύτερη οξύτητα και τη λύση του άμεσα αναγκαία και επιτακτική. Γεγονός που οδήγησε στο Νόμο 138/1914 και στο Νόμο 670/ 1915. Ομως, στην ουσία, το αγροτικό ζήτημα έμενε άλυτο κι έσφιγγε δραματικά τη θηλιά στο λαιμό της φτωχοαγροτιάς.

Απόπειρες που γίνονταν κατά καιρούς για κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προσκρούανε στην αντίθεση των τσιφλικάδων που ελέγχανε ακόμα τη Βουλή. Αλλά και τα νομοθετήματα της κυβέρνησης του Ν. Πλαστήρα στα 1922, ύστερα από τη μικρασιατική τραγωδία, δεν αποδώσανε. Μάλιστα, η ανάγκη αποκατάστασης των προσφύγων αγροτών, που αντιμετωπίστηκε βιαστικά και χωρίς μελέτη, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη λύση του ζητήματος.

Κι αυτή η κατάσταση που υπήρχε στη χώρα μας χειροτέρεψε με την παγκόσμια κρίση του 1929, αφού οι τότε κυβερνήσεις, για να βγουν από το δημοσιονομικό αδιέξοδο, έριχναν όλα σχεδόν τα φορολογικά βάρη στις πλάτες της αγροτικής φτωχολογιάς κι οι αγρότες από φτωχοί γίνονταν φτωχότεροι και τα προβλήματά τους αυξάνονταν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ύστερα από το ξεπέρασμα της κρίσης εκείνης του 1929, οι αγρότες βρέθηκαν σε αδυναμία να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους, αφού στη χώρα το ένα στρατιωτικό κίνημα ακολουθούσε το άλλο, μέχρι που στο 1935 καταργήθηκε και τυπικά η Δημοκρατία και επιβλήθηκε η βασιλομεταξική δικτατορία στα 1936. Οσον αφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, στα 1941 - '44, δεν μπορεί να γίνει λόγος γιατί η οικονομία της σκλαβωμένης πατρίδας μας είχε αποδιοργανωθεί ολοκληρωτικά και μόνο στις περιοχές που απελευθέρωνε ο ΕΛΑΣ γινόταν από το ΕΑΜ προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος κάτω από τις συνθήκες του αγώνα ενάντια στο κατακτητή και τους γερμανοτσολιάδες. Αλλά και στην περίοδο του Εμφύλιου (1946 - '50) που μας επιβάλανε οι Αγγλοαμερικάνοι, οι μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις δεν είχαν ούτε τη διάθεση ούτε και τη δύναμη να ασχοληθούν με το αγροτικό πρόβλημα, αφού μάλιστα οι αγρότες την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε διωγμό και δεν είχαν περιθώρια για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Αυτό έγινε πολύ αργότερα, όταν το αγροτικό ζήτημα αναζωπυρώθηκε με το μπέρδεμα της χώρας μας στα πλοκάμια της ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και του Μάαστριχτ. Από τη στιγμή εκείνη οι αγρότες - όπως όλοι οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις - κατανοήσανε πως το αγροτικό πρόβλημα έχει άμεση σχέση, όχι μόνο με την επιβίωσή τους, αλλά και με την ίδια την ύπαρξή τους, αφού οι επιταγές των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ και η πολιτική της κυβέρνησης καταστρέφουν την παραγωγική βάση της χώρας και θα επιφέρουν τον αποκλεισμό των φτωχών και μεσαίων αγροτών από τις καλλιέργειές τους.

Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν να αρχίσουν μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τους αγρότες, όλο και πιο έντονες, για να φτάσουν τελικά στα "μπλόκα της οργής". Τέτοιες κινητοποιήσεις που στοχεύουν στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων ήταν της Καρδίτσας στα 1979, της Ελασσόνας στα 1988 και η προειδοποιητική του 1995. Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η εξέγερση του Νοέμβρη του 1996, που κράτησε 25 ολόκληρα μερόνυχτα, έχουν τις ρίζες τους στο Κιλελέρ, όμως ήταν ποιοτικά ανεβασμένες και διαφέρανε στη μορφή και το περιεχόμενο.

Μια πρώτη διαφορά ήταν πως σήμερα οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, κι αυτές που ακολουθούν, ήταν συνειδητές και οργανωμένες, σ' αντίθεση με εκείνη του Κιλελέρ, που η μορφή οργάνωσης δεν ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα. Ακόμα είναι διαφορετική από του Κιλελέρ, γιατί οι αγρότες τώρα αγωνίζονται να διατηρήσουν τη θέση τους μέσα στην αγροτική παραγωγική βάση και να μην επιτρέψουν να τους εντάξουν στην εφεδρεία της μισθωτής εργασίας ή να τους μετατρέψουν σε σκλάβους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τύπου "φάρμας", που επιδιώκουν το Μάαστριχτ και οι πολυεθνικές.

Αλλά η κυριότερη διαφορά είναι η συνειδητοποίηση της δύναμής τους ότι μπορούν πια να οργανώνουν, από τη μια, την αντεπίθεσή τους ενάντια στα αντιαγροτικά σχέδια που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου στο μισό και, από την άλλη, αυτός ο αγώνας συμβάλλει στο να συνειδητοποιήσουν σιγά - σιγά την ανάγκη της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθά να πειστούν στην ανάγκη κοινού αγώνα με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, αφού τα συμφέροντα είναι κοινά και οι δεσμοί ανάμεσά τους στενότεροι, πράγμα που μπορεί να ανοίγει το δρόμο υλοποίησης της ιδέας του λαϊκού μετώπου, με στόχο να διεκδικήσουν όλοι μαζί την ολοκληρωτική λύση και του αγροτικού ζητήματος σε όφελος των αγροτών και όλων των άλλων λαϊκών τάξεων.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος - Συγγραφέας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ