ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009
Σελ. /32
Καμιά αναμονή! Τώρα ΚΚΕ!

54 πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ από ιδρύματα της Αθήνας υπογράφουν κείμενο στήριξης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Αποστόλης Πλατανιάς

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μόνη σήμερα που μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε η επιστήμη και οι επιστήμονες να κατακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για την απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο. Στις ευρωεκλογές καταδικάζουμε την ευρωενωσιακή πολιτική στηρίζοντας το ΚΚΕ.

Τα παραπάνω τονίζουν 54 πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, από ιδρύματα της Αθήνας, που υπογράφουν κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Το κείμενο που υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα κάλεσμα προς τους συναδέλφους τους, έχει ως εξής:

«Οι φετινές ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο, όπου εκδηλώνεται ολόπλευρα η καπιταλιστική κρίση. Η οικονομική κρίση που ξεδιπλώνεται σε όλα τα καπιταλιστικά κέντρα, διαλύει πολλές από τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για το χαρακτήρα της ΕΕ και τους σκοπούς που υπηρετεί. ΕΕ και ευημερία των λαών δε συμβιβάζονται.

Είναι αλήθεια πως τα προηγούμενα χρόνια καταβλήθηκε ηράκλεια προσπάθεια να εμφανιστεί ο συνασπισμός των καπιταλιστικών κρατών στο επίπεδο της ΕΕ ως ο μόνος δρόμος προόδου και ευημερίας που είχαν να διαλέξουν οι λαοί της Ευρώπης, μαζί τους και ο ελληνικός λαός. Μαζί με τα αστικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δούλεψαν πολυποίκιλοι μηχανισμοί στήριξης της ΕΕ. Σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών στο άμεσο μέλλον είχε αναλάβει από καθέδρας, αλλά και με κάθε άλλον τρόπο, να δώσει και επιστημονικό κύρος στο οικοδόμημα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που καμία σχέση δεν έχει με τις έγνοιες και αγωνίες του λαού μας για προκοπή και ευημερία.

Παρόλα αυτά, το αντιδραστικό πρόσωπο της ΕΕ αποκαλύπτεται σήμερα πια και σε αυτούς που δεν το διέκριναν. Γίναμε δέκτες μιας συνολικά αντιδραστικής και αντιεπιστημονικής θεώρησης της κοινωνίας και της ζωής. Ενώ η δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης όφειλε να περιλαμβάνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με οδηγό το κέρδος εξελίσσεται σε επιχείρηση και η Γνώση, η Παιδεία και η Ερευνα σε εμπόρευμα.

Η ζωή του λαού μας, η αγωνία της νέας γενιάς για ζωή και δικαιώματα δεν επιτρέπει καμία αναμονή. Τώρα όλοι γνωρίζουμε. Θεωρούμε ότι από την ίδια μας τη θέση στην κοινωνία δεν μπορούμε να σιωπούμε. Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητο σε κάθε χώρο, σε κάθε μέτωπο να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αντίσταση στην επιδίωξη του κεφαλαίου, της ΕΕ και των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, να υιοθετηθούν ακόμα πιο αντιλαϊκά - αντιδραστικά μέτρα σε συνέχεια των "μεταρρυθμίσεων" των προηγούμενων ετών.

Αναγνωρίζουμε τη συνεπή στάση του ΚΚΕ που αποκάλυψε και κατάγγειλε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στρατηγική της στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην Παιδεία. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία συμπαρατασσόμαστε μαζί του. Αναγνωρίζουμε στο ΚΚΕ ότι είναι εκείνη η δύναμη που με την επιλογή του να σταθεί κόντρα στο ρεύμα του "ευρωμονόδρομου" προετοίμασε τις δυνάμεις της αντίστασης στο κίνημα, κράτησε ανοιχτό το δρόμο της αντεπίθεσης στη ζωή και την Επιστήμη.

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μόνη σήμερα που μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε η επιστήμη και οι επιστήμονες να κατακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για την απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο, τις στερήσεις, την άγνοια, τις προλήψεις και βρίσκεται στον αντίποδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στις ευρωεκλογές του 2009 καταδικάζουμε την ευρωενωσιακή πολιτική στηρίζοντας ΚΚΕ. Κρατώντας ίσως ο καθένας τις επιφυλάξεις του ή και τις επιμέρους αντιρρήσεις του, λέμε ναι: Να ανοίξει ο δρόμος της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Το πρόταγμα του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου "σπούδασα την ιστορία του παρελθόντος και την ιστορία του μέλλοντος μέσα στους σύγχρονους αγώνες" μας διδάσκει και ως δασκάλους και ως επιστήμονες».

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι καθηγητές ΤΕΙ που υπογράφουν το παραπάνω κείμενο είναι οι:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Βαδαλούκα Κική, Επίκουρος καθηγήτρια

Γαζής Βαγγέλης, Καθηγητής

Γεωργιάδης Παναγιώτης, Επιστημονικός συνεργάτης

Γιόβα Διδώ, Καθηγήτρια

Κανελλόπουλος Βασίλης, Επίκουρος καθηγητής

Κοκκόρης Μιχάλης, Επίκουρος καθηγητής

Κοντογιάννης Κώστας, Καθηγητής

Λιαροκάπης Ευθύμιος, Καθηγητής

Μανωλάκος Δημήτρης, Καθηγητής

Μπαρτζώκας Δήμος, Καθηγητής

Μπάφας Γιώργος, Καθηγητής

Μπούρκας Γιώργος, Λέκτορας

Παλυβός Γιάννης, Καθηγητής

Παναγιωτουνάκος Δημήτρης, Καθηγητής

Παπαδόπουλος Κώστας, Αναπληρωτής καθηγητής

Παπαϊωάννου Αλέξης, Αναπληρωτής καθηγητής

Σαρηγιάννης Γιώργος, Καθηγητής

Σιδερίδης Αιμίλιος, Λέκτορας

Σιέττος Κώστας, Επίκουρος καθηγητής

Χατζηκομνηνού Σοφία, Επιστημονικός συνεργάτης

Χιτζανίδης Κυριάκος, Καθηγητής

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καλτσώνης Δημήτρης, Λέκτορας

Καραγάνης Τάσος, Επίκουρος καθηγητής

Κωστόπουλος Τρύφωνας, Επίκουρος καθηγητής

Παπανεοφύτου Αγάπιος, Επίκουρος καθηγητής

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Κερκίδης Πέτρος, Καθηγητής

Νάτσης Αθανάσιος, Επίκουρος καθηγητής

Πουλοβασίλης Αλέξανδρος, Ομότιμος καθηγητής

Παπαδούλης Γιώργος, Καθηγητής

Φυσικομαθηματική Σχολή

Αραπογιάννη Αγγελική, Αναπληρώτρια καθηγήτρια

Θεοδοσίου Στράτος, Αναπληρωτής καθηγητής

Κρικέλης Πέτρος, Λέκτορας

Μεγαλοφώνου Περσεφόνη, Επίκουρος καθηγήτρια

Νεστορίδης Βασίλης, Καθηγητής

Παπαϊωάννου Γεωργία, Επίκουρος καθηγήτρια

Παπατριανταφύλλου Μαρία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια

Τριμπέρης Γιώργος, Καθηγητής

Τσαρπαλιάς Αθανάσιος, Καθηγητής

Τσέρτος Ιωάννης, Επίκουρος καθηγητής

Τσίλης Εμμανουήλ, Επίκουρος καθηγητής

Φιλοσοφική Σχολή

Ηλιόπουλος Σπύρος, Καθηγητής

Ιατρική - Οδοντιατρική Σχολή

Καρανδρέας Νίκος, Αναπληρωτής καθηγητής

Ξηρουχάκη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια

Ρηγάτος Γεράσιμος, Επίκουρος καθηγητής

Σίσκος Γιώργος, Αναπληρωτής καθηγητής

Στυλογιάννη Ε., Επίκουρος καθηγήτρια

ΤΕΙ Αθήνας

Γκένα Λίτσα, Καθηγήτρια

Δάκος Σοφοκλής, Καθηγήτρια

Παραλίκα Μαρία, Εκτακτη καθηγήτρια

ΤΕΙ Πειραιά

Διλιντάς Γιώργος, Καθηγητής

Εφεντάκη Αθηνά, Εκτακτη καθηγήτρια

Πασχαλίδης Χρήστος, Καθηγητής

Σινιόρος Παναγιώτης, Καθηγητής

Σταθάς Γιάννης, Εκτακτος καθηγητής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ