ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Το ΠΑΜΕ έβαλε τη σφραγίδα του

Απόσπασμα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Τσίρκα για τον απολογισμό δράσης του Μετώπου

Στο ζήτημα της δράσης του ΠΑΜΕ από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Π. Τσίρκας:

Οταν τον Απρίλη του 1999 συγκροτούσαμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, γνωρίζαμε ότι οι ευθύνες που παίρναμε απέναντι στο λαϊκό κίνημα ήταν βαριές. Είχαμε επίγνωση και των ευθυνών και των δυσκολιών.

Από την πρώτη στιγμή τα λιμνάζοντα νερά στο συνδικαλιστικό κίνημα κουνήθηκαν. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ προσπαθούσαν να διακωμωδήσουν την πρωτοβουλία μας. Σε λίγο καιρό άρχισαν τις συκοφαντίες. Το ΠΑΜΕ έλεγαν είναι «μετονομασία της ΕΣΑΚ», το ΠΑΜΕ είναι «μηχανισμός του ΚΚΕ», το ΠΑΜΕ «σε πέντε μήνες θα έχει διαλυθεί». Ενώ γνωρίζουν ότι στο ΠΑΜΕ δρούμε αγωνιστικά, από κοινού και κομμουνιστές, και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και στελέχη της ΑΚΟΑ, αλλά και πολλοί ακόμα συνάδελφοι που δεν είναι ενταγμένοι, σε πολιτικούς σχηματισμούς όπως τα στελέχη της ΑΔΕΣ και άλλοι.

Τώρα όσο περνά ο καιρός νιώθουν ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Αντιλαμβάνονται ότι το χαλί κάτω από τα πόδια τους σιγά σιγά φεύγει και η αρχική διάθεση αντιμετώπισης του ΠΑΜΕ αφ' υψηλού, έχει δώσει τη θέση της στις ανοιχτές επιθέσεις, στη σύγκρουση, στην ανοιχτή μετωπική αντιπαράθεση.

Στο δεκαεφτάμηνο αυτό οι θέσεις, οι πρωτοβουλίες, η δράση και η αγωνιστική παρουσία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έβαλαν την σφραγίδα τους στη συνδικαλιστική ζωή του τόπου.

Πλούσιος απολογισμός
  • Λίγες μόνο μέρες μετά τη συγκρότησή μας, στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της αποδοχής που συγκέντρωνε η πρωτοβουλία μας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα γύρισαν την πλάτη στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικών Κέντρων και στήριξαν το ΠΑΜΕ, αγκάλιασαν και στήριξαν το ΠΑΜΕ, μας είπαν με μια φωνή «προχωρήστε, συγκρουστείτε, αποκαλύψτε και θα σταθούμε μαζί σας».
  • Ακολούθησε ο βρόμικος, άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της Βαλκανικής. Δε δηλώσαμε απλώς παρόντες, αλλά βρεθήκαμε στις αλυσίδες του Δούναβη, αποκλείσαμε τα σύνορα στους Ευζώνους, πολιορκήσαμε τη Βουλή με τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, εκφράσαμε τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας.
  • Την περίοδο των εγκαινίων της ΔΕΘ και πέρσι και φέτος, όταν ο πρωθυπουργός Κων/νος Σημίτης εξήγγειλε τη νέα οξυμένη αντεργατική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΜΕ εγκαινίασε με τα μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης το νέο κύκλο αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από κοινού με τη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία μας.
  • Ο σεισμός της Αθήνας όπου το ΠΑΜΕ δε βρέθηκε απλώς από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες, αλλά με περιοδείες, συγκεντρώσεις και παναθηναϊκά συλλαλητήρια βοήθησε από την πλευρά του στο να αποκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος.
  • Και όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλησε να καλοδεχτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε, μαζί με την ΕΕΔΥΕ, με την ΠΟΘΑ και πολλούς ακόμα μαζικούς φορείς, για να ξεδιπλωθεί ένα ρωμαλέο και αποφασιστικό κίνημα 20 περίπου ημερών.
  • Στην πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων το ΠΑΜΕ είχε τη δική του παρουσία.
  • Την Πρωτομαγιά του 2000, παρά τις συγκυρίες των ημερών, ξανά το ΠΑΜΕ έστειλε μηνύματα της παγκόσμιας μέρας της εργατικής τάξης, ενώ οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν μπόρεσαν ούτε συγκεντρώσεις να οργανώσουν.
  • Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2000 με συλλαλητήρια και συσκέψεις σ' όλες τις πόλεις της χώρας αναδείξαμε τα προβλήματα της ανεργίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Στο ίδιο διάστημα ενισχύσαμε τον προσανατολισμό μας για τις αρχικές προσπάθειες ταξικού συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο μαχητικά και αποφασιστικά!

Εκατοντάδες συνδικαλιστές από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν χτες στην πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αθήνα

Από την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Από την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Αδιαχώρητο χτες στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών από όλη την Ελλάδα.

Οι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι και μέλη διοικήσεων εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, εργαζόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, συζήτησαν σε μια πραγματικά ταξική εργατική σύναξη για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος και αποφάσισαν να πρωτοστατήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί, για να μην περάσει η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων.

Τις εργασίες της σύσκεψης «άνοιξε» ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ο οποίος κάλεσε τους συνδικαλιστές να συζητήσουν ανοιχτά, να χαράξουν νέους στόχους για την ταξική αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, να αποφασίσουν αγωνιστικό πρόγραμμα, για να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση και να ανατρέψουν τα σχέδια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο οποίος έκανε την πρώτη εισήγηση. Ακολούθησε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας από το χώρο της ΔΕΗ, με τον απολογισμό δράσης του ΠΑΜΕ τους τελευταίους 17 μήνες, από την ίδρυσή του.

Χαιρετισμό απεύθυνε στη σύσκεψη και ο Οσβαλντ Μπρος, μέλος αντίστοιχης συνδικαλιστικής κίνησης από την Αυστρία.

Ηδη από τις πρώτες συζητήσεις, νωρίς το πρωί και το μέγεθος της συμμετοχής, φάνηκε ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε με «ραχοκοκαλιά» το ΠΑΜΕ η πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να μπει μαχητικά στον αγώνα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον ταξικό προσανατολισμό και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ιδιαίτερη στιγμή για τη χτεσινή σύσκεψη ήταν η αναγγελία της παρουσίας εκεί ξένων νεολαιίστικων αντιπροσωπειών, που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τους οποίους οι συνδικαλιστές υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του ΠΑΜΕ με την εργατική τάξη των άλλων χωρών και τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Να αγωνιστούμε ενωμένοι

Για τη σημασία της σύσκεψης, ο Ανδρέας Αβραμίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε στο «Ρ»: «Η σημερινή πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ αποδεικνύει τη ζωντάνια του και την οργανωμένη δράση του. Υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα όλων μας να βγούμε νικητές στον πόλεμο που ξεκινήσαμε για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αλλάξουμε την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση, να δώσουμε αποφασιστική ώθηση στον αγώνα του λαού μας για ειρήνη, δικαιοσύνη και δημοκρατία στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο».

Ο Τάσος Φωτόπουλος, επίσης μέλος της Γραμματείας από το χώρο του ΟΤΕ, τόνισε: «Ζούμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση των αστικών δυνάμεων ενάντια στην εργατική τάξη, σε όλα τα επίπεδα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις. Η συγκεκριμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, τρομοκρατημένη από την επίθεση, από τη μια επιθυμεί συμβιβασμό και συναίνεση και από την άλλη δέχεται τις πιέσεις των εργαζομένων και προσπαθεί να ισορροπήσει. Το ΠΑΜΕ, ώριμο τέκνο της ανάγκης, γνωρίζει ότι οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Οργανώνεται, λοιπόν, κινητοποιείται, βαδίζει μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις. Εκφράζει και εκφράζεται από όλους εκείνους που δέχονται τις επιθέσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Σ' αυτούς απευθύνεται και τους καλεί να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν ενωμένοι.

Το ΠΑΜΕ με όσες δυνάμεις διαθέτει, καταδικάζει το "κοινωνικό διάλογο" και καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, να τους δώσουν νόημα και προοπτική. Τα αποτελέσματα του αγώνα θα έρθουν και θα είναι πολύ δυσάρεστα για το κεφάλαιο».

Ο Νίκος Νικολακάκης, μέλος της Γραμματείας από το χώρο των τραπεζών, μιλώντας για τη σημασία της σύσκεψης, τόνισε ότι «η μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι υπάρχει εκείνος ο πόλος τον οποίο ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί και να συσπειρωθεί γύρω του. Εκείνος ο πόλος που σκοπό έχει να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μια ευκαιρία σήμερα να δούμε μέσα από ποιους δρόμους, με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποφασιστικά την εργατική τάξη, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η μεγαλειώδης σημερινή συγκέντρωση δείχνει ότι το ΠΑΜΕ διαθέτει και τη δύναμη, έχει και τις απαντήσεις».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Κώστας Αρτεμίου, υπογράμμισε: «Η δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη και η συμμετοχή σε αυτή δείχνει ότι βάλαμε γερά θεμέλια. Η πρωτοβουλία συγκρότησης του ΠΑΜΕ δικαιώνεται. Είμαστε στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, που είναι πιο δύσκολος από αυτόν που ακολουθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, αλλά είναι δική μας επιλογή. Επιλογή που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα το ΠΑΜΕ είναι η μόνη γνήσια φωνή αντίστασης των εργαζομένων και η ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Από τη σύσκεψη προκύπτει πως μέσα από τη συνεχή αγωνιστική πανελλαδική δράση, τη σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των μονοπωλίων, τη ρήξη με την επικίνδυνη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού, το ΠΑΜΕ, βαδίζοντας στο δρόμο της ταξικής πάλης, αναδείχνεται σε αποφασιστική δύναμη υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ