ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην τελική ευθεία με δυναμισμό και αισιοδοξία

Λίγες μέρες απέμειναν έως τη λήξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα της υπερκάλυψης των πλάνων. Δουλεύουν πυρετωδώς, άνθρωπο τον άνθρωπο, αξιοποιούν κάθε δυνατότητα, υλοποιούν ένα πλατύτατο άνοιγμα, απευθυνόμενοι παντού με το κάλεσμα ενίσχυσης της προσπάθειας για ολοκλήρωση της διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, που είναι και ο ειδικός σκοπός αυτής της εξόρμησης.

Στόχος η υπερκάλυψη σε Στερεά - Εύβοια

Δυναμικά μπαίνει η ΚΟ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, στην τελική ευθεία. Το αρχικό «μούδιασμα» ακολούθησε το «τέντωμα των νεύρων» και το αποτέλεσμα είναι ορατό στο γενικό ποσοστό της ΚΟ Στερεάς - Εύβοιας, που σκαρφάλωσε στο 71% την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ σήμερα βρίσκεται αρκετά ψηλότερα.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, στα πλάνα προηγούνταν η ΚΟ Θήβας με 83,18% με την ΚΟΒ Οινοφύτων (βιομηχανική περιοχή) να έχει υπερκαλύψει στο 140% το πλάνο της. Ακολουθεί η ΚΟ Λιβαδειάς με 80,41% με τρεις οργανώσεις βάσης - αυτές των Οικοδόμων, του Διστόμου και της Δαύλειας - να το έχουν υπερκαλύψει. Τρίτη ακολουθεί η ΚΟ Φθιώτιδας με 78,00%, με την οργάνωση της Λοκρίδας να βρίσκεται στο 75% και την εργοστασιακή ΠΑΚΟ στο 60%.

Σημειωτέον ότι η Ευρυτανία - όπως κάθε φορά - έχει καλύψει, ήδη, το πλάνο της 100%.

Στο 68,33% βρίσκεται η ΚΟ Φωκίδας, αλλά αυτό δε λέει τίποτα - ή μάλλον κάτι λέει, μας επισημαίνει ο υπεύθυνος οικονομικός της, μεταφέροντας τη δέσμευση όλων των συντρόφων πως στο τέλος της εξόρμησης το αυξημένο πλάνο θα έχει υπερκαλυφθεί. Εδώ πρωτοπόρες ΚΟΒ είναι της Ιτέας με 124% και Ευπαλίων με 85%.

«Δεν υπάρχει οικονομική εξόρμηση, στην οποία η ΚΟ Εύβοιας να μην έχει ανταποκριθεί πλέρια και μέσα στα κανονικά όρια των εξορμήσεων. Ετσι και τώρα που οι ρυθμοί και το άνοιγμα αυξήθηκαν κάθετα θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας», σημειώνει ο Γιαν. Τζαβάρας, μέλος του ΝΓ - οικονομικός της ΝΕ. Αυτό, γιατί η ΚΟ Εύβοιας βρισκόταν στο «χαμηλό» 58%, με την Αχτίδα της Νότιας Εύβοιας στο 65% και δύο Αχτιδικές, της Χαλκίδας και της Βόρειας Εύβοιας από κοντά, αλλά και ΚΟΒ που το έχουν υπερκαλύψει όπως στον ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου, στο Μέταλλο, στο Δήμο Αυλώνος.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Με την ευκαιρία του 18ου Συνεδρίου, ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης προσφέρει στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟ Δημοσιογράφων Αστικού Τύπου.

-- Οι φίλοι της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Ν. Υόρκη προσφέρουν 5.000 δολάρια για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

-- Ο Γεώργιος Σαράντης, για την ανέγερση του κτιρίου για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, προσφέρει 1.000 ευρώ.

-- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) προσφέρει το ποσόν των 500 ευρώ για την κατασκευή του κτιρίου του Αρχείου του ΚΚΕ.

-- Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης και Φωφώ Φουνδουλάκη προσφέρουν, ως δεύτερη δόση, 500 ευρώ για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Στη μνήμη των γονιών μας Κωνσταντίνου και Ελένης Κωνσταντινίδη, αγωνιστών της ΕΑ και μελών του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε 300 ευρώ για το Αρχείο του Κόμματος.

Οι κόρες τους: Κατερίνα - Αγλαΐα

-- Ο Ανδρέας και η Φλώρα προσφέρουν στο ΚΚΕ, στη μνήμη των αγωνιστών - κομμουνιστών γονιών τους και των 5 αδελφών τους, 300 ευρώ για την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου και για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Αρχείο του Κόμματος.

-- Ο Λάκης Ασκαρίδης, στη μνήμη των αγωνιστών που σήκωσαν ψηλά τη σημαία του Κόμματος στα δύσκολα χρόνια, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Χολαργού, 200 ευρώ, ως β' δόση.

-- Ο σ. Γιώργος Μπακοβασίλης προσφέρει 100 ευρώ για το Αρχείο του Κόμματος, μέσω ΚΟ Χολαργού.

-- Η Χριστίνα Ζουμπούλη και η Σοφία Νικολαΐδου από τη Χαραυγή Κοζάνης προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟ Κοζάνης για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα σοσιαλιστικά ιδανικά και για το ΚΚΕ.

Αύριο η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση

Στο Θέατρο «Περοκέ» στις 7.00 μ.μ.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνεται αύριο, Δευτέρα 26 Γενάρη 2009, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Περοκέ» (Οδυσσέως 2, Πλατεία Καραϊσκάκη), υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και του Συλλόγου Φαρακλάδων η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς.

Στο καλλιτεχνικό μέρος θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ», η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα, το Χορευτικό παραδοσιακών χορών και το Μουσικό Σύνολο.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τη Νίκη της Επανάστασης στην Κούβα, και παρά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα σχέδια ανατροπής, τον εγκληματικό αποκλεισμό και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ο κουβανικός λαός συνεχίζει με αυταπάρνηση να αντιστέκεται και να υπερασπίζεται την επανάστασή του. Μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες, να διατηρεί τις κατακτήσεις του και να αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Πατριδογνωμόνιο
Ατύχημα ιδιαζόντως ειδεχθές!

Η είδηση με τσάκισε. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της φτώχειας που εξαπλώνεται σαν τρόμος για τη χαίνουσα πληγή της ανεργίας. Κακοφορμίζει ώρα την ώρα. Ο μαύρος πρίγκιψ εξαγγέλλει κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Την ίδια στιγμή, μια τεράστια παγκόσμια εργατική δύναμη φυλακίζεται στο απέραντο Γκουαντάναμο της βαθιάς ύφεσης. Απαγωγή...

Στη σκαλωσιά στα 75 του χρόνια... Εργατικό ατύχημα ιδιαζόντως ειδεχθές. Ολος ο πολιτισμός στην κατρακύλα. Γλίστρησε. Εμεινε στον τόπο. Ο παππούς. Ο εργάτης. Ο οικοδόμος. Του καθενός σκεπτόμενου, συγγενής, εκ χυμένου αίματος. Βαριά χειρωνακτική εργασία. Στα 75. Οχι από χόμπι. Από ανάγκη. Δούλος στην εταιρεία των αόρατων, των άφαντων αφεντικών.

Ούτε μονόλεπτο στα δελτία. Μήτε αράδα στα έντυπα. Ο αντίποδας του κυρίου απαχθέντος. Του συνομηλίκου του. Χαζός ήταν; Δεν παρατήρησε τους απαγωγείς του κόπου του μια ολόκληρη ζωή... Δεν κατάλαβε πού τον έκλεισαν... Ηξερε την οικοδομή σπιθαμή τη σπιθαμή. Δεν τον έκρυψαν οι απαγωγείς του βλέπετε. Μπροστά στα μάτια μας τον είχαν τον παππού. Φτηνός γέρος. 30; 40; ευρώ μεροκάματο; Αβυσσος κόστους ζωής.

Το τιμολόγιο κομμένο προ πολλού. «Παππού είστε ελεύθερος». Λύτρα.

«Παππού πέθανες». Εφιάλτης δυο ώρες στο πορτμπαγκάζ για έναν 74χρονο με προβλήματα υγείας. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί. Για άνθρωπο μιλάμε. Πλούσιο, αλλά άνθρωπο.

Εφιάλτης ένα ολόκληρο πρωί αθηναϊκού Γενάρη στη σκαλωσιά για έναν 75χρονο, με προβλήματα βαριάς κι ανθυγιεινής εργασίας. Φτωχό, αλλά άνθρωπο. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί. Αλλά δε μιλάμε γι' αυτόν...

Συγκρίνω ηλικίες. Ταξικές ηλικίες. Συγκρίνω εφιάλτες. Ταξικούς εφιάλτες. Συγκρίνω παππούδες και την ψυχραιμία τους. Τον ηρωισμό τους. Την ταξική διαδρομή και το τέλος... της περιπέτειάς τους. Ολοι πεθαίνουμε. Το ίδιο. Σε άλλο χρόνο, από άλλη διαδρομή. Από άλλη ζωή το ραντεβού με τον κίνδυνο και το Χάρο.

Αλλο πράγμα να πέφτεις θύμα απαγωγής μια φορά, να καταβάλεις λύτρα και να σε ντύνουν ζεστά, να σου δίνουν πίσω και το πιστόλι σου, τα φάρμακα στην ώρα τους. Να σου μιλάνε στον πληθυντικό, να σέβονται την κυρά σου. Τα καθάρματα μάλιστα. Του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Κι άλλο πράγμα να πέφτεις θύμα. Των κυρίων επιχειρηματιών. Της εταιρείας των κατασκευαστών. Που σ' ανεβάζουν στα 75 σου στη σκαλωσιά. Να σε λυπούνται. Που πρέπει να τσοντάρεις για τα φάρμακά σου. Για τα εγγόνια σου. Τα παιδιά σου. Το γιαούρτι και το ψωμί. Σου μιλάνε στον ενικό. Ο μπάρμπας που το λέει η καρδούλα του ακόμα. Θα τη σεβαστούν και την κυρά σου. Θα της πουν πως σου 'καναν και χάρη, γέρο άνθρωπο να σου δώσουν τη δουλειά και τώρα να τρέχουν ν' απολογούνται για τα μέτρα ασφαλείας.

Παππούς ετών 75 έπεσε από την οικοδομή όπου δούλευε κι έμεινε στον τόπο. Συνήθης είδηση. Αυτή η επιδημία δεν ξέσπασε τώρα σαν την επιδημία των απαγωγών. Δεν είναι είδηση.

Συγκρίνω ειδήσεις. Χρόνο και χρήμα αναλύσεων. Μια κάμερα στην κηδεία παρακαλώ. Για τις δηλώσεις του παππού, του νεκρού, του οικοδόμου. Και το όπλο πίσω. Αυτό της τάξης των παππούδων που έχουν απαχθεί μπροστά στα μάτια μας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η Αλέκα Παπαρήγα στο μπλόκο της Νίκαιας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί σήμερα, Κυριακή, το πρωί στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας και στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ