ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Ολη η Ελλάδα ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στόχος των ανταγωνισμών

Eurokinissi

Σε ένα απέραντο ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό μεταβάλλει η κυβέρνηση τη χώρα, την ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021», την οποία οργάνωσε το ΓΕΕΘΑ και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Μια πραγματική πρόβα γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως χαρακτηρίστηκε, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν συνολικά 25 μοίρες, περίπου 100 αεροσκάφη (60 από το εξωτερικό - ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.α.), φέρνοντας μια τεράστια δύναμη πυρός «μια ανάσα» από τα Δαρδανέλια και κατ' επέκταση το μέτωπο της Ουκρανίας, κουμπώνοντας ακριβώς πάνω σε επιχειρησιακούς - πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Αλλωστε, σε απόδειξη ότι η χώρα είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στους ανταγωνισμούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρακολουθώντας την Τρίτη φάσεις της άσκησης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ και του διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη - Αφρική, τόνισε ότι στο πλαίσιο της άσκησης «δίνουμε ραντεβού κάθε χρόνο προκειμένου να προσομοιώσουμε τις προκλήσεις και την τριβή της μάχης όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, ώστε τα στρατεύματά μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία». Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «οι αξίες που ενώνουν τις κοινωνίες μας και έχουν επισφραγίσει τις συμμαχίες μας δέχονται επίθεση από πληθώρα απειλών».

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ετοιμάζονται για νέους δαπανηρούς εξοπλισμούς για ΝΑΤΟικές ανάγκες, ανέλαβε δέσμευση ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον στόχο που θέτει το NATO για δαπάνες ίσες με 2% (σ.σ. του ΑΕΠ). Και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή και να ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές δυνάμεις μας».

Από γη, θάλασσα και αέρα

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρουσία ξένων δυνάμεων στην άσκηση ως «αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Στο μεταξύ, όλες αυτές τις μέρες, από γη, θάλασσα και αέρα «πάνε κι έρχονται» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί που αναπτύσσονται μέσω Ελλάδας στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας.

Ενδεικτικά, αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τύπου «Lockheed EP-3E», ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, έχει απογειωθεί τουλάχιστον τρεις φορές (10, 14 και 16/4) από τη Σούδα και αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, στα δυτικά της Κριμαίας, σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR).

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πτήσεις αμερικανοΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από την Ιταλία μέσα από το FIR Αθηνών προς τη Μαύρη Θάλασσα, π.χ. αμερικανικών «P-8A Poseidon», ειδικευμένων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως και μη επανδρωμένων «Grumman RQ-4D» του ΝΑΤΟ.

Επίσης, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε ιπτάμενο τάνκερ της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας «Airbus A330 MRTT Voyager». Η άφιξη στη συμπρωτεύουσα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι και η RAF κάνει αυτό το διάστημα πτήσεις επιτήρησης στην Κριμαία (π.χ. με αναγνωριστικά «Boeing RC-135W») και δεν αποκλείεται στον σχεδιασμό της ανάπτυξης και υποστήριξης δυνάμεών τους να έχει μπει και η Βόρεια Ελλάδα.

Αλλωστε, από τη Λήμνο στις 7/4 σηκώθηκε αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ), διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολή στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός του να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο εκείνη ακριβώς τη μέρα, καθώς 2 βομβαρδιστικά τους «B-1 Lancer» πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφέρεται από αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Εκαναν δε και εναέριο ανεφοδιασμό, πάντα στο Βόρειο Αιγαίο, από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών, «KC-135T Stratotanker».

Επιπλέον, στις 12/4, έτερο στρατηγικό βομβαρδιστικό «B-1B Lancer» των ΗΠΑ πέταξε - σε αποστολή τύπου «Bomber Task Force» - «στο και γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος», όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Παράλληλα, στην καρδιά του Αιγαίου έπλεαν τα αντιτορπιλικά του αμερικανικού 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) «USS Donald Cook» και «USS Roosevelt», που απέπλευσαν στις 14/4 από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, με αρχικό στόχο να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο αρμάδας ρωσικών πλοίων.

Στο μεταξύ, διευρύνεται ο κατάλογος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που αξιοποιούν για τη μεταφορά προσωπικού και στρατιωτικών οχημάτων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τη Δευτέρα, το βρετανικό φορτηγό πλοίο (Rο-Rο) «Hurst Point» κατέπλευσε στον ακριτικό λιμένα από την Κονστάντζα της Ρουμανίας και ξεφόρτωσε υλικό της βρετανικής 104 Logistic Support Brigade, η οποία έχει την ευθύνη επιχειρήσεων RSOM (Reception, Staging & Onward Movement). Υποστηρίζει, βασικά, τις αμερικανικές δυνάμεις που πρόκειται να αναπτυχθούν και να αναδιπλωθούν από την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 2021», η οποία φέρνει πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα παραμείνει για τις ανάγκες τέτοιων διεκπεραιώσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Για τέτοιες ανάγκες τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη το θηριώδες φορτηγό πλοίο «Liberty Promise» και αργότερα, περί τα μέσα Μάη, το «Green Ridge».

Την ίδια ώρα δεν περνά απαρατήρητο ότι την Πέμπτη έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με την παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με Ρωσία και Λευκορωσία.

Κι όλα αυτά όταν ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, A. Γκρουσκό, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας».

Φέρεται δε να τόνισε σε επαφές του εδώ ότι σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχει πλέον «ένας πραγματικός κίνδυνος: Η Ευρώπη να μετατραπεί σε βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που στόχο τους έχουν τη "συγκράτηση" της Ρωσίας». Ξεχώρισε μάλιστα τη Μαύρη Θάλασσα και «τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των ημερών παραμονής των πολεμικών πλοίων του εκεί, καθώς και τις προσπάθειες αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μοντρέ» (προβλέπει περιορισμούς για τα πολεμικά πλοία που εισέρχονται στη Μ. Θάλασσα). Καμπάνες κινδύνου όλα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής

«Patriot» στον Περσικό για την «ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης»

Καθώς η εμπλοκή απλώνεται και προς τον Περσικό, την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, και Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία, όπου και υπογράφτηκε «Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών». Οπως δήλωνε κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών, αφορά «τη μετακίνηση μιας συστοιχίας "Patriot" εδώ στη Σαουδική Αραβία». Μαζί, βέβαια, θα μετακινηθεί εκεί και ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί).

Αποκαλυπτική ήταν και η αποστροφή του ότι η εξέλιξη αποτελεί «μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», δείχνοντας ότι για τα συμφέροντα της αστικής τάξης η κυβέρνηση δεν διστάζει να στείλει τις Ενόπλες Δυνάμεις ακόμα και «στο στόμα του λύκου», σε μια δίνη ανταγωνισμών, από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είπε ότι οι δύο χώρες «έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον», μια συνεργασία που όπως ισχυρίστηκε «θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», μια τοποθέτηση που βασικά προμηνύει πλήρη ενσωμάτωση του συστήματος και των ανδρών στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» που στήνει η Σαουδική Αραβία πρώτα και κύρια απέναντι στο Ιράν, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Εξήγησε δε ότι «μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος "Patriot" της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών», άλλο ένα αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχέδιο. Αλλωστε, η ελληνική συστοιχία καλύπτει κενό που δημιούργησε μετακίνηση αμερικανικής ακόμα ανατολικότερα, προς τον Ειρηνικό και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο κινητοποίησης του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» κόντρα στην κινεζική επιρροή.

Παραπέρα, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τον επόμενο μήνα να μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία και ελληνικά «F-16», με την πρόφαση της «ανταπόδοσης» της πρόσφατης έλευσης εδώ σαουδαραβικών μαχητικών. Θυμίζουμε ότι είχαν μετασταθμεύσει για περίπου δυο βδομάδες στην αεροπορική βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Falcon Eye 1». Μια αρίθμηση που δείχνει ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει τη συνέχισή της αργότερα στο μέλλον.

Να καταγραφούν τέλος οι πληροφορίες ότι προχωρούν σχέδια για μετεγκατάσταση ελικοπτέρων («Chinook» και άλλων) και αερομεταφερόμενων δυνάμεων στο πολιτικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης. Απώτερος στόχος τους, όταν ολοκληρωθεί εκεί ο νέος διεθνής αερολιμένας, το «Νίκος Καζαντζάκης» (διαθέτει και τώρα στρατιωτικό σκέλος) να μετατραπεί ολόκληρο σε βάση για την Αεροπορία Στρατού.

Σε συνδυασμό με τα σχέδια για τη δημιουργία Ναυστάθμου στη Σούδα, για το ελληνικό ΠΝ, εφάμιλλου της Σαλαμίνας (με μόνιμη στάθμευση εκεί π.χ. των ελληνικών πυραυλακάτων ή 5 φρεγατών), υλοποιούνται σχεδιασμοί τους για ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο, με εκτεταμένες δυνατότητες άμεσης επέμβασης όπου τους ζητηθεί.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ