ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Η νέα συμπαιγνία αναδεικνύει την αξία της ταξικής οργάνωσης

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Τη νέα παρέμβαση της εργοδοσίας της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» και του εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζει τα σχέδιά της για νέα χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει σε νέα λουκέτα εργοστασίων και εκατοντάδες ακόμη απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Καλεί τους κλωστοϋφαντουργούς να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει το κλαδικό συνδικάτο της «ΚΛΩΘΩ» και να προγραμματίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΝ σημειώνει τις μεγάλες ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως και των εκπροσώπων τους στην αυτοδιοίκηση που στήριξαν την εργοδοσία.

«Από την πρώτη στιγμή το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και στα σωματεία του ομίλου, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην πέσουν στην παγίδα οι εργαζόμενοι να διεκδικούν λεφτά για τα αφεντικά. Ξεκαθαρίσαμε στους εργαζόμενους ότι αυτός ο δρόμος θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για τους ίδιους. Βάλαμε το αίτημα να πληρώσει ο Λαναράς από τα κέρδη του. Κάναμε σημαντικές προσπάθειες, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, οργανώσαμε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις.

Αγωνιζόμαστε και σήμερα να μην κλείσουν τα εργοστάσια του Ομίλου, ΝΑ ΠΑΡΕΙ γι' αυτό ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, να ανοίξουν όλα τα εργοστάσια που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα και να γυρίσουν πίσω όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους του Ομίλου. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Λαναρά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα», σημειώνει το ΕΚΝ.

Και προσθέτει: «Τα προβλήματα που βιώνουν, με τραγικό τρόπο, οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Λαναρά, οι άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο, το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, η ανεργία, η ανασφάλεια, οι άσχημες συνθήκες εργασίας είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο, στην "ΚΛΩΘΩ", να αγωνιστούν με το σύνολο της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Να επιβάλουν άλλον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε όφελος των εργαζομένων.

Μέσα από τη σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυμα, με την αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, έξω από τα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, θα βρουν διέξοδο τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους μας. Αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η παραγωγή θα ικανοποιεί τις ανάγκες του πληθυσμού για ποιοτική και φθηνή ένδυση. Αυτή η ανάπτυξη απαιτεί τη μετατροπή της ιδιοκτησίας των καπιταλιστών στα μέσα παραγωγής σε κοινωνική, λαϊκή περιουσία.

Ο αγώνας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μαζί με τον αγώνα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, συνδέεται άμεσα με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
«Τέρμα πια στην κοροϊδία, οι συμβάσεις είναι μια ομηρία»

Κινητοποίηση, χτες, για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων
Απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης των αγώνων με στόχο να μπει «τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» συμμετείχαν οι ταξικές δυνάμεις, στη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν συμβασιούχοι της χώρας στην Αθήνα, διεκδικώντας σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Εργαζόμενοι συμβασιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζόμενων ΟΤΑ Αττικής και της Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων ΟΤΑ, συγκεντρώθηκαν στο μετρό Αμπελοκήπων και έφτασαν με πορεία στον Αρειο Πάγο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση ενώ εκδικαζόταν υπόθεση με αίτημα που είχαν καταθέσει για μονιμοποίηση συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ. Με συνθήματα, όπως «τέρμα πια στην κοροϊδία, οι συμβάσεις είναι μια ομηρία», οι συμβασιούχοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τη στήριξη της ΝΔ, δημάρχων, νομαρχών και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου κατακρεουργούν το δικαίωμα στην εργασία. Κατήγγειλαν και τους μεγαλοδικηγόρους που αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.

Στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων εντάσσεται και η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 20 Γενάρη που ζήτησαν και κέρδισαν οι δικηγόροι των παρεμβαίνοντων, συντηρώντας έτσι την «ελπίδα» ενόψει εκλογών για χιλιάδες συμβασιούχους. Ευκαιρία για προεκλογική αξιοποίηση της ανασφάλειας που βιώνουν οι συμβασιούχοι, βρήκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Απ. Ανδρεουλάκος, (οι οποίοι παραβρέθηκαν χτες έξω από τον Αρειο Πάγο) τα κόμματα των οποίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν στηρίξει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση των συμβασιούχων έξω από τη Βουλή, όπου κατέληξαν μετά από πορεία, έκανε σαφές ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Θύμισε ότι το ΚΚΕ στήριζε και στηρίζει το δικαίωμα αυτό και δε λαϊκίζει.

Στην Αθήνα, η δίκη αναβλήθηκε για τις 20 Γενάρη μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ζήτησαν χρόνο ώστε να ετοιμαστούν να ασκήσουν παρέμβαση στην υπόθεση. Ωστόσο, η εισήγηση του αρεοπαγίτη Α. Δουλγκέρη ήταν χαρακτηριστική, αφού επρόκειτο να υποστηρίξει ότι εκτός από το άρθρο 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται ούτε από την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/170/ΕΚ, καθώς αυτή δε θεσπίζει διατάξεις άμεσης εφαρμογής.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Σήμερα η στάση εργασίας

Σήμερα προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», όπως αποφάσισαν στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», στα ταξικά κλαδικά τους συνδικάτα δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις, τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Στο πλαίσιο της σημερινής στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β - πλ. Μητροπόλεως).

Αύριο η σύσκεψη για το ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) πραγματοποιείται η σύσκεψη στην οποία καλούν, με στόχο τη συγκρότηση ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο γίνεται επιτακτική, την ώρα που, και με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ, ο κλάδος των μεταφορών προσαρμόζεται στις ανάγκες των μονοπωλίων χτυπώντας το δικαίωμα και στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και σε ασφαλή, φτηνή και γρήγορη μετακίνηση του λαού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΕ
Σφυρίζει ... λήξη κινητοποιήσεων!

Να δικαιώσει όσους τονίζουν πως οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες αποτελούν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα κατάφερε και χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Παναγόπουλος χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον». Οπως τόνισε, «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι αυστηρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις»!

Τι λέει δηλαδή; Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές από τη μείωση των μισθών, το πετσόκομμα των δικαιωμάτων, τις απολύσεις, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης! Και τα λέει καλά: Γιατί αν στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, αντικειμενικά τα δικαιώματα των εργατών πετιούνται στον Καιάδα. Πάει πολύ όμως αυτοί που απαιτούν από την εργατική τάξη να δεχτεί - και μάλιστα αγόγγυστα - την καταστροφή της, να το παίζουν και «εκπρόσωποί» της. Πάει πολύ, οι εργατοπατέρες πρώτα να «πιπιλάνε» το μυαλό των εργατών με την αξία της «κοινωνικής ειρήνης» και της «ανταγωνιστικότητας», αλυσοδένοντας τους εργατικούς αγώνες, και να λένε μετά πως «τίποτα δε γίνεται»...

Αυτοί τη δουλειά τους την κάνουν καλά: Πασχίζουν να χύσουν το δηλητήριο της υποταγής στη συνείδηση των εργατών. Πρέπει κι οι εργάτες να κάνουν τη δική τους: Να τους πετάξουν μια και καλή απ' το σβέρκο τους και δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ να παλέψουν για το δίκιο τους σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Ετσι θα νικήσουν.


Α. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ