ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μετωπική" κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ

Ακαρπη και η χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Εμμένει η κυβέρνηση στο επικίνδυνο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. "Ολοι στην απεργία", καλεί η ΑΔΕΔΥ

Με περισσότερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα προχωρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 3-4 Φλεβάρη, μετά και τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την εμμονή της στο νέο μισθολόγιο λιτότητας, που επιπλέον έχει χαρακτηριστεί από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ως επικίνδυνο."Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός της επόμενης βδομάδας", ανακοίνωσε ο υφυπουργός, μετά την πολύωρη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως δεν αλλάζει τίποτα από τις διατάξεις του. Εκανε λόγο απλώς για "κάποια σημεία που μπορεί να διευκρινιστούν παραπέρα, τα οποία όμως δεν αφορούν τις αποδοχές".

Ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε την εμμονή της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο, όπως το έχει δημοσιοποιήσει, και κυρίως "την εμμονή στις ρυθμίσεις που η ΑΔΕΔΥ έχει χαρακτηρίσει σαν επικίνδυνες, ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής του κινήτρου αποδοτικότητας. Αποτελεί φαίνεται αρχή του και δεν υποχωρεί. Αυτό για μας είναι αιτία "πολέμου"".Υπογραμμίζοντας την πλήρη αντίθεση της ΑΔΕΔΥ σε αυτό το νομοσχέδιο μισθολογίου, τόνισε ότι "επιβάλλεται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία, έτσι ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να το πάρει πίσω".

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, τόνισε: "Η κυβέρνηση επιμένει στην εισαγωγή ενός επικίνδυνου και αυταρχικού καθεστώτος, με το οποίο θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπαλλήλους. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί νέου μισθολογίου εξαρτάται η περικοπή ή απόδοση του ενός τρίτου των αποδοχών μας, από υποκειμενικές και αυθαίρετες αξιολογήσεις. Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση καταβολή αυξήσεων στους δημόσιους υπάλληλους που θα αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που είχαμε τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχών πολιτικών λιτότητας. Επίσης την άμεση θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δώσουν απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και με την τρίτη κατά σειρά απεργιακή κινητοποίηση στις 3-4 Φλεβάρη και τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11πμ μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ".

ΜΕΤΡΟ
Σταμάτησαν και οι εργασίες σκυροδέματος!

Εκπτωτη κηρύχτηκε η εργολάβος εταιρία από την "Ολυμπιακό Μετρό" και ζήτησε να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη

"STOP" από χτες και στις εργασίες κατασκευής σκυροδέματος στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα,ένα νέο "εμπόδιο" στη λειτουργία του έργου, που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση. Οι κύριες εργασίες στο έργο εξακολουθούν να είναι "παγωμένες" (απ' τον Αύγουστο), κάτω από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των εργολάβων για νέα "πανωπροίκια". Τις υπέρογκες αυτές απαιτήσεις επιχειρεί να ικανοποιήσει η κυβέρνηση με τη μέθοδο της "σαλαμοποίησης", ώστε να μην απαιτηθεί νέα σύμβαση, η οποία θα χρειαστεί να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό",με εξώδικο που έστειλε χτες, κήρυξε έκπτωτη την εργολάβο εταιρία "ΕΥΔΟΜΟΣ ΑΕ",που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο και ζήτησε να αποχωρήσουν και οι 75 εργαζόμενοι εκεί. Η αιτιολογία που πρόβαλε ήταν οι καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου και αυτό όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε ότιυποχρεώνονταν να δουλεύουν πολλές ώρες υπερωρία, αλλά και Σάββατα. Να σημειώσουμε ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί Γενάρη.

Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι, προχώρησαν χτες σε κατάληψη των γραφείων της κοινοπραξίας στο χώρο και σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να παραμείνουν στη δουλιά, αφού το έργο κατασκευής σκυροδέματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Για το θέμα αυτό ορίστηκε για τη Δευτέρα, τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ η κοινοπραξία "θορυβημένη" από την κινητοποίηση, κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση τους συνδικαλιστές.

Οπως θα πει ο Ν. Ντάλλας,"η κινητοποίηση έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας, Μ. Σίμα,ο τελευταίος δεσμεύτηκε πως θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στη δουλιά, άσχετα με το τι θα γίνει με την εργολαβική εταιρία. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και για να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι, αλλά και να παραμείνουν στη δουλιά, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου".

Να στηθούν εστίες αντίστασης

Τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία της ΓΣΕΕ χαιρετίζει η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ, καταγγέλλοντας την υπονομευτική στάση κυβερνητικών συνδικαλιστών

Σε συντονισμό του αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας, καλεί τα σωματεία της Πάτρας η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ,χαιρετίζοντας ταυτόχρονα "τους εργάτες και υπαλλήλους της πόλης μας για την αγωνιστική και μαζική παρουσία τους στην απεργία" της ΓΣΕΕ.Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να "πρωτοστατήσουν, δημιουργώντας σε όλους τους χώρους εργασίας εστίες αντίστασης και πάλης μέσα από επιτροπές αγώνα".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμμετοχή στην προχτεσινή απεργία για το φορολογικό ήταν καθολική, εκεί που τα σωματεία είχαν ταξικό προσανατολισμό. Αντίθετα, η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και υποταγμένων συνδικαλιστών, που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ,αποτέλεσε "θλιβερή παραφωνία" στην αγωνιστική στάση των άλλων εργαζομένων. Σημειώνεται ακόμα ότι "ο στόχος είναι σαφής. Να μπει ταφόπλακα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να επικρατήσει σιωπή - σιωπή νεκροταφείου - στους εργάτες και υπαλλήλους για να περάσει η αντεργατική πολιτική".

Στη Λάρισα

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων αρκετών επιχειρήσεων της Λάρισας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Στις βιοτεχνίες ιματισμού "Ραπτέξ", "Ιωαννίδης Ράπτης", "Φουσίκας", "Σαμαράς", "Πατρωνίδης" η συμμετοχή ήταν 100%. Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος" και στο Δήμο Λάρισας απέργησαν κατά 90%. Στον κλάδο του σκυροδέματος η συμμετοχή ήταν 80%, στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ 70%, στη ΔΕΠΤΟΛ 50% και στον ΟΣΕ 45%.

Συγκέντρωση της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά συγκέντρωση πραγματοποιούν οι λογιστές, την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130, στον 3ο όροφο. Δυο είναι τα θέματα της συγκέντρωσης. Τα συμπεράσματα από την εκλογική μάχη της ΕΣΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΕΕΛΠ και η εκλογή νέου γραφείου της ΕΣΑΚ Λογιστών.

Σύσκεψη για τους "Βωξίτες Παρνασσού"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σύσκεψη φορέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας,σχετικά με τις 16 απολύσεις που πραγματοποίησε η επιχείρηση "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού",αλλά και την πρόθεσή της να απολύσει μερικές δεκάδες ακόμα.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" ο νομάρχης Φωκίδας, Απ. Καραχάλιος,επισημαίνει: "Οποιαδήποτε πράξη έρχεται σε αντίθεση και δημιουργεί προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού στο νομό, σαφώς η Ν.Α. τοποθετείται με τους εργαζόμενους. Η εταιρία δεν πρέπει να δει λογιστικά το πρόβλημα, με γνώμονα μόνο το κέρδος της. Αν δεχτούμε το σκεπτικό της (δυσκολία εξεύρεσης αγορών), τότε δύο δρόμοι υπάρχουν, ή τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι θα μεγαλώσει το πρόβλημα, ή να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρία έστω και με λιγότερα κέρδη (σ.σ. 4 δισ. δραχμές). Αυτό το δεύτερο, ως ελάχιστη ανταπόδοση στο λαό της Φωκίδας πρέπει να το πράξει".

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ για την ΑΕΒΑΛ

"Η έλλειψη σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, το υψηλό κόστος παραγωγής, η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος και οι αθρόες εισαγωγές λιπασμάτων, ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τη βιομηχανία λιπασμάτων "ΑΕΒΑΛ" σε κατάρρευση, αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης κι εγκληματικής πολιτικής δεκαετιών", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γίνεται λόγος να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες, μέσω των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Δ. Μακεδονίας που επιχειρείται να αναλάβουν τη διαχείριση της ΑΕΒΑΛ, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν".

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τονίζει ότι για να εξυγιανθεί η βιομηχανία, πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τη ρύθμιση των χρεών για τα οποία δεν ευθύνονται οι Ενώσεις, να παραχωρήσει δωρεάν τις μετοχές της εταιρίας, να ενισχύσει την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό της και για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και να τη στηρίξει διαθέτοντας τα προϊόντα της και εκτός των συνόρων της χώρας. Ακόμα να μειώσει το κόστος παραγωγής και να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο.

Καταγγέλλουν το ξεπούλημα

Τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και τελικά ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας,καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζόμενων στον "Καζή", καθώς επίσης και την απόφασή της να απολυθούν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να τα παραλάβει "καθαρά" ο νέος ιδιοκτήτης.

"Είναι απαράδεκτο - τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου - η Ελλάδα ναυτιλιακή χώρα, με μεγάλο εμπορικό στόλο, να μείνει τελικά με συρρικνωμένα ή κλειστά τα ναυπηγεία, γιατί έτσι επιβάλλουν τα συμφέροντα της ΕΕ και της Γερμανίας".

Το Σωματείο καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΠΟΕΜ να συσπειρώσουν τους μεταλλεργάτες και να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συρρικνώσει το ναυπηγείο και επιβάλει καθεστώς μεσαίωνα στους εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ