ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχείς διαβουλεύσεις και επικίνδυνα σχέδια σε ευρωατλαντικό «πατρόν»

Από τη συνάντηση Πομπέο - Ντιμιτρόφ στις ΗΠΑ
Από τη συνάντηση Πομπέο - Ντιμιτρόφ στις ΗΠΑ
Με επόμενους σταθμούς το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, καθώς και την έναρξη των συνομιλιών - υπό την αιγίδα της ΕΕ - ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο, συνεχίζεται η προώθηση των σχεδίων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια, που ανοιχτά πλέον περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο για τον «ανασχεδιασμό συνόρων» στην περιοχή.

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μετά τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, ενόψει και του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη στην ΠΓΔΜ, απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στις 21/8 στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ουές Μίτσελ, καθώς και με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, και ο επικεφαλής της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκής και Περιφερειακής Ασφάλειας της Γερουσίας, Ρον Τζόνσον.

Μετά τη συνάντηση Πομπέο - Ντιμιτρόφ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας τη «σθεναρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών». Ο Πομπέο μάλιστα για μία ακόμη φορά συνεχάρη τον ομόλογό του για «την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας», τονίζοντας το ενδιαφέρον του για την εφαρμογή της συμφωνίας και εκτιμώντας ότι «θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία και θα διευκολύνει την έναρξη διαλόγου για την ένταξη στην ΕΕ». Αναφέρθηκε επίσης και στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη θεωρώντας πως «ο λαός θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του για ένα ζήτημα ζωτικής σημασία για το μέλλον της Μακεδονίας».

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη στη συνέχεια και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουές Μίτσελ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αναμένουν το δημοψήφισμα και «αδημονούν να προτείνουν τη Μακεδονία ως το νέο, 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε άλλωστε ότι την περασμένη Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Στην Ουκρανία και στη Γεωργία κάναμε άρση των περιορισμών για την απόκτηση αμυντικών όπλων. Στα Βαλκάνια παίξαμε πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - "Μακεδονίας" για την ονομασία και ασχοληθήκαμε με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για την προώθηση του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ. Από τον Καύκασο έως την Κεντρική Ευρώπη προωθούμε τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας...», εντάσσοντας όλες τις σχετικές κινήσεις στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Η συνάντηση Λαβρόφ - Ντάσιτς

Το ίδιο διάστημα συναντήθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ, και Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, θέτοντας ως βασικό ζήτημα στις συνομιλίες τους τις επικείμενες διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Χτες, ο Σέρβος υπουργός, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο από τον οποίο είχαμε και θα έχουμε την υποστήριξή του». «Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας δίχως τη Ρωσία και δεν θα κάνουμε κανέναν διάλογο δίχως την υποστήριξή της», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα «καθορισμού συνόρων» Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, που έθεσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, ο Ντάσιτς το απέρριψε λέγοντας πως είναι «εκτός θέματος» καθώς, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις του ΟΗΕ, ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο «δεν υπάρχουν σύνορα αλλά διοικητικά όρια».

«Αυτά είναι ανοησίες. Δεν θέλω να τους προσβάλω αλλά δεν έχουν αντίληψη των εξελίξεων στον κόσμο. Γιορτάζουν τα γενέθλια του Κλίντον όμως διαδραματίζονται μεγάλες αλλαγές στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα μύθευμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής», κατέληξε ο Σέρβος υπουργός.

«Το ΝΑΤΟ θα είναι εκεί»

Στο παζάρι Βελιγραδίου - Πρίστινας συμμετείχε με τον δικό του τρόπο χτες και ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Νάπολη, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο. Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς», ο Φόγκο είπε πως θα χαιρόταν να ακούσει τα σχέδια του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και πως σκοπεύει να έχει «ευρύτερες συνομιλίες» ενόψει και των επικείμενων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ θα είναι παρόν και γι' αυτούς που θέλουν ειρήνη και θα είναι εκεί εάν του ζητηθεί βοήθεια. Για τους υπόλοιπους που έχουν απώτερα κίνητρα, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης εκεί εάν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών, ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Απαντώντας για το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση συγκρούσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου με δεδομένα τα σχέδια της Αλβανίας «να σβήσει» τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο από το Γενάρη του 2019, ο ΝΑΤΟικός ναύαρχος υποστήριξε πως για τα σύνορα «υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» και πως η KFOR που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο «είναι τμήμα του ΝΑΤΟ και δρα στην περιοχή» με δήθεν «στόχο την ασφάλεια του περιβάλλοντος και την ελεύθερη κίνηση προσώπων».

«Προετοιμασία εδάφους» για αλλαγές συνόρων

Αξίζει, τέλος, να καταγραφεί και το χτεσινό δημοσίευμα του «Politico», με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μια αλλαγή συνόρων που η Δύση θα πρέπει να καλωσορίσει». Ενταγμένο στην «προετοιμασία εδάφους» για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «παρά τους κινδύνους, μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τις συγκεκριμένες χώρες όσο και την ΕΕ».

Μάλιστα, στο άρθρο σημειώνεται ότι παρά τον «έντονο και κατανοητό φόβο για την αλλαγή των εθνικών συνόρων», που ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «συμβατική σκέψη», και παρά το ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δρομολογήσει γενικευμένη αλλαγή συνόρων στην περιοχή («η ''Μακεδονία'' έχει μια μεγάλη εθνοτική αλβανική μειονότητα που κυριαρχεί σε μια περιοχή που εκτείνεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, τα Σκόπια. Μια απόσχιση θα σήμαινε έναν τρομερό πόλεμο. Η περιοχή που κυριαρχείται από Σέρβους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απειλεί να αποσχιστεί σε σταθερή βάση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά), «οι συζητήσεις για μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση για δύο δεκαετίες, αξίζουν "προσεκτικής υποστήριξης"».

Το βασικό «επιχείρημα» κατά την ιστοσελίδα είναι ότι η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου «τροφοδοτεί την αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ», αποκαλύπτοντας έτσι και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση της χορήγησης ασύλου σε έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT, κύκλοι του υπουργείου Αμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας χαρακτήρισαν «παράδειγμα παντελούς έλλειψης διορατικότητας» την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επίσης, οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «δεν μπορεί να αναμένεται πρόοδος στην εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αν δε ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τους πραξικοπηματίες τρομοκράτες σύμφωνες με το δίκαιο, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Θυμίζουμε ότι την επανέναρξη της διαδικασίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχε σπεύσει να προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, μετά την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειάς της να καλλιεργήσει επικίνδυνο εφησυχασμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας για «επανεκκίνηση των σχέσεων σε νέες βάσεις» κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την ελληνική Δικαιοσύνη ως υπεύθυνη για «σφαγή του δικαίου» και ότι απορρίπτει τις διεθνείς συμφωνίες έχοντας καταστήσει την Ελλάδα «ασφαλές λιμάνι για τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι η ελληνική πολιτική «έχει δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τρομοκράτες στην καρδιά της Ευρώπης». Νέες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είπε ότι η απόφαση «δηλητηριάζει τις τουρκοελληνικές σχέσεις».

Στην Κίνα ο Ν. Κοτζιάς

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα επισκεφτεί την Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, Γουάνγκ Γι. Οπως είπε στη χτεσινή ενημέρωση συντακτών ο Λου, ο Ελληνας υπουργός θα βρεθεί στην Κίνα από αύριο 25 έως τις 28 Αυγούστου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ