ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολιτιστική «όαση» με τη σφραγίδα της ΚΝΕ

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου της Αθήνας, που θα γίνει στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον

«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία» είναι το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα πραγματοποιηθούν για τρίτη συνεχή χρονιά στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που για άλλη μια φορά περιλαμβάνει έναν πλούτο εκδηλώσεων με διάφορες μορφές τέχνης. Γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν στις σκηνές του Φεστιβάλ με νέους και ερασιτέχνες δημιουργούς. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μουσικά αφιερώματα στη Μικρασιατική καταστροφή, στον Δημήτρη Μητροπάνο, στο Μάνο Λοΐζο, στο ελληνικό ροκ, αλλά και προγράμματα παραδοσιακής μουσικής, λαϊκά γλέντια κ.ά.

Νέο στοιχείο στο φετινό Φεστιβάλ θα είναι το μαθητικό στέκι που θα έχει τη δική του σκηνή με ξεχωριστό, πλούσιο πρόγραμμα από μαθητικές δημιουργίες αλλά και καλλιτέχνες δημοφιλείς στις μικρότερες ηλικίες.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος με πλούσιο πρόγραμμα, ενώ για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp της ΚΝΕ για νέους και νέες στο χώρο του Πάρκου από τις 8 έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Επίσης στο χώρο του Φεστιβάλ σε όλο το 3ήμερο θα πραγματοποιούνται συζητήσεις και εκδηλώσεις ενώ θα λειτουργούν και τα εξής εργαστήρια: Κρουστών - Εικαστικών (Fresco - Ψηφιδωτό) - Κατασκευής μουσικών οργάνων - Κατασκευής κούκλας - Πολυφωνικού τραγουδιού

Παραθέτουμε σήμερα αναλυτικά ολόκληρο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις σκηνές του Φεστιβάλ και όπως ανακοίνωσε η ΚΝΕ, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα προγράμματα συζητήσεων και εκδηλώσεων όλων των χώρων του Φεστιβάλ.

ΑΡΤΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ
Μοναδικές νεανικές φεστιβαλικές συναντήσεις

Στις 31 Αυγούστου στην Αρτα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Μεγάλες νεανικές γιορτές αναμένεται να είναι και φέτος τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Δυτική Ελλάδα.

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτη η Αρτα, όπου το Φεστιβάλ γίνεται στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακολουθούν μια βδομάδα μετά, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη, το Αγρίνιο, όπου οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Πάρκο και θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τα Γιάννενα, που οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα Λιθαρίτσια και θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πλούσιο είναι και το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα με συναυλίες από τους Δ. Μπάση, Β. Λέκκα, Β. Κορακάκη κ.ά. Και στις τρεις πόλεις, στους χώρους των Φεστιβάλ θα λειτουργούν εκθέσεις, βιβλιοπωλεία, περίπτερα, παιδότοπος, ταβέρνα - μπαρ κ.ά.

Αναλυτικά τα προγράμματα των Φεστιβάλ στις τρεις πόλεις έχουν ως εξής:

ΑΡΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Ομιλία από τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη. Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Λαϊκό γλέντι με σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εντεχνο τραγούδι με τους Αποστόλη Μωραΐτη, Νίκο και Αλέκο Αλεξίου. Αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Λαϊκό γλέντι με τους Πάνο Τσίτσικα - Βασίλη Κορακάκη.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: Διαγωνισμός νεανικής δημιουργίας, μαθητικό σκετς - σύγχρονη διασκευή από την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», ροκ συναυλία με τους TRAFFIC JAM (τοπικό μαθητικό συγκρότημα), μεγάλη συναυλία με τους DOMENICA. Κεντρική Σκηνή: Θεατρικό για την ανεργία («Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ»), οπτικοακουστικό αφιέρωμα και συζήτηση με θέμα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Η πείρα από τους εργατικούς αγώνες στα Γιάννενα», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Β. Παπαγεωργίου στο κλαρίνο. Παιδότοπος: Παράσταση - παιχνίδι με κλόουν, γαϊτανάκι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων. Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά για την κρίση».

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νεανική Σκηνή: TALK SHOW - παιχνίδι ερωτήσεων για το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα («ROCK ABY», «SIDE WINDERS», «ANONYMOUS», συγκρότημα του 1ου και 7ου ΓΕΛ κ.ά.). Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο ελληνικό έντεχνο και ροκ τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι με τον Δημήτρη Μπάση με ιδιαίτερη αναφορά στον Δ. Μητροπάνο. Παιδότοπος: Μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορός, εργαστήρι χειροτεχνιών, «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι...». Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Παιδικοί σταθμοί στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «Στιχοπλοκιές». Μαθητικό σκετς. Χαιρετισμός από μέλος του ΝΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Λαϊκό γλέντι με τους «Free group».

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Οι Αφροδακοί». Αφιέρωμα στη «Χαλυβουργία». Σκετς για την ανεργία. Ομιλία από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30«Το σεργιάνι μας στον κόσμο...» Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Ερμηνευτές: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Νάνα Ντινοπούλου.

23.00«Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία...» Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ερμηνευτές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Μπάσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30«Με αίμα και ιδρώτα δένεται το ατσάλι» Αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών από το συγκρότημα του Γιώργου Σαρρή.

22.30 Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

23.30 Λαϊκό γλέντι με την Σούλα Βαζούρα.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.30 Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

21.30 Μικρασιάτικα τραγούδια από το εργαστήρι μουσικής πολιτιστικού στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

22.15 Συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Brigada» (4ο και 5ο ΕΛ Πετρούπολης, Μουσικό ΕΛ Ιλίου).

23.00 Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβιν Σω. Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30«Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» Μουσική και τραγούδια από το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το θίασο «Μοντέρνοι Καιροί» και την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Εγγλέζος.

22.30«Το ελληνικό ροκ του χθες και του σήμερα» Συναυλία με τους: Διονύση Τσακνή, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα, Λάκη Παπαδόπουλο - Μπλε.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30«Μουσική Εγνατία του λαϊκού πολιτισμού». Πολυφωνικά τραγούδια από την Ηπειρο και παραδοσιακή μουσική από τη Θράκη και τη Μακεδονία. Συμμετέχουν: Κομπανία Θ. Λώλη και πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», Στεριανή κομπανία Δ. Κότσικα και φωνητικό σύνολο «ΙΩ» (Βόλακας Δράμας) και σχήμα με τους Αρβανίτη, Ιτζούδη και Ζευγίτη.

23.30 Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος».

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα: ΑΝΥ.Ρ (Ζωγράφου).

19.30 Internetfun quiz.

21.45 Συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Μεθυσμένοι Βασιλιάδες» (Ανω Λιόσια), «Φωτεινοί Σηματοδότες» (Ηλιούπολη, Μουσικό ΕΛ Αλίμου).

22.45 Συναυλία με τους Φώτη Ανδρικόπουλο, Δημήτρη Καρρά, Αντίπερα Οχθη.

23.30 «Ιστορίες για κρουστά» με τον Βασίλη Βασιλάτο.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το πρόγραμμα οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη.

20.45 Ομιλία από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

21.30«Τ' όνειρό σου ανασταίνω...» Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής. Ερμηνευτές: Μαρία Αναματερού, Πάνος Μπούσαλης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Τρίφωνο, Διονύσης Τσακνής, Ιωάννα Φόρτη.

23.00 Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Κούτρα, Αννα Λινάρδου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30«Μουσικές και χοροί της κυρα - θάλασσας» Συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους, Π. Βέργος και Β. Σαραντίδης (Μεσότοπος Λέσβου), Ν. Φάκαρος (Ικαρία), Τζιωτάκης (Κυκλάδες) και τοπικοί χορευτικοί όμιλοι.

23.30 Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βαγγέλη Κορακάκη.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Μαθητικό σκετς (Καλλιθέα, Μπραχάμι, Αργυρούπολη).

19.30 Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

21.30 Stand up comedy.

22.15 Συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Shattered Memories» (Ταύρος, Μεταξουργείο), «Retzect» (Κάτω Πατήσια).

23.30 ΝΕΒΜΑ - Goin Through- Μέγας.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Σήμερα, Παρασκευή

Λευκάδα, στο Πάρκο Παραλίας. Θα μιλήσει ο Αρης Στούμπος, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρτας - Πρέβεζας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Θα γίνει αφιέρωμα στους εργατικούς αγώνες και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους «ΜΙΝΟΡΕ».

Ανθούπολη Λάρισας, στην πλατεία, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Χρ. Κουβέλας, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ.

Καρπενήσι, με θέμα «Πολιτικές Εξελίξεις - Πρόταση του ΚΚΕ», στο Πάρκο Νεράιδα. Στις 6.30 μ.μ. θα διεξαχθεί τουρνουά ποδοσφαίρου, στις 8.30 μ.μ. αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Χρήστος Πάσουλας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Κοζάνη, με θέμα «ο αντικομμουνισμός και πού στοχεύει», στις 9 μ.μ., στην πλατεία Σκ'ρκα. Θα μιλήσει η Γιώτα Λαμπαδά, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Κοζάνης της ΚΝΕ και θα γίνει προβολή του αντιπολεμικού δράματος του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ελεμ Κλίμοφ «Ελα να δεις» (βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο FIPRESCI, Φεστιβάλ Μόσχας 1985).

Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Δ. Μπουτζόλας, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Πεντάπολη Σερρών, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα την ανεργία. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο Σάββατο

Νέα Μάκρη, στη μαρίνα του λιμανιού, με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις, Πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Γ. Σκουρλής, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ, θα γίνουν προβολές, παραστάσεις και συναυλίες.

Σπερχειάδα, στο Παλαιό Γυμνάσιο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Λουκία Λιγδή, στέλεχος του ΚΚΕ, θα γίνουν τουρνουά ποδοσφαίρου, προβολή βίντεο για τα ναρκωτικά και λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 26 Αυγούστου

Καστέλι Χανίων, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου δίπλα στην προτομή του Μάνου Κατράκη, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο κομμουνιστή ηθοποιό Μάνο Κατράκη.

Νάουσα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση στο πλακόστρωτο του πάρκου.

Περαία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., στην παραλία, με θέμα την ανεργία. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου

Νέα Ιωνία Βόλου, στις 8 μ.μ., πίσω από το Δημοτικό Θέατρο. Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» και μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

Το Αθλητικό Camp

Από τις 8 έως τις 15 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp της ΚΝΕ για νέους και νέες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι αθλητικές δραστηριότητες και οι διαλέξεις - συζητήσεις θα γίνουν στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Δραστηριότητες

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη: Ποδηλατικός γύρος του πάρκου για παιδιά, στις 6.30 μ.μ.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη - Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: Τουρνουά μπάσκετ «3on3» (ηλικίες άνω των 13 ετών).

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη - Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Τουρνουά σκάκι (Σιμουλτανέ - Μπλιτς).

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: Σεμινάριο γνωριμίας με πολεμικές τέχνες (τζούντο - τάε κβον ντο) από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές, στις 6 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Σεμινάριο γνωριμίας με τα αθλήματα του στίβου, στις 5 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Αγώνας δρόμου 5 χλμ ενάντια στα ναρκωτικά (σημείο εκκίνησης πλατεία Ιλίου), στις 10.30 π.μ.

Διαλέξεις - συζητήσεις

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: «Ολυμπιακοί Αγώνες: Οταν τα κέρδη κάνουν ρεκόρ», στις 8 μ.μ.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: «Ασκηση σε πληθυσμούς με προβλήματα υγείας», στις 8 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: «Οφέλη της άσκησης στη νεολαία», στις 7 μ.μ.

Για τα τουρνουά μπάσκετ και σκάκι, τον ποδηλατικό γύρο και τον αγώνα δρόμου 5 χλμ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχές στα mail: mail@odigitis.gr, kne@kne.gr, στο τηλ. 698.7706.814 και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ