ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για πάντα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έβγαλε μια έκθεση η Κομισιόν, που αποσαφηνίζει επιτέλους μέχρι πότε θα 'χουμε λιτότητα στην Ελλάδα. Μιλάμε ότι βάζει σαφέστατο χρονοδιάγραμμα, που δε σηκώνει αντιρρήσεις: Για πάντα!

***

"Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων".

***

Εμείς το 'χουμε βγάλει στην πρώτη σελίδα, ο δε Σημίτης το 'χει βάλει... πρώτη προτεραιότητα, κι άντε να του το βγάλεις από το κεφάλι.

***

Ας επιστρέψουμε όμως στην πολιτική επικαιρότητα και στα σημαντικά πράγματα. Τελικά πώς έβλεπε ο Παπανδρέου τον Κατσανέβα; Οντως πάθαινε κάτι όταν τον κοίταζε;

***

Ποιος είναι ο ρόλος Βλαχούτσικου στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής της χώρας; Πόσο θα επηρεάσει η ψυχολογική διάθεση της Μιμής την πορεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και σε ποια κατεύθυνση; Πού στην ευχή βρίσκεται η 3η Διαθήκη;

***

ΝΕΕΣ εξουσίες δίνονται - λένε - στους υπεύθυνους δίωξης του οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών. Μήπως θα δικάζουν επιτόπου και θα εκτελούν και την απόφαση;

***

Μπορεί μόνον έτσι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Φωτιά στα ψιλικατζίδικα! Βόμβες στα περίπτερα! Τσεκούρι στους πλανόδιους πωλητές σάντουιτς!

***

ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρκετοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε νίκη εναντίον της Μπαρτσελόνα, στο σημερινό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η υπεροχή του κάτω από τα καλάθια, η προπονητικές δυνατότητες του Ιβκοβιτς και κυρίως το ότι ο Σημίτης ΔΕ θα παρακολουθήσει το παιχνίδι.

***

Σίγουρες πληροφορίες, εξακριβωμένες και διασταυρωμένες. Ρωτήσαμε και τον Τσουκάτο.

***

Αν κάνει κανένα αστείο και βρεθεί στη Ρώμη, πρέπει επιτόπου να καταγγελθεί ως εθνικός μειοδότης. Ελπίζουμε δε, πως δεν έχει δημιουργήσει καμιά... επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τους Καταλανούς.

***

Ευτυχώς που δεν υπάρχει τρόπος... για επιβολή καθεστώτος διχοτόμησης του τροπαίου. Τι είναι; Αιγαίο;

Διπλο-αποκαλυπτικά στοιχεία

Γνωστά, αλλά πάντα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που ανέφερε προχτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τις συνταγές για νέα, ακόμη σκληρότερα, αντεργατικά μέτρα, που αυτή περιέχει. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο στην Ελλάδα και στο διάστημα 1990-96 έχει μειωθεί κατά 11% και βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 1976, ενώ η αντίστοιχη μείωση στο σύνολο της ΕΕ ανήλθε μόνο στο 4%. Ακόμη, ότι την περίοδο 1984-95 οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας - με βάση την εξέλιξη του κατώτατου μισθού - αυξήθηκαν κατά 310%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά 19,44%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 1982.

Ολα αυτά, όμως, δεν αποκαλύπτουν μόνον τις γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, που όλα αυτά τα χρόνια φροντίζουν πολύμορφα να "παίρνουν" από τους εργαζόμενους και να "δίνουν" στο μεγάλο κεφάλαιο. Αποκαλύπτουν, ταυτόχρονα, τη διγλωσσία και την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ίδιου του προέδρου της.

Δεν ξέρει ο κ. Πολυζωγόπουλος ότι όλα όσα είπε και πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελούν και τις "προτάσεις" της κυβέρνησης, που τις έχει δήθεν καταθέσει στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου"; Δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις προτάσεις αυτές μονόδρομο, αφού μόνον αυτές μπορούν να συμβαδίσουν με τις διεθνείς εξελίξεις, και, ταυτόχρονα, αναντικατάστατη προϋπόθεση, για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική; Και αφού όλα αυτά τα ξέρει, γιατί παίρνει μέρος στο δήθεν διάλογο; Για να έρθει κάποιος άλλος, μετά από καμιά δεκαριά χρόνια, να μας αραδιάζει τα νέα και πολύ χειρότερα στοιχεία..;

Τσαμπουκάς με προθεσμία

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος αρέσκεται στην επίδειξη ισχύος απέναντι σε όποιους και ό,τι δε συμπλέει και στηρίζει την κυβέρνηση. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η απάντηση που έδωσε στους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει το ποτάμι πίσω, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής". Βέβαια, το πρωτοπαλίκαρο του "εκσυγχρονισμού" βρίσκει και τα κάνει. Οχι όμως για πολύ. Και βέβαια δε θα τον σταματήσουν οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι λαϊκοί αγώνες, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Πολύ γρήγορα θα του κοπεί ο "τσαμπουκάς" και κάθε διάθεση για φραστικούς λεονταρισμούς.

Αντίδραση "ριγμένων"

Πολύ κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται η εξήγηση που έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης, ένας από τους 32, όσον αφορά τις αιτίες και τις επιδιώξεις της κίνησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. "Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, είπε στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, υπάρχουν προβλήματα, όπως ιδεολογικά, οργανωτικάκλπ., αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις. Εχουμε μια ενότητα υψηλού βαθμού και αν υπήρχαν πιο τολμηρές λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως σε νομοσχέδια, επιτροπές κλπ. και δεν υπήρχαν διαχωρισμοί, τότε δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα". Οι "διαχωρισμοί", εννοείται στη βάση της νομής της εξουσίας, είναι αυτοί που ερμηνεύουν πολλές από τις αντιδράσεις των "ριγμένων".

Κατά τα λοιπά, είναι αλήθεια ότι η "υψηλή ενότητα" έχει αποδειχτεί πολλές φορές, αφού σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Καμία διαφοροποίηση

Ηταν πράγματι ειλικρινής ο Α. Τσοχατζόπουλος όταν δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη, ότι δε διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Αν έχω πρόθεση να διαφοροποιηθώ, θα το κάνω δημόσια, θα το πω ο ίδιος. Σήμερα δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση".

Δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Αμυνας. Είναι καιρός, λοιπόν, να σταματήσει το παιχνίδι των αποστάσεων και διαφοροποιήσεων που καλλιεργεί μερίδα των ΜΜΕ. Τώρα είναι η ώρα των λαϊκών μαζών να βγάλουν τα συμπεράσματά τους - "είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι", όπως έλεγε και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα - και ανάλογα να πράξουν.

Η φρίκη της "νέας τάξης"

"Η στιγμή της (προ)χτεσινής επίθεσης εναντίον της κατοικίας του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα επιλέχτηκε ώστε να συμπέσει με έναν... ποδοσφαιρικό αγώνα που έπαιζαν ορισμένοι από τους αντάρτες στην κυριότερη αίθουσα του κτιρίου.

Οπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Βολιβίας Χόρχε Γκουμούσιο, ένας από τους 72 ομήρους που απελευθερώθηκαν, οι αντάρτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση. Οι περισσότεροι πέθαναν από εκρήξεις που σημειώθηκαν στις σήραγγες κάτω από την αίθουσα όπου βρίσκονταν. "Είδα να πέφτουν πέντε ή έξι απ' αυτούς", τόνισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια υπήρξαν ομοβροντίες πυρών μέσα στην αίθουσα που διήρκεσαν 25 περίπου λεπτά.

Και οι 15 αντάρτες είναι νεκροί. Σχεδόν όλοι ήταν κάτω των 20 ετών. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με ένα μέλος της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι τέσσερις νεαρότεροι αντάρτες προσπάθησαν να παραδοθούν. "Βρίσκονταν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο, είχαν φοβηθεί και ήθελαν να παραδοθούν"".

Από τα χτεσινά τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων. Χωρίς άλλα, περιττά σχόλια. Η φρίκη της "νέας τάξης" σε όλο της το μεγαλείο. Και ας μην ισχυριστεί κανείς ότι οι αφέντες της "νέας τάξης", οι ΗΠΑ, δεν ευθύνονται. Και δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν, αλλά και γιατί η εγκληματική μέθοδος παραπέμπει σε δικούς τους τρόπους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

"Δείπνα"

Το αίμα

της Ελλάδας

και το σώμα,

προσφέρει

στους αφέντες

για "κονόμα",

"λάβετε, φάγετε"

τους λέει,

εξ αυτού",

αλισβερίσι

άθλιον,

για "φτου"!

Σε δείπνα

μυστικά,

"εν παραβύστω",

καλά "ταϊζει"

το Σωκράτη

και το Χρίστο,

και ο λαός

να χάσκει, να κοιτά

πως τρών' οι λίγοι

τα δικά του

φαγητά!

Ο οίστρος

Μόνο διαπιστώσεις...

Για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εμφανίζεται να ανησυχεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Αν. Πεπονής, με δηλώσεις του στα χτεσινά "Νέα". Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο, να εννοήσει εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στη δημιουργία "θερμού επεισοδίου" ανάμεσα στις δύο χώρες, με σκοπό να υποχρεώσουν την Ελλάδα, να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία.

Τόσο, όμως, ο κ. Πεπονής, όσο και άλλοι εκ των 32, με τους οποίους ασχολούνται ιδιαίτερα τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες, αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

Συμφωνούν ή όχι με την κυβερνητική πολιτική της εναπόθεσης ουσιαστικά των λεγόμενων εθνικών θεμάτων - μαζί και των ελληνοτουρκικών - στις πρωτοβουλίες και "καλές υπηρεσίες" των ένθεν κακείθεν του ατλαντικού "συμμάχων" μας;

Μπορεί να υπάρξουν οι ουσιαστικές και αναγκαίες προϋποθέσεις, για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στα πλαίσια των όποιων αμερικανικών ή κοινοτικών πρωτοβουλιών;

Δεν αισθάνονται, άραγε, την υποχρέωση να απαντήσουν σ' αυτά και άλλα ανάλογα ερωτήματα ή οι όποιες - ανάμεσά τους και σωστές - διαπιστώσεις παραμένουν χωρίς τα εύλογα συμπεράσματα;

Ειδικός στην "ανάπτυξη"

Ειδικός στις ημερίδες - φιέστες μπορεί να χαρακτηριστεί ο "πολυπράγμων" νομάρχης Βοιωτίας, Γ. Σταμούλης.

Ναι, μέσα σ' ένα διήμερο, την προηγούμενη βδομάδα, ξεπέταξε δυο ημερίδες, στο τσάκα τσάκα. Μια για την "ανάπτυξη" του νομού και μια για την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και με τη... βοήθεια της παρέλασης πλήθους κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει, να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η πορεία... ανάπτυξης της Βοιωτίας είναι αδιαμφισβήτητη... Αρκεί να σκεφθείτε ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 11.000, επιχειρήσεις κλείνουν και οι αγρότες ξεκληρίζονται.

Κι έρχεται ο κ. νομάρχης, τώρα, να δώσει τη "λύση", με τα διαβόητα ΤΣΑ. Μοιράζοντας, δηλαδή, μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, με ανάλογη, εννοείται, αμοιβή και βάζοντας στο περιθώριο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Για να μην... αδικούμε, όμως, τον κ. νομάρχη, πρέπει να παραδεχτούμε, πως υπάρχουν και μερικοί τομείς, που σημειώνουν πραγματική ανάπτυξη. Είναι αυτοί, του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων, της υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων και των ανέργων και της υπερεντατικοποίησης της δουλιάς, όπως και των κερδών, που φουσκώνουν τις τσέπες κάποιων ελαχίστων.

Γι' αυτή την "ανάπτυξη" δουλεύει υπερεντατικά ο κ. νομάρχης...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ