ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολοένα και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Συνετρίβη αεροσκάφος του Γ. Πριγκόζιν - Νεκρός φέρεται ο επικεφαλής της «Wagner»

Από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους του Γ. Πριγκόζιν

Ostorozhno Novosti

Από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους του Γ. Πριγκόζιν
Μέσα από ένα μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών και ουκρανικών επιθέσεων με drones, η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ένα από τα πιο «καυτά» πεδία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων «προειδοποιήσεων» ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα μεγάλης κλιμάκωσης, οδηγώντας και σε απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Με την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης να λειτουργεί ως καταλύτης, η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και στον Δούναβη, πλήττοντας τις «εναλλακτικές» διαδρομές που επιχειρούν να στήσουν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή συντριβή ιδιωτικού τζετ στη ρωσική περιοχή Τβερ, κοντά στη Μόσχα, στην οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν. Η εξέλιξη μάλιστα καταγράφηκε την ίδια μέρα που γνωστοποιήθηκε η απομάκρυνση του πτέραρχου Σ. Σουροβίκιν από την ηγεσία της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, στον απόηχο μιας σειράς «διαρροών» για ενδεχόμενο συνέργειας του Σουροβίκιν στην ανταρσία του Πριγκόζιν κατά του Κρεμλίνου τον περασμένο Ιούνη.

Μπαράζ επιθέσεων σε Μαύρη Θάλασσα, λιμάνια Δούναβη και Κριμαία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, η Ρωσία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με drones στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Οδησσού και σε εγκαταστάσεις σιτηρών στο Δούναβη, περιοχές - κλειδί για τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων.

«Ο εχθρός έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, καθώς και ένα σύμπλεγμα παραγωγής και διαμετακόμισης στην περιοχή του Δούναβη», ανέφεραν σε ανάρτησή τους οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Ολ. Κουμπράκοφ, ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκε το ουκρανικό λιμάνι Ισμαήλ στον Δούναβη: «13.000 τόνοι δημητριακών καταστράφηκαν», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συνολικά 270.000 τόνοι δημητριακών καταστράφηκαν στον έναν μήνα που διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον των λιμανιών» - στο διάστημα μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν χτες με επίθεσή τους ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 στην Κριμαία, κοντά στο χωριό Ολένιβκα.

Χτες, εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας σε σύνοδο της διεθνούς «Πλατφόρμας της Κριμαίας», που έχει στήσει το Κίεβο με τους συμμάχους του, δήλωσε ότι «η κατοχή στην Κριμαία θα τελειώσει όπως και σε όλα τα άλλα μέρη της Ουκρανίας που δυστυχώς συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατοχή».

Μία μέρα πριν, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέστρεψε ένα ταχύπλοο πολεμικό σκάφος αμερικανικής κατασκευής, στο οποίο επέβαινε μια ουκρανική ομάδα επίθεσης, στη Μαύρη Θάλασσα, ανατολικά από το Φιδονήσι. Νωρίτερα, σε άλλη ανακοίνωση αναφερόταν ότι ρωσικό μαχητικό κατέστρεψε ουκρανικό drone αναγνώρισης, σε μια περιοχή με πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Κινητικότητα και προειδοποιήσεις από την Τουρκία

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τουρκία εντείνει την κινητικότητά της, για την αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, επισκέπτεται αύριο το Κίεβο και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Μόσχα, με διπλωματικές πηγές της Αγκυρας να δηλώνουν στο πρακτορείο TASS ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η συμφωνία για τα σιτηρά.

Το δε τουρκικό κανάλι NTV, επικαλούμενο πηγές στην προεδρία της χώρας, ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, τον Σεπτέμβρη στη Ρωσία.

Οι συνομιλίες του Τούρκου ΥΠΕΞ σε Κίεβο και Μόσχα «θα δημιουργήσουν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία μπορεί να οριστικοποιηθεί στη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν», ανέφερε διπλωματική πηγή της Αγκυρας, προσθέτοντας ότι στις μέχρι τώρα επαφές υπάρχει πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», υιοθετώντας τη θέση της Μόσχας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει για τις ρωσικές εξαγωγές και την επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το σύστημα SWIFT.

Αλλη διπλωματική πηγή από την Τουρκία που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ανέφερε επίσης ότι Ερντογάν και Πούτιν «έχουν συζητήσει σχέδια για επεξεργασία ρωσικών σιτηρών σε αλεύρι στην Τουρκία και αποστολής τους στα φτωχά έθνη της Αφρικής», θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Η ίδια διπλωματική πηγή χαρακτήρισε επικίνδυνους τους σχεδιασμούς του Κιέβου και συμμάχων του για εναλλακτικούς «διαδρόμους» εξαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, με παράκαμψη των «ρωσικών συμφερόντων».

«Η εφαρμογή σχεδίων εξαγωγής γεωργικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια, μέσω των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση σύγκρουσης στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε, προσθέτοντας:

«Δεδομένου ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι χώρες του ΝΑΤΟ, είναι μεγάλη η πιθανότητα η συμμαχία να ασκήσει πίεση στην Τουρκία με σκοπό να χαλαρώσει τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Μοντρέ που ρυθμίζει τους κανόνες για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά της Μαύρης Θάλασσας». Η διπλωματική πηγή υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει κλείσει τα Στενά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από όλες τις χώρες στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, βάσει του δικαιώματος που παρέχεται στην Αγκυρα από τη Σύμβαση του Μοντρέ, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, «προειδοποιήσεις» προς τη Μόσχα ότι «οι ενέργειές της στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είχε απευθύνει ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «υποστηρίξει» έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα, με μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας με τηλεδιάσκεψη στο επιχειρηματικό φόρουμ της BRICS, ανέφερε για τη συμφωνία για τα σιτηρά ότι δεν τηρήθηκε κανένας από τους όρους της για την απόσυρση των κυρώσεων που επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη συμφωνία, αλλά μόνο εάν εκπληρωθούν πραγματικά όλες οι υποχρεώσεις προς τη ρωσική πλευρά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων εμποδίζονται εσκεμμένα» με τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, ενώ «ταυτόχρονα μας κατηγορούν υποκριτικά για την τρέχουσα κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά».

Συνετρίβη αεροσκάφος του Πριγκόζιν

Στο μεταξύ, σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χτες το απόγευμα στην περιοχή Τβερ, κοντά στη Μόσχα, φέρεται να σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 άτομα (7 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος) και όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. Η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στη λίστα επιβατών του αεροπλάνου που πετούσε από το αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας προς την Αγία Πετρούπολη, καταγράφεται και ο Πριγκόζιν.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είπε στο πρακτορείο «RIA Novosti» ότι έχουν εντοπιστεί τα πτώματα 8 ανθρώπων και οι έρευνες συνεχίζονται.

Στη λίστα με τους επιβάτες του αεροσκάφους περιλαμβάνεται και ο διοικητής της «Wagner», Dmitry Utkin, ενώ ένα δεύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος που φέρεται να συνδέεται με τον Πριγκόζιν και επίσης κατευθυνόταν στην Αγ. Πετρούπολη, μετά τη συντριβή του πρώτου επέστρεψε στη Μόσχα.

Στις 23 - 24 Ιούνη, ο Πριγκόζιν είχε ηγηθεί ανταρσίας κατά του Κρεμλίνου, με δυνάμεις της «Wagner» να κινούνται προς τη Μόσχα. Μετά από διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ανταρσίας με μεσολάβηση του Μινσκ, συμφωνήθηκε η άρση των κατηγοριών κατά του Πριγκόζιν και η παραμονή του στη Λευκορωσία. Το επόμενο διάστημα ωστόσο ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία και φέρεται να συμμετείχε ακόμα και σε σύσκεψη με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Οπως υπενθυμίζει το CNN, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, μέχρι τον ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και τον επικεφαλής της CIA, σε δημόσιες δηλώσεις τους καλούσαν τον Πριγκόζιν να είναι «προσεκτικός», υπονοώντας ότι θα μπορούσε να δολοφονηθεί από ρωσικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι χτες επίσης, ο πτέραρχος Σ. Σουροβίκιν, ο οποίος έχει εξαφανιστεί μετά την ανταρσία της «Wagner», απομακρύνθηκε από την ηγεσία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ο Σουροβίκιν για ένα διάστημα είχε αναλάβει επικεφαλής όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Διαρροές» του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο για διεξαγωγή ερευνών για ενδεχόμενη συνέργεια του Σουροβίκιν στην ανταρσία της «Wagner», καθώς και για κράτησή του κατ' οίκον.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Σε ανακοίνωσή του για τις διώξεις κομμουνιστών στην Ουκρανία, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις συνεχιζόμενες αντιδημοκρατικές διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών της Ουκρανίας, από το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, που έχει θέσει εκτός νόμου δεκάδες πολιτικά κόμματα της Ουκρανίας, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών.

Ετσι, εκτός της δίωξης σε βάρος των αδελφών Κονονόβιτς, στελεχών της Νεολαίας του ΚΚ Ουκρανίας, στις 15/8/23 ξεκίνησε δίκη σε βάρος του Γκεόργκι Μπούικο, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, επικεφαλής της Αντιφασιστικής Επιτροπής Ουκρανίας και πρώην βουλευτή, ενώ οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν πως ξεκινούν δίωξη και σε βάρος του Πιότρ Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή οι αντιδραστικές αρχές της Ουκρανίας, που πρωτοστατούν στη δικαίωση και εξύμνηση των Ουκρανών φασιστών και συνεργατών του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκφράζουν τις πολιτικές δυνάμεις που επικράτησαν μετά την ολοκλήρωση της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού (1989 - 1991) και συνδέονται με τη συνταγματική εκτροπή (το 2014), έχοντας συμπαραστάτη και αρωγό τους τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης και πολέμου που διεξάγεται στη χώρα μετά την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας. Πολεμική αναμέτρηση που έχει μακελέψει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Είναι οι ίδιες αντιδραστικές αρχές που έχουν στοχοποιήσει στελέχη του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Βουλής και κομμουνιστή βουλευτή, Γ. Λαμπρούλη, για την εκδήλωση της αλληλεγγύης με τον λαό του Ντονμπάς και συνολικά της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό "προγεφύρωμα", όπως και για την επιχείρηση "ξελασπώσματος" των Ουκρανών ναζί και των αντιδραστικών αρχών της χώρας αυτής, που διώκει τους κομμουνιστές και κάθε αντιπολιτευτική φωνή.

Απαιτούμε:

  • Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας!
  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
  • Εξω οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ