Σε Λήμνο, Σάμο και Χίο παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την περασμένη βδομάδα
Η εκδήλωση στη Σάμο |
Ομιλητές στις εκδηλώσεις ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αγλαΐα Κυρίτση και οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε κάθε νησί.
Στη Σάμο, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του συνδυασμού από τις προηγούμενες εκλογές, ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Τζίχας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι δημοτικοί και τοπικοί μας σύμβουλοι ανέδειξαν σοβαρά λαϊκά προβλήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί μας, οι υποδομές σε ευαίσθητους τομείς όπως στην Παιδεία, η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
Ανέδειξαν επίσης τα προβλήματα στην καθαριότητα, στην ύδρευση και την άρδευση, στην αγροτοδασική οδοποιία, τα ζητήματα των πανάκριβων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το μεγάλο θέμα των προσφύγων και μεταναστών και η σταθερή θέση αλληλεγγύης και πάλης για τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα, τα σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Νοσοκομείο με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό, την ανάγκη επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, την κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα κ.ά.
Οι ομιλητές στη Λήμνο |
Στη Λήμνο, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Μαδυτινός, είπε μεταξύ άλλων ότι η ειδοποιός διαφορά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τους άλλους συνδυασμούς, όπως και αν εμφανίζονται αυτοί, ανεξάρτητοι ή όχι, είναι η αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, να συγκρουστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα λαϊκά συμφέροντα.
Αναφέρθηκε στη δράση των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Λήμνο την τετραετία που πέρασε και κάλεσε σε συσπείρωση όλες τις λαϊκές δυνάμεις που δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία και την εξαπάτηση, για να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης της καπιταλιστικής κυριαρχίας και εξουσίας. Τέλος, κάλεσε σε ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ στη Λήμνο, με κάθε τρόπο.
Η παρουσίαση στη Χίο |
«Οπως και με τους προηγούμενους», τόνισε, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η λογική των κυβερνήσεων και της ΕΕ ο δήμος να λειτουργεί με "ίδια" έσοδα, δηλαδή μέσω των διπλά και τριπλά φορολογουμένων πολιτών, κι αυτό φαίνεται στους προϋπολογισμούς του, που πάνω από το 50% μαζεύονται πλέον από τους δημότες, με στόχο, όπως και στην Ευρώπη, το κράτος να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του σε ένα περίπου 30%.
(...) Ουδέποτε δέχτηκαν να κάνουν την παραμικρή αύξηση σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά, στους έχοντες και κατέχοντες, σε βίλες και κότερα, ενώ για πέντε χρόνια καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις στον αντίποδα της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων».
Απαντώντας στον ισχυρισμό που λέει «να μιλήσουμε δήθεν μόνο για τα τοπικά ζητήματα, για να δούμε την αυτοδιοίκηση ως "μοχλό ανάπτυξης", για να μην κομματικοποιήσουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές», είπε ότι πρόκειται για «προσπάθεια απατηλή, υπονομευτική για τα λαϊκά συμφέροντα, στοχευμένη να διασπάσει τη λαϊκή συνείδηση σε ψευτοδιλήμματα. Βάζει πλάτη για να περάσει η λογική των αστικών κομμάτων στο απυρόβλητο της λαϊκής ψήφου».
Κλείνοντας ανέφερε: «(...) Είμαστε απέναντι σε κυβερνήσεις και πολιτικές που τσακίζουν το λαό μας, που προσκυνούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που καλλιεργούν το ρεαλισμό του "σκύψε το κεφάλι"».
«Η επέλαση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορύφωσή της παγκοσμίως. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των φυσικών πόρων, που καθίστανται πλέον αναλώσιμα γρανάζια και προϊόντα κατανάλωσης αντίστοιχα, για τη λειτουργία μιας μηχανής ασύδοτου οικονομικού πλουτισμού των ολίγων, μέσω πολέμων, βίαιης φτωχοποίησης των λαών και καταστροφικής απομύζησης του οικοσυστήματος.
Στην Ελλάδα ζούμε αυτή την κορύφωση στο πετσί μας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζονται, η απαξίωση δηλαδή της δημοκρατίας, η πολιτική αναξιοπρέπεια και ανηθικότητα που έχουν γίνει πλέον απροκάλυπτες, επηρεάζουν και διαμορφώνουν καταλυτικά την κοινωνία και την προσωπική ζωή μας, έχουν δε ως κορωνίδα των τρομακτικών συνεπειών τους την επανεμφάνιση και σταδιακή εγκαθίδρυση του ναζισμού, όπως συμβαίνει διεθνώς.
Κατά τη γνώμη μου, οι πολίτες που έχουν συναίσθηση του χρέους τους απέναντι στην ιστορία, στον άνθρωπο, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον, δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο πολιτικής αδράνειας και απουσίας, απεναντίας έχουν χρέος να υπερασπιστούν ενεργά και να διεκδικήσουν δυναμικά την κοινωνική συνύπαρξη και πολιτική, τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τη συνετή συλλογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη με έργα μικρής κλίμακας και με σεβασμό στο φυσικό κεφάλαιο και στον υλικό και άυλο πολιτισμικό πλούτο που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε λαού και τόπου.
Η προσωπική μου εκτίμηση για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι ότι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που απαρτίζονται από συμπολίτες ενεργούς στους κοινωνικούς αγώνες και υποστηρίζονται από το μοναδικό άτεγκτο κοινοβουλευτικό κόμμα και επίσης μοναδικό πλέον ακρογωνιαίο λίθο της αριστεράς και της αντίστασης στον εκφασισμό και την πολιτική ευτέλεια στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος».
Η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη συμπόρευσης και συσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ. Είπε ότι έχει φύγει από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύν καιρό, όταν σύντομα κατάλαβε στην πράξη ότι η πολιτική αυτού του κόμματος είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και στη δική της ιδεολογία και τις αρχές.
Για τις εκλογικές αναμετρήσεις σημείωσε: «(...) Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική κρισιμότητα και σημασία. Με αυτά τα δεδομένα, σε αυτήν την πολυσύνθετη συγκυρία, που μυρίζει όλο και περισσότερο ζόφο, με μια Βουλή, όπου τα παζάρια και οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, για να βγει όλη η βρώμικη δουλειά που της ανέθεσαν οι εντολείς του σάπιου πολιτικού συστήματος, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΚΕ για συμπόρευση και συστράτευση, στην υπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Είναι κρίσιμο στις τοπικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ να ενισχυθούν.
Είναι κρίσιμο το προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους έντιμους αριστερούς. Γιατί την Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας δεν την χαρίζουμε σε λαθροχείρες και τυχοδιώκτες. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού, να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει».
Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, ξεχωρίζοντας τη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, αναδεικνύοντας το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο. Ξεχώρισε επίσης την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, ζήτημα που ανησυχεί τους κατοίκους του Β. Αιγαίου, λέγοντας ότι αυτή η στάση έχει την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο.
Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση, εμπλέκοντας τον λαό «όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και δράσεις, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους».
Επίσης, στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του Προσφυγικού για τα νησιά, αναφέροντας το πλαίσιο πάλης που ψηφίστηκε από φορείς της Σάμου για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και κλείσιμο των «hot spots», καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και των υπόλοιπων νησιών να παλέψουν στην ίδια κατεύθυνση.
Ειδική αναφορά έκανε από τη Χίο στα κέρδη των εφοπλιστών, τα οποία, όπως είπε, με βάση το Σύνταγμα όλα τα αστικά κόμματα, και πρώτη και καλύτερη η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, διαφυλάττουν, με τη «...νόμιμη και θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή εφοπλιστών αλλά και ξένων επενδυτών», με πάνω από 60 φοροαπαλλαγές.
«Αντίθετα, οι ναυτεργάτες πληρώνουν περί τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας, που κυμαίνεται από 80% έως 95%, στα περίπου 4.750 ελληνόκτητα πλοία». «Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" και η "υγιής επιχειρηματικότητα" που ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα», σημείωσε ο Στ. Τάσσος.