ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Χαλκιδική - Σέρρες η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στους νομούς Χαλκιδικής και Σερρών από αύριο Πέμπτη 25.2.99 έως και το Σάββατο 28.2.99.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είναι το εξής:

Πέμπτη 25.2.99

Στις 10.30 πμ συνάντηση στο Μαρμαρά με τους απολυμένους του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑ.

Στις 20.00 ομιλία σε συγκέντρωση στην Ορμυλία.

Παρασκευή 26.2.99

Στις 10.30 στο δημαρχείο Ιερισσού θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, καθώς επίσης και με την Επιτροπή Αγώνα της περιοχής κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου χρυσού της πολυεθνικής εταιρίας TVX GOLD.

Στις 13.00 περιοδεία στην Ολυμπιάδα.

Στις 18.00 ομιλία στον Ταξιάρχη

Στις 20.00 ομιλία στη Βάβδο.

Σάββατο 27.2.99

Στις 9.30 επίσκεψη στο δημαρχείο Στρυμονικού

Στις 10.30 περιοδεία στο χωριό Τερπνή

Στις 11.00 συνάντηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους της Νιγρίτας

Στις 13.00 συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στις Σέρρες

Στις 18.00 ομιλία στο Ροδολείβος

Στις 21.00 χαιρετισμός στη συνεστίαση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ

Η μεγαλύτερη αγροτική διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Πάνω από 50.000 αγρότες, απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πήραν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση, έξω απ' την έδρα της Κομισιόν, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Πάνω από πενήντα χιλιάδες Ευρωπαίοι αγρότες, πραγματοποίησαν, την περασμένη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη αγροτική διαδήλωση στις Βρυξέλλες, φωνάζοντας "όχι" στην "Ατζέντα 2000" και στη νέα αναθεώρηση της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) της περιόδου 2000 - 2006, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συνεδριάζει σε κατάσταση πολυορκίας και η γερμανική προεδρία προετοιμάζει πυρετωδώς μια "κατ' αρχήν" πολιτική συμφωνία για την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φλεβάρη, στα πλαίσια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βόννης (Πέτεσμπεργκ). Η πανευρωπαϊκή αγροτική εξέγερση κατά της "Ατζέντας 2000" και της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, εντείνει τις φυγόκεντρες διαδικασίες στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων", που με δεδομένη την απόφαση για συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής προσπαθούν, ο καθένας ξεχωριστά, να "δικαιολογηθούν" απέναντι στους αγρότες "τους", συσσωρεύοντας επιμέρους αιτήματα στις Βρυξέλλες και βραχυκυκλώνοντας τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Στη "μαραθώνια" συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που άρχισε τη Δευτέρα το απόγευμα, οι "συμβιβαστικές" προτάσεις της γερμανικής προεδρίας στις προτάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση των αγορών σιτηρών, βοείου κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και κρασιού,"πέφτουν σαν χαλάζι", αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις των υπουργών Γεωργίας τελούν υπό την αιρεσιμότητα των υπουργών Εξωτερικών και των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις.Οι περαιτέρω εξελίξεις θα εξαρτηθούν, βασικά, από την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αφού η Γαλλία, η μεγαλύτερη αγροτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει "ιδιαίτερα συμφέροντα" να υπερασπιστεί. Ακαρπη έληξε και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Γερμανού ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ, τα κράτη - μέλη θεωρούν "πρόωρο" να προχωρήσουν σε "συμβιβασμό" για την "Ατζέντα 2000".

Αγροτική διαδήλωση και ΚΑΠ

Τη Δευτέρα το πρωί, πάνω από πενήντα χιλιάδες Ευρωπαίοι αγρότες άρχισαν να "ξεφυτρώνουν" μέσα από το κεντρικό πάρκο των Βρυξελλών (Σένκα ντενέρ), σαν να τους γεννούσε η γη, και να περικυκλώνουν την κοινοτική "συνοικία". Την πρόσβαση προς τα κτίρια των τριών "θεσμικών οργάνων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) είχε αποκλείσει ισχυρή δύναμη περίπου πέντε χιλιάδων ειδικών δυνάμεων καταστολής που, από τα χαράματα, είχαν λάβει "θέσεις μάχης" για την υπεράσπιση των ευρω - κρατούντων.

Η πορεία κράτησε πάνω από πέντε ώρες,ενώ σημειώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια, όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τα "μπλόκα" μπροστά στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο. Το μεγάλο όγκο της διαδήλωσης αποτελούσαν Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί αγρότες, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπείες αγροτών από όλα τα κράτη - μέλη και την Ελλάδα. Η πορεία ήταν μεγαλειώδης αλλά και ειρηνική, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι βελγικές και κοινοτικές αρχές, για τους "βάρβαρους αγρότες" που έρχονται να ταράξουν την "ησυχία" της πόλης. Η διαδήλωση έληξε με συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας Γερμανό Καρλ Φούνκε και τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ.

Ο... "Αρτέμης Μάτσας" και το "χάος"!

Η υπόθεση Οτσαλάν πέρα από την οργή του ελληνικού λαού έχει ξυπνήσει και αφυπνίσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που κουβαλούν οι Ελληνες και που ο κ. Σημίτης θεωρεί εξαιρετικά "ενοχλητικά", αφού δε... συνάδουν - όπως θεωρεί - με τις ιδιότητες των κατοίκων μιας χώρας που οδεύει προς στην ΟΝΕ. Εκτός των άλλων, δε, αυτός ο λαός έχει και ένα αμείλικτο χιούμορ. Γνωρίζει άραγε ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του, τι ακούγεται από άκρου εις άκρον σε όλη την επικράτεια για την πολιτική του; Το λαμβάνει υπόψη του, όταν εμφανίζεται στα απανωτά "διαγγέλματα", που θυμίζουν τον Χατζηχρήστο σε εκείνη την αξέχαστη ταινία να λέει "δε με ξέρεις δε σε ξέρω, υποφέρεις κι υποφέρω"; Να αρχίσουμε, μήπως, να απαριθμούμε τι ακούγεται αυτές τις μέρες όπου κι αν συνευρίσκονται λαϊκοί άνθρωποι; Δυο - τρία παραδείγματα, κύριε Σημίτη: Χτες ο Ε. Γιαννόπουλος έλεγε "μα πώς είναι δυνατόν να έχει η κυβέρνηση παραδώσει τον Οτσαλάν και να μην γνωρίζω εγώ"; Οσοι τον άκουγαν θυμήθηκαν ότι παλιότερα ο Γκέμπελς, όταν τον ρωτούσαν αν γίνονται διωγμοί κατά των Εβραίων, απαντούσε: "Μα δε θα το γνώριζα εγώ;"! Προχτές σε όλη την Ελλάδα έσπασαν τα τηλέφωνα, για να μεταφέρουν τα ανέκδοτα για το ποιος θα εισπράξει τα λεφτά της επικήρυξης του Οτσαλάν από τους Τούρκους... Τα ξέρει αυτά ο κ. Σημίτης; Την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ, στους διαδρόμους της Βουλής, μήπως ξέρει τι λεγόταν ο κ. Σημίτης; Οτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο... κινηματογραφικός τύπος, στο ρόλο του οποίου διέπρεψε ο Αρτέμης Μάτσας, έγινε πρωθυπουργός!...

***

Ολα αυτά - που μπορεί να ενέχουν και το στοιχείο της υπερβολής ή ακόμα και της χυδαιότητας - είναι αποτέλεσμα των "υποβολιμαίων" κριτικών που δέχεται ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αντιπάλους του; Δεν απηχούν το γενικό αίσθημα που επικρατεί στον τόπο; Οταν οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να λένε πως όποιος τους ασκεί κριτική για την υπόθεση Οτσαλάν "παίζει το παιχνίδι των Τούρκων" (!και πως προκαλεί "αποσταθεροποίηση", με κινδύνους για τα "εθνικά συμφέροντα", δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα;

***

Αυτά λέει ο κόσμος. Ξέρει ο κ. Σημίτης τι φωνάζουν οι διαδηλωτές στους δρόμους; Ξέρει τι ακούστηκε την Κυριακή στις κερκίδες των γηπέδων; Κι όμως. Εκείνος επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το "εγώ ή το χάος"! Επιχειρεί να ταυτίσει το συμφέρον το δικό του και της κυβέρνησής του, με το "εθνικό συμφέρον"! "Μη μιλάς (για το ΠΑΣΟΚ), μη γελάς (με το ΠΑΣΟΚ), κινδυνεύει η Ελλάς", είναι το νέο κυβερνητικό δόγμα. Και ποιοι το λένε αυτό; Εκείνοι που έφεραν τα πράγματα ως εδώ. Ντροπή τους. Ακόμα μια αφορά, ντροπή τους.

Ν. ΜΠ.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Κληρώθηκε το αυτοκίνητο της λαχειοφόρου

Ο αριθμός 59544,πρώτος λαχνός της χτεσινής κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου, είναι ο μεγάλος κερδισμένος της λαχειοφόρου του "Ριζοσπάστη" και του "902 Αριστερά στα FM".

Ο κάτοχος του αντίστοιχου λαχνού κερδίζει ένα αυτοκίνητο, μάρκας Renault Clio.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ