ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θα αφήσουν τίποτα πράσινο!

Η Ελλάδα καιγόταν απ' άκρη σ' άκρη, την ώρα ακριβώς που ο εκπρόσωπος του "Νέρωνα" ανακοίνωνε πως η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποίηση...

Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έγιναν χτες στάχτη, τόσο στην περιοχή του Νέου Βουτζά, όσο και στην Παλιά Πεντέλη. Ταυτόχρονα, έξι σπίτια και βοηθητικοί χώροι παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι περιοχές αυτές, ενώ αποτελούν δύο από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, παρ' όλα αυτά παραμένουν απροστάτευτες, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνεχώς πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Η φωτιά στο Νέο Βουτζά ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι. Τότε, όπως μας είπε ο δήμαρχος Νέας Μάκρης Β. Τζιλάβης,ειδοποιήθηκε άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα, όλοι οι δήμοι της Αττικής και έγινε έκκληση για βοήθεια. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν αμέσως 27 πυροσβεστικά οχήματα, 120 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα "Σινούκ". Οπως όμως μας τόνισε ο Β. Τζιλάβης, "κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια". Ετσι, η φωτιά δεν άργησε να εξαπλωθεί, με αποτέλεσμα ύστερα από λίγες ώρες να έχει φτάσει στο Νταού Πεντέλης και στο Πικέρμι.

Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά, αφού στο Παιδιοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι καμένες οροφές, τα διαλυμένα έργα των παιδιών, οι κατεστραμμένες πόρτες και οι μάνικες ανάμεσα στους διαδρόμους σε τίποτα δε θύμιζαν το εργαστήρι. Μόνο μία ταμπέλα που γράφει "Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι", μας βοηθάει να διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά έφτιαχναν κάποτε τα έργα τους σε εκείνο το κτίριο. Ευτυχώς, όμως, το νοσοκομείο εκκενώθηκε γρήγορα, χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραφήνας και στο Δαφνί. Παρά όμως τις σημαντικές προσπάθειες των πυροσβεστών, οι μικρές αναζωπυρώσεις συνεχίζονταν πίσω από το νοσοκομείο μέχρι αργά το απόγευμα.

Σημαντικές ήταν και οι καταστροφές στην περιοχή του Πικερμίου και της Καλλιτεχνούπολης. Εκεί, η πύρινη λαίλαπα συνέχισε "το έργο της" και έκανε στάχτη αγροτικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, βλέποντας τις ιδιοκτησίες τους να καίγονται. Μάλιστα, στην περιοχή του Πικερμίου, η φωτιά είχε αρχικά εξαπλωθεί τόσο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένα βενζινάδικο να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ωστόσο, τόσο χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών και των κατοίκων, όσο και στο γεγονός ότι άλλαξε η φορά του ανέμου, αποφεύχθηκε το μοιραίο. Στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα και έφτασε μέχρι την Ανθούσα.

Παλιά Πεντέλη

Στην περιοχή της Παλιάς Πεντέλης, η φωτιά ξέσπασε λίγες ώρες μετά από αυτήν του Νέου Βουτζά, αργά το μεσημέρι. Ωστόσο, η πυρκαγιά αυτή δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, μετά την άμεση επέμβαση των κατοίκων και των πυροσβεστών.

Αργά το απόγευμα, η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και είχαν μείνει ελάχιστες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Καίγεται και η Εύβοια

Για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλη, η Εύβοια παραδόθηκε στις φλόγες. Μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της περιοχής Πισσώνα,Πούρνου,Θεολόγου,Ερέτριας,το νέο πλήγμα αυτή τη φορά ξεκίνησε από την περιοχήΚύμης και συγκεκριμένα από τον οικισμό Μουρτερί της Οκτωνιάς.

Ολοι μιλάνε για εμπρησμό, αφού η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια έχει δεχτεί πλήγματα από 15 εμπρησμούς. Η πυρκαγιά από τον οικισμό Μουρτερί - όπου εκδηλώθηκε στις 3 τα μεσάνυχτα - ακολούθησε την πορεία του ανέμου, περνώντας από τις κοινότητες Ελαίας,Αυλωναρίου,Αχλαδερής,τους οικισμούς Περιβόλια και Μαντράκι,Κριεζά,Πετριές και έφτασε μέχρι την κοινότητα Δύστου.

Στο διάβα της, η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε σε μήκος είκοσι χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι απελπισμένοι προσπαθούσαν με ό,τι πρόχειρο έβρισκαν (κλαδιά και λάστιχα νερού) να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους. Η πύρινη λαίλαπα, όμως, έκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα, αποθήκες, σταύλους και ζώα, των οποίων ο αριθμός είναι ανυπολόγιστος.

Εμφανέστατη είναι η έλλειψη επίγειων μέσων. Μόνο εφτά πυροσβεστικά οχήματα με 21 πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ τη μάχη με τις φλόγες. Δικαιολογημένη και η αγανάκτηση των κατοίκων και των κοινοταρχών για την έλλειψη κρατικής αρωγής. Μόνοι τους, χωρίς κανένα συντονισμό, κατάφεραν τελικά να σώσουν μόνο τα σπίτια τους.

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Θανάση Παπά,που έκανε στο "Ρ" την εξής δήλωση: "Η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά τον ηθικό αυτουργό αυτής της καταστροφής που είναι η κυβερνητική πολιτική, δηλαδή ο νόμος Τζουμάκα. Αναδεικνύουν, επίσης, την έλλειψη υποτυπώδους σχεδιασμού και συντονισμού.

Οι κάτοικοι από μόνοι τους προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, αφού τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης ήταν ελάχιστα. Από τη μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κανένας σχεδιασμός και συντονισμός δεν υπήρχε, ό,τι σώθηκε ήταν από καθαρή τύχη και από την αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και, ταυτόχρονα, η αποζημίωση των πληγέντων. Ομως, επειδή έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Αύγουστο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές με αυτά τα ελάχιστα μέσα πυρόσβεσης. Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της Εύβοιας και από προσωπικό και από μηχανήματα".

Στη Χαλκιδική

Σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται στην περιοχή, από τη μεγάλη φωτιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που για πέμπτη μέρα χτες συνέχιζε το καταστροφικό της έργο. Εκατοντάδες κάτοικοι ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν το δάσος, αλλά και τις περιουσίες τους από την πύρινη λαίλαπα, που στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα. Στην Αγία Παρασκευή κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, κυρίως στον Οικισμό των Λουτρών. Ενα βενζινάδικο και δύο σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Με έμφραγμα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, μεταφέρθηκε η ιδιοκτήτρια του βενζινάδικου, Ελένη Σπανού. Ευτυχώς, δεν πήραν φωτιά τα καύσιμα και αποφεύχθηκε καταστροφική έκρηξη.

Η φωτιά στην Αγία Παρασκευή αναζωπυρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. Στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα συμμετείχαν δεκάδες άνδρες της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες κάτοικοι. Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης σε μήκος, αλλά και σε πλάτος, δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος ΠΣΕΑ Χαλκιδικής, το Ανατολικό Μέτωπο προς το Πευκοχώρι περιορίστηκε σημαντικά, ενώ το Δυτικό Μέτωπο, δηλαδή της Αγίας Παρασκευής, που εκτείνεται σε δύσβατη περιοχή, μενόταν ανεξέλεγκτα μέχρι το βράδυ. Απειλήθηκαν και τα μνήματα του χωριού, ενώ εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και οι παραθεριστικοί οικισμοί. Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής έμεινε χωρίς ρεύμα από νωρίς το μεσημέρι εξαιτίας βλάβης που προκλήθηκε από τη φωτιά στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ενώ το απόγευμα κόπηκε και το νερό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Και χτες πάντως οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως είναι ελάχιστες οι δυνάμεις που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα και αυτές έχουν εξαντληθεί, μετά από πέντε μέρες συνεχούς απασχόλησής τους. Επίσης έκαναν λόγο για αδυναμία συντονισμού των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και για ελάχιστη συνδρομή των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Φωτιές, επίσης, εκδηλώθηκαν χτες στη Νικήτη και στο Γομάτι Χαλκιδικής, οι οποίες έσβησαν μέσα σε σύντομο διάστημα. Από την πυρκαγιά στην Ταρώνη κάηκαν περίπου τριάντα στρέμματα θαμνώδους έκτασης στην περιοχή που είχε ξανακαεί το 1983, ενώ απειλήθηκε και ο τουριστικός οικισμός.

Και στη Θάσο, όμως, οι εμπρηστές συνέχισαν το έργο τους. Χτες επέκτειναν τη δραστηριότητά τους προς το δάσος των Μαριών, στα Λιμενάρια. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στη θέση Πατήματα στις Μαριές, απείλησε στα 20 μέτρα κατοικημένες περιοχές, έκαψε δεκάδες στρέμματα δάσους, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγιναν και κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Νωρίς το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο, μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών, των κατοίκων της περιοχής και των μελών του Συλλόγου Πυροπροστασίας Λιμεναρίων. Ρίψεις έκαναν και τα δύο αεροσκάφη που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.Στο μεταξύ, μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε σε παλιό σκουπιδότοπο στο Κρυονέρι της Καβάλας, η οποία έσβησε, αφού έκαψε 25 στρέμματα θαμνώδους έκτασης.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Δεν πάει άλλο...

"Οι πυροσβέστες δώσανε και δίνουν πραγματικές μάχες. Αυτό αποδείχνεται από τους νεκρούς. Ομως, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η πλάτη του πυροσβέστη δεν αντέχει. Μέσα στην αντιπυρική περίοδο μάς ανέθεσαν τις δασικές πυρκαγιές χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις". Αυτά μας τόνισε χτες ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ), Παναγιώτης Δρίτσας.

"Στις 23 Αυγούστου 1997 εκδόθηκε διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), που ανέφερε ότι το Σώμα αναλαμβάνει την ευθύνη των δασικών πυρκαγιών. Από τότε μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου το Μάιο του 1998 δεν έγινε τίποτα για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις", υπογραμμίζει ο Π. Δρίτσας.

"Δεν υπήρξε ένα χρονοδιάγραμμα που να προσδιορίζει τη διαδικασία ανάληψης. Οταν άρχισε η αντιπυρική περίοδος ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Στη Βουλή ο αρχηγός του ΠΣ, Α. Γκέκας, είχε ζητήσει τέσσερις μήνες προθεσμία για να προετοιμαστεί η υπηρεσία. Ούτε αυτή μας δόθηκε".

"Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει υποδομή για αναγνώριση των δασικών περιοχών που έχουν αναλάβει τα κλιμάκια. Οι πυροσβέστες δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το δάσος. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι' αυτό. Αν είχαν στελεχωθεί τα κλιμάκια από το φθινόπωρο, αυτό θα είχε γίνει".

Τα κλιμάκια δημιουργήθηκαν με το νέο νόμο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από το ΠΣ. Αποτελούν τις μονάδες κρούσης και είναι ό,τι οι πυροσβεστικοί σταθμοί για τις αστικές πυρκαγιές. Είχαν προβλεφτεί 100 και λειτουργούν τα μισά. Εγιναν χωρίς να προηγηθούν μελέτες που να πρότειναν την ίδρυσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών ευθύνης. Αποτελούνται από έναν πυρήνα τριών - πέντε πυροσβεστών, τους εποχικούς δασοπυροσβέστες και τους μεταταχθέντες δασικούς. Επρεπε να διέθεταν 400 άτομα προσωπικό. Ομως, δεν έχουν επανδρωθεί πλήρως και αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Για παράδειγμα, στην Αίγινα το κλιμάκιο "στεγάζεται" σε ξενοδοχείο.

Επίσης, τα πυροφυλάκια δε λειτουργούν. Παλιά επανδρώνονταν από δασικούς, ενώ τώρα τα περισσότερα είναι άδεια.

"Η οργάνωση και ο σχεδιασμός είναι σχεδόν ανύπαρκτα", προσθέτει ο Π. Δρίτσας. "Το σχέδιο νόμου πρόβλεπε γι' αυτό το θέμα την έκδοση ΠΔ που θα εκδιδόταν ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου... Επιμελητεία δεν υπάρχει. Μια κινητή καντίνα τροφοδοτεί με σάντουιτς και νερό τους υπαλλήλους που βρίσκονται στις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα... Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, στα 850 οχήματα του ΠΣ προστέθηκαν 600 της Δασικής από τα οποία το 1/3 περίπου είναι μη αξιόμαχα".

"Με τα δάση, όταν είχε την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης η Δασική Υπηρεσία (ΔΥ) ασχολούνταν 16.500 άτομα. Σήμερα 10.500 προσπαθούν να προλάβουν και τις αστικές πυρκαγιές", υπογραμμίζει.

Η ΕΥΠΣΠΑ με παλιότερη ανακοίνωσή της προειδοποιούσε ότι η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις θα προκαλούσε θύματα. Επαληθεύτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Με δηλώσεις του χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων ΠΣ, Ν. Καρράς, τόνιζε ότι "αν ψηφιζόταν ο νόμος το Δεκέμβριο, ίσως κάτι να προλαβαίναμε ώστε να καλύψουμε τις ευθύνες και τις φθορές". Επίσης δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι είχαμε "παγκόσμιο ρεκόρ" εκδήλωσης πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για "οργανωμένο σχέδιο", ενώ πρόσθεσε ότι η Πυροσβεστική έχει και τη γνώση και την κατάρτιση που απαιτείται, ωστόσο δεν έχει το απαραίτητο έμψυχο και άψυχο υλικό.

Τη διενέργεια ΕΔΕ για τις συνθήκες του θανάτου των τριών πυροσβεστών διέταξε χτες ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Α. Γκέκας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πλημμύρα" θράσους!

Με μια "πλημμύρα" θρασύτητας απάντησε χτες η κυβέρνηση στα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από την εικόνα της φλεγόμενης Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δεν παρέλειψε να αποδώσει τις ευθύνες για τις μαινόμενες πυρκαγιές στην... "ένταση των ανέμων" και με φανερή έγνοια να προκαλέσει "κοκορομαχία" πάνω στα αποκαϊδια με την αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για "ανευθυνότητα" και "καταδημαγώγηση", υποστήριξε ότι "είναι αλήθεια πως οι δυνάμεις έδρασαν ικανοποιητικά" (!) και πως "η προσπάθεια η οποία γίνεται... είναι προσπάθεια που μπορώ να πω ότι έχει αποδώσει αποτελέσματα καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, τηρουμένων των αναλογιών"!

Καθ' όλη τη διάρκεια του εκθειασμού της κυβερνητικής "αποτελεσματικότητας", ο Δ. Ρέππας δεν έπαψε να εμπλέκει στις αναφορές του και το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε πίσω από τον εκθειασμό του ηρωισμού των ανδρών του Σώματος, να είναι πιο ευκολόπεπτη η "ευλογία" των κυβερνητικών πεπραγμένων...

Επίσης, ο Δ. Ρέππας δεν ξέχασε να αναφερθεί στην κυβερνητική... υπευθυνότητα. "Ο πρωθυπουργός και όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια παραίτηση, για λόγους ευθιξίας, έστω. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να είναι έτοιμες οι δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυτά" (!), και αντί άλλης απόδειξης, αφού αναρωτήθηκε "τι άλλο μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε παράγοντας ή φορέας;"... συνέστησε στους δημοσιογράφους: "Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες"...

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού θράσους, ο Δ. Ρέππας στις πάνδημες καταγγελίες για ανετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να αναλάβει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης - όπως υποχρεώθηκε από τον κυβερνητικό νόμο - έσπευσε να ανταπαντήσει ότι από τους τρεις πυροσβέστες που κάηκαν προχτές, οι δυο ήταν έμπειροι...

ΚΚΕ
Εκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής

Αίτηση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατέθεσε χτες η Αλ. Παπαρήγα

Τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το θέμα των πυρκαγιών και των τραγικών αποτελεσμάτων τους, ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη με αίτηση που κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ολόκληρο το κείμενο της αίτησης έχει ως εξής:

"Κύριε πρόεδρε,

Τρεις πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί, δίνοντας τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Τρεις νέοι άνθρωποι έπεσαν στη μάχη του καθήκοντος. Ενας ακόμη πολίτης, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, βρέθηκε νεκρός μέσα στα αποκαϊδια του λεηλατημένου Υμηττού. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Οι ελάχιστοι πνεύμονες δάσους που έχουν απομείνει, στην ανοχύρωτη χώρα μας, καταστρέφονται από αδίστακτους οικοπεδοφάγους, από αμέλεια, από έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας του κράτους. Ομόφωνα πορίσματα της Βουλής και ολοκληρωμένες προτάσεις φορέων και ειδικών, για την προστασία των δασών, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αγνοούνται, περιφρονούνται, στο όνομα διάφορων πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Κύριε πρόεδρε,

Η καταστροφή που συντελείται είναι ανυπολόγιστη με τρομακτικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου, για το μέλλον των παιδιών μας. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Επιβάλλεται η άμεση έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης πάνω σ' αυτό το κρίσιμης σημασίας ζήτημα.

Το ΚΚΕ προτείνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα τις πυρκαγιές και την ανάγκη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους".

Παραμένει "άγνωστος"

Μέχρι χτες το βραδύ δεν είχε γίνει γνωστό το όνομα του πολίτη που κάηκε στην προχτεσινή πυρκαγιά στον Υμηττό, αφού το πτώμα του δεν μπορούσε να αναγνωριστεί λόγω της κατάστασής του. Εξάλλου εξακολουθούσε να αγνοείται η τύχη του εθελοντή δασοπυροσβέστη Δ. Καραμολέγκου. Ο τελευταίος ήταν μέλος της εθελοντικής δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής. Προχτές, όταν ξέσπασε η φωτιά στον Υμηττό, πήγε στο κέντρο συντονισμού του Δήμου στο δάσος Καισαριανής και με το ΙΧ του μετέβη στον τόπο της καταστροφής. Από τότε αγνοείται. Το αυτοκίνητο του βρέθηκε σταθμευμένο κοντά στην περιοχή όπου οι τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας με τις φλόγες.

Τελευταίο αντίο

Σκυθρωπά πρόσωπα, κατεβασμένα κεφάλια, υγρά μάτια. Με συγκίνηση υποδέχτηκαν οι συνάδελφοι του χτες, στον Β' Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας, στον Κολωνό, τη σορό του αρχιπυροσβέστη Δημήτρη Μαλούκου που σκοτώθηκε προχτές στην πυρκαγιά του Υμηττού. Ο "πατέρας της βάρδιας", όπως τον έλεγαν, δεν υπήρχε πια. Για 23 χρόνια υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Σώμα και σε δυο χρόνια έβγαινε στη σύνταξη.

"Είμαστε επιφυλακή όταν ξέσπασε η φωτιά", είπε ο συνάδελφός του Σ. Κρίκος. "Ορίσαμε τα οχήματα και το δικό του έφυγε για Ηλιούπολη. Ηταν έμπειρος πυροσβέστης. Με το καλαμπούρι του... Κάποια στιγμή ακούσαμε ότι αγνοείται το πλήρωμα...".

Ο Ν. Λαβράκος ήταν ίδια σειρά με τον άτυχο 26χρονο πυροσβέστη Α. Διαβολή. "Δεν το πιστεύω ότι έφυγε... Κατά τη διάρκεια υλοποίησης εντολής για αποχώρηση το όχημά του έμεινε τελευταίο. Δεν είχαν δώσει σήμα ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα".

Η κηδεία του αρχιπυροσβέστη Δ. Μαλούκου έγινε χτες το απόγευμα στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Η κηδεία του αρχιπυροσβέστη Θεμιστοκλή Μαυραειδή θα γίνει σήμερα στις έξι το απόγευμα στην Αμφισσα και του Αλέξανδρου Διαβολή στις έντεκα το πρωί στο Γ' Νεκροταφείο.

Νέες πυρκαγιές

Οι δολοφονικές ενέργειες των εμπρηστών συνεχίζονται, καθώς από χτες τα ξημερώματα καίγονται και νέες περιοχές: η Ρωμανού Πέρα Λάκκα στην Πάτρα, το Νέο Ερινέο (Νερατζιές) στο Αίγιο.

Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" ένας αγρότης που κάηκε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά στο Νέο Ερινέο Αιγίου. Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε χτες στις 12.42 τα ξημερώματα. Χτες το απόγευμα ήταν σε ύφεση καίγοντας θαμνώδη έκταση. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο έχουν μπει τρεις πυρκαγιές τον τελευταίο μήνα.

Ακριβώς την ίδια ώρα, δηλαδή στις 12.40 χτες τα ξημερώματα, ξεκίνησε και η πυρκαγιά στην Πάτρα, στην περιοχή Ρωμανού Πέρα Λάκκα. Η φωτιά χτες το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες το απόγευμα οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν προχτές στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Κοιλιωμένος και στο Πευκοχώρι Αγιος Γεώργιος Κασσάνδρας, ενώ σε ύφεση ήταν χτες το απόγευμα οι πυρκαγιές στις περιοχές Οινόη Αμαλιάδος και Βαρετάδα Αμφιλοχίας.

"Να ποιοι είναι οι εμπρηστές! "

Δυναμική αντίδραση απ' αυτούς που έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά

Με δυναμική πικετοφορία διαμαρτυρίας απάντησαν οι μαζικοί φορείς του Βύρωνα, της Καισαριανής, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης στην πολιτική της κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη χτεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Εκατοντάδες πολίτες με επικεφαλής τον δήμαρχο του Βύρωνα, Νίκο Ρογκάκο,τον υποψήφιο δήμαρχο της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας Καισαριανής", Γιώργο Κατημερτζή,και τον υποψήφιο δήμαρχο της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", Νίκο Παπακωνσταντίνου,και μέλη της Δασοπροστασίας - που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδιναν μάχη να σβήσουν τη φωτιά - συγκεντρώθηκαν στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ρηγίλλης.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με κύριο σύνθημα: "Κυβέρνηση - Τζουμάκας - Καταπατητές. Να ποιοι είναι οι εμπρηστές",απαίτησαν να δουν τον πρωθυπουργό. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Φρουράς, ο οποίος τους είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Χάθηκε ό,τι πολυτιμότερο...

"Εκτός από την απώλεια των ανθρώπων οι συνήθεις ανευθυνοϋπεύθυνοι μας οδηγούν και σε απώλεια νοημοσύνης", σχολίασε χτες η ομάδα Περιβάλλοντος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", σημειώνοντας ότι "ανεξάρτητα από όλες τις εκτιμήσεις που κάνουν οι διάφοροι παραθυροκράτορες, η ουσία είναι ότι καταστράφηκε το πιο αισθητικό κομμάτι του αττικού δάσους, το οποίο θα έπρεπε προληπτικά να φυλάγεται ως κόρη οφθαλμού. Τώρα οι ύστερες κραυγές "απόγνωσης" μοιάζουν περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ